به گزارش پایگاه عدالت خواهان ایران" «هشتمین جمهور» عنوان بستۀ خبری-تحلیلی است که همزمان با انتخابات ریاست جمهوری و انتخاب هشتمین رئیس جمهور، به بازخوانی اخبار انتخابات و نامزدهای ریاست جمهوری میپردازد.
اخبار انتخابات اولین روز خرداد را از شمارهی بیست و یکمِ «هشتمین جمهور» بخوانید.
احتمال دارد به نفع رئیسی کنار بروم
محمد حسن قدیری ابیانه گفت: «اگر کسی اصلح باشد و این برنامهها را قبول کند وظیفه من این است که به نفع او کنار بکشم. مثلا آقای رییسی یکی از کسانی است که نسبت به بقیه کاندیداها شرایط خوبی دارد. اگر من تایید صلاحیت شوم در تبلیغات و انتخابات شرکت میکنم و در نهایت تصمیم خودم را خواهم گرفت.»
برای همه خانوادههای ایرانی برنامه داریم
سعید جلیلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتگویی تصویری اظهار داشت: «دولت وظیفه ندارد تا فقط به کارمندان خودش خدمات رفاهی ارائه دهد بلکه این وظیفه او همگانی است. مطابق بودجه سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰، هزینههای سنگینی به منظور ارائه خدمات رفاهی اختصاص یافته که آحاد جامعه از آن بهرهمند نمیشوند. زمانی میتوانیم ادعا کنیم که خدمات رفاهی دولتی در اختیار مردم قرار گرفته است که خانوادههایی در دورترین مناطق به پایتخت مثل سیستان و بلوچستان و کردستان نیز از این خدمات بهرهمند شده باشند.»
وی خاطرنشان کرد: «براساس گزارش سازمان جهانی گردشگری، ایران در رتبه دهم جاذبههای باستانی تاریخی و رتبه پنجم جاذبههای طبیعی در جهان است؛ این در حالی است که سالانه سی درصد از خانوادههای کشور ما، حتی به یک مسافرت هم نمیروند.»
جهانگیری؛ آمادهی گفتگو
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور در توئیتی نوشت: «سیاست خارجی مهم است. اما کشورداری یکبعدی نیست. آمادگی دارم با همه نامزدها در هر پلتفرمی و هر زمانی درباره مسائل مهم کشور - هم در سیاست خارجی و هم حوزههای سیاست داخلی و اقتصاد و فرهنگ و اجتماعی و محیط زیست - گفتگو کنم.»
احمدینژاد هموطن ماست
فریدون عباسی، کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری گفت: «احمدی نژاد هم هموطن ما است و شخصی است که کارت ملی و شناسنامه ایرانی دارد و صاحب تجاربی است و او هم مانند بنده و مانند دیگران میتواند بیاید و در انتخابات شرکت کند و شرایط را شورای نگهبان، بررسی کند و نظرش را بدهد. اگر شورای نگهبان صلاحیت این دوره را رد کرد یا احراز نکرد او نمیتواند در انتخابات شرکت کند و خودش را به رأی مردم بگذارد اگر نه که تایید شد، مردم تصمیم خواهند گرفت در مورد من، ایشان یا هر فرد دیگری. در نهایت مردم باید تصمیم بگیرند.»
پیشگویی زیباکلام از نتیجه انتخابات
صادق زیباکلام در کلابهاوس گفت: «من پیروزی اصولگرایان را قطعی میدانم، یک طنزی بود که اگر مردم در انتخابات شرکت نکنند اصولگرایان پیروز میشوند، این یک واقعیت تلخ است. چون مردم ظاهرا نمیخواهند در انتخابات شرکت کنند، اصولگرایان پیروز میشود. من معتقدم که قطعا آقای رییسی پیروزی این انتخابات میشوند، ایشان یقینا سبک و سنگین کردند و بررسیهایشان نشان داده است که شانسشان برای پیروزی بسیار بالاست. ایشان قطعا به این نتیجه رسیدند که پیروز میشوند و این اتفاق برایشان یک اعتبار است.»
