به گزارشعدالت خواهان گلستان"یکی از انتظارات مقام معظم رهبری از جوانان ایجاد گفتمان مطالبه گری در فضای جامعه و دانشگاه است که در ابتدا با اصطلاح امربه معروف و نهی از منکر بیان کردند و در اواخر دهه ی 70 واژه ی مطالبه گری را مطرح کردند.
محورهای بیانات رهبری در 4 بخش آورده شده است: ضرورت مطالبه گری و چرایی، چیستی و محتوای مطالبه گری، چگونگی و راه های مطالبه گری، آسیب های پیش روی مطالبه گری.
برادران عزیز حزب اللهی ! تنها با یک ماه توی میدان بودن نمی شود گفتمان انقلاب را تبیین کرد و کار مستمر می طلبد و هم برای فضای دانشگاهی که نسبت به فضای عدالتخواهی دچار رکود شدند.واما....
چرایی و ضرورت مطالبه گری:
1.مطالبه پشتوانه ی کارهای عدالتخواهانه حکومت می باشد هم از نظر عمق و محتوا و هم از لحاظ اثر گذاری؛
باید باور کنید که این نیاز قطعی و حیاتی برای کشور و جامعه است.نفس اینکه شما این موضوع را باور کنید مطالبه است و اثر خود را در حرف،کار،تعامل،جبهه گیری های سیاسی ، حرکت دینی و مردمی شما می گذارد.
2.مطالبه در روش، برخورد و انتخاب مسئول بلاشک اثر می گذارد؛
انسان به مسئول باید بگوید ، تذکر بدهد و بخواهد،امکان ندارد یک مجموعه چیزی را بخواهد و در نظامی مثل نظام ما-که نظام مردم سالاری و انتخاب است- تحقق پیدا نکند؛بالاخره تحقق پیدا خواهد کرد.
.3گفتمان مطالبه گری در جوانان راه رسیدن به افق های روشن؛
4.گفتمان مطالبه گری باعث می شود دانشجو پرسش گر،متعمق،اشکال کننده به استاد،جست و جو کننده از زوایا و گوشه کنارهای بحث علمی بار بیاید.
5.بالاجبار!!! احزاب و جریانات پرچم مطالبه شما را بدست می گیرند؛
گفتمان عدالت یک گفتمان اساسی است و همه چیز ماست و منهای آن جمهوری اسلامی هیچ حرفی نخواهد داشت.این گفتمان باید همه گیر شود به گونه ای که هرجریانی و هر شخصی و هر حزبی و هر جناحی که سر کار بیاید خودش را ناگزیر ببیند که تسلیم این گفتمان شود یعنی برای عدالت تلاش کند و مجبور شود پرچم عدالت را در دست بگیرد.
چیستی و محتوای مطالبه گری:
1.مطالبه کردن یعنی گفتمان سازی به گونه ای که همه مردم از مسئول آن چیز را بخواهند که شما مطالبه می کنید.مطالبه عدالت به معنای این است که عدالت گفتمان غالب در محیط های جوان و دانشجویی باشد
2.نقاط ضعفی که در مسئولان باید مورد سوال قرار گیرد: سستی بینش و ایمان انقلابی و اسلامی(مجذوب نسخه های غربی اند، طرفدار لیبرال دموکراسی غرب که نقطه مقابل مردم سالاری دینی است)، در حوزه اندیشه قانون شکنی(شبهات فکری را به جای محافل تخصص در افکار عمومی تبدیل می کنند)، دنیا زدگی و رفاه زدگی، به کارهای جزئی و فعالیت های حزبی پرداختن، عدم اتحاد کلمه.
3.عمده توجه جوانان به این مسائل باشد: عدالتخواهی، حفظ نظام اسلامی، دشمن شناسی، اهمیت دادن به استقلال کشور، اهمیت دادن به پیوند و ارتباط بین مسئولان و مردم.
