به گزارش پایگاه عدالت خواهان"نژاد پرستی در ایالات متحده آمریکا با تاریخ این کشور گره خورده است. بیشترین نژاد پرستی در آمریکا در قبال سیاه پوستان، سرخپوستان، افراد لاتین تبار و مکزیکی ها، آسیاییها، یهودیان و آمریکاییهای ایتالیاییتبار اعمال شده است.
عمدهترین نمودهای نژادپرستانه در آمریکا شامل بردهداری، جداسازی نژادی، مدارس جداگانه برای سرخپوستان و اردوگاه های بزرگ بازداشت پناهجویان خارجی در طول سالیان مختلف بوده است و تمایلات و رفتارهای نژادپرستانه همچنان به شکل های مختلف وجود دارد و طی سال های اخیر و به ویژه بعد از روی کار آمدن «دونالد ترامپ» افزایش یافته است. در این مقاله قصد داریم ضمن بررسی نشانه های نژادپرستی در آمریکا، به بررسی تاثیرات آن بر ساختارهای سیاسی و اجتماعی این کشور بپردازیم.
نشانه های نژاد پرستی در آمریکا
از زمان رئیس جمهور شدن ترامپ ، گزارش هایی از اقدامات و حملات با انگیزه های نژادپرستانه منتشر شده است. به طور مثال مرکز حقوقی فقر گزارش داده است که طی مدت تنها یک ماه پس از پیروزی ترامپ، 1052 مورد رویداد با انگیزه نژادپرستانه در سراسر آمریکا اتفاق افتاده است؛ هرچند 26 مورد از آن ها علیه طرفداران ترامپ بوده است. این رخدادها موضوعاتی مثل نژادپرستی، اسلام هراسی و ضدیت با مهاجران داشته است. این رقم برای یک ماه ، رقم قابل توجهی است که بر اساس تحلیل این مرکز، نفرت بعد از انتخابات افزایش یافته است.[1]
آخرین نمونه از این اقدامات به چند روز قبل بر می گردد که تجمع گروههای سفید برتر پندار و ملیگرایان افراطی در شهر «شارلوتسویل» ایالت ویرجینیا ظرف مدت کوتاهی به خشونت و درگیری میان اعضای این گروهها و مخالفان آنها منجر شد. در این تجمع که با شرکت گروههای نئونازی، سفیدبرتر پندارها، ملیگرایان افراطی و حامیان ترامپ برگزار شد، شعارهای تندی در حمایت از برتری آمریکا، نژاد سفید و علیه مهاجران داده شد و در نهایت منجر به کشته و زخمی شدن چند تن گشت.
بسیاری از تحلیل گران معتقدند که شعارهای نژادپرستانه ترامپ در خلال تبلیغات ریاست جمهوری و اقداماتش پس از رسیدن به این پست ، عامل این ناآرامی هاست.
جنبش های مقابله با نژاد پرستی در آمریکا
از آنجایی که بیشترین نمودهای نژاد پرستی در تاریخ آمریکا علیه سیاهپوستان رخ داده است به تبع آن، بیشترین جنبش برای مقابله با آن نیز از طرف سیاهپوستان شکل گرفته است که به اختصار به بررسی آن ها می پردازیم.
جنبش حقوق مدنی سیاهپوستان آمریکا
جنبش حقوق مدنی سیاهپوستان آمریکا (68–1955) که شامل یک سری جنبشهای اجتماعی در ایالات متحده است که هدف آنها پایان دادن به تفکیک و تبعیض نژادی علیه آمریکاییهای سیاهپوست و برخورداری سیاهان از حق رای دادن در قانون اساسی بود. این جنبش سرانجام منجر به تصویب قانون حقوق مدنی در سال 1964 شدکه هرگونه تبعیض بر اساس «نژاد، رنگ، مذهب، یا اصالت ملی» در امور استخدامی و حضور در اماکن عمومی را ممنوع اعلام میکرد. پس از آن ، طی سال های بعد نیز حق رای به سیاهان داده شد. اگرچه به لحاظ قانونی تبعیض نژادی مرتفع شد اما فرهنگ آن هم چنان به ویژه در میان سفید پوستان آمریکایی وجود دارد.
حزب پلنگ سیاه
حزب پلنگ سیاه، سازمان چپگرای انقلابی سیاهپوستان است که برای رصد کردن رفتار پلیس کالیفرنیا، شهروندان سیاهپوست را مسلح و به گشت در خیابانها میگماشت.حزب پلنگ سیاه در 15 اکتبر 1966 توسط بابی سیل و هیویی پی نیوتن در اوکلند کالیفرنیا تأسیس شد. مهمترین ایدئولوژی این حزب این بود که مشکلات امریکایی ـ افریقایی ها را در نقاطی از ایالات متحده امریکا، بیشتر در شمال و شرق کشور برطرف سازد.
جنبش قدرت سیاه
این جنبش که حدوداً از سال1966 تا 1975 به طول انجامید، رهبری نهادینه شده جنبش سیاهان و دیدگاه های مشارکتی و خشونت آن را به چالش کشید و در عوض خواستار خودکفایی اقتصادی و سیاسی شد.
