هرچند رئیسی خود تاکنون به هیچ سهم خواهی جواب نداده است و اگر کابینه محصول ائتلاف باشد، طبیعتا افرادی که ائتلاف کردند، سهمی را از کابینه طلب می کنند و قطعا کابینه ائتلافی عملکرد ضعیف خواهد داشت چراکه تعهدات و ملاحظات سیاسی بر آن حاکم خواهد بود. چنین کابینه ای نمی تواند به عنوان یک کابینه مستحکم بروز و ظهور پیدا کند.
به ه گفته کارشناسان کابینه رئیسی اگر متنوع و قوی باشد و سهم خواهی در آن نباشد موفق است هرچند رئیسی خود تاکنون به هیچ سهم خواهی جواب نداده است و اگر کابینه محصول ائتلاف باشد، طبیعتا افرادی که ائتلاف کردند، سهمی را از کابینه طلب می کنند و قطعا کابینه ائتلافی عملکرد ضعیف خواهد داشت چراکه تعهدات و ملاحظات سیاسی بر آن حاکم خواهد بود. چنین کابینه ای نمی تواند به عنوان یک کابینه مستحکم بروز و ظهور پیدا کند.
ترکیب کابینه رئیسی از کدام احز اابست؟
سیدمحمدرضا میرتاج الدینی از نمایندگان مجلس یازدهم بر این باور است که باید یک کابینه قوی متشکل از افراد دارای برنامه، دارای قدرت مدیریتی با ریسک بالا و روحیه جهادی انتخاب شود.
او دمیگوید دولت رئیسی باید خودش را برای مقابله با فضای جنگ اقتصادی آماده کند چراکه این یک میدان شناخته شده است و یک میدان جنگ اقتصادی جدید نیست یعنی نمیتوانیم بگوییم که این شرایط ناگهانی به وجود آمده است.
مشروح مصاحبه با مسیدحمدرضا میرتاج الدینی از نمایندگان مجلس یازدهم را میخوانید؛
آقای میرتاجالدینی! از نگاه شما، فرصتها و تهدیدهای پیش روی دولت آینده چیست؟
درباره فرصتها باید گفت ما یک همسویی بین سه قوه و یک پشتیبانی مردمی خوب را برای دولت آینده داریم، مجموعهای از برنامههای مدون، برنامههایی که اعلام شده و مدیران آماده به کار در ردههای مختلف که روحیه جهادی و فعالیت و تلاش شبانهروزی را دارند را داریم، جمعی از نخبگان جوان که رویشهای جدید انقلاب ما هستند نیز اینها فرصتهایی است که در اختیار دولت آینده است.
شخص آقای رئیسی با کوله باری از تجربه و حضور در عرصههای مختلف، آشنا به مسائل کشور هستند، یعنی اینطور نیست که بدون سابقه اجرایی و مسؤلیت در سطح کلان آمده باشد بلکه ایشان مسؤلیتهای کلان را داشت و در زمان آقای روحانی، آقای روحانی با یک وقفه ۱۰، ۱۵ ساله از کار اجرا مسؤلیت اجرایی کشور را به دست گرفت.
یعنی میگویید این بهم پیوستگی سوابق مدیریتی و اجرایی بسیار مهم است و آقای رئیسی، این سوابق را دارند...
بله. اما چالشها و مشکلات عدیدهای که میراث دولت یازدهم و دوازدهم است به صورت لاینحل مانده است، تورم، گرانی و مشکلاتی در حوزه معیشت مردم، کاهش قدرت خرید مردم که با توجه به افزایش نرخ ارز بیسابقه بود، همه اینها نیاز به برنامه روشن و اقدامی قاطع و جدی دارد که حل شود. مسئله تولید با موانع مختلف داخلی و خارجی درگیر است.
مقابله با تحریمها در دولت آینده ادامه پیدا میکند
تحریمها از مواردی است که بعضا این دولت همه تلاشش را برای رفع تحریمها به کار گرفته است و امیدوار هستیم که به نتیجه برسد یعنی همین مسیر مقابله با تحریمها در دولت آینده ادامه پیدا خواهد کرد منتهی دولت آینده دو رویکرد رفع تحریم و دفع تحریم را خواهد داشت و برای رفع تحریم با اقتدار عمل خواهد شد که زودتر به نتیجه برسد. برای دفع تحریم هم با حرکت جهادی داخلی یعنی حمایت از تولید و پشتیبانی از کارهای سرمایهگذاری و .. میتواند به نتیجه برسد.
