13 خرداد 1394 ویژه ها ،

کلیدواژه «دلواپسان» چگونه خلق شد؟ / پروژه دوقطبی سازی تندرو - میانه رو

کلیدواژه «دلواپسان» چگونه خلق شد؟ / پروژه دوقطبی سازی تندرو - میانه رو

به گزارش پایگاه عدالت خواهان گلستان"شاید این جملات برای بسیاری آشنا باشد که در زمان مناظره های ریاست جمهوری 1388، همواره عنوان می شد که اگر نگران اوضاع مملکت نبودیم وارد عرصه انتخابات نمی شدیم. همه نگران و دلواپس بودند و روزنامه ها و سایت های خبری جریان خاصی به این دلواپسی ها دامن می زدند در حالیکه اوضاع مملکت آنچنان نیز بغرنج نبود. آن زمان "نگران بودن" و "دلواپس بودن" یک ارزش بود چرا که رقیب در جایگاه ریاست نشسته بود. اما چند صباحی است که روزنامه ها، سایت ها و هر تریبون حامی دولت و اصلاح طلبان، هرگونه نقدی را به سیاست های دولت با دلواپس خواندن طرف پاسخ می دهند و کسی را که این سخن را بر زبان جاری ساخته باشد، "تندرو"می نامند. 

با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید در تابستان داغ 1392، جریاناتی خود را پیروز انتخابات دانستند. مشی ای که این دولت برای خود برگزیده بود، مشی اعتدال در کلیه سیاست های دولتی بود و امید می رفت این رویکرد را در عرصه اجرایی کشور پیاده سازد. به مرور زمان مشخص شد برنتابیدن منتقدان یکی از مشخصه های ویژه دولت یازدهم است و از همان ابتدا هر انتقادی به کارکردهای دولت به بدترین شکل پاسخ داده می شد. 

اما هر چه به جلوتر می رویم واژه های استفاده شده در سخنرانی ها و اظهارات مقامات، به ادبیات مشخصی در برخی رسانه ها تبدیل شده است به نحوی که مخالفان و منتقدان را با کلمات سخیفی مورد خطاب قرار می دهند و در پی تثبیت این گونه ادبیات در افکار عمومی نیز هستند. بدین صورت با دامن زدن به این ادبیات، دو قطبی تندرو (افراطی) - میانه رو در کشور سازماندهی می شود و کسانی که در طیف تندروان قرار داده می شوند در ابتدا باید ثابت کنند نگران منافع ملی هستند نه تندرو و بعد از اثبات این امر خود را در معرض قضاوت مردم قرار دهند. 

جالب آنجاست که استراتژی بدنام سازی جریان رقیب در آستانه انتخابات مجلس و خبرگان، به شدت در حال پیگیری است. این راهبرد چند تاکتیک را پیگیری می کند. از یک سو تمام تقصیرات و کاستی های موجود باید به اسم دولتِ سابق و دستگاه اجرایی و دیپلماسی قبل نوشته شود و از سوی دیگر با تهمت زدن به رقیب راه را برای انتقادات بعدی ببندند. موارد بسیاری را می توان در این زمینه مثال زد که فضای عمومی کشور به سمت مقصریابی با محوریت دولت نهم و دهم  حرکت کند. 

واژه مرسومِ در دولت قبل: متهم ردیف اول در معظلات کشور

معمولا در هر دولتی مشاهده می شود سیاست های تیم مدیریتی قبلی را مورد نقد قرار داده و در زمان رخ دادن مشکلی در سیاست های اجرایی، دولت قبل را به عنوان اولین متهم معرفی کنند که این امر تا حدودی مرسوم است. اما آنچه در دولت یازدهم بسیار مشاهده می شود، اصطلاح "در دولت قبل" است. اصطلاحی که در هر سخنرانی مقامات دولتی به کررات شنیده می شود. "دولت قبل"، متهم ردیف اول تمامی مشکلاتی است که در حال حاضر وجود دارد، از اقتصادی، فرهنگی و سیاسی و اجتماعی گرفته تا بحران آب در اقصی نقاط ایران. 

