به گزارش پایگاه عدالت خواهان" به نقل از مرآت، قرار گذاشتیم برای بازخوانی وضعیت اقلیت های دینی و قومی در ایران که مورد تبلیغات عجیب و جانبدارانه رسانه های خارجی قرار گرفته و می گیرد، پای صحبت های نمایندگان یکی از اقلیت های دینی در ایران بنشینیم و از خود آنان بشنویم که اوضاع اقلیت ها در ایران چگونه است. حجت نگاه بی طرفانه ما آن که در هنگام طرح برخی از سوالات، نمایندگان با شگفتی می پرسیدند: چرا سوال را به گونه ای مطرح می کنید که انگار مشکلی وجود دارد؟!
ژرژیک آبرامیان و دکتر کارن خانلری، نمایندگان 65 و 53 ساله ارامنه ایران در مجلس شورای اسلامی در این گفتگو پاسخگوی سوالات ما بودند. بی مقدمه شما را به مطالعه این گفتگو دعوت می کنیم.
مرآت- ارزیابی شما از رفتار جمهوری اسلامی ایران با اقلیت های دینی چیست؟
ژرژیک آبرامیان: همانگونه که ما بارها اعلام کرده ایم، رفتار جمهوری اسلامی با اقلیت دینی مسیحی ارمنی، بسیار منصفانه و مطلوب ارزیابی می شود. ارامنه برای انجام مناسک دینی و مذهبی خود و نیز برای زندگی به نحو و سبکی که خود صلاح می دانند در آزادی کامل به سر می برند و از حقوق کامل برخوردارند.
مشترکات توحیدی زیادی میان ما و مسلمانان وجود دارد
کارن خانلری: رویکرد نظام نسبت به اقلیت های دینی را می توان در چند ساحت تعریف کرد. در ساحت قانون، ما دارای حق و حقوق قانونی خود هستیم. این حقوق توسط قانون اساسی ضمانت شده و مشکلی در این حوزه وجود ندارد. ارامنه در انجام اعمال و مناسک دینی و اجتماعی خود آزادی دارند و از حقوق آموزشی برخوردارند. ما در مجلس شورای اسلامی نیز نماینده مستقیم داریم.
در قانون اساسی برای اقلیت های دینی پنج کرسی در مجلس شورای اسلامی درنظر گرفته شده است. طبیعتا در هر جامعه پویا مشکلاتی وجود دارد و نظام برای مشکلات ما راهکارهای قانونی درنظر گرفته است. اگر شما تحقیقات میدانی انجام دهید می بینید که آزادی های دینی، اجتماعی و فرهنگی برای ارامنه وجود دارد. با توجه به پیوندهای توحیدی اقلیت های دینی با اکثریت در ایران، مشترکات توحیدی بسیار زیادی میان ما وجود دارد.
ریشه طرح مسائل حقوق بشری درباره اقلیت ها، سیاسی است
کارن خانلری: انقلاب اسلامی، استقرار اندیشه های توحیدی در کشور بود. به همین خاطر پس از پیروزی انقلاب همزیستی اقلیت ها با اکثریت مطلوب تر شده است. من ریشه مسائلی که درباره اقلیت ها علیه کشور ما عنوان می شود را سیاسی می دانم. برای من به وضوح مشهود است که این مسائل اساسا برای مقاصد سیاسی خاصی مطرح می شود. کسانی که در این رابطه در سازمان ملل یا موسسات حقوق بشری گزارش نویسی می کنند وابسته به قدرت های بزرگ هستند و می خواهند کشور ما را به لحاظ سیاسی تحت فشار قرار بدهند.
به احمد شهید گفتم به ایران بیا و مسائل را از نزدیک ببین!
تنها جوابی که من می توانم به این دست افراد بدهم این است که به ایران بیایید و تحقیقات میدانی بعمل آورید. من حتی به احمد شهید هم گفته ام که اگر به ایران بیاید و خیلی از مسائل را از نزدیک ببیند، برای او روشن خواهد شد که اقلیت ها در ایران چه وضعیتی دارند و این سفر قطعا در گزارش هایی که خواهد نگاشت، تأثیرگذار است.
