به گزارش پایگاه عدالت خواهان ایران" به نقل از مرکز مطالعاتی المستقبل سوالاتی که اکنون در رابطه با حواشی شیوع ویروس کرونا و راهکارهای مقابله با آن در سراسر جهان مطرح شده تنها مربوط به میزان توانایی کشورها و دولتها در برخورد با خطرات آن نیست؛ بلکه این سوالات شامل سازوکارهای نوع تعامل بازیگران غیردولتی و به ویژه گروههای تروریستی که اکنون در برخی مناطق جهان مستقر هستند نیز میشود.
المستقبل نوشت:در این شرایط ممکن است برخی گمان کنند که گسترش ویروس کرونا در کشورهای مختلف جهان و سرگرم شدن نیروها و دولتها به بحث راههای مقابله با کرونا موجب میشود تا نیروهای امنیتی و حتی سرویسهای اطلاعاتی که درگیر حواشی کرونا هستند٬ از مقابله با هستههای تروریستی غافل شوند؛ اما نباید پیامدهای منفی شیوع این ویروس بر گروههای تروریستی که آگاهی کافی برای مقابله با آن را ندارند نادیده بگیریم.
عدم وجود کادر مجرب پزشکی در میان داعشیها
مرکز مطالعاتی المستقبل گزارش داد: هرچند که گروه تروریستی داعش طی ۵ سال گذشته توانست عناصری با مدارک تحصیلی عالی به ویژه در زمینه پزشکی جذب کند؛ اما این موضوع نمیتواند نگرانی سرکردگان آن در مقابل پیامدهای شیوع این ویروس را کاهش دهد٬ به ویژه پس از شکست سنگین این گروه تکفیری در منطقه که موجب هلاکت بسیاری از سرکردگان و عناصر آن شد. این امر موجب میشود تا علاوه بر کمبود امکانات ویژه مقابله با کرونا و مراقبت از عناصر مبتلا به آن٬ کمبود کادر پزشکی نیز به این بحران دامن بزند؛ با توجه به این شرایط احتمالاتی مبنی بر ابتلای تعداد قابل توجهی از عناصر داعش به ویروس کرونا و مرگ آنها به ویژه در مناطق استقرار این عناصر در سوریه٬ عراق٬ آسیای میانه و جنوب شرق آسیا وجود دارد.
سوءاستفاده داعش از حواشی ایجاد شده بر اثر کرونا
به نوشته مرکز مطالعاتی المستقبل٬ همزمان با گسترش جهانی کرونا از پایان ژانویه سال جاری میلادی٬ داعش در تلاش برای سوءاستفاده از حواشی ایجادشده در اثر کرونا جهت جذب عناصر از مناطق مختلف جهان است. این گروه تکفیری در این راستا در مجله مخصوص خود اعلام کرده «توبه کنید و به ما ملحق شوید تا از این بلا نجات یابید»!
چشمانداز برخی سرکردگان گروه تکفیری داعش این است که در سایه گسترش کرونا و ناکامی کشورها در کشف داروی آن و نیز در غیاب آگاهی مذهبی در بسیاری از کشورها٬ آنها میتوانند افراد را به ایدئولوژی خود نزدیک کرده و با سخنان خاص خود وعده نجات از بیماری با شرط پیوستن به داعش را به آنها بدهند. این چشمانداز داعشیها را میتوان در برخی کلیپها و توییت هایی که در صفحههای ویژه خود منتشر میکنند مشاهده کرد.
المستقبل افزود: همزمان با شیوع کرونا در عراق و تعدادی از کشورهای منطقه٬ داعش شروع به انتشار توصیههایی تحت عنوان «راهنماییهای شرعی برای مقابله با بلاهای فراگیر» از طریق مجله مخصوص خود کرد.
به نوشته مرکز مطالعاتی المستقبل٬ بیتردید صدور چنین توصیههایی نشان میدهد که به احتمال زیاد ویروس کرونا در مناطقی که داعش حضور دارد نیز مشاهده و تعدادی از عناصر آن نیز مبتلا شدهاند؛ به ویژه اینکه آنها جدا از جغرافیای جمعیتی و محلی نبوده و همچنین همپوشانی زیادی میان این عناصر و جامعه محلی به خصوص در عراق و سوریه و لیبی وجود دارد.
پیامدهای ناهمسان کرونا بر عناصر داعشی
المستقبل گزارش داد: شاید بتوان گفت که پیامدهای شیوع کرونا بر ساختار داعش از منطقهای به منطقه دیگر متفاوت است. در مرکز اصلی استقرار عناصر داعش در سوریه و عراق و افغانستان و شرق آسیا٬ داعشیها تقریبا همپوشانی زیادی با ساکنان محلی داشته و احتمال ابتلای آنها به کروناویروس زیاد است؛ اما در مناطق آفریقایی٬ عناصر تکفیری داعش معمولا در مناطق صحرایی فعالیت دارند و کمتر احتمال آلوده شدن آنها به کرونا پیشبینی میشود.
طبق اطلاعات المستقبل بر این اساس ممکن است فعالیتهای تروریستی داعش در مناطق آفریقایی مانند ساحل و صحراء نسبت به مناطقی مانند سوریه و عراق بیشتر است؛ همانطور که در ۱۹ مارس سال جاری میلادی عناصر داعش ۲۵ تن از نیروهای نیجریه را در کنار نیروهای فرانسوی و عناصر امنیتی مالی در یک روز مورد هدف قرار دادند. گزارشها حاکی از آن است که سرکردگان داعش در تاریخ ۱۵ مارس از عناصر خود خواستند تا به دلیل جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا از انتقال به کشورهای اروپایی فعلا خودداری کنند.
مرکز مطالعاتی المستقبل تصریح کرد: در کل می توان شیوع ویروس کرونا را به عنوان نقطه تحولی در ساختار گروه تکفیری داعش به شمار آورد؛ همانطور که پیشبینی میشود جهان بعد از شکست کرونا دچار تغییر و تحولات چشمگیری شود٬ به نظر میرسد که داعش نیز به نوبه خود با فعالیتهایی که در رابطه با حواشی کرونا انجام میدهد تغییر خواهد کرد.