نزدیکترین مثال در این مورد به اظهارات محمدجواد ظریف وزیر خارجه برمی گردد. وی که بابت طرح اجازه بازرسی آژانس در مذاکرات هسته ای با انتقاداتی روبه رو شده بود در مصاحبه ای عنوان کرد که اجازه مصاحبه با دانشمندان هسته ای در دولت سابق داده شده بود. به این ترتیب و با طرح این موضوع رسانه های که به دنبال احقاق حقوق  و منافع ملی بودند در موضع دفاعی قرار گرفتند و باید به پاسخگویی می پرداختند. در حالی که رسانه های زنجیره ای باعلم کردن اظهارات ظریف تا توانستند به دولت سابق تاختند و تیترهای صفحه نخست روزنامه ها به تکذیب ظریف اختصاص یافت. 

در مسائل اقتصادی اما اوضاع به مراتب شدیدتر است و دولت قبل در مظان انواع اتهامات درشت و کوچک قرار می گیرد. اخیرا نوبخت، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور در اظهار نظری گفته 800 میلیارد دلار پول نفت در دولت قبل خورده شد: "دولت نهم و دهم طی هشت سال بیش از 800 میلیارد دلار از محل فروش روزانه چهار میلیون بشکه نفت به ارزش هر بشکه 108 دلار درآمد داشته و خورده شد و چیزی باقی نمانده است."

مثال های زیادی می توان از چنین اظهاراتی توسط دولتی ها در همه سطوح از رئیس دولت گرفته تا مدیران میانی،  آورد که سیاست های خود را مبری از هرگونه خطایی می دانند و اگر هم قصوری وجود دارد مربوط به دولت قبل است و این دولت در تلاش است تا خرابکاری های دولت سابق را جبران کند. 

در همین راستا با نگاهی در صفحات برخی از روزنامه ها، رئیس دولت قبل به سوژه طنز در ستون ثابت تبدیل شده است. به عنوان مثال صفحه آخر روزنامه آفتاب یزد هر روز به تیتر "آن مرد که رفته است" اختصاص دارد و به صورت گزیده ای و هدفدار برخی از اظهارات احمدی نژاد در یک یا دو جمله آورده می شود. جمله آن مرد رفته است به بخشی از کنایه محمدجواد ظریف در صفحه تویتر خود در پاسخ به دختر نانسی پلوسی برمی گردد که گفته بود آن مردی که هولوکاست را انکار می کرد رفته است.   علاوه بر این کوچگترین تحرک یا اظهارنظری از سوی احمدی نژاد، سوژه نخست روزنامه های و رسانه های زنجیره ای می شود و نقطه تمرکز چنین گزارش هایی نیز به حاشیه سازی اختصاص دارد. 

حتی کار فضا سازی علیه دولت قبل به جایی رسیده که دوران 8 ساله دولت احمدی نژاد را در میسر توسعه و پیشرفت کشور به طور کلی فاکتور می گیرند و به صراحت می گویند در 8 ساله گذشته مملکت تعطیل بود. "دولتی بر سر کار آمد که وارث 8 سال ویرانی در شاخص اقتصادی بود، البته انتظار می‌رود دولت برای رونق اقتصادی کشور بیشتر تلاش نماید"، این اظهارات حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی است در دیدار جمعی از کارآفرینان استان گیلان و مسئولان شهرستان چوبر. هر چند دو دوره ریاست جمهوری دکتر احمدی نژاد دارای کاستی های بود و در برخی عملکردهای اقتصادی نقدهایی به وی وارد است اما در نقد دولت گذشته از سوی شخصیت ها و جریانات مدافع دولت فعلی، به هیچ عنوان جنبه انصاف رعایت نمی شود و با تندترین واژه ها و اصطلاحات به دولت قبل می تازند. 

بی سواد، بی شناسنامه، مغرض، جاهل، دلواپس، عصر حجری... تندرو

این کلیدواژه هایست که در اظهارات ریئس جمهور و مسئولان دولتی خطاب به منتقدان بیان شده است و در حالی همچنان دنبال می شود که عرصه ادبیات سیاسی کشور تا به این حد شاهد چنین ادبیات سخیفی نبوده و این نشان می دهد که سیاست تعمدی و خاصی در پس پرده به گارگیری آن وجود دارد. سیاست حدف رقیب از طریق برچسب تندرو زدن. در مرحله اول این فرآیند، تمام کاستی های سیاست جاری کشور به دولت قبل نسبت داده می شود، به دنبال آن منتقدین سیاست جاری، جزء کسانی معرفی می شوند که منافع آنها در بقای دولتی از جنس احمدی نژاد بود و انتقاد آنها تنها در حد منافع شخصی تحلیل داده می شود. بدین ترتیب فضای دوقطبی شکل می گیرد و کسانی که به دنبال بقای سیاسی خود هستند می توانند با توبه یا ابراز پشیمانی لفظی یا عملی، مجوز ورود به اردوگاه میانه روها یا اعتدالیون را کسب کنند، همانند زمزمه های ائتلاف دور از ذهنی که برای انتخابات مجلس دهم میان دولت و عده ای در مجلس کنونی شنیده می شود. 

