به گزارش پایگاه خبری عدالت خواهان گلستان"از نظر دولت یازدهم، "برجام" را میتوان مهمترین رویداد سیاسی کشور در سال گذشته خواند و از طرف دیگر کارشناسان و دولتمردان متفقالقول معتقدند که "رکود" اساسیترین مشکل کشور در سالهای گذشته بوده است. مشکلی که دولتیها انتظار داشتند تا با اجرای برجام بخش قابل توجهی از آن حل شود که نشد.
حل صد روزه مشکلات اقتصادی و چرخیدن چرخ سانتریفیوژها و زندگی مردم از جمله شعارهای اقتصادی روحانی در ایام انتخابات ریاست جمهوری بود. شعارهایی که تاکنون هیچ گاه رنگ و بوی محقق شدن را به خود ندیدهاند و دولتیها هر روز آنها را به روز دیگری موکول میکنند.
اما با گذشت قریب به سه سال از عمر دولت یازدهم، مردم همچنان منتظر تحقق وعدههای انتخاباتی روحانی هستند و روحانی که کلید حل تمام مشکلات کشور را در مذاکرات هستهای میدید امروز با ناکام ماندن در حل مشکلات از طریق مذاکرات، انبوهی از انتظارات و کوهی از مشکلات را در مقابل خود میبیند که برای حل آنها وعده رونق اقتصادی در سال 95 را به مردم داده است. وعدهای که وی پیش از این آن را در سالهای 94و93 به مردم داده بود اما نه تنها دراین سالها عملی نشد بلکه کار را به جایی رساند تا 4 وزیر کابینه روحانی شرایط رکود را در کشور در آستانه بحرانی شدن بخوانند و از رئیس جمهور بخواهند تا تصمیمی ضربالاجلی برای حل این مشکل کشور اتخاذ کند.
اما دولت در شرایطی همهی امید خود را به مذاکرات هستهای معطوف کرده بود که فراموش کرد رهبر معظم انقلاب در خصوص حل مشکلات اقتصادی فرموده بودند: "کلید حل مشکلات اقتصادی در لوزان و ژنو و نیویورک نیست، در داخل کشور است و همه باید مسئولیتهای متفاوت خود را در تقویت تولید داخلی به عنوان «تنها راه علاج مشکلات اقتصادی»، انجام دهند."
دولت که در سال گذشته از تمام ابزار خود برای تصویب برجام و پس از آن بزرگنمایی در خصوص برجام استفاده کرده بود با بدعهدیهای مختلف آمریکاییها در دوران پسابرجام مواجه شد و آمریکاییها با آغاز تحریمهای مجدد و کارشکنیهای گوناگون در مسائل مختلفی همچون خرید هواپیمای ایرباس و برقراری اتصال سوئیفت مهر تاییدی بر فرموده رهبر انقلاب در خصوص عدم حل مشکلات اقتصادی در نیویورک زدند.
اما امروز که بیش از 12هزار سانتریفیوژ در حال خاک خوردن هستند و بیش از 6 میلیون بیکار در کشور وجود دارد، مردم همچنان به شعار رئیس جمهور در خصوص چرخیدن چرخ سانتریفیوژها و زندگی مردم فکر میکنند، چرخهایی که به نظر میرسد هردو پنجر شدهاند.
عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای هم در همین رابطه خاطرنشان کرد که ما در اینجا با دو دسته مشکل جدید مواجه هستیم یکی شرایط بازگشت به شرایط قبلی که خود به خود زمانبر است و از طرفی کارشکنیهای طرف آمریکایی که کار را سخت کرده، برخی از آثار تحریم طول میکشد که خود را نشان داد.
به نظر می رسد که بهتر باشد دولت تدبیر و امید به جای آنکه با موضوع برجام به صورت حیثیتی برخورد کند و بدعهدیهای آمریکا را در این باره توجیه کند، کمی به فکر اقدام وعمل در راستای اقتصاد مقاومتی باشد تا وضعیت اقتصاد کشور هم پس از گذشت چند سال سروسامان پیدا کند.
- عدم اعتماد به آمریكا به دلیل تناقض گفتارآمریكایی ها
مسئله بی اعتمادی به آمریكایی ها از منظر رهبر معضم انقلاب اسلامی بارها و بارها با آوردن مثال های متعددی مورد اشاره قرار گرفته است. رهبرمعظم انقلاب در سخنانی كه در نماز جمعه تهران به تاریخ 1390/4/11 ایراد فرمودند نامه های ارسالی رئیس جمهور آمریكا را مورد اشاره قرار دادند و فرمودند كه همین نامه نشان محكمی بر تناقض گویی های آمریكایی ها ست.
… برخی ها لبخند دشمن را باور می كردند اما بتدریج پشت صحنه این وعده ها را فهمیدند و متوجه شدند كه دشمن چه راحت دروغ می گوید و چگونه بدون واهمه و دغدغه عهد... شكنی میكند و بدون احساس خجالت زیرحرف و قولش می زند...روزی كه لازم شد و این نامه ها در اختیار افكار عمومی ملتها قرار گرفت همه می فهمند وعده ها و حرفهای امریكا چقدر ارزش دارد و آنها چگونه برخلاف حرفهایشان عمل میكنند... همه تلاشها و تبلیغات سیاسی امریكا و صهیونیستها در راستای اسلام هراسی و ایجاد وحشت در افكار عمومی مردم و تخریب حكومت اسلامی و اسلام ناب نتیجه بخش نخواهد بود.... [1]
- بی اعتمادی به آمریكا به دلیل منطق ضعیف دولتمردان آمریكایی
مقام معظم رهبری در اواخر عمر دولت دهم و همزمان با شروع به كار دولت یازدهم در جمع مسوولین نظام اعم از دولت سابق و دولت فعلی درباره خوشبین نبودن به رفتارهای آمریكا و غیر منطقی بودن و غیر قابل اعتماد بودن آمریكا و انگلیس میفرمایند:
...آمریكائیها میگویند ما میخواهیم با ایران مذاكره كنیم. خوب، سالها است كه میگویند میخواهیم مذاكره كنیم؛ این یك فرصتی نیست كه برای ما بهوجود آوردند. من اول سال گفتم كه خوشبین نیستم. در مسائل خاص، مذاكره را منع نمیكنم - مثل مسئلهی خاصی كه در قضیهی عراق داشتیم، و بعضی از قضایای دیگر - لیكن من خوشبین نیستم؛ چون تجربهی من این را نشان میدهد. آمریكائیها، هم غیرقابل اعتمادند، هم غیر منطقیاند، هم در برخوردشان صادق نیستند. این چهار ماهی هم كه از آن صحبت ها گذشت، همین را تأیید كرد؛ موضعگیریهای مسئولان و دولتمردان آمریكا نشان داد كه همین مطلبی كه ما گفتیم - كه گفتیم خوشبین نیستیم - درست است؛ خود آنها عملاً این را تأیید كردند. انگلیسها هم یك جور دیگر، دیگران هم یك جور دیگر. تعامل با دنیا هیچ ایرادی ندارد، ما از اول هم اهل تعامل با دنیا بودیم؛ منتها در تعامل، طرف مقابل را باید شناخت؛ شگردهای او را باید دانست؛ هدفهای اساسی و كلان را باید در مدّ نظر داشت. ممكن است دشمنی سر راه شما را بگیرد، بگوید از اینجا نباید جلو بروید. سازش با او به این صورت نیست كه شما قبول كنید، برگردید؛ هنر این است كه شما كاری كنید كه راهتان را ادامه دهید، او هم مانع كار شما نشود؛ والّا اگر چنانچه توافق و تفاهم به این معنا بود كه او بگوید شما باید از این راه برگردید، شما هم بگوئید خیلی خوب، این كه خسارت است. توجه به این جهات باید از سوی مسئولین و دولتمردان وجود داشته باشد. [2]
- به اعتمادی به آمریكا به دلیل نفوذ شبكه های صیونیستی بر آن
حضرت آیت الله خامنه ای در بیانات مراسم تحلیف و اعطای سردوشی دانشجویان دانشگاههای افسری ارتش جمهوری اسلامی ایران به انتقاد از برخی رفتارهای تیم مذاكره كننده پرداختند و فرمودند« البتّه برخی از آنچه در سفر نیویورك پیش آمد، به نظر ما بجا نبود؛ لكن ما به هیئت دیپلماسی ملّت عزیزمان و دولت خدمتگزارمان خوشبین هستیم؛ البتّه به آمریكاییها بدبینیم؛ به آنها هیچ اعتمادی نداریم. ما دولت ایالات متّحدهی آمریكا را دولتی غیرقابل اعتماد میدانیم؛ دولتی خودبرتربین، دولتی غیرمنطقی و عهدشكن، دولتی كه سخت در پنجهی تصرّف و اقتدار شبكهی صهیونیسم بینالمللی قرار دارد و بهخاطر رعایت خواستهها و منافع نامشروع شبكهی صهیونیستی بینالمللی مجبورند با رژیم غاصب و جعلی اشغالكنندهی فلسطین مماشات كنند، در مقابل او نرمش نشان بدهند؛ اسمش را میگذارند منافع آمریكا، در حالی كه بكلّی منافع ملّی آمریكا با آنچه امروز اینها در حمایت از [آن] رژیم جعلی انجام می دهند، منافات دارد؛ از همهی دنیا دولت ایالات متّحدهی آمریكا باج می گیرد و به رژیم جعلی صهیونیستی باج میدهد؛ این حقایق را ما داریم مشاهده میكنیم - به دولت آمریكا اعتمادی نداریم، به مسئولین خودمان اعتماد داریم، خوشبین هستیم، از آنها می خواهیم كه با دقّت، با ملاحظهی همهی جوانب گامها را درست بردارند، محكم بردارند، منافع ملّی را یك لحظه به فراموشی نسپرند. [3]