دولت رئیسی باید خود را برای مقابله با تحریمها و کرونا آماده کند
به نظر شما چقدر شرایط سخت جنگ اقتصادی، کرونا و تحریمها میتواند دولت آقای رئیسی را وارد چالش و نوعی دست انداز کند؟
دولت آقای رئیسی باید خودش را برای مقابله با این فضا آماده کند. این یک میدان شناخته شده است و یک میدان جنگ اقتصادی جدید نیست که دولت را با بحران رو به رو کند، یعنی نمیتوانیم بگوییم که این شرایط ناگهانی به وجود آمده بنابراین دولت به صورت آماده و با آرایش مشخص اقتصادی قوی و منسجم به مقابله با این جنگ اقتصادی میرود.
کابینه رئیسی باید تلفیق و ترکیبی از افراد دارای برنامه و قدرت مدیریتی بالا باشد
راهکار شما برای دولت به ویژه در بُعد چینش کابینه دولت چیست؟ چه پیشنهادی دارید؟
اینجا ما فقط از روی شاخصها میتوانیم حرف بزنیم. منسجم بودن تیم اقتصادی، استفاده از افراد کارآزموده و توانمند که از جوانان نخبه هم بهرهمند باشند یعنی تلفیق و ترکیبی از افراد با تجربه و جوانان نخبه در این عرصه میتوان راهگشا باشد در مجموع یک کابینه قوی از افراد دارای برنامه و دارای قدرت مدیریتی با ریسک بالا و روحیه جهادی تشکیل شود که همان رهنمود مقام معظم رهبری مبنی بر حرکت جهادی است به بیان دیگر بیشترین تلاش شبانه روزی را داشته باشند و برنامه محور و مسئله محور جلو روند، یعنی ابتدا مسائل اصلی جامعه را شناسایی کنند، بعد برای آن راهکار پیدا کنند و در همین چند ماه اول به سراغ حل آن مسائل بروند.
الان دامداریهای ما با مشکلات متعددی رو به رو است و اگر این مشکلات حل نشود ما در تامین گوشت قرمز و گوشت سفید مشکل خواهیم داشت. تامین نهاده علوفه مورد نیاز اینها، حل مشکلات گمرکی که بسیاری از این نهادهها در آنجا مانده است و ممکن است بعضی از آنها فاسد شود، اینها مسائل فوری است که دولت آینده باید به سرعت به آن رسیدگی کند و دولت فعلی نباید در این ۴۰ روز باقی مانده آن را رها کند و ادامه کار این دولت را دولت آینده باید به دست گیرد.
مجلس هیچوقت به دولت لیست کابینه معرفی نمیکند
هماهنگی مجلس فعلی را با دولت آینده خصوصا در چینش کابینه چطور ارزیابی میکنید؟ بحثهایی مطرح میشود که مجلس یکسری پیشنهادها به آقای رئیسی برای چینش کابینه داده است و برخی از نمایندگان هم احتمالا در این کابینه حضور دارند.
پیشنهاد و یا لیستهایی که در فضای مجازی منتشر میشود گمانه زنی است. به تعبیری باید گفت، «هرکسی از ظن خود شد یار من» است. مجلس هیچ وقت به دولت لیست معرفی نمیکند، چون این کار ما نیست. مجلس بعد از انتخاب دولت نسبت به رای اعتماد بررسی میکند، ما، چون با دولت همسو و هم جهت هستیم در ارائه شاخصها و برنامهها با هم همفکری و هم اندیشی میکنیم، اما مصداق معرفی کردن کار مجلس نیست.
به نظر شما در وزارتخانههای کلیدی مثل سیاست خارجی، اقتصاد، اطلاعات، کشور، بانک مرکزی و .. اگر بخواهید به آقای رئیسی پیشنهادی دهید، چه کسانی را میتوانید نام ببرید.
من در مورد مصادیق صحبت نمیکنم، اما چند وزارتخانه است که اینها وزارتخانههای کلیدی هر کابینه است و روی اینها انتظار ما این است که قویترین افراد را در این مجموعهها بگذارند. در حوزههای اقتصادی، وزارت صمت که در حد سه وزارتخانه است بسیار مهم است، وزارت کشاورزی خیلی مهم است و در حوزههای
سیاسی وزارت اطلاعات، وزارت کشور و وزارت خارجه است که اینها هم از آن وزارتخانههای تاثیرگذار است و قطعا در آن قسمت اول که از حوزه اقتصادی صحبت کردم وزارت اقتصاد و دارایی هم که بتواند بانکها را خوب مدیریت کند.
معاون اول باید یک فرد قوی و مدیر و پا به میدان باشد
چون یکی از موضوعات چالش آفرین، روند عملیات بانکها است که دولت آینده در صورتی موفق خواهد بود که بتواند به اصلاح نظام بانکی و گمرکی بپردازد و این هم یک وزیر اقتصادی دانشمند و قاطع و مدیر نیاز دارد و نکتهای که من میتوانم روی آن تاکید کنم معاون اول دولت است.
معاون اول باید یک فرد قوی و مدیر و پا به میدان باشد که هم روحیه هماهنگ کنندگی بین وزرا را داشته باشد و هم روحیه حل مشکلات را داشته باشد، چون هر وزارتخانهای در هر کجا که به بن بست بر میخورد یا با مشکلی رو به رو میشود این معاون اول است که باید پا به میدان بگذارد و آن مشکل را حل کند. در واقع معاون اول بار سنگین اجرایی رئیس جمهور را بر دوش دارد و کمک کار اصلی برای رئیس جمهور است؛ بنابراین یک مدیر قوی اجرایی جهادی که شبانه روز پای کار باشد به عنوان معاون اول میتواند بسیار مؤثر باشد.
امیدوارم دولت جوان انقلابی محقق شود
به نظر شما دولت جوان انقلابی مد نظر رهبری در دولت آینده عینیت پیدا میکند یا خیر؟
آرزو میکنم که این چنین باشد.
موضع و مشی آقای رئیسی نسبت به سهم خواهیها چگونه خواهد بود و آیا این سهم خواهیها میتواند دولت آینده را با چالش و دردسر رو به رو کند؟
در مجموع سهمخواهی از هر گروه و مجموعهای که باشد درست نیست. در واقع باید اجازه دهند رئیسجمهوری که با پشتوانه مردمی و با ۱۸ میلیون رأی روی کار آمده با شایسته گزینی، رعایت شاخصها و معیارها، یاران و تیم خودش را بچیند.
شایسته گزینی اصل اساسی رئیسی برای انتخاب کابینه است
با توجه به شناختی که ما از آقای رئیسی داریم، ایشان شاخصها و شایسته گزینی را اصل اساسی برای انتخاب خودش قرار خواهد داد البته طبیعی است که در این راستا با مجموعههای همفکر خودش همفکری کند که این کار کمک میکند یعنی همیشه همفکری و تضارب آرا به انتخاب شایسته کمک میکند که در مورد
آقای رئیسی اینطور است، ایشان از عموم نظرخواهی کرده اند و اینها بعدا جمع بندی و در یک مرحله بالاتر یعنی در کمیتههای تخصصی بررسی میشود.
توجه به نظرات نخبگان سیاسی در هر عرصه هم یکی از مسائلی است که حتما آقای رئیس جمهور منتخب مدنظر دارد، ولی اصل همان شایسته گزینی است و ما نباید به سهم خواهی رسمیت دهیم.
پیشنهاد سلیمی نمین به رئیسی درباره کابینه اش
عباس سلیمینمین، پژوهشگر، تحلیلگر سیاسی و روزنامهنگار اصولگرا، نیز درباره ضرورتهای بهرهگیری از متولدین دهه ۶۰ معتقد است: قطعا آقای رئیسی میتواند در میان همه مشکلاتی که امروز کشور با آن مواجه است، برای مطالبه درست و بجای جوانگرایی و گردش نخبگان، تدبیری بیندیشد.