پروندۀ زنان نیز بررسی میشود
زهرا شجاعی، کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری عنوان کرد: «نگرش غالب درون جبهه اصلاحات معتقد است در صورتی که نامزد اصلاحطلب نداشته باشیم ضرورتی ندارد تا از نامزد دیگر حمایت کنیم، چون بیش از انتخاب یک فرد، داشتن سرمایه و پایگاه اجتماعی برای اصلاحطلبان از اهمیت بیشتری برخوردار است.»
وی افزود: «در دوران گذشته تصور میشد پرونده داوطلبان زن را بررسی نمیکنند، اما عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان وقتی اعلام میکند همه پروندهها را بررسی میکنند، مشخص میشود که شرط جنسیت ملاک ثبتنام برای انتخابات ریاست جمهوری نیست.»
دولت بیطرف است
محمود واعظی، رئیس دفتر رئیسجمهور در توئیتی نوشت: «دولت در انتخابات بیطرف است و رقیب هیچکدام از نامزدها یا جریانهای سیاسی نیست. نامزدهای محترم به جای سیاهنمایی و تهمت و فضاسازیهای غیرواقعی علیه دولت، برنامههای خود را برای اداره کشور ارائه دهند. به نفع همه است که انتخابات کاملا رقابتی و با مشارکت حداکثری برگزار شود.»
رئیس جمهورِ بیرای زبانش الکن خواهد بود
محمود میرلوحی، فعال سیاسی اصلاح طلب بیان کرد: «انتخابات ریاست جمهوری مهمترین عرصه بروز و ظهور خواست و نظر ملت است. شاید هیچ مراسم و مشارکتی به اهمیت مشارکت در این انتخابات نرسد. انتخابات با مشارکت بالا ظرفیت ما را در منطقه و دنیا نشان میدهد و زبانمان را رسا و غیر الکن میکند. رئیس جمهور بی رای زبانش الکن خواهد بود.»
برنامۀ انتخاباتی ۲-۳ صفحه است؛ نه ۷۰۰۰ و ۱۰۰۰۰ صفحه
اعتماد، امروز ۱ خرداد نوشت: «اینکه یک گروه یک برنامه ۱۵۰ صفحهای بدهد، دیگری ۷۰۰۰ صفحهای و نامزد بعدی ۱۰۰۰۰ صفحهای نشان میدهد که درک ما از برنامه انتخاباتی وارونه است، زیرا نه مردم و نه حتی کارشناسان حوصله خواندن چنین متونی را ندارند، متونی که به راحتی قابل نقد هم نیستند. پس برنامه انتخاباتی چیست؟ برنامه انتخاباتی یک متن به نسبت جمع و جور حداکثر دو، سه صفحهای یا هزار کلمهای است که میتواند یک پیوست چند صفحهای (محدود) نیز داشته باشد. متن اول برای مردم و متن دوم برای کارشناسان است. متن دوم توضیحدهنده جزییات بیشتر متن اول است و هیچ چیز اضافه بر عناوین متن اول ندارد.»
فردی که در گذشته تایید صلاحیت شده، ممکن است ردصلاحیت شود
عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان اظهارکرد: «ما نمیگوییم که اصلاً مسئولیتی در قبال افراد نداریم، بلکه نگاهمان وضع فعلی فردی است که ثبتنام میکند. کسی که دو دوره رئیسجمهور بوده و بعدِ چهار سال دوباره برای ثبتنام آمده، دوباره باید با شرایط فعلی ما بررسی شود. این حکم قانون است؛ یعنی میزان حال فعلی افراد است و باید در هر دورهای افراد بررسی شوند. به همین خاطر ممکن است فردی در دورهی گذشته صلاحیت داشته، ولی الآن صلاحیتش را از دست داده است.»
پاسخ سپاه به دخالت در انتخابات
سردار رمضان شریف، سخنگو و مسئول روابط عمومی کل سپاه با تکذیب اخبار منتشره پیرامون مراجعه نماینده، ولی فقیه در سپاه به شورای نگهبان در خصوص یکی از نامزدهای ریاست جمهوری تصریح کرد: «اینگونه اخبار صرف نظر از کذب و بیاساس بودن، پیگرد قانونی و قضایی را در پی خواهد داشت. نماینده، ولی فقیه در سپاه در خصوص هیچ یک از کاندیداهای ریاست جمهوری به ویژه نامزد خاص مورد نظر؛ نه نامهای به شورای محترم نگهبان نوشته است و نه مراجعه حضوری به محل آن شورا داشته است.»