به گزارش "پایگاه مطالبه گران و عدالت خواهان" روز گذشته محمدرضا شانه ساز در نشست خبری که به بهانه توزیع ماسک ۱۳۰۰ تومانی در داروخانه ها برگزار شد، نسبت به هر گونه گرانفروشی ماسک از سوی مراجع توزیع و عرضه ماسک هشدار داد و تاکید کرد: مصرف کننده نباید ماسک سه لایه را بیش از ۱۳۰۰ تومان دریافت کند. اما واقعیت این است که مردم در دایره حرف و عمل مسئولان سرگردان شدهاند!
رییس سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت در بخش دیگری از سخنانش در رابطه با ظرفیت تولید ماسک در کشور متذکر میشود: قبل از شیوع بیماری کرونا، میزان تولید انواع ماسک در کشور، بسیار محدود بود و مصرفمان هم بسیار محدود بود.
در عینحال بخشی از تولید علاوه بر پوشش نیاز داخلی، صادر می شد؛ اما با شیوع بیماری کرونا در فاز اول، نیاز کشور حدود ۲۰ برابر افزایش یافت که در کوتاه مدت امکان تامین این نیاز وجود نداشت و بر همین اساس یک ماه الی یک ماه و نیم مشکلاتی را داشتیم که نیروهای مردمی به کمک آمدند و نیاز کشور برطرف شد.
سخنان شانه ساز به نوعی این اطمینان را شکل می دهد که مسئولان وزارت بهداشت و بخش ها و شرکت های زیر مجموعه این وزارتخانه از بازار محصولات بهداشتی به ویژه محصولاتی است که در پیشگیری از ابتلا به کرونا نقش اصلی را ایفا میکنند، بی اطلاعند و نظارت جامعی بر بازار توزیع و فروش محصولات بهداشتی ندارند. ضمن آنکه وی مرکز و مرجعی را اعلام نکرده که در صورت مواجهه با گرانفروشی ماسک، مردم مراتب را به این مراکز و مراجع اعلام کنند و این مراکز مراتب برخورد با گرانفروشی را پس از اعلام وصول گزارش مردمی، به اطلاع شکات برساند.
اما بی اطلاعی و عدم نظارت دولت، خاصه سازمان غذا و دارو را می توان به وضوح و روشنی در بخشی از سخنان شانهساز اثبات و استنباط کرد؛ چرا که وی در ادامه اظهاراتش در نشست خبری روز سه شنبه 21 مهرماه سال جاری اظهار می دارد: اکنون نزدیک به ۸۰ تا ۹۰ روز از اعلام رسمی قیمت ماسک برای مصرف کننده میگذرد و اعلام شده که مصرف کننده نباید ماسک سه لایه را بیش از ۱۳۰۰ تومان دریافت کند، اما متاسفانه شاهدیم که بهرغم تولید بسیار زیاد ماسک در کشور، این اقلام با رقم های بالاتر از ۱۳۰۰ تومان عملا به دست مصرف کننده می رسد.
جالب اینجاست که خود رئیس سازمان غذا ودارو هم نسبت به ابعاد گرانفروشی ماسک اطلاع و اذعان دارد اما از درد دل همیشگی مردم یعنی برخورد قاطع با پدیده گرانفروشی و جمع کردن بازار سیاه حرفی به میان نیاورده است. یعنی دولت با این همه خدم و حشم و سازمان نمی تواند بساط جمعی محتکر و گرانفروش و در راس آنها افراد وویژهخوار و زیادهطلب را جمع کند؟
این در حالی است که در بازه زمانی یاد شده، یعنی 80 تا 90 روزی که رییس سازمان غذا و دارو روز گذشته به آن اشاره کرده که در این زمان ماسک به قیمت 1300 تومان به فروش میرسیده، بحرانیترین و بیبرنامهترین بازۀ زمانی در عرضه دو محصول پر تقاضای ماسک و الکل در دارو خانهها بوده است.
در حالی که صنوف دیگر مانند صنف لوازم آرایشی- بهداشتی و برخی از اصناف دیگر ماسک و الکل را به قیمتهایی گاه چند برابری به فروش میرساندند که به این دلیل در این نوشتار، قیمت عرضه این محصولات در سایر صنوف بررسی نخواهد شد و فقط چند و چون عرضه ماسک در داروخانهها ( که مورد اشاره معاون وزیر بهداشت هم هستند) مورد بررسی قرار می گیرد.
مردم انتظار برخورد دولت با گرانفروشیها را دارند
با این اوصاف باید پرسید که چرا دولت به جای مقابله قاطع با گرانفروشی تنها گزارش گرانفروشی را به مردم ارائه میکند. در حالی که مردم بهتر از مسئولان به ابعاد این پدیده مزمون آشنایی دارند و از مسئولان دولتی برخورد و برچیده شدن گرانفروشی را درخواست می کنند.