اما در سوی دیگرِ ادامه سیاست برچسب زنی و حذف رقیب با استفاده از جنگ واژه ها، اردوگاه تندروها قرار دارد. در این اردوگاه طیف های مختلفی وجود دارند که لطیف ترین واژه ای گه علیه آنها به کار می رود، واژه "دلواپس" است. طیف های متنوعی از بازیگر سینما و تلویزیون (خانم چرخنده) گرفته تا مربی فوتبال (مایلی کهن) و راننده تاکسی نگران قیمت سوخت، جزیی از دلواپسان می شوند.کافی است که تنها کسی در کشور از سیاستی تنها ابراز نگرانی کند تا به صورت خودکار به وی برچسب بزنند. 

نکته اساسی این است کسانی که در حال حاضر در تیترها از آنان به عنوان دلواپس یاد می شود، چنان با ادبیات سخیفی مورد هجمه رسانه های اصلاحات و اعتدالی قرار می گیرند، که نگرانی از به خطر افتادن منافع ملی از سوی آنها به ضد ارزش و حتی نادانی و بیسوادی نسبت داده می شود. درست است که ممکن است برخی با اهداف شخصی نقدهایی داشته باشند، هرچند که باید به هر نقدی ورای گوینده هم توجه نمود، اما همه را نمی توان با یک برچسب از میدان خارج کرد. زیاد هستند منتقدان منصفی که نه تنها در این دولت بلکه در دولت قبل نیز از برخی سیاست ها انتقاد می کردند اما هزینه های به مراتب کمتری به خاطر نقد خود پرداخت می کردند. 

با شکل بخشیدن به دو اردوگاه تندرو - میانه رو در فضای سیاسی کشور در کنار تکرار واژه هایی با داشتن بار منفی علیه رقیب، فضای عمومی کشور نیز مسموم  و کسانی که در جایگاه انتخاب قرار می گیرند، سردرگم می شوند. در این میان و با نزدیک شدن به انتخابات، فضا تندتر و هجمه به رقیب نیز شدت بیشتری به خود خواهد گرفت، دوقطبی تندرو - میانه رو تبدیل به ارزش و عنوان حق - باطل را از آن به بعد یدک خواهد کشید. به این ترتیب جنگ واژه ها علیه منتقدین عیان تر و سعی می شود از دفاعِ رقیب نیز برای پاسخگویی به اتهامات به هر نحوی جلوگیری به عمل آید.  حذف رقیب قبل از انتخابات مطلوب اردوگاه اصلاح طلبان است اما در صورت مقاومت رقیب، سیاست برچسب زنی و هل دادن به ورطه تندروی ادامه خواهد داشت تا در ذهنیت افکار عمومی دوقطبی به طول کامل تثبیت شود و در فرصت مناسب از فضای به وجود آمده بتوان بهترین بهره را برد. 

هرچند در اختیار گرفتن قدرت سیاسی هدف جریانات مختلف در کشور است، و این امری طبیعی در دنیای سیاست می باشد، اما به این بهانه نباید هرگز منافع ملی قربانی شود. به طور کلی در حال حاضر انتقاداتی که صورت می گیرد چه در مباحث داخلی و چه خارجی، تا به آن حد شدید نیستند که برچسب افراط گرایی زده شود. منافع ملی جمهوری اسلامی ایران، اصلی است که فعالان سیاسی باید آن را معیار فعالیت های خود قرار دهند. حال دفاع از منافع ملی ممکن است از سوی رقیب و در قالب انتقاد بروز پیدا کند. در این میان سکانداران اجرایی کشور به جای برچسب زنی آن هم با ادبیات تحقیرآمیز، می بایست خود را در جایگاه مصلح عمومی قرار دهند و در جهتی حرکت کنند که برآیند فعالیت های آنها حفظ و افزایش منافع کشور باشد. هر چند با مشاهده رفتارهای سیاسی دولت و حامیان اصلاح طلب آن، تنها هدفی که به ذهن ناظر عرصه سیاسی کشور از اقدامات آنها متبادر می شود، دستیابی به قدرت سیاسی بیشتر در حوزه اجرایی و قانونگذاری کشور و بدین ترتیب ایجاد انحصار در قدرت است، که نتیجه ای جز تباهی و فساد نخواهد داشت.