چگونگی و راه های مطالبه گری:
1.نحوه ی سوال از مسئول؛ پاسخ مسئول برای هرکس قابل تشخیص و ارزیابی باشد. شما وقتی سوال می کنید و پاسخ می خواهید باید سوالی بکنید که پاسخ آن از سوی هرکسی قابل تشخیص و ارزیابی کمی باشد. مثلا اگر شما می گویید"آیا می دانید از قبل بیکاری چه مشکلاتی پیش می اید؟ جوابش این است که بله می دانیم،چه کار می کنید؟ همین کارهایی که می بینید داریم می کنیم." این طور طرح پرسش چیزی عاید نخواهد کرد.
2. قانون اساسی،بیانات، سیره ووصیت نامه امام، شعارهای اساسی و سیاست های کلی را مطالعه کنید.
از جوانان انتظار از یاد نبردن عدالتخواهی می رود، آزادی را با همان مفهوم والای انسانی جزو خواست های همیشگی خود بدانند، مبارزه با فقر و ایجاد رفاه عمومی را جزو مطالبات خود بدانند، امربه معروف و نهی از منکر را باید به آن اهتمام کنند.
3.همفکری با اساتید و نخبگان و نظردهی به من و دیگر مسئولان.
4.ریشه نقاط ضعف را پیدا کنید و سراغ آنها بروید.
5.اگر بخواهید با منکرات برخورد کنید بهترین شیوه زبان است.
6. اصل را بر مصداق سازی و انتقادهای شخصی قرار ندهید و بیشتر متوجه بلند کردن پرچم عدالتخواهی باشید.
وقتی شما روی شخص تکیه می کنید هم احتمال اشتباه است و هم وسیله ای بدست می دهید که آن زرنگ قانوندان قانون شکن بتواند علیه شما استفاده کند، شما روی مصداق تکیه نکنید و اسم نیاورید و پرچم را بلند کنید.
7.کمی در کار صبر و استقامت داشته باشید.
8.اگر از مسئولی ایرادی دیدید او را به جمع دانشجویی خود دعوت کرده و سوال کنید، قضاوت کار شما نیست.
9.لازمه ی مطالبه گری مبارزه با خود کم بینی و برقراری اعتماد بنفس است.
10.نباید به فکر معارضه با مسئول بود از او پاسخ قابل قبول بخواهید او باید جواب بدهد.
11.مسئولیت جوان فقط طرح سوال نیست باید پیگیر باشد، مطالعه کند، تا به راهکاری برسد و بالاخره وارد محیط کار شود.
12.لازمه حرکت مطالبه گری عقلانیت است.
13.از درون بجوشید و این مفاهیم را در خود ریشه دار کنید راهش این است که این را به ایمان دینی و اعتقاد ئینی وصل کنید.
14.مؤکدا تاکید می کنم که به عمق ها بپردازید و آن را بطلبید و از ظواهر هم دست نکشید.
آسیب های پیش روی مطالبه گری:
1.عدم تفکیک بین کم کاری و ناکارآمدی، نقد و نفی
2.دربیان فساد مبالغه کردن
3.کیفیت بیان یأس برانگیز شدن و عیب جویی کردن
4.مصلحت اندیشی کردن دانشجو(صد در صد با واقعیت کنار آمدن):خصوصیت اول حرکت دانشجویی آرمان گرایی در مقابل مصلحت اندیشی است. عشق به آرمانها و مجذوب آرمانها شدن.
5.جنجال سازی برروی مصادیقی که خلافشان ثابت نشده
6.حمایت نکردن از مسئولی که اشتباهی کرده و یاباما اختلاف سلیقه دارد و لی از خط اسلام و امام منحرف نشده است.
7.افراط(انتظار عملی شدن همه خواستها)و تفریط(بی تفاوتی از بی عدالتی)
8.محدود شدن این روحیه در دوران دانشجویی
9. بی توجهی به ظاهر به بهانه های روشنفکرانه
10.اختلاف قوا و مسائل از این دست مشغله عمده شدن.
11.سیاسی کاری و جناحی بازی به جای ریشه یابی مسائل.