وی درباره همه توجیهاتی که در برابر جوانگرایی مقاومت میکند، اظهار کرد: جوانگرایی قطعا به معنای واگذاری همه امور به جوانان نیست اما توجه به تجربه نیز نباید به معنای آن باشد که در این زمینه سرمایهگذاری نکنیم.
سلیمینمین افزود: انسداد مدیریتی که امروز ایجاد شده به دو دهه قبل برمیگردد؛ زمانی که رهبر انقلاب از
همه جریانهای سیاسی دعوت کردند نامزدهای خود را برای انتخابات از میان جوانترهایشان انتخاب کنند اما متاسفانه نه تنها این مطلب مورد اقبال سیاسیون قرار نگرفت، بلکه به محل نزاع و تقابل تبدیل شد.
وی با بیان اینکه "کسانی که امروز بر سر کار هستند و پیرترین دولت پس از انقلاب را تشکیل دادهاند، در دودهه گذشته نقشی اساسی در این نزاع و انسداد داشتهاند"، تأکید کرد: تردیدی ندارم که آقای رئیسی میتواند در میان همه مشکلاتی که اتفاقا بخش عمده آن میراث دولت کنونی است، به این نزاع و انسداد ۲۰ ساله نیز پایان دهد.
پیشنهاد سلیمی نمین به رئیسی برای ورود تدریجی جوانان به کابینه جوانگرایی کابینه در روندهای ترمیمی ضروری است
سلیمینمین در ادامه اظهار کرد: باید دانست این انسداد به این شکل از بین نمیرود که همه وزرای کابینه سیزدهم از دهه شصتیها انتخاب شوند. این مساله به یک برنامهریزی و مرکزیت فکری نیاز دارد. متولدین دهه ۶۰ و بعد از آن باید به تدریج در بدنه اجرایی کشور مجرب شده و مورد آزمایش قرار گیرند و پس از دو سال، در روندهای ترمیمی، وارد کابینه و مدیریتهای کلان شوند.
وی تصریح کرد: کشور در شرایط آزمون و خطا نیست. برخی مدیران جوانی که میآیند به دلیل کمتجربگی، بردباری و تحمل کافی ندارند. ما در تغییرات رسانه ملی شاهد بودیم برخی مدیران جوان شبکهها، مشکلاتی را به وجود آوردند که حالا چندین نیروی مسن نیاز داریم تا آن مسائل را حل کنند. ظرفیتسازی در واگذاری مسئولیتها بسیار مهم است. اینطور نیست که امروز اراده کنیم فردی در جایی قرار گیرد و فردا ظرفیتهای لازم در او شکل بگیرد.
این فعال سیاسی اصولگرا، با بیان اینکه "فرد وقتی در موقعیتهای کلان قرار میگیرد، رجوعهای تملقآمیز و چاپلوسانه به او زیاد میشود"، گفت: خودشیفتگی در این موقعیت کار دست خیلیها میدهد. جوانترها که در این سالها افراد مسن و مجرب را مانع اصلی رشد خود میپنداشتند که با مقاومت در برابر جوانگرایی اجازه ندادند انتقال مدیریتها در روندی درست و منطقی صورت گیرد، وقتی در این وضعیت به مدیریت میرسند گاهی متلاطم شده و از خودبیخود، احساس میکنند فتح کردهاند و دیگر نیازی به تجربیات گذشتگان ندارند و اتفاقا باید آنان را بکل از صحنه کنار بگذارند.
سلیمینمین تاکید کرد که امروز از آقای رئیسی میتوانیم و باید این انتظار را داشته باشیم که از طرفی جوانان باتجربه و راه پیموده را برای حضور در کابینه بر دیگران ترجیح دهد و از طرفی جوانان متخصص و توانمند را با برنامه ریزی، به تدریج وارد عرصه مدیریتی در سطح معاون و مدیرکل کند و بعد از دو یا ۴ سال پس از آزمودن و کسب نمرات لازم، در روند ترمیم کابینه یا در صورت تشکیل دولت دوم، در سطح وزیر به کار بگیرد.