پدیده ای که هر از گاهی به احتکار و کمبود یک محصول معرکه جدیدی را برپا میکند و مردم به عنوان قشری که تاوان این زیاده خواهی ها را پرداخت میکنند، خسته از حرف و شعارند و انتظار اقدامی قاطع و عاجل را دارند.
80، 90 روز بحرانی قیمت ماسک!
یک جستجوی اینترنتی ساده با عبارت "قیمت ماسک در داروخانهها"، با تعیین حدفاصل زمانی 3 ماه (که زمان اشاره شده دکتر شانهساز در نشست یاد شده است)، دادههایی را بالا می آورد که در میان آنها به گزارش و مطالب رسانههایی میخوریم که در نقد قیمت بالای ماسک و عدم نظارت و آشفته بازار این محصول اینگونه تیتر زدهاند:
چرا قیمت ماسک در داروخانهها، متفاوت است؟(ایسنا، 24 مرداد)/ جهانپور:داروخانهها ماسک با قیمت مصوب عرضه کنند( مهر 2 مرداد)/ چرا قیمت ماسک در مترو ارزان تر از داروخانه است؟( مشرق، 8 مرداد)/ چرا ماسک به قیمت مصوب در داروخانهها به فروش نمیرسد؟( باشگاه خبرنگاران ، 8 مرداد) / نظارتی بر توزیع ماسک نیست / تکلیف داروخانه ها را روشن کنید( دانشجو، 13 مرداد) / چرا ماسک سه لایه پرستاری به جای داروخانه با چند برابر قیمت در سوپرمارکت عرضه میشود؟( تسنیم، 14 مرداد)
درست در همین ایام و در روز اول مرداد ماه و پیش از بررسی سایر رسانهها، خبرگزاری راه دانا به این معضل نبود ماسک و قیمت غیر معمول این محصول ورود کرد.
دانا در گزارشی که با تیتر "آدرس غلط «مدرس خیابانی» به رئیس جمهور و ستاد ملی مبارزه با کرونا/ آیا ماسکها با قیمت مصوب دست مردم میرسند؟" ابعاد گوناگون این کاستی را منتشر کرد.
در ادامه گزارش خبرگزاری راه دانا اینگونه آمده:"...از یک سو وزارت صمت قیمتهای مصوب ماسکهای سه لایه را رقمی بین ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ تومان اعلام کرده و از دپوی ۱۸ میلیونی ماسک خبر میداد و از طرف دیگر مردمی قرار داشتند که همچنان برای تامین ماسک با مشکل مواجه بودند."
بر اساس اعلام نایب رییس انجمن داروسازان استان تهران نیاز روزانه کشور حداقل ۲۰ میلیون ماسک است، در حالی که وزارت صمت مدعی است روزانه ۱۰ میلیون ماسک در سطح کشور تامین میشود.
در همین راستا نامهای از سوی مدرس خیابانی به رپیس جمهور و هیات دولت ارسال شده است که در آن رشد تولید ماسک های سه لایه کارگاهی را 22 برابر و با تولید روزانه 200 هزار ماسک اعلام کرده است.
در این نامه به قیمت ماسک ها هم اشاره شده است به طوری که قیمت هر ماسک معمولی 3لایه در داروخانهها، مراکز عرضه متروها، سوپرمارکت ها و سایر صنوف 1500 تومان اعلام شده است.
اگرچه در این نامه مدعی شده بود که نیازهای مردم به ماسک تامین شده اما در واقعیت مردم با کمبود ماسک مواجه شده و حتی این ماسک ها را با رقمی بسیار بالاتر از رقم اعلامی وزارت صمت به فروش میرسانند؛ بررسی های میدانی خبرنگار دانا نیز حاکی از عرضه ماسک ها حتی در داروخانه ها با رقمی بالاتر از نرخ مصوب وزارت صمت است.
مشکلات کمبود ماسک تا جایی ادامه پیدا کرد که محمدرضا شانه ساز معاون وزیر بهداشت و رییس سازمان غذا و دارو روز جمعه ۲۷ تیر ماه در نامهای به حسین مدرس خیابانی، سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت درباره کمبود ماسک و مواد اولیه و لزوم کاهش قیمت هشدار داد و نوشت: در هفتههای اخیر به دلیل عدم تامین مواد اولیه ماسکهای پزشکی، چند نرخی بودن این محصولات و عدم ساماندهی مناسب شبکه توزیع آنها برخی از مراکز درمانی یا مناطق با کمبود ماسک رو به رو شدهاند.
