مستند «پول و پورن» از اسناد و اتفاقاتي پرده برداشتهاست كه هر چند كوچك و محدود و پنهان هستند، اما به هر حال در زير پوست جامعه ما وجود دارند و كمتوجهي به آن ممكن است در دراز مدت به گسترش آن و افزايش تلفات در ميان بخشي از مردم منجر شود.
ساختار اين فيلم بيش از آنكه به مستندهاي معمول شباهت داشته باشد، شبيه گزارشهاي تصويري تلويزيون است؛ يعني ما با بستهاي فشرده از اطلاعات مواجه هستيم و به جاي داستان يا سير روايي، اين تراكم وقايع و رخدادهاي حول موضوع فيلم است كه مخاطب را همراه ميكند. بخش اعظم فضاي اين مستند را تصاوير و صداهاي ضبطشده توسط خود دستاندركاران باند مذكور از خانههاي تيمي و مراكزي كه در آنها فعاليت ميكردند، تشكيل داده كه مصاحبه با برخي از قربانيان نيز چاشني آن شده است. در مجموع، به لحاظ فرمي، مستند «پول و پورن» كار رو به جلو و مطلوبي نيست و حتي از مجموعه مستندهايي چون «بيراهه» و «شوك» هم پايينتر قرار ميگيرد، اما از نظر موضوع و رويكرد افشاگر خود ميتواند براي مردم هشداردهنده باشد. فيلم نقويان بهرغم سادگي و فقدان فرم به معناي واقعي كلمه، اما از مسير افشاي ژورناليستي واقعيت قدري به زمينههاي اجتماعي مسئله نيز نزديك ميشود.
عباسي با مخاطب قرار دادن جريان ليبرالي ميگويد: «همان جرياني كه عليه اين فيلم شروع به شانتاژ كرده، اگر تا ديروز ما سندي نداشتيم كه امريكا عليه ايران جنگ نرمي را آغاز كرده است، آن روز خودش اسنادي را منتشر میکرد. چرا جريان ليبرال در مقابل اينكه ما گفتيم در جريان بانكي ربا وجود دارد، سكوت كرد! ما را در داخل با تز دين و سياست سر كار گذاشتند و در خارج با جدايي دين از اقتصاد.»
اين كارشناس با تأكيد بر اين مطلب كه موضوع بعدي نابودي خانواده و ازدواج سفيد است، گفت: «يك شكل از ليبراليسم در حوزه اخلاق صنعت پورن است. يك شكل هماني بود كه در اين مستند به نمايش درآمد، دولت ليبرالها در دهه 70 كه بر سر كار آمد، جلوي دو فيلم را در اينباره گرفت. در سال 83 نيز در ارتباط با فروش دختران هشدار دادم، از من چندين شكايت شد و من 49 ماه خانهنشين شدم. بنده از قوه قضائيه كه اين روزها برخوردهاي جدي با معضلات دارد، تشكر ميكنم. اگر امروز با مصيبتي به عنوان آقازادهها مواجه هستيم، دليلش نان و پول شبههناك است كه باعث ميشود بچههايشان در آن سوي مرزها «چيچي نيوز» تأسيس كنند. در حاليكه شاهديم در همين روزگار فرزند يك زن خانهدار، شهيد محسن حججي ميشود. پول شبههناك درون حكومت بيايد، در كار فرهنگي ايراد به وجود ميآيد. شهيد حججيها محصول گريههاي عاشقانه براي اباعبدالله(ع) هستند.
عباسي گفت: 500 ميليون صفحه فضاي مجازي با موضوع پورن وجود دارد، ليبراليسم يعني فحشا؛ اين گيها و لزبينها طايفه قوم سدوم هستند. ربا، زنا، لواط، بت پرستي و كفر همه آنها در امريكا جمع شدهاند و ايدئولوژياي آن را رهبري ميكند. ليبرالها در ایران از صهيونيست و وهابيت خطرناكترند. وي با اشاره به اين فيلم و مخاطبان آن اضافه كرد: مخاطب اين فيلم پورن پول و آدمهاي خاكستري جامعه هستند. ما بايد در پاتولوژي فرهنگي به بررسي اين موارد بنشينيم. بيماري فرهنگي جامعه بايد توسط طبيبان نيز بعد از پاتولوژي فرهنگي درمان شود.
گفتنی است، موضوع این مستند قاچاق دختران ایرانی است. کارگردان این اثر مهدی نقویان است و تهیهکنندگی آن را مرکز مستند سوره حوزه هنری انقلاب اسلامی با همکاری سازمان جرائم سایبری سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بر عهده داشتهاند.
صراحتي كه لازمه كار است
محسن يزدي، مدير مركز مستند حوزه هنري و تهيهكننده اين مستند در گفت و گو با «جوان» به اين نكته اشاره ميكند که از باندي كه چندي پيش توسط سازمان جرائم سايبري سپاه پاسداران انقلاب اسلامي كشف شد، بخشي از اطلاعات و تصويرهاي اين مستند به دست آمده و در اختيار مركز مستند سوره قرار گرفته و مهدي نقويان از اين اسناد براي ساخت مستند استفاده كرده است.
به گفته اين تهيهكننده ورود به مسائلي از اين دست مشكلات خودش را دارد، ما مرتب بحث ميكرديم كه آيا نشان دادن اين مسائل خوب است يا بد؟! بحثها هميشه بوده است، اما با اينكه بيان اين موارد مانند شمشير دو لبه است، بايد گفت كه گفتنش نيز لازم است. اين پروژه كار آخر ما نيست، اما خودمان ميدانيم كه مشكلاتي داشتهاست، ولي كارشناسان فيلم را نقد كنند و به ما بگويند. صراحتهايي وجود دارد كه عذرخواهي ميكنم، ولي احساس ما بر اين است كه اين نوع صراحت گاهي لازم است.
وي در پاسخ به اين سؤال كه چه دغدغهاي باعث شد ساخت اين مستند كليد زده شود، توضيح داد: «مركز مستند حوزه هنري به پيوند زدن موضوعات آثارش با منافع ملي تأكيد ويژهاي دارد.»
وي به اين نكته اشاره كرد كه طرح موضوعاتي كه فساد و فحشا را مطرح ميكنند بايد به گونهاي باشد كه خود ترويجدهنده نباشند و به نوعي ضد خود عمل نكنند، براي همين بيش از همه اين مستند با رويكرد هشداردهندگي و بازدارندگي براي مخاطب ساخته شده و سعي شدهاست با هنرمندي رسانهاي از توصيف برخي مؤلفههاي غيرضروري پرهيز كنيم و گزارشي دردمندانه ارائه دهيم،
مستند «پول و پورن» نشان ميدهد كه فحشا، يك سازمان سياسي و اقتصادي است كه ريشههاي آن را بايد در كانونهاي زرسالار آن سوي آب ديد. اين جريان، يك شبكه جهاني است كه متأسفانه شعبههاي آن در ايران هم در قالب قاچاق دختر به مناطقي چون دوبي فعال است.
دوبي، شهري به ظاهر پيشرفته با آسمانخراشها و برجهاي چشمنواز و خيرهكننده در قلب يك كشور شيخنشين و عقبمانده است. اما در مستند پول و پورن ميبينيم كه زير برجهاي شيك همين منطقه آزاد تجاري، سياهچالهايي وجود دارد كه محل آزار و اذيت و اسارت دخترهايي است كه فريب خوردهاند. اين مستند حتي نفوذ اين سازمانها را در داخل هم فاش ميكند.