به گزارش پایگاه عدالت خواهان گلستان "پس از عمليات انتحاري عليه سفارت جمهوري اسلامي ايران در روز ۲۹ آبانماه در بيروت تقريباً تمامي تحليلگران، اين رخداد را اعلام جنگ علني عربستان سعودي عليه جمهوري اسلامي ايران قلمداد كردند كه خبر از ديوانگي فزاينده اين رژيم در آينده نزديك نيز دارد.
در فاصله يك هفته پس از اين واقعه در بيروت، پيشبيني كارشناسان به تحقق پيوست و آتش فزاينده خشم سعوديها از شكست، جبهه در شرف پاكسازي حومه دمشق را با شدت هرچه تمامتر شعلهور ساخت كه نقطه عطف آن جمعه هشتم آذرماه و در همكاري مستقيم گروههاي تكفيري تحت فرمان «بندر بن سلطان» با واحدهاي جنگ الكترونيك اسرائيل در غوطه شرقي براي حمله و باز پس گرفتن منطقه راهبردي «العتيبيه» از لشكر چهارم ارتش سوريه، حزبالله لبنان و تيپ اباالفضل العباس بود. روزي كه بشار اسد رئيس جمهوري عربي سوريه را وادار كرد كه در رسانهها اعلام كند با عربستان در شرايط «جنگ باز» قرار دارد.
اما ورود بيمحابا و تمام عيار عربستان به جبهه سوريه تأثيري بر معادلات ميداني نداشت. حالا پس از ۱۰ روز تلاش بيفايده، تكفيريها، «معركه العتيبیه» را باختهاند. جايي كه حلقه وصل آنان به دوما در مرکز استان و مرز اردن در جنوب سوريه محسوب ميشود و بندر بن سلطان از آنجا نيروهاي تحت امر خود را به طور مستقيم هدايت ميكند.
دشمني قديمي سعوديها با ايران
طي ۲ هفته حداقل ۵۰۰ كشته روي دست بندر بن سلطان ماند تا اينكه روز سهشنيه ۱۳ آذرماه سيدحسن نصرالله به قول خودش از «اشاره كردن با انگشت، دست برداشت» و در مصاحبه خود با شبکه «او.تي.وي» لبنان صراحتاً از نقش سعوديها در منطقه عليه جمهوري اسلامي ايران گفت: «سعوديها از همان ابتدا با ايران به عنوان دشمن رفتار ميکردند؛ جنگ صدام حسين نيز با تحريکات سعوديها و تأمين مالي آنها بود، اين جنگ شکست خورد...
سعوديها هرگز در طرحهاي جنگي خود عليه ايران توقف ايجاد نکردهاند، بلکه از زمان انقلاب در ايران در سال ۱۹۷۹ آن را تکميلتر کردهاند، عربستان جرئت ورود مستقيم به جنگ با کسي را ندارد، بلکه با واسطه و جنگ نيابتي با کشورها ميجنگد و پولهاي خود را در اين راه خرج ميکند، عربستان با واسطه در سوريه و ايران و عراق و لبنان در حال جنگ است...»
تلاش تا ۲۲ ژانويه
سيدحسن نصرالله در رابطه با هدف عربستان از تزايد آتشافروزي افزود: «عربستان قبول نميکند که شريکي داشته باشد بلکه خواستار آن است که تمامي کشورهاي عربي منطقه تابع وي باشند... سعوديها تصميم دارند با تسليحات و تصميمات خود يا به صورت مستقيم تلاش کنند واقعيتهاي عرصه ميداني را به هر نحو ممکن تا ۲۲ ژانويه [زمان برگزاري کنفرانس ژنو ۲] تغيير دهند. اين تلاشها البته در آينده نيز مانند الغوطه شکست خواهد خورد، البته برخي نيز هستند که به دنبال از بين بردن کنفرانس ژنو هستند…»
عربستان تا آخرين قطره خون در سوريه ميجنگد
دبير كل حزبالله لبنان همچنين در مورد نقش عربستان در حمله به سفارت جمهوري اسلامي ايران گفت: «ما تصديق ميكنيم که گردانهاي «عبدالله عزام» كه مدعي انجام عمليات انتحاري عليه سفارت ايران هستند توسط سازمان اطلاعات عربستان داير گرديده است.