اگر مخالفان به ایران سفر کنند واقعیت ها را می بینند
کارن خانلری: شما می بینید که چه طیف وسیعی از شهروندان ما در انتخابات ها پای صندوق های رای حاضر می شوند. مردم ما برای حل مسائل و مشکلات خود به قانون متوسل می شوند. این مساله در بسیاری از کشورهای منطقه دیده نمی شود. بسیاری از کشورهای منطقه آرزو می کنند که چنین سرمایه اجتماعی بزرگی داشته باشند. ارامنه نیز حل مسائل و مشکلات خود را از مجاری قانونی پیگیری می کنند.
بسیاری از ارامنه برای حل مسائل اجتماعی و اقتصادی خود به من مراجعه و از من به عنوان نماینده قانونی خود تقاضا می کنند که مسائلشان را حل کنم. این نشاندهنده وجود امید به راه حل های قانونی است. اگر مخالفان، به ایران سفر کنند می توان واقعیت ها را به آن ها نشان داد. متأسفانه مخالفان اهداف سیاسی دارند و برای مشاهده وضعیت به ایران سفر نمی کنند.
به گزارش های سیاسی حقوق بشری فکر هم نمی کنم!
کارن خانلری: البته خبرنگاران آزاد و آزاداندیشی وجود دارند که سفرهای متعددی به ایران دارند. من به گزارش های سیاسی حقوق بشری چندان فکر نمی کنم، چراکه می دانم این مسائل با اغراض سیاسی عنوان می شود. ما نباید این گزارش ها را به حساب بیاوریم! ما کار خودمان را می کنیم. بهتر است مخالفان برای تهیه گزارش به برخی کشورهای منطقه سفر کنند و وضعیت این کشورها را با ایران مقایسه کنند.
وقتی منافع رسانه داران صهیونیست به خطر افتاد...
مرآت- با این حساب به نظر شما چرا رسانه های غربی در پی القای این گزاره هستند که رفتار جمهوری اسلامی با اقلیت های دینی نامطلوب است؟
ژرژیک آبرامیان: این گزاره بخشی از یک تبلیغات گسترده است که توسط رسانه داران صهیونیست علیه جمهوری اسلامی رواج داده می شود. پس از وقوع انقلاب اسلامی، منافع نامشروع صهیونیست ها در ایران به خطر افتاد و به همین خاطر است که آن ها اقدامات مخرب اجتماعی و سیاسی فراوانی را علیه جمهوری اسلامی تدارک دیدند تا بدین واسطه به انقلاب اسلامی ضربه بزنند.
در طول چهار دهه گذشته، جمهوری اسلامی با سعه صدر و طمأنینه به ارزش های خود پایبند بوده و ثابت کرده است که جوسازی رسانه ها هیچ سنخیتی با واقعیت ندارد.
آموزه های امامان شیعه، مروج تسامح دینی است
مرآت- یکی از اشکالات دیگری که مخالفان نظام ایران به وضعیت اقلیت های مذهبی وارد می کنند، رویکرد نامطلوب رسانه ها و به ویژه رسانه ملی نسبت به اقلیت هاست. برخی معتقدند اقلیت ها در ایران سهم خود را از رسانه ها دریافت نکرده اند. دیدگاه شما چیست؟
کارن خانلری: من به عنوان یک شهروند ایرانی می گویم، این مساله که اقلیت ها سهم خود را از رسانه ها دریافت نکرده باشند، صحت ندارد. ما از همان حقوقی برخورداریم که سایر ایرانیان از آن برخوردارند. اگر رسانه خاصی اهداف ویژه ای را دنبال کرد، نباید آن را به حساب نظام بگذاریم. من با این گزاره که سیاست هایی وجود دارد برای کانالیزه کردن رسانه ملی علیه منافع اقلیت ها شدیدا مخالفم.
ما در این حوزه هم از بسیاری از کشورهای منطقه جلوتریم. ترکیه تقریبا در قبال اقلیت های دینی و مذهبی خود نگاهی خصمانه دارد. سابقه تجربه مملکت داری در کشور ما به 3 هزار سال قبل باز می گردد. پیام های منشور هخامنشی یا آموزه های امامان شیعی و خاندان نبوت تسامح دینی را شدیدا در میان هواداران خود ترویج کرده است. این آموزه ها در سطح عمومی و دولتی، تفکر و رویکردی را در ملت ایران ایجاد کرده است که بر اساس آن همواره همزیستی مسالمت آمیز در میان این ملت وجود داشته است.
در کشور ما هرگز تعرض سازمان یافته ای علیه اقلیت های دینی و قومی اتفاق نیفتاده است. این که دولتی در ایران تصمیم بگیرد که بخشی از شهروندان خود را مورد ظلم قرار دهد، در تاریخ ایران ثبت نشده است.
تضادها از درون آمریکا آغاز خواهد شد
مرآت- خصومت جویی های آمریکا پس از تشکیل دولت ترامپ صورت ظاهری صریح تری پیدا کرده است. آیا موافقید که ریشه این خصومت جویی ها در خوی انقلابی گری حکومت ایران است؟ آیا ایران به نحو شایسته به این خصومت جویی ها پاسخ داده است؟
ژرژیک آبرامیان: من معتقدم ماهیت اقدامات ترامپ نمایشی است. این اقدامات نمی تواند به صورت عمقی و اساسی ضربه ای به جمهوری اسلامی وارد کند. ترامپ دارد به تدریج از فاشیزم مخفی آمریکا رونمایی می کند. رویکردهای ترامپ در خود آمریکا با موج گسترده ای از مخالفت ها روبرو شده است. این موج مخالفت ها می تواند به سرعت گسترده تر شود و به کسانی که تا کنون خود را با سیاست های آمریکا همراه و همگام می دانستند هم برسد.
این تضادها از درون آمریکا آغاز خواهد شد و به امید خدا به سیاست های آمریکا ضربه های اساسی وارد خواهد کرد. رویکردهایی که ما از جمهوری اسلامی در قبال آمریکا دیده ایم بسیار هوشمندانه بوده است. ایران با پایبندی به اصول خود در مقابل آمریکا ظاهر شده است. برخی از کشورهای اروپایی و آمریکایی در برابر ایران دچار تشتت شده اند.
جمهوری اسلامی ایران فریب آمریکا را نخورد
ژرژیک آبرامیان: جمهوری اسلامی ایران فریب نیرنگ های آمریکا را نخورد و وارد بازی های تحمیلی نشد و این برای آمریکا شکست بزرگی بود. این روند به امید خداوند ادامه خواهد داشت و جمهوری اسلامی به تعهدات بین المللی خود پایبند خواهد ماند. اگر تغییراتی در توافقات بین المللی صورت بگیرد، کسان دیگری همچون ترامپ در جهان باید پاسخگوی این تغییرات باشند.
رهبر معظم جمهوری اسلامی، رهبر و مرجع سیاسی من است
مرآت- از زمان انتخابات ریاست جمهوری تا کنون، معارضت های رسانه های ضدانقلاب با رهبر جمهوری اسلامی تشدید شده است. نگاه شما به عنوان یک شخصیت برجسته مسیحی به رهبر مسلمان ایران چگونه است و ارزیابی شما از شخصیت و عملکرد و شخصیت ایشان چیست؟
ژرژیک آبرامیان: من کوچکتر از آن هستم که شخصیت رهبر معظم جمهوری اسلامی را تشریح کنم اما ایشان رهبر و مرجع سیاسی من هستند. اوامر و نظرات ایشان از نگاه من مطاع است و مرجعیت دارد.
سخنان رهبری کوچکترین زاویه ای با قوانین کشور ندارد
کارن خانلری: این احساس مشترکا وجود دارد اما علاوه بر آن من مایلم به چند نکته اشاره کنم. نخستین ویژگی مقام معظم رهبری از نگاه من، آزادمنشی ایشان است. من رهبر معظم را یک فرد آزاده و آزاداندیش می دانم این یکی از خصایص انسانی والای ایشان است. ایشان یک فرد روشنفکر و متفکر است. رهبر معظم با وسواس خاصی در راستای قانون مندی کشور حرکت و فعالیت می کنند.
من هرگز ندیده ام که حتی جزئی از سخنان مقام معظم رهبری با قوانین کشور در تناقض باشد و این کار بسیار دشواری است. ایشان در مناسبت های مختلف سخن می گویند اما من ندیده ام که هیچ یک از سخنان ایشان حتی زاویه کوچکی با اصول و قوانین رسمی و جاری و بالادستی کشور ما داشته باشد. این قانون دوستی و قانون مداری ایشان، یکی از مسائلی است که من همواره کوشیده ام از آن بهره بگیرم.
آنچه من در رفتار ایشان از مواجهه با اقلیت های دینی سراغ دارم، نگاه مهرآمیز و مهربانانه ایشان نسبت به اقلیت هاست. این که ایشان در مناسبت های مختلف به دیدار خانواده شهدای اقلیت می روند، یکی از منش های تاثیرگذاری است که عرق و علاقه ما را به ایشان چند برابر می کند.
من شدیدا معتقدم که ایشان پدر معنوی موحدین جهان هستند. من فرصت را مغتنم می شمارم و از خدای بزرگم می خواهم که عمری با عزت و طولانی به ایشان عطا کند.
مردم ایران آغازگر هیچ جنگی نبوده اند
مرآت- فارغ از رویکردهای حاکمیتی، مردم ایران در طول تاریخ همواره به همزیستی مسالمت آمیز با اقلیت های دینی مشهور بوده اند. شما به عنوان یک مسیحی، رفتار مردم ایران را در قبال مسیحیان چگونه می بینید؟
ژرژیک آبرامیان: چیزی که عیان است و من بارها آن را بیان کرده ام همین نکته ای است که شما به آن اشاره کردید. نعمت همزیستی مسالمت آمیز شامل حال کل مردم شریف ایران شده است. بدنه جامعه ایران در قبال ارامنه رویکرد بسیار مثبتی را از خود نشان داده اند. این امر در تاریخ ایران سابقه دارد. طی چند قرن گذشته هیچگونه فشار منفی به صورت سیستماتیک از سوی مردم ایران به هیچ اقلیتی وارد نشده است.
این مردم هیچ جنگی را آغاز نکرده اند بلکه اگر هم گرفتار جنگی شده اند در مقام دفاع برآمده اند و تا آخرین نفس مبارزه کرده اند اما خودشان آغازگر هیچ جنگی نبوده اند. بنابراین نعمت همزیستی مسالمت آمیز در تاریخ و فرهنگ جامعه ایرانی ریشه دارد. جامعه ایرانی در طول تاریخ پذیرای اقلیت ها بوده است. وقتی پناهجویان به سمت اروپا حرکت کردند، درهای اروپا به سرعت به روی پناهجویان بسته شد و اروپاییان از کمک کردن به پناهجویان طفره رفتند اما ایرانیان حتی پناهجویان کشور متخاصمی که با آن در حال جنگ بود را پناه داد و مردمانی از کشورهای همسایه برای یک زندگی آرام راهی مرزهای کشور ما می شدند.
این واقعیتی است که اگر کسی آن را نبیند در واقع غرض و مرضی در کارش هست. همزیستی مسالمت آمیز در ایران یک دستور دولتی نیست!
منافع شخصی در غرب بر هر مسأله دیگری رجحان دارد
مرآت- رویکرد اساسی جمهوری اسلامی به دلیل سبقه و صبغه مکتبی نظام و جهان بینی اسلامی، مبتنی بر استکبارستیزی است. آیا ما در این مفهوم هم با جامعه مسیحیت اشتراک نظر داریم؟
ژرژیک آبرامیان: قطعا همینطور است. همانطور که شما اشاره کردید سخن بر سر تفاوت در جهان بینی هاست. امروز غرب بر اساس جهان بینی خود به دنبال ایجاد یک جامعه مصرف کننده است و تمام هم و غم آن ها تولید و مصرف است. در اینگونه جوامع ناخودآگاه اخلاق به حداقل خود می رسد. منافع شخصی در این جوامع بر هر مسأله دیگری رجحان و برتری پیدا می کند. اما جوامعی که به لحاظ فکری رجعت می کنند و به اصول یک حکومت روحانی یعنی حکومتی که اخلاق در آن نقشی اساسی دارد، باز می گردند می توانند برای کل جامعه بشری سعادت آفرین باشند.
رویکردی که به آن اشاره کردید در تمام ادیان الهی مشترک است. همه آرزو دارند که به چنین جامعه ای دست پیدا کنند. همه آرزو دارند که به حکومتی که توام با اخلاق و عدل باشد دست پیدا کنند. هیچ خداپرستی نمی تواند نسبت به رویکرد استکبارستیزی بی تفاوت باشد.
گفتگو و تنظیم: محسن حسن زاده
انتهای پیام/