 

تندروها ,دوقطبی تندرو -میانه رو ,دولت تدبیر و امید,تندروها ,دوقطبی تندرو -میانه رو ,دولت تدبیر و امید,تندروها ,دوقطبی تندرو -میانه رو ,دولت تدبیر و امید,تندروها ,دوقطبی تندرو -میانه رو ,دولت تدبیر و امید,تندروها ,دوقطبی تندرو -میانه رو ,دولت تدبیر و امید,تندروها ,دوقطبی تندرو -میانه رو ,دولت تدبیر و امید,تندروها ,دوقطبی تندرو -میانه رو ,دولت تدبیر و امید,

برچسب ها:

به اشتراک بگذارید :

دیدگاه
1
دیدگاه شما :
پای میلیاردها تخلف درمیان است/چرا برای قطع رانت و تبانی عده ای در سازمان نظام مهندسی استان گلستان اقدام قاطع صورت نمی گیرد؟واقعا چرا؟ اعتبار کالابرگ بر اساس کدملی سرپرستان خانوار شارژ می‌شود/خرید با کالابرگ، جدای از اعتبار تخصیصی و پرداختی بابت یارانه ماهانه آیت الله خامنه ای تنها مسئول در جمهوری اسلامی بخش دوم/سخنی با مسولین ارشد استان سیاست زده گلستان/ 48 درصد مردم استان سیاست زده گلستان زیر خط فقر زندگی می کنند شما آقایان چه راحت شب را با خیالی آسوده به صبح میرسانید!! بخش اول/سخنی با مسولین ارشد گلستان/ 48 درصد مردم استان سیاست زده گلستان زیر خط فقر زندگی می کنند شما آقایان چه راحت شب را با خیالی آسوده به صبح میرسانید!! عکس/داشتن دو مسولیت همزمان جناب شهردار /کدامیک قانون را نادیده می گیرند ، نظام مهندسی گلستان یا شهردار؟ یا هردو؟+سند پیشنهاد عجیب یک گروهک پس از استعفای ظریف! روحانی و جهانگیری هم محاکمه خواهند شد؟/ اتلاف ۱۸ میلیارد دلار از منابع ارزی/همتی هم محاکمه خواهد شد؟ ضعف فضاسازی استان گلستان در ماه مبارک رمضان؛ مسئولان پیگیری نمی‌کنن سوءاستفاده از بیت‌المال محاربه با خدا عدو شود سبب خیر/ ترامپ جیره کدام معارضان ضدانقلاب را قطع کرد؟ تجمع دانشجویان در اعتراض به کشته‌شدن قتل امیرمحمد خالقی دانشجوی دانشگاه تهران +فیلم آقای بی وجدان فرصت طلب بفکر آبروی انقلاب باشید عکس/آیا رئیس‌جمهور این فرد را که برای عکس گرفتن در کنارش قرار دارد را می‌شناسد؟/ آیا پزشکیان از هویت او مطلع بود یا نبود؟ عکس/انتصاب با سوابق هتاکی و فحاشی به شهدای جان فدای مردم ایران؛ به مدیرعاملی ابر پالایشگاه نفت و بزرگترین شرکت قیرسازی در ایران و خاورمیانه اصرار رسانه‌های اصلاح‌طلب بر مذاکره با امریکا/ اگر می‌توانی بزن، اگر نمی‌توانی، صبر و پایداری کن؛ و اسیر هیجان مشو فیلم، جزئیات و تصاویر/ سوال از رئیس جمهور؛ عناصر بدسابقه در دولت روز به روز بیشتر می‌شوند؟! خوابگاه دانشجویی دختران مجدد دچار آتش سوزی شد +بسته عزاداری به مناسبت رحلت جانسوز پیامبر مهربانی و شهادت امام مجتبی(ع)/ چرا امام‌ حسن(ع) شجاع‌ترین چهره تاریخ اسلام است؟ افشای بازدید مالک تلگرام از مرکز صهیونیستی در باکو چگونه موساد در لبنان با تلفن همراه جاسوس جذب می‌کند؟ جزئیات دستگیری یکی از عوامل گروهک جیش‌الظلم شماره موبایل محسنی اژه‌ای شماره موبایل آقای اژه ای شماره موبایل شخصی آقای اژه ای شماره تماس مستقیم آقای اژه ای شماره موبایل آقای محسنی اژه‌ای تماس مستفیم با اژه ای ارتباط و تماس واکنش حجت الاسلام مصطفی رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها به اظهارات اخیرپزشکیان جزئیات تازه از ماجرای مرگ مرحوم میرموسوی متهم فوت شده در لاهیجان اقدام اسپانلو دادستان انقلابی و تلاشگر استان گلستان در راستای حفظ چند صد میلیارد پول بیت المال در شهرداری گرگان طرز درست کردن عصاره لیمو سیر و جعفری برای درمان پاکسازی و سم زدایی کبد و گرفتگی عروق قلب/طب سنتی, نحوه تهیه عصاره سیر لیمو جعفری, نحوه تهیه عصاره لیمو سیر و جعفری, طرز تهیه عصاره لیمو سیر و جعفری, طرز تهیه عصاره سیر لیمو جعفری عکس اسناد/ درخواست مطالبه گران انقلابی گلستان از وزیر راه و شهرسازی در راستای دهمین دوره انتخابات هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی استان گلستان انتصابات افراد مسئله دار مسعود پزشکیان نهمین رئیس‌جمهور و رئیس چهاردمین دولت جمهوری خانم ترک فرماندار کردکوی! مگر بیت المال شهرداری ارث پدرتان است؟ ظریف را بیشتر بشناسید/ از شانتاژ و جنجال تا ژست استعفا محمد جواد ظریف رئیس شورای موسوم به «شورای راهبری کابینه» پیدا و پنهان رای اعتماد نمایندگان به لیست رئیس جمهور عکس/بازگشت تیم زنگنه به وزرات نفت فیلم و عکس/سخنان کامل رهبرانقلاب حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در اولین دیدار رئیس جمهور و اعضای هیئت دولت چهاردهم قرار است، تیم اقتصادی مسعود پزشکیان چگونه مشکلات اقتصادی را حل کند؟ مداحی و فیلم/به مناسبت اربعین/ ابا عبدالله الحسین؛ این راه، راه عشق است فیلم و عکس/ انتقاد خادملو مطالبه گر گلستانی به ایجاد کانال اتصال خلیج گرگان به دریای خزر در بستر شن روان/ پیش بینی خشک شدن کانال ایچاد شده تا 4 سال دیگر در شهرداری شهرستان کردکوی چه خبر است ؟ _ ۱ اسناد/آزمون بزرگ برای مدیرکل راه و شهرسازی و نهادهای نظارتی در تایید صلاحیت کاندیداهای انتخابات نظام مهندسی استان گلستان عکس/صدور مجوزهای کیلویی و بدون حساب و کتاب برای استخراج ید از اراضی شمال گلستان فیلم/این موشک ضد موشک ندارد آسیب شناسی مدیریت / مدیران استان گلستان برخلاف دولت انقلابی , مردمی ,سخت کشی و فسادستیزی شهید رئیسی , انتصاب باندی و ناکارآمد , کار نمایشی , صددرصد انتقادپذرنبودن , عدم مبارزه با فساد, برکناری کارکنان جریان انقلابی و مطالبه گر,, ریخت پاش بیت المال و ... از جمله عملکرد آنان میباشد مطالبه گری/مطالبه گری از دیدگاه اسلام و در کلام رهبران انقلاب/مطالبه گری چیست؟/هدف مطالبه گری/ مطالبه گری در کلام رهبری مطالبه گری در نهج البلاغه مطالبه‌گری‌ها منطقی دلیل ترور اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس مشخص شد +جزئیات ترور اسماعیل هنیه در تهران/ علت و ابعاد این حادثه در حال بررسی و نتایج آن متعاقبا اطلاع رسانی خواهد شد. كساني كه كار را نمي‌شناسند ولي مسئوليت قبول مي‌كنند، خائن هستند. پرونده پولشویی موسسه نور روی میز حجت الاسلام محمدرضا مزیدی رئیس پاک دست و عدالت محور دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اخلالگران در نظام اقتصادی کشور در استان گلستان فیلم/دلیل شهادت مصطفی نوروزی و مهدی جهانتیغ و محسن جعفری/لحظه پیدا شدن پیکر شهیدان وزارت اطلاعات(مصطفی نوروزی،مهدی جهانتیغ،محسن جعفری) از آب های دریای عمان انتشار لیست ثبت نام کنندگان انتخابات هیت مدیره نظام مهندسی استان گلستان قبل از تایید صلاحیت+اخبار نظام مهندسی ساختمان استان گلستان