- عدم اعتماد به آمریكایی ها به دلیل سخنان دو پهلو و متناقض:
رهبرمعظم انقلاب در بیاناتی كه در دیدار فرماندهان و كاركنان نیروی هوایی ارتش داشتند مسئله بی اعتمادی به آمریكا و چرایی این راهبرد را تشریح فرمودند. ایشان دلایل متعددی برای عدم اعتماد به آمریكایی ها برشمردند كه مهمترین موارد در این سخنرانی سخنان دو پهلو، لفاظی ها و سخنان متناقض آمریكایی ها در محافل مختلف بود. آیت الله خامنه ای تاكید كردند، مردم بایستی دو رویی دشمن و نیت سوء آنها را بشناسند. این در حالی است كه عده ای در داخل تلاش دارند مانع شناخت صحیح دشمن شوند و این اقدامی اشتباه است.
...امروز متأسّفانه انسان مشاهده می كند در برخی از فاصلهها و مقاطع حرفهایی زده می شود از سوی دشمنان؛ این برای مردم ما مایهی عبرت است. در همین مذاكرات گوناگونی كه در این روزها انجام می گیرد، ملّت ایران این مذاكرات را زیر نظر داشته باشند؛ اظهارنظرهای بی ادبانهی مسئولان آمریكایی را مردم ببینند، زیر نظر داشته باشند، دشمن را بشناسند. بعضیها می خواهند نظر مردم را از دشمنىِ دشمن منصرف كنند؛ نه، ببینید دشمنی را، ببینید دورویی را. مسئولین آمریكایی در جلسات خصوصی با مسئولین كشور ما یك جور حرف می زنند، بمجرّد اینكه از آنها جدا می شوند، در بیرون یك جور دیگر حرف می زنند. مردم ایران این دورویی دشمن و نیّات سوء و پلید دشمن ما را ببینند؛ ملّت توجّه داشته باشد. ببینند كه باید یك كشور اقتدار درونی خود را حفظ كند؛ این توصیهی همیشهی ما به مسئولین است. مشكلات كشور را تنها یك چیز حل می كند، آن هم عبارت است از نگاه به ظرفیّتهای درونی - كه این ظرفیّتها هم بحمداللَّه بسیار است، بی شمار است به دشمن نمیشود چشم دوخت؛ از دشمن نمیشود انتظار داشت. آمریكاییها در برخی از اظهارات و لفّاظیهایشان می گویند ما دوست ملّت ایرانیم؛ دروغ می گویند، در خلال كارهایشان می شود فهمید. ایران را تهدید میكنند، آنوقت توقّع دارند كه جمهوری اسلامی از قدرت دفاعی خود بكاهد؛ این خندهآور نیست؟ این مسخره نیست؟ درعیناینكه تهدید می كنند... [4]
- تناقض گویی آمریكایی در مسئله بسیار روشن حقوق بشر
مسئله تناقض گویی آمریكایی ها و عدم اعتماد به آمریكایی ها مسئله ای بود كه این رهبر انقلاب به دلیل سیاست های متناقض آمریكایی ها در رابطه با حقوق بشر در دیدار با مردم آذربایجان شرقی به آن پرداختند. در این دیدار كه در آستانه سی و ششمین سالگرد قیام تاریخی مردم تبریز در 29 بهمن سال 1356 برگزار گردید، موضوع عدم اعتماد به آمریكایی ها این با مثال های روشنی از حقوق بشر آمریكایی تشریع شد. ایشان با اشاره به اقدامات خلاف حقوق بشر امریكا از جمله در زندان های گوانتانامو، ابوغریب و كمك به تروریست های معروف جهان و عهد شكنی ها و دروغ گویی های آمریكایی ها تاكید كردند:
...امریكاییها با این پرونده قطور و سیاه باید از آوردن نام حقوق بشر دچار شرم و حیاء شوند اما همچنان وقیحانه مدعی آنند...
رهبر معظم انقلاب در این دیدار اشاره داشتند كه به هیچ وجه تسلیم زورگویی و باج خواهی امریكا نخواهند شد. چرا كه مقابله با زورگویی و باج خواهی نظام سلطه كه مظهر آن امریكا است از آرمان های سلبی انقلاب است و تأكید كردند ملت ایران در 22 بهمن امسال این مهم را به وضوح اعلام كرده است. ایشان با انتقاد از برخی تلاش ها برای معرفی یك چهره غیرواقعی از امریكا به مردم گفتند برخی افراد تلاش دارند... با بزك كردن چهره امریكا زشتی ها و خشونت ها و وحشت آفرینی ها را از این چهره بزدایند و دولت امریكا را دولتی علاقمند به مردم ایران و انسان دوست معرفی كنند...[5]
- بی اعتمادی به آمریكایی ها به خاطر تهدیدهای مكرر و مداوم همزمان با مذاكرات
در دیداری كه با مسئولان وزارت خارجه و سفرا و رؤسای نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران به تاریخ 22/5/93 برگزار شد، بار دیگر مسئله چرایی عدم اعتماد به آمریكا توسط مقام معظم رهبری مورد بحث قرار گرفت. رهبری در این دیدار افزایش توقعات آمریكا و لحن تند آنها همزمان با ادامه مذاكرات را مورد انتقاد شدید قرار داد و اعلام كرد این اقدام آمریكایی بركات خیری داشت چرا كه سبب شد عده ای در داخل ماهیت سیاست های آمریكا را بهنر بشناسند و زیاد از حد به مذاكرات دل خوش نكنند. ایشان فرمودند تا وقتی وضع كنونی یعنی دشمنی امریكا و اظهارات خصمانه دولت و كنگره آمریكا درباره ایران ادامه دارد تعامل با آنها نیز هیچ وجهی ندارد.
رهبر معظم انقلاب در جلسه دیدار با مسئولان وزارت خارجه و سفرا و رؤسای نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در خارج از كشور به صراحت فرمودند: ...رابطه با آمریكا و مذاكره با این كشور به جز در موارد خاصی برای جمهوری اسلامی نه تنها هیچ نفعی ندارد بلكه ضرر هم دارد و كدام عاقلی است كه دنبال كار بیمنفعت برود!؟ عدهای اینجور وانمود میكردند كه اگر با آمریكاییها دور میز مذاكره بنشینیم بسیاری از مشكلات حل میشود، البته ما میدانستیم اینجور نیست اما قضایای یك سال اخیر برای چندمین بار این واقعیت را اثبات كرد. در گذشته میان مسئولان ما و مسئولان آمریكا هیچ ارتباطی نبود اما در یك سال اخیر بخاطر مسائل حساس هستهای و تجربهای كه مطرح شد انجام بشود، بنا شد مسئولان تا سطح وزارت خارجه تماسها، نشستها و مذاكراتی داشته باشند اما از این ارتباطات نه تنها فایدهای عاید نشد بلكه لحن آمریكاییها تندتر و اهانتآمیزتر شد و توقعات طلبكارانهی بیشتری را در جلسات مذاكرات و در تریبونهای عمومی بیان كردند.البته مسئولان ما در نشستها در جواب طلبكاری آنها، جوابهای قویتر و گاهی گزندهتر دادند، اما در مجموع معلوم شد مذاكره برخلاف تصورات برخیها، به هیچ چیز كمك نمیكند. آمریكاییها نه تنها دشمنیها را كم نكردند بلكه تحریم ها را هم افزایش دادند! البته میگویند این تحریمها، جدید نیست اما در واقع جدید است و مذاكره در زمینهی تحریم هم، فایدهای نداشته است. البته در زمینهی ادامهی مذاكرات هستهای، منع نمیكنیم و كاری كه دكتر ظریف و دوستانشان شروع كردند و تا امروز هم خوب پیش رفتند دنبال میشود اما این، یك تجربهی ذیقیمت دیگر برای همه بود كه متوجه شویم نشست و برخاست و حرف زدن با آمریكایی ها، مطلقاً تأثیری در كم كردن دشمنی آنها ندارد و بدون فایده است...
...برخی این كار ما را در افكار عمومی ملتها و دولتها به تذبذب متهم میكند و غربیها با تبلیغات عظیم خودشان، جمهوری اسلامی را دچار انفعال و دو گانگی جلوه میدهند.تا وقتی وضع كنونی یعنی دشمنی امریكا و اظهارات خصمانه دولت و كنگره آمریكا درباره ایران ادامه دارد تعامل با آنها نیز هیچ وجهی ندارد... [6]
- بی اعتمادی به آمریكا به دلیل نقض عهد
موضوع بد عهدی آمریكا و در نتیجه عدم اعتماد به آمریكایی ها در دیدار شاعران و مداحان اهل بیت عصمت و طهارت در آستانه ولادت حضرت زهرا(ع) نیز مورد توجه رهبر انقلاب قرار گرفت. حضرت آیت الله خامنه ای در این بیانات حرفها و موضع گیری های متناقض آمریكایی درست بعد از توافق لوزان را دلیلی بر عدم اعتماد بر آمریكا برشمردند. ایشان با اشاره به طرف مقابل كه اهل فریب و دروغ و عهد شكنی و حركت درخلاف مسیر صحیح است، علت دغدغه جدی را این موضوع دانستند و گفتند: یك نمونه از چنین رفتارهای طرف مقابل در مذاكرات اخیر اتفاق افتاد و كاخ سفید بعد از گذشت حدود دو ساعت از پایان مذاكرات، بیانیه چند صفحه ای را در تبیین مذاكرات منتشر كرد كه در اغلب موارد خلاف واقع بود.
ایشان افزودند: نگارش چنین بیانیه ای در مدت 2 ساعت امكان پذیر نیست بنابراین آنها در همان زمانی كه در حال مذاكره با ما بودند، مشغول تدوین بیانیه ای مخدوش، غلط و برخلاف محتوای مذاكرات بودند.
رهبر انقلاب اسلامی با تأكید بر اینكه طرف مقابل ما، طرف بد عهد و متقلبی است، خاطرنشان كردند: نمونه دیگر این است كه آنها بعد از هر دور مذاكرات، سخنان علنی بیان می كنند و سپس خصوصی می گویند، این سخنان برای آبروداری در داخل و برای مقابله با مخالفان است در حالیكه این مسائل به ما ربطی ندارد.
حضرت آیت الله خامنه ای افزودند: آنها براساس همان ضرب المثل معروف كه «كافر همه را به كیش خود پندارد» می گویند اگر رهبری ایران هم مخالفتی با مذاكرات كند، سخن واقعی آنها نیست بلكه برای آبروداری داخلی است در حالیكه آنها واقعیات داخل ایران را نمی فهمند.
ایشان تأكید كردند: سخنان رهبری با مردم براساس اعتماد متقابل است و همانطور كه مردم به بنده حقیر اعتماد دارند، من هم نسبت به مردم اعتماد كامل دارم و معتقدم كه همواره دست خدا با این مردم است.
رهبر انقلاب اسلامی خاطرنشان كردند: حضور مردم در سرمای 22 بهمن، و در گرمای ماه رمضان در روز قدس، همه نشانه های دست خدا است و ما هم بر همین اساس به مردم اعتماد كامل داریم و سخن ما با آنان در چارچوب این احساس و صدق و بصیرت مردم است. [7]
پی نوشت:
- اقامه نماز جمعه تهران به امامت حضرت آیت الله خامنه ای 1390/4/11
- بیانات رهبری در دیدار با مسئولان نظام - 30/4/92
- بیانات رهبری در مراسم تحلیف و اعطای سردوشی دانشجویان دانشگاههای افسری ارتش جمهوری اسلامی ایران - 12/7/92
- یانات در دیدار فرماندهان و كاركنان نیروی هوایی ارتش - 19/11/92
- سخنان رهبر معظم انقلاب در دیدار با هزاران نفر از مردم آذربایجان شرقی1392/11/28
- دیدار مسئولان وزارت خارجه و سفرا و رؤسای نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در خارج از كشور با رهبر انقلاب - 22/5/93
- دیدار شاعران و مداحان اهل بیت عصمت و طهارت در آستانه ولادت حضرت زهرا(ع) 1394/01/20