به گزارش پایگاه عدالت خواهان" شعر زبان سادهای که مخاطب را علاوه بر اینکه سر ذوق میآورد، به وی موضوعات و مفاهیم مختلف را نیز منتقل میکند، این در حالی است که در خراسان رضوی شاعران پیشکسوت و جوانی فعال هستند که با موضوعات مختلف، تنوع آثار را برای مخاطب رقم زدهاند و اگر بگوییم که استان ما یکی از قطبهای مهم شعر است، بیراهه نگفتهایم.
اگرچه در خراسان رضوی اشعار متنوعی به واسطه ذوق و فعالیت شاعران پیشکسوت و جوان سروده میشود اما باید محوریت بسیاری از آثار مذکور موضوعات دینی و مربوط به ائمه اطهار(ع) بوده که به برکت وجود بارگاه منور رضوی، پدید آمده است.
شاعران خراسان رضوی نه تنها به سرودن شعر مبادرت میورزند بلکه آثار خود را چاپ کرده و حتی در مسابقات و جشنوارههای شعر نیز همواره حضور یافته و مقامهای بسیار قابل توجهی را کسب میکنند.
از سوی دیگر، شاعران نیز همچون سایر فعالان عرصه فرهنگ و هنر خواستهها و مشکلاتی دارند که آگاهی از این موارد میتواند در رفع مشکلات آنها کمککننده باشد، این موضوع سبب شد تا با ابوالقاسم جلیلیان شاعر پیشکسوت مشهدی و عضو انجمن ادبی رضوی گفتوگویی انجام دهیم که در ادامه میخوانید.
شعر بعد از انقلاب رشد قابل توجهی داشته است
ابوالقاسم جلیلیان مصلحی اظهار داشت: خوشبختانه بعد از انقلاب دو هنر خوشنویسی و شعر بیشتر از سایر هنرها اوج گرفتند و رشد کردند.
وی ادامه داد: شعر بعد از انقلاب رشد شایان و پرواز چشمگیری داشته است.
عضو انجمن ادبی رضوی بیان کرد: همان طور که از شاعران جوان انتظار رعایت حرمت شاعران پیشکسوت را داریم، باید قدر شاعران جوان را نیز بدانیم.
جلیلیان مصلحی عنوان کرد: در میان کارهای خارج از چارچوب ادبی که توسط شاعران جوان ارائه شده است، گاهی اشعاری را مشاهده میکنیم که هر شاعری با خود می گوید ای کاش من این شعر را سروده بودم.
سرودن شعر به سن و سال نیست
وی با اشاره به اینکه اصلا معتقد به شاعر جوان نیستم، متذکر شد: معتقد به شعر جوان هستم، ممکن است شاعری حدود ٧٠ سال سن داشته باشد، اما شعر جوان بگوید، شعر باید حرف نو، پیام جدید و سخنی تازه داشته باشد.
عضو انجمن ادبی رضوی بیان کرد: ادبیات و شعر ما نیز باید با تصویرگرایی، استعاره، تشبیهات، افکار و سبکهای جدید توام باشد.
جلیلیان مصلحی با اشاره به اینکه شاعران جوان ما باید بدانند کاربا مسئولیتی دارند و قدم جای پای بزرگان میگذارند، اضافه کرد: رشد شاعران جوان ما در گرو شاگردی و تلمذ در محضر استادان بزرگ این هنر است، مطالعه نیز می تواند در این حوزه راه گشا باشد، این مسله نیاز به رشد شاعران جوان ما دارد و آنان باید شاگرد این استادان باشند.
ضرورت مطالعه شاعران برای سرودن شعر
وی ادامه داد: بعضی از شاعران جوان بدون مطالعه و کسب آگاهی در مورد معصومین(ع) شعر میسرایند و دچار افراط و تفریط میشوند،
عضو انجمن ادبی رضوی متذکر شد: شاعر باید واقع گرا باشد و در حد شأن ائمه و با کمال احترام شعر بسراید، گاهی آنقدر اسامی را پیش پا افتاده به کار میبرند که در حد همسایه دیوار به دیوار هم نیست، این به معنای صمیمیت نیست، گاهی اوقلت نیز آتقدر تصویرگرایی میکنند که بعید میدانم خود شاعر هم متوجه شعر خودش شده باشد، زمانی که این شاعران را نقد میکنید، ناراحت هم میشوند، شعر حرف منزل که نیست، شاعر باید انتقادپذیر باشد.
جلیلیان مصلحی یادآور شد: شعر مانند هنر قالیبافی است، قالیباف سعی میکند تمام احساس خود را روی آن قالی بگذارد، اما زمانی که قالی بافته میشود تازه باید پرداخت بخورد تا نما بگیرد و به چشم آید، شعر نیز این گونه است و شاعر آنقدر شعر را به خود نزدیک کرده که عیب ضعف کار خود را هم نمیبیند و باید اجازه دهد دیگران شعر را نقد کنند و صبورانه به نقد گوش کند.
ضرورت حمایت مسئولین از چاپ کتابهای شاعران
وی با بیان اینکه شعر فرزند شاعر است، ادامه داد: در نقد شنیدن در باب شعر حق داریم تعصب کنیم چراکه شعر فرزند شاعر است، اما باید توجه داشت فرزند بیهنر چندان عزیز نیست، شعر باید حرف و پیام نو داشته باشد.
عضو انجمن ادبی رضوی متذکر شد: اگر قرار بر چاپ کتابی باشد، مسولان باید جایی را در نظر بگیرند و شعر آن شاعر را بررسی کنند اگر قابلیت چاپ داشت، او را حمایت کرده و به چاپ کتاب کمک کنند، اگر قابلیت چاپ نداشت، واضح بگویند شعر تو قابل چاپ نیست، چراکه تا زمانی که شعری در دفتر شاعری جا خوش کرده خوب یا بدش برای او است اما زمانی که قرار باشد وارد گلستان شعر ایران بشود، مهم و تاثیرگذار است و باید مورد بررسی قرار گیرد.
= = = = = = = = = = = ===
گفت وگو از حمیده رمضانی
==================