این ادعای وزارت صمت برای تامین ماسک ها با قیمت مصوب در سطح مراکز فروش چندان با واقعیت همخوانی نداشته و همین اطلاعرسانی های غیر دقیق به هیات دولت میتواند مبنای تصمیم گیری های غلط نیز بشود؛ به نظر می رسد وزارت صمت بیشتر از هر زمانی باید به وظیفه تنظیم بازاری خود عمل کند و به این سوال پاسخ دهد که وظیفه تنظیم بازار ماسک و اقلام بهداشتی به درستی انجام شده یا خیر؟
به هر صورت این سوال هنوز بی پاسخ مانده که چرا مدرس خیابانی باید اطلاعات غلط به رئیس جمهور دهد که رئیس جمهور هم آن را به مردم اعلام کند و در نهایت موجبات بی اعتمادی مردم به دستگاه های دولتی از این طریق فراهم شود؛ از سوی دیگر برخی ممکن است مدعی شوند که این آمار را زیر مجموعه آقای مدرس به وی ارائه داده که در این صورت نیز این سوال مطرح می شود که چطور سرپرست وزارت خانه تحت تاثیر آمار اشتباه زیر مجموعه خود رئیس جمهور را به اشتباه انداخته است که در هر دو صورت آقای سرپرست باید نسبت به این موضوع پاسخگو باشد.
بررسی میدانی خبرنگار راه دانا از بازار ماسک 1300تومانی
عصر روز گذشته پس از نشست خبری محمد رضا شانه ساز، خبرنگار سلامت راه دانا با هدف خرید ماسک 1300 تومانی به چند داروخانه در محدوده میدان فردوسی تا فلکه سوم تهران پارس مراجعه کرد. اما دریغ از خرید حتی یک قطعه ماسک 1300 تومانی!
بسیاری از داروخانه داران و یا متصدیان فروش دارو و لوازم بهداشتی از این خبر متعجب میشدند. برخی امیدوارم بودند که خبر درست باشد و این محصول در داروخانه آنها هم توزیع شود و برخی خبر را فقط حرف و حدیث عنوان میکردند.
اما عکس نایاب بودن ماسک های 1300 تومانی نکته مشترک در چند داروخانه، وجود بسته های سه قطعهای ماسک سه لایه سفید رنگ بود که معمولا به قیمت 10 هزار تومان به فروش می رسید و شکل و ظاهری همسان و همگون داشت؛ به نظر می رسید که این بسته ها به رغم آنکه هیچ نام و نشان و آرم نداشتند، تولید شرکتی واحد هستند که در بین عموم داروخانه ها توزیع شده اند و به وفور در دسترس مشتریان قرار دارند.
با توجه به آنچه که گفته شد، احتمالی که به ذهن خطور می کند از دو حالت خارج نیست؛ اول آنکه ماسک های دولتی 1300 تومانی به وفور تولید و در داروخانه های توزیع شده است، اما برخی از داروخانهها به سبب آشفتگی در بازار ماسک و تداوم بیماری و تقاضای بیش از حد این محصول از سوی مردم، دست به عصا حرکت میکنند؛ مثلا سعی دارند ماسکها را در زمان مناسب به مصرف کنندگان واقعی عرضه کنند، یا برخی داروخانه های دیگر از بیم هجوم مشتریان به داروخانهها وجود این محصول را انکار و تنها درخواست دوست و آشنا را اجابت میکنند؛ برخی هم ممکن است برای ناچیز بودن سود این محصول تعمداً مشتریان را رد کنند و ....
اما حالت دوم این است که در گزارش هایی که به متولیان وزارت بهداشت از جمله رئیس سازمان غذا و دارو میرسد، آنها از تولید و توزیع ماسک به اندازه مناسب اطمینان حاصل کنند، اما واقعیت به گونه ای باشد که این محصول به برخی داروخانه ها اختصاص پیدا کند نه تمام داروخانهها.
بنابراین آنچه که میتواند به اظهارات رئیس سازمان غذا و دارو قاطعیت و واقعیت ببخشد، نظارت بر توزیع و حتی رصد مراحل پس از توزیع و فروش ماسک در داروخانه هاست. به این معنا که اگر مسئولان و متولیان این حوزه در پذیرش گزارش رسانه ها تردید دارند، بهتر است افراد مورد وثوق خود را مامور کنند تا به داروخانهها و سایر مراکز توزیع ماسک 1300 تومانی سرکشی کرده و از کم و کیف ارئه این محصول استراتژیک در این بازه زمانیث حساس اطمینان حاصل نمایند.
کاهش یارانه درمان با توزیع ماسک و الکل ارزان قیمت
اطمینان از توزیع به وقت و به اندازه دو محصول ماسک و الکل طبی بی تردید می تواند نقشی بازدارنده در گسترش بیماری کرونا داشته باشد؛ حتی در صورتی که دولت این دو محصول را با تخصیص یارانه به قیمت هایی به مراتب پایین تر از قیمت اعلام شده به فروش برساند؛ در این صورت است که با محقق شدن مرحله پیشگیری، هزینه سرسام آور یارانه درمان در جیب و کاسه وزارت بهداشت و دولت خواهد ماند و این میتواند معاملهای دو سر سود برای وزارت بهداشت و دولت به حساب آید؛ آنهم در شرایطی که دولت روزها با کمبود شدید منابع روبروست، چنین اقداماتی میتواند نقش تعیین کننده ای در اختصاص منابع پیدا کند.
انتهای پیام /