به گزارش پایگاه جنبش عدالت خواهان ایران" امیر حمزه نژاد: گرانی بر برخی از اجناس بازار مستولی شده است. موج گرانیها که بازار کالاهای مختلف را در نوردید و به اوج رسید حالا تثبیت شده است. وقوع سیل در برخی از استان ها نیز به نوعی افکارعمومی را از گرانیها به مشکلات مردم سیل زده معطوف کرده است. کمتر نشانی هم از تنظیم بازار و کنترل قیمتها از سوی دولت دیده می شود و بیشتر دولتمردان به دنبال انداختن مشکلات به گردن دیگران هستند. از جمله وقتی سئوال می شود که چرا بازار کالاهای مختلف بهم ریخته است و امواج گرانی بازار را بدون هیچ مانعی طی می کند، مشکلات را به گردن قاچاق و عاقب آمریکا می اندازند.
دلار، سکه، طلا، گوشت قرمز، گوشت مرغ، رب گوجه فرنگی، مسکن، خودرو و ... همه و همه به طور کمر شکن گران شدند اما حالا خبری از پایین آمدن قیمت ها نیست. قیمت ها به طور نجومی بالا رفت و هر وقت خبر ارزان شدن این کالاها چشم منتظر مردم را خیره می کند، آنقدر کاهش قیمتها کم و نامحسوس است که بیشتر به یک شوخی می ماند تا اینکه نامش را کاهش قیمت بگذاریم.
کم کم فصل جابهجایی اجاره نشینان فرا می رسد و متاسفانه این قشر که اغلب از جمله افراد مستضعف و کم بضاعت جامعه هستند حالا با مشکل زیادی در جابه جایی و یا حتی تثبیت خانه اجارهای خود دارند. حالا دور دور صاحب خانه هاست و برخی با بیانصافی اجاره بهای نجومی از مستاجران طلب می کنند.
گزارشها حاکی است در کلانشهرها خانوادههایی که صاحب مسکن ملکی نیستند بخش قابل توجهی از درآمدشان را بابت اجاره واحد استیجاری خود پرداخت میکنند. در تهران به صورت میانگین مستأجران نیمی از درآمد خود را صرف هزینههای مربوط به تأمین مسکن خود میکنند.
کارشناسان مطرح می کنند دولت اگر میخواهد در بلندمدت نرخ اجاره بها را متعادل کند میتواند با عرضه مناسب مسکن و رفتن به سمت ایجاد و راهاندازی سامانه ملی املاک این اقدام را به خوبی انجام دهد.
گوشت قرمز یکی دیگر از اقلامی است که قیمت اش سر به فلک کشیده و حالا در همان قله ثابت مانده است. عمده وارداتی در فروردین ۹۸ نشان میدهد طی روزهای ۵ تا ۲۵ فروردین بیش از ۴۸۰۰ تن گوشت قرمز با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد کشور شده است. همچنین قیمت هر کیلو گوشت حدود ۲۱ هزار تومان خریداری شده است که اگر ۱۰ تا ۱۵هزار تومان هم هزینه حمل و نقل و سود واردکننده شود، باز هم قیمت گوشت وارداتی نباید بیشتر از ۳۵هزار تومان باشد. اما بازار حرف دیگری می زند. حالا گفته می شود گوشتی که هنوز با ارز نیمایی وارد نشده است به طور اینترنتی در حال فروش در بازار است! اما بازهم قیمتها بسیار بالاست.
در حوزه خودرو هم با افزایش سرسام آور خودروهای حتی قیمت پایین مانند پراید روبرو بودیم که این قیمت ها در اوج تثبیت شده اند. جذابیت بازار خودرو و رکود در اکثر صنفها و بخشهای اقتصادی سبب شده که هر کسی سرمایه ای دارد ولو اندک به بازار خودرو بیاورد و به امید گران تر شدن قیمت ها در ماه های آینده اقدام به خرید خودرو کند. همین امر سبب شده که اکنون در بازار اکثریت خریدار هستند خریدارانی که ۹۰ درصد آنها مصرف کننده نیستند و خودرو را در پارکینگ میگذارند! البته گفته می شود که این جذابیت با دپو ماشینها در خانهها و پارکینگها هم هر روز در حال کم شدن است.
روند مدیریت و عرضه خودرو در بازار هم بسیار مشکوک است. خودروسازان اگر بخواهند میتوانند در مدت زمان کوتاهی ده ها هزار خودرو روانه بازار کنند که همین امر باعث شوک و کاهش چند ده میلیونی قیمت ها خواهد شد اما شاید اصطلاحا این افزایش قیمت ها به آنها مزه کرده و بخواهند همین سیاست قطره چکانی تزریق خودرو به بازار را ادامه دهند که در این صورت شاهد افزایش دوباره قیمت خودرو خواهیم بود.
آنطور که از بازار به طور میدانی مشاهده می شود با تمامی سخنان مسئولان و تهمیداتی که می گویند به کار بستهاند اما سیاست های دولت به کار نیامده است و نهایت کاری که انجام شده، جلوی افزایش بیشتر قیمتها گرفته شده است. البته قیمتها در برخی شرایط آنقدر گران است که دیگر مصرف کننده توان خرید این کالاها را ندارد از این رو همین موضوع سدی برای طغیان بیشتر قیمتها شده است.
قیمت دلار و ارز هم هنوز در کال میان 11 الی 13 هزار تومان در نوسان است و همین بازی دلار و عدم تعادل قیمتها بهانه به دست برخی داده تا قیمتها را در نوسان بگذارند و افزایش دهند. دولت در این عرصه هم که نمی توان چندان نام آنرا تثبیت قیمت گذاشت، در کانال بالایی قیمت را نگاه داشته است و تمام قدرت دولت در تثبیت قیمت دلار تا همین کانال کم نوسان است.
سال گذشته با ترمیم بدنه دولت آنهم با کمک و اراده مجلس در این زمینه شاهد تغییراتی در کابینه دولت بودیم. متاسفانه این تغییرات هم نتوانست آنچنان که باید مشکلات کشور را حل کند بلکه در برخی از موارد از جمله وزارت صمت کار بدتر شد. هنوز از سوی دولت نه تنها عذرخواهی رسمی شاهد نیستیم بلکه شاهد آن هستیم که دولتمردان بیشتر به توجیه ضعف مدیریتی خود می پردازند و آمریکا و نیروی بیرونی را دلیل این گرانیها عنوان می کنند. آمریکاییهایی که پیشتر کدخدا نامشان می نهادند و حل مشکلات را با مذاکره مستقیم با آن عنوان می کردند. حالا همین حلال مشکلات به عامل مشکلات تبدیل شده است!