عربستان از اين گونه مجموعهها حمايت ميکند و نشانهاي از خشم آنان در مورد زايل شدن تلاشهايشان در منطقه توسط ايران است... اطلاعات عربستان پشت بسياري از انفجارهاي عراق قرار دارد... آنها در سوريه تا آخرين قطره خون ميجنگند و هيچ راه حل سياسي را برنميتابند...»
هرچند يالثارات طي ۲ شماره گذشته بدون لفافهگويي از ورود منطقه و روند درگيري جبهه مقاومت با ارتجاع به مرحلهاي جديد نوشته است اما سخنان بيپرده سيدحسن نصرالله انگيزهبخش تهيه گزارش تحليلي ديگري توسط اين هفتهنامه بود كه ضمن گفتوگو با دكتر مسعود اسداللهي مدير مركز تحقيقات استراتژيك لبنان در بيروت به تحرير درآمده است. متن اين گفتوگوي گزارشگونه كه در واقع تحليل دكتر اسداللهي از نقشآفريني جديد عربستان سعودي است در ادامه براي مخاطبان در پی ميآید:
حرفهاي جديد سليم ادريس
دخالت تمامعيار عربستان در نبردهاي ميداني سوريه در حالي رو به تزايد است كه در مقابل چهارشنبه ۱۳ آذرماه، «سليم ادريس» فرمانده ستاد ارتش آزاد سوريه به گروههاي مسلح وابسته به القاعده در سوريه اعلام جنگ داد و از آمادگي مخالفان مسلح براي همکاري با ارتش سوريه در جنگ با القاعده گفت.
روزنامه تايمز لندن با اعلام اين خبر به نقل از «سليم ادريس» گزارش داده بود كه وي پيش از برگزاري کنفرانس ژنو ۲ که ژانويه ۲۰۱۴ برگزار خواهد شد، خواستهها و مطالبات خود را کاهش داده است و اعلام ميکند که کنارهگيري بشار اسد رئيسجمهوري سوريه از قدرت به عنوان پيششرط مطرح نيست و شرط کنارهگيري بشار اسد از قدرت شايد پس از مذاکرات ژنو مطرح شود.
اين خبر آنقدر عجيب و غير منتظره بود كه دكتر اسداللهي پس از شنيدن آن از خبرنگار يالثارات دچار ترديد در صحت آن شد اما به نظر ميرسد تشكيل «جبهه الاسلاميه» توسط ۷ گروه «جبهه اسلامي كُرد»، «احرار الشام»، «جيش الاسلام»، «لواء الثغور الشام»، «لواء التوحيد»، «لواء الحق» و «انصار الشام» و جدا شدن آنان از ارتش آزاد و پيوستن آنان به نيروهاي تحت امر بندر بن سلطان، براي ادريس كه حالا لشكري براي فرماندهي ندارد، آنقدر ضربه سختي هست كه حالا وي براي مقابله با تكفيريها حتي حاضر به همكاري با ارتش سوريه باشد و از خير بركناري اسد نيز بگذرد.
نشانهاي از آنچه واقعاً وجود دارد
به هر حال مسعود اسداللهي معتقد است صحت اين خبر، تنها نشاندهنده علني شدن شكاف عميق ميان ائتلاف معارضين سوري و عربستان سعودي است كه واقعاً وجود دارد. كما اينكه عدم صحت آن نيز تغييري در اين واقعيت نميدهد!
دكتر اسداللهي معتقد است: شكاف ميان عربستان و ارتش آزاد كه تحت نفوذ اخوان المسلمين قرار دارد نه يك مسئله جديد بلكه يك اختلاف ديرينه ايدئولوژيك ميان وهابيت و اخوان المسلمين است كه منحصر به سوريه نيز نيست.
حالا مدتي است كه عربستان به ايجاد انشقاق ميان گروههاي سلفي– تكفيري سوري (به استثناء لواء التوحيد كه از شاخههاي اخوان المسلمين محسوب ميشود) از ارتش آزاد و ادغام آنها در قالب جبهه الاسلاميه مبادرت كرده و اين در حالي است كه در كنار اين جبهه جديدالتأسيس، القاعده نيز با دو شاخه «جبهه النصره» و «دولت اسلامي عراق و شام» (داعش) در سوريه مشغول نبرد است.
چرا عربستان خود وارد گود شد؟
تعميق شكاف و خارج شدن ابتكار عمل در ميدان نبرد از دست ارتش آزاد در حالي از عوارض اين انشقاق محسوب ميشود كه پيش از اين نيز هر دو طرف يعني ارتش آزاد و نيروهاي القاعده و سلفي– تكفيري بارها با يكديگر به نزاع خونين پرداخته و يا اقدام به ترور شخصيتهاي سرشناس يكديگر نمودهاند.
فارغ از سابقه اختلافات ايدئولوژيك ميان اخوانيها و تكفيريهاي وهابي، گروههاي جدا شده بر اين اعتقاد هستند كه نيروهاي ارتش آزاد، از افرادي بزهكار و دزد تشكيل شده كه با هدف غارت اموال مردم به اين ارتش پيوستهاند نه جهاد در راه خدا.
سلفي– تكفيريها، در واقع نيروهاي ارتش آزاد را افرادي غيرانقلابي قلمداد ميكنند كه دشمني آنان با نظام حاكم نيز از شفافيت برخوردار نيست و در واقع سابقه نبردهاي ميداني نيز حكايت از اين دارد كه نيروهاي ارتش آزاد به راحتي در مقابل حملات نيروهاي مقاومت عقب نشسته و مناطق تسخير شده را به نيروهاي سوري واسپردهاند.
بنابراين عربستان به اين نتيجه رسيده كه بايد به جاي دل سپردن به نيروهاي تكه پاره معارضه كه هيچگاه طي ۳ سال گذشته اختلافات خود را كنار نگذاشتهاند خود وارد ميدان عمل شود.
دو تحليل صحيح
اما در حالي عربستان ديوانهوار از هيچ كاري در جبهه سوريه فروگذار نيست كه برخي تحليلگران حد نهايي اين رويه را تا برگزاري «ژنو۲» ميدانند كه با هدف سنگينتر كردن كفه معادله به نفع معارضان براي اخذ امتياز بيشتر انجام ميپذيرد و برخي نيز معتقدند كه اساساً عربستان آمده تا در كارزار سوريه تا آخرين نفس و قطره خون در مقابل رقيب خود يعني جمهوري اسلامي ايران بجنگد و به هر قيمتي مانع از تحقق ظفر نهايي محور مقاومت در اين جبهه شود.
اين دو تحليل در حالي مطرح است كه دكتر مسعود اسداللهي هر دوي آنها را حمل بر صحت كرده و درست ميداند و در اين باره به يالثارات ميگويد: پس از تغييرات و انتقال قدرت در قطر و به خصوص بركناري نخستوزير اين اميرنشين كه نقش محوري در مديريت ميداني سوريه داشت و همچنين عقبنشيني تركيه از صحنه نبرد سوريه به دليل گرفتار شدن در گرداب مشكلات داخلي، حالا عربستان خود را تنها مدير ميداني جبهه نبرد در سوريه ميداند. حالا ديگر عربستان چيزي براي مخفي كردن ندارد و علناً در اين عرصه توسط بندر بن سلطان به ايفاي نقش افراطي ميپردازد.
انتحار عربستان
آنچه عربستان اين روزها در سوريه انجام ميدهد را تنها ميتوان يك عمليات انتحاري نام نهاد. بندر بن سلطان بدون اينكه راهبرد مشخصي در صحنه سوريه داشته باشد، بر اين باور است كه صرفاً با پول و سلاح ميتواند در معادله ميداني نبرد ايجاد تغيير كند.
اين در حالي است كه خودكشي عربستان در سوريه ، غرب و اسرائيل را نيز به وحشت انداخته است. هزاران تكفيري كه در نوع خود بمب متحرك محسوب ميشوند حالا در خاك سوريه كه در نزديكي اروپا و پشت مرزهاي اسرائيل قرار دارد متمركز شدهاند و خطر بالقوهاي براي امنيت ملي آنان محسوب ميشوند. «ژوليه ملکويت» وزير کشور بلژيک روز پنجشنبه ۱۵آذر گفت كه شمار اتباع اروپايي که براي جنگ با ارتش سوريه به اين کشور رفتهاند به ۲هزار نفر بالغ ميشود.
اهداف كوتاه و بلند مدت
در شرايطي كه غرب با احساس اين خطر بالقوه به شدت به دنبال پايان دادن به مناقشه در سوريه از طريق برگزاري كنفرانس صلح «ژنو۲» است، اما عربستان در مقابل برگزاري اين كنفرانس با تمام توان مقاومت ميكند. اين در حالي است كه در عين حال خود را در برابر جامعه بينالملل و به خصوص آمريكا براي تحقق اين امر ميبيند و بر همين اساس ديوانهوار به هر اقدامي دست ميزند تا پيش از برگزاري مذاكرات صلح، تحولي هر چند كوچك در صحنه نبرد ايجاد كند و البته در اين مسير اگر قادر باشد قطعاً مانع برگزاري مذاكرات «ژنو۲»خواهد شد.
بنابراين به طورخلاصه ميتوان گفت تغيير معادله ميداني تا پيش از برگزاري «ژنو۲»، هدف كوتاهمدت عربستان و جنگ تا آخرين نفس براي مدت نامعلوم تا تحقق پيروزي، هدف بلندمدت و ابلهانه رژيم سعودي است، در حالي كه هيچ نشانه واقعي از تحقق آن ديده نميشود.
انگشت و آتش
آل سعود در حالي به قول رئيس مركز تحقيقات استراتژيك لبنان، ديوانهوار در سوريه دست و پا ميزند كه عراق و لبنان نيز صحنه اجراي راهبرد سران اين كشور محسوب ميشوند. در همين حال گزارشها حاکي است که بيشتر مهاجمان به وزارت دفاع يمن در روز پنجشنبه ۱۵آذرماه نيز تبعه عربستان بودند كه در اين حمله ۵۶ نفر را کشته و ۲۱۵ نفر را مجروح ساختند.
اما دكتر اسداللهي رويه عربستان را داراي تبعاتي ذوجنبتين ميداند كه به زودي گريبان آل سعود را در داخل مرزهاي ميهني اين كشور خواهد گرفت.
وي در اين رابطه به يالثارات ميگويد: عربها ضربالمثلي دارند كه ميگويد «انگشتان كسي كه با آتش بازي ميكند خواهد سوخت». بر اين مبنا دير يا زود عربستان نيز مشمول همين ضربالمثل خواهد شد و آتشافروزي بيمحابا در خارج مرزهاي اين كشور به درون مرزهاي آن تسري خواهد يافت.
سابقه عمليات القاعده در عربستان
۱۲آذرماه سال ۸۶ منابع عربستاني گفتند که ۱۸ نفر از اعضاي القاعده قصد داشتند از طريق قاچاق ۸ فروند راكت براي اجراي عمليات كه اجراي آنها با خودروهاي بمبگذاري شده ممكن نبوده، تأسيسات، پايگاهها و هواپيماهاي عربستان را هدف قرار دهند. در آن مقطع عربستان اعلام كرد اگر ۳۰درصد از عمليات اين گروه به وقوع ميپيوست، فاجعهاي عظيم در كشور عربستان رخ ميداد. اين در حالي است كه وزير كشور عربستان نيز تصريح كرده بود بيش از ۱۸۰ عمليات تروريستي در عربستان با شكست روبهرو شده است.
در همين حال شاخه القاعده مستقر در شبه جزيره عربستان سعودي، در ژانويه سال ۲۰۰۹ و در پي ادغام دو شبکه منطقهاي پيکارجويان وابسته به شبکه بينالمللي پيکارجويان اسلامگرا در يمن و عربستان سعودي ايجاد شد که هدفش سرنگون کردن رژيم پادشاهي عربستان سعودي و دولت يمن و تأسيس خلافت اسلامي بود و سوگند خورده بود که به تأسيسات نفتي، خارجيان و نيروهاي امنيتي همچنان حمله کند.
پديده افغانهاي عرب
اين در حالي است كه پيش از اين نيز جهان عرب با پديده مشابهي به نام «افغانهاي عرب» مواجه بود. «افغانهاي عرب» نامي بود كه بر جوانان جهادي عرب گذاشته شد. آنان در دهه ۸۰ ميلادي و در حالي كه افغانستان به اشغال ارتش سرخ شوروي درآمده بود براي جهاد به افغانستان رفتند و بعد از جنگ با بازگشت به كشورهاي مبداء معضلات شديد امنيتي براي كشورهاي خود ايجاد نمودند. حالا عربستان در حال رفتن همان راهي است كه انتهاي آن معلوم است. اكثريت اتباع خارجي كه در سوريه كشته يا اسير ميشوند از اقشار مختلف سعودي هستند كه در صورت زنده ماندن بالاخره به كشور خود بازميگردند.
موج در مقابل موج
دكتر اسداللهي جنبه ديگري را كه قطعاً عربستان از ناحيه آن ضربه خواهد خورد، موجي ميداند كه در مقابل موج ساخته شده توسط آل سعود به پا خواهد خاست. وي با اشاره به عمليات بيسابقه گردانهاي حزبالله عراق در شليك خمپاره به پاسگاه مرزي عربستان به يالثارات ميگويد: اين تنها يك نمونه آغازين چنين واكنشهايي محسوب ميشود كه در حال قوام يافتن است. تشنجي كه عربستان بر منطقه حاكم ساخته تسري و گسترش اقداماتي از اين دست را قابل پيشبيني ميكند.
فاجعه راهبردي و عزاي عمومي در عربستان
اما دكتر اسداللهي سر ديگر ماجراي جنون عربستان را تأثير توافقنامه هستهاي «ژنو ۶» بين ایران و آمريكا و غرب ميداند كه باعث هراس شديد عربستان از افزايش قدرت و بسط يد جمهوري اسلامي ايران در منطقه ميشود و به يالثارات ميگويد: محتواي توافقنامه «ژنو ۶» هرچه باشد از نظر عربستان يك فاجعه راهبردي محسوب ميشود؛ زيرا آن را درست يا غلط سرآغاز توافقات آينده بين ايران و آمريكا در زمينههاي مختلف منطقهاي قلمداد ميكند كه نشانه به رسميت شناخته شدن نقش ايران در منطقه است.
بر همين اساس عربستان سعودي تلاش زيادي به خرج داد تا در فاصله دور اول و دوم مذاكرات ژنو، ضمن تحريك اسرائيل براي وارد آوردن فشار به غرب مانع از انجام توافق ميان دو طرف شود. اما به هرحال اين توافقنامه امضا شد و پس از آن وضعيت حاكم بر عربستان و اسرائيل تنها با عنوان عزاي عمومي قابل توصيف بود و باعث شد تا پس از آن عربستان نفاق سابق خود را كنار گذاشته و دشمني خود با جمهوري اسلامي ايران را علني نمايد.
ايران دشمن ماست نه اسرائيل
تا جايي كه روز ششم آذرماه «وليد بن طلال» شاهزاده و ميلياردر سعودي در مصاحبه با شبکه «بلومبرگ» در جواب اين سوال که آيا در صورت نياز، طرف عربي در کنار اسرائيل بر ضد ايران خواهد ايستاد گفت: «بله، ما دشمني اسرائيل با ايران را دوست داريم و ميپسنديم، ما از شيعه و ايران متنفريم، ايران دشمن ماست نه اسرائيل، ايران يک تهديد تاريخي براي ما بوده و خواهد بود، تهديد از جانب ايران است نه اسرائيل.»
بنابراين آنچه در عملكرد عربستان به چشم ميخورد حكايت از نقطه اوج استيصال و حماقت است كه اين رژيم را به مرحله اقدامات انتحاري بر ضد منافع ملي خودش وارد كرده است.
در سفر دورهاي وزير خارجه جمهوري اسلامي ايران به منطقه شاهد بوديم كه تنها كشور از قلم افتاده عربستان سعودي بود و اين به مفهوم راه هلاكتباري است كه سعوديها در پيش گرفتهاند و قطعاً حاكي از آغاز تحولات عظيم در آينده منطقه خواهد بود.