حزب نوین پلنگ سیاه برای دفاع
این حزب در سال 1989 در دالاس تاسیس شدویکی از گروههای اصلی حامی جداییطلبی سیاهان در آمریکا است. این حزب مرامنامهای 10 مادهای دارد که در آن خواهان اختیار «ملت سیاهپوست» برای تعیین سرنوشت خود، آزادی تمامی زندانیان سیاهپوست و پایان دادن به خشونت پلیس علیه سیاهپوستان شده و از همه سیاهپوستان میخواهد که برای دفاع از خود مسلح شوند.
حزب سوسیالیست مردم آفریقایی
این حزب در سال 1974 به وجود آمد و هم چنان فعال است. این حزب هدف خود را بهبود وضعیت آفریقایی های ایالات متحده و سراسر جهان اعلام کرده است.
جنبش«زندگی سیاهان اهمیت دارد»
این جنبش که طی سال های اخیر شکل گرفته است ، نقش معتدلی را در راستای ایجاد اصلاحات در پلیس و برقراری عدالت نژادی در آمریکا ایفا می کند. این جنبش به مرگ نامتعارف شماری از سیاهپوستان طی سال 2014 که در بازداشت پلیس بودند اعتراض دارد. آنها همچنین نسبت به نابرابری های اجتماعی در زمینه های مختلف از جمله اشتغال معترضند. این جنبش علاوه بر آمریکایهای آفریقاییتبار از حمایت نژادهای دیگر نیز برخوردار است.
تاثیرات نژاد پرستی جدید بر مسائل سیاسی و اجتماعی در آمریکا
بدون شک نژاد پرستی جدید که در آمریکا ظهور یافته است تاثیرات خاص خود را بر مسائل سیاسی و اجتماعی این کشور خواهد گذاشت که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.
افزایش احتمال جنگ داخلی در آینده
مجله آمریکایی نیویورکر با بیان اینکه در حال حاضر 900 گروه نژادپرست در حال فعالیت در آمریکا هستند، احتمال وقوع جنگ داخلی دوم در این کشور را قریبالوقوع دانسته است. در این تحلیل آمده است: «در گفتمانهای سیاسی ثبات آمریکا موضوعی است که بیش از پیش در محافل پشت پرده مطرح میشود. چند وقت پیش، گفتوگویی با 'کیث ماینس' درباره شورشها در آمریکا داشتم. ماینس، در نیروهای ویژه ارتش آمریکا، سازمان ملل و وزارت خارجه آمریکا انجام وظیفه کرده و جنگهای داخلی در سایر کشورها اعم از افغانستان، کلمبیا، السالوادور، عراق، سومالی و سودان را به چشم دیده است. او بعد از 16 سال به واشنگتن برگشت و دید شرایطی که در کشورهای خارجی باعث ایجاد درگیری میشوند، اکنون در کشورش به عیان قابل رویت هستند. ماینس احتمال جنگ داخلی طی 10 سال آینده را در آمریکا 60 درصد می داند.»[2]
بسیاری از تحلیل گران اعتقاد دارند شرایط اجتماعی حاضر در ایالات متحده به شرایط اولین جنگ داخلی آمریکا که بین ایالت های شمالی و جنوبی رخ داد، شباهت دارد. اگرچه شرایط آن زمان بسیار متفاوت تر از حال حاضر بود اما ادامه روند اقدامات گروه های افراطی و نژاد پرست علیه اقلیت ها و مهاجرین می تواند منجر به درگیری های گسترده و در نهایت جنگ داخلی دیگری در این کشور شود.
افزایش بی ثباتی و نافرمانی های اجتماعی و آشوب
وضعیت کنونی ایالات متحده به نحوی است که امکان بی ثباتی، نافرمانی های اجتماعی و حتی آشوب در آن افزایش یافته است. همان طور که بسیاری از اعتراضات علیه اقدامات ترامپ و هم چنین تجمعات نژاد پرستانه به آشوب کشیده شده است ، به نظر می رسد این اعتراضات افزایش یافته و منجر به آشوب های بیشتری در جامعه آمریکا شود. از طرفی خشونت علیه رنگین پوستان و مهاجران افزایش خواهد یافت و بی ثباتی در سطح ایالت های مختلف رو به افزایش می رود.
افزایش تجزیه طلبی ایالت ها
به طور کلی به دنبال شوک ناشی از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تقاضاها در ایالتهای این کشور به منظور کسب استقلال افزایش یافته و در همین راستا از همان ابتدا کمپینهایی در ایالتهای اوریگان و کالیفرنیا برای کسب استقلال جهت خروج از اتحاد با دیگر ایالتهای آمریکا به راه افتاده است.[3]
پیش از این البته طی سال های گذشته برخی از ایالت های آمریکا درخواست جدایی خود را به کاخ سفید ارسال کرده بودند. اکثر این ایالت ها، ایالت های جنوبی بودند که مهاجر پذیر بوده و لاتین تبارها بیشترین جمعیت آن ها را تشکیل می داد. بنا بر این با توجه به افزایش اقدامات نژادپرستانه به نظر می رسد بار دیگر موج جدیدی از تجزیه طلبی در ایالت هایی که رنگین پوستان و مهاجران در آن زندگی می کنند به راه بیفتد.
جمع بندی
همان طور که در متن اشاره شد بعد از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016، موج جدیدی از نژاد پرستی در سراسر ایالات متحده علیه اقلیت های مختلف از جمله رنگین پوستان، مهاجرین و مسلمانان به راه افتاده است. این موج جدید خشونت را نیز در جامعه آمریکا افزایