به گزارش پایگاه عدالت خواهان"؛علیرضا فغانی داور افتخار آفرین کشورمان به همراه تیم خود متشکل از رضا سخندان و محمدرضا منصوری در جام جهانی ۲۰۱۸ درخشش فوق العادهای داشتند و تا آخرین روز در جام باقی ماندند. آنها در حالی که میتوانستند داور دیدار فینال باشند، اما به انتخاب کمیته داوران فیفا، باید دیدار رده بندی را بین انگلیس و بلژیک قضاوت کنند. فغانی ، پیش از بازی رده بندی صحبتهای جالبی را انجام داد که خواندن آن را به شما توصیه میکنیم:
آقای فغانی ضمن تبریک به شما و کوبل داوری ایران بابت قضاوت در رده بندی جام جهانی، از شرایط خودتان پیش از این بازی حساس بگویید.
از زمانی که در تورنمنتهای مختلف حاضر شده ام به دنبال این بودم تا بهترین قضاوت خودم را داشته باشم تا باعث افتخار کشورمان دراین زمینه شومی و خدا را شکر تا به اینجا همیشه همینطور بوده است.
در این تورنمنت با این رویکرد و دیدگاه وارد شدیم. خوشبختانه عملکردمان به گونهای بود که برای یکی از دو بازی پایانی و مهم مسابقات یعنی رده بندی انتخاب شدیم. خدا را شکر میکنیم. هر چند در طول جام جهانی هم گفتم که توقعات نباید بالا برود.
دوستان رسانهای هم لطف دارند. به خاطر همین هم گفتم انتظارات را بالا نبرید تا اگر داوری فینال به ما نرسید کسی ناراحت نشود. ماآماده قضاوت در آن مسابقه هم بودیم که بهترین عملکرد را داشته باشیم. الان هم مسئولیت و بازی جدید به ما داده شده و برای آن دیدار برنامه ریزی میکنیم تا آن را با موفقیت پشت سر میگذاریم.
شما قاضی بازیهای حساسی در بازیهای مقدماتی بودی و فکر میکنم از همانجا بود که خیلیها معتقد بودند فیفا روی شما نگاه ویژهای دارد. شما خودتان فکر میکردید تا کجا پیشروی کنید؟
من اولا عرض کنم که همه کار ما به صورت تیمی بوده است. همیشه با خودمان گفتیم که به گونهای کار کنیم که کسی به ما به عنوان زنگ تفریح نگاه نکند. خداراشکر همیشه هم به همین شکل عمل کرده ایم. در جام باشگاه ها، جام ملت ها، المپیک در فینال بودیم و نیمه نهایی جام کنفدراسیونها را هم قضاوت کردیم.
منتقدین هم متوجه شدند فیفا نگاه ویژهای داشتند. همین که مردم و رسانهها ما را لایق حضور در فینال میدانستند برای ما کافیست. ما چیزی کم نگذاشتیم و در دل خودمان راضی هستیم. داورانآرژانتینی هم عملکرد خوبی داشتند و پیش از این ۴ قضاوت داشتند. داوران دیگری هم بودند که آمادگی داوری در این دو بازی را داشتند، اما ابلاغیه برای ما و داوران آرژانتینی آمد.
شما یکی از معدود داوران جام بودید که از ویای آر استفاده نکردید...
بله. من به همراه چند داور دیگر از این تکنولوژی در این جام استفاده نکردیم. البته ما تصمیم گیرنده نیستیم که بخواهیم استفاده کنیم یا نه؛ بلکه تصمیمات ما به گونهای بوده که نیاز به تجدید آن نبوده است و کمک داور ویدیویی نظری مشابه ما داشته است. مثلا در بازی آرژانتین و فرانسه اگر پنالتی نمیگرفتم کمک داور ویدیویی ورود میکرد.
بیشتر بخوانید:فغانی برای حضور در فینال جام جهانی چقدر شانس دارد؟
این تکنولوژی اعتماد به نفس داوران را نمیدهد و استرس زا نیست؟
اتفاقا این تکنولوژی اعتماد به نفس داده است. من به عنوان داور میدانم که اگر در بازی اشتباهی داشته باشم میتوانم این اشتباه را جبران کنم. من بازی پرسپولیس و ذوب آهن دو فصل قبل توپ به شکم آقای بنگر خورد، اما من پنالتی گرفتم و هنوز هواداران پرسپولیس آن را به خاطر دارند. ولی اگر کمک داور ویدیویی بود و تصممی من تصحیح میشد و حق به حقدار میرسید قطعا صحبتهایی از این قبیل نداشتیم.
ما از طرف کل دنیا صحبت نکنیم. همان پنالتی هندی که برای ما گرفته شد را خیلیها گفتند پنالتی نیست، اما کمک داور ویدیویی نظر به پنالتی داد. پنالتی رونالدو هم که خیلی از کارشناسان داوری به خاطر رضایت دل مردم آمدند و گفتند پنالتی نبوده هم توسط آقای اورس میر در شبکه سه پنالتی اعلام شد.
نباید چیزهایی که خوشایند هست را استقبال کنیم و هرچه بر خلافمان است رد کنیم. در این جام جهانی اولین دوره است که در ۶۲ بازی گلی نبوده که آفساید بوده باشد و قبول گرفته شود و بر عکس. این یک پوئن مثبت است. ویای آر هم اول راه است. البته پیش از این در جامهای جهانی نوجوانان و جوانان و جام کنفدراسیونها هم استفاده شده، اما تکنولوژی نوپایی است.
از بازی ایران و پرتغال صحبت کردید. در همان بازی طارمی در محوطه جریمه سرنگون شد و برخی معتقد بودند ویای آر باید ورود میکرد.
شما فکر میکنید آن صحنه توسط ویای آر چک نشده است؟ آنها همه صحنهها را چک میکنند. چه در صحنه سردار ازمون و چه در صحنه طارمی آنها هم نظر با داور بوده اند. تمام صحنهها چک میشوند و به داور گفته میشود که با ما شما هم عقیده هستیم. ظرف سه ثانیه صحنه از دوربینهای مختلف برای کمک داور ویدیویی پخش میشود و آنها زاویه مورد نظر را میخواهند و در نهایت نظر خود را به داور اعلام میکنند.
آقای فغانی به سراغ بازی رده بندی برویم. جایی که انگلستان و بلژیک بعد از ناکامی در صعود به فینال حالا تمام نگاهشان به بازی سوم و چهارمی است و یم خواهند هر طور شده روی سکو بروند. این مسابقه را چطور میبینید؟
نه تنها بلکه همه داورانی که اینجا هستند تمام دورهها را پشت سر گذاشته اند. همه داوران آماده اند تا در شرایط مختلف بهترین قضاوت را داشته باشند. ما هم سعی کردیم آمادگی بدنی خود را در حالت پیک نگه داریم.
صادقانه بگویید خودتان وقتی فهمیدید که بازی فینال به شما نرسیده ناراحت نشدید؟
چند سال قبل گفتم که هدفم فینال جام جهانی است، اما خنده دار به نظر میرسید. الان که مقایسه میشود خیلی از منتقدین ما را لایق حضور در فینال میدانند. همین برای ما کفایت میکند. خیلی از جوانها فهمیدند که با سعی و تلاش و پشتکار میتوان بهترین شد و به هدفهای بزرگ رسید. ما هم سعی کردیم نصیحتها و راهنماییهایی که میشود را به کار بگیریم و حالا نتیجه اش را هم دیدیم.
در بین داوران شما اینقدر خوب بودید که از فوتبال ما جلو زدید، اما در فوتبال ما همیشه اعتراض به بقیه داوران زیاد بوده است. این مساله را چطور ارزیابی میکنید؟
اولا که اصلا فوتبال و داوری را نمیشود با هم مقایسه کرد. نه در دستمزدها و پرداختهای مالی و نه در بحثهای مثبت. ولی اینکه فدراسیون ما متوجه شده که در تورنمنتهای مختلف دو تیم داریم این خود یک پوئن مثبت است. ما در یک زمینه به دنبال افتخار آفرینی هستیم و فوتبالیستهای ما هم همینطور. ما داوران جوان خوبی داریم. در بین بازیکنان هم میبینیم که جوانگرایی صورت گرفته است. بازیکن جوان اگر خوب نباشد و از زمین بیرون بیاید مربی او را در اغوش میگیرد و آرامش میکند، اما این حس و جو برای داوران ما وجود ندارد. تیمها و بزرگترها و مسئولین باید تحمل واستانه صبر بیشتری داشته باشند. داوران ما جوان هستند. تا کی مگر قرار بود داوران و بزرگان ما حضور داشته باشند؟ ما هم روزی میرویم و باید به جوانترها میدان داد تا خودی نشان دهند. اگر به ما این اعتماد به نفس داده نمیشد هیچ وقت این اتفاق رخ نمیداد.
فکر میکنید ویای آر در فوتبال ما به کار گرفته شود و چه زمانی این اتفاق شدنی است؟
فکر میکنم به عمر ما کفاف نمیدهد. هم بحث هزینهها و زیرساخت هاهست. هنوز برنامه نود از یک زاویه صحنههای مشکوک داوری را نشان میدهد و اگر این اتفاق رخ ندهد دیگر آن کارشناس دعوت نمیشود. ما به جز ورزشگاه آزادی دیگر در کدام استادیم و شهرستان امکانات لازم را داریم. شنیدم که یکی از مسئولین گفته امکانات وجود دارد، اما بعید میدانم چنین چیزی باشد. دیدیم که با یک دوربین کارشناسی میشود و یک شهر علیه یک داور میشود..
در کشورهای حاشیه خلیج فارس امکانات زیرساختی فوق العادهای وجود دارد و اگر خودشان هم نتوانند طراحی کنند از بقیه کمک میگیرند. دوربینهایی که برای کمک داور ویدیویی هست به صورت مجزا کار میکنند و حدود ۳۰ یا ۴۰ دوربین وجود دارد.
شما در اینجا حقوقتان بر حسب دلار هست، اما با بازگشت به لیگ برتر دوباره حقوقها به همان حقوقهای کم و ناچیز تبدیل میشود. این مساله شما را اذیت نمیکند؟
ما از همان سیستم بالا آمدیم. هر چه قدر بقیه بچههای داور بگیرند ما هم همان را دریافت میکنیم؛ هر چند که ناچیز است. دو سه سالی میشود که شو آمده اند و اعلام کرده اند که حقوقها زیادمی شود، اما هنوز خبری نشده است. خون ما رنگینتر نیست. صحبتهایی هم مطرح شده بود که ما فلان میلیارد پول میگیریم، اما اصلا اینطور نیست.
اولا که ما اصلا اینجا به خاطر تحریمها حساب نداریم. سیاسیون ما از این بابت مشکل دارند دیگر درباره ما خیلی شرایط وخیمتر است. پیش از این طی رایزنی صورت گرفته شده بین فدراسیون و فیفا، پول به حساب فدراسیون واریز میشد، اما الان فکر میکنم همان هم با مشکل روبرو شود. اینکه یک قضاوت داشته باشید یا ۵ قضاوت هیچ تغییری در دستمزد شما ندارد و همه یک قیمت پول میگیرند. منتظر هستیم تا ببینیم چه میشود. ایرانی هستیم و افتخار میکنیم و باید پای خوب و بد آن بایستیم.
در اینجا بعد از عملکرد فوق العاده شما اقشار مختلف از هنرمندان و ورزشکاران تا سیاستمداران و ... پیامهای حمایتی برای شما ارسال کردند. اینها روی شما اثر مثبتی داشت؟
تجربهای که در این سالها داشتم این را به من یاد داده که با تعریفها مغرور نشوم و با انتقادها جا نزنم و کم نیاورم. سیاسیون یک زمانی من را تحت فشار گذاشتند و حالا هم از این بعد را دیدم. از همه اقشار مختلف تشکر میکنم. از مردم تا هنرمندان و ورزشکاران و داوران و پیشکسوتانی که اسم نمیبرم تا کسی از قلم بیفتد.
همه جا اسم ایران بود و همین که اسم ایران اینجا بود کافیست. تیم ملی ما هم عملکردش جای حرف دارد که باید کارشناسان نظر بدهند. بچه هاآبرومندانه کار کردند. بعد از آن هم ما تا پایان نام ایران را نگه داشتیم و کارشناسان خارجی اسم ایران را به عنوان تیمی که میتواند قضاوت فینال را داشته باشد شانس قائل بودند.
از سیاسیون صحبت کردید. تا به حال ناراحتی برای شما در این سالها به وجود آمده است؟
شرایطی در بازی تراکتور و نفت به وجود آمد و مصاحبههایی توسط برخی از مسئولین انجام شد که میخواستند فشار را از روی خودشان بردارند. با این حال من تمرکزم روی کار خودم است و به مسائل دیگر توجه ندارم و هیچ اهمیتی هم برای من نداشت. تا وقتی که بخواهند در خدمت هستم و کارم را انجام میدهم. زمانی که که بخواهند حاشیه درست کنند دستشان را میبوسیم و کار را به جوان ترها و بعدیها میسپاریم.
بعد از اینکه شما فینال المپیک را قضاوت کردید و برگشتید خیلیها گفتند شما مغرور شده اید و دوباره ممکن است چنین حرفهایی مطرح شود.
ما ایرانیها عادت داریم که یک نفر را خیلی میبریم بالا و بعد آنها را پایین میاندازیم. اصولا جوگیر هستیم. تمرکزم روی کار خودم است. خودم پیش خدای خودم میدانم چه کار کرده ام و میکنم. حرف مردم برایم مهم نیست، ولی اگر در این مدت کار ما باعث شده خوشحال شوند خدا را شکر میکنم. اگر هم اینطور نشده ما کار خودمان را انجام میدهیم. ممکن است دوباره اتفاق بیوفتد که یک شهر علیه ما شوند. قطعا هر کسی هر برداشتی میتواند داشته باشد و برای من مهم نیست.
در بین همکارانتان صحبتی درباره تیم ملی ایران هم به وجود آمد که بخواهید بیان کنید؟
در یک دو بازی اول فراتر از حد تصور بودیم و باعث شده بود که نظرات مثبت باشد. البته من کارشناس نیستم و نیم توانم چیزی در این باره بگویم. اما در بازی با پرتغال اتفاقاتی افتاد و اعتراضاتی که صورت گرفت نقل محافل شده بود.
وقتی دارو تصمیمی بگیرد اعتراض کردن امری طبیعی است، اما وقتی کمک داور ویدیویی که ۴ نفر هم هستند نظری میدهند و داور میرود میبیند و نظر خود را هم عوض میکند دیگر جای اعتراض نیست وبزرگترین تیمهای دنیا هم چنین کاری نمیکنند. اما بازیکنان ما ۵ و ۶ نفری روی سر داور ریخته بودند انگار که در آسیا یا ایران بازی میکنیم. از همه تصمیماتی که اینجا داوران گرفته اند حمایت میکنم، چون خودم همان کفش را به پا میکنم.
در بازی ایران و اسپانیا یک صحنه مشکوک رخ داد و آنهم خطای دیگو کاستا بر روی علیرضا بیرانوند بود. نظر شما درباره آن صحنه چیست؟
به نظرم دادن یک اخطار در آن صحنه کافی بود.
بعد از جام جهانی روی دوره بعدی هم حساب باز کرده اید و نگاهتان به قطر هم هست؟
تمام تمرکز ما فعلا روی بازی پیش رو است. بعد از آن به کمی استراحت نیاز داریم و سپس درباره این مسائل تصمیم میگیریم و صحبت میکنیم. یک جایی آدم یک کاری میکند و اگر کم کاری کرده باشد ناراحت است، اما ما کار خودمان را انجام دادیم. ۵۰ درصد خودمان را انجام دادیم و حتما خدا نخواسته که اینطور نشده است.
صحبت پایانی...
تشکر میکنم از شما و همه کسانی که انرژی مثبت دادند و همچنین کسانی که خواستند حاشیه درست کنند. متاسفانه یک سری رفتارهای چرکی هست که در هر کاری چه کار ما چه کار شما صورت میگیرد و انعکاس و حاشیهسازی در مورد یک سری اخبار هم جزو همین موارد است. من بچه جنوب شهر هستم و از این رفتارها دل چرکین نمیشوم، ولی هرکسی در مسیر خودش قدم برمیدارد. این افراد را در ایران میبینم و صحبتی با آنها خواهم داشتش
منبع:ایلنا
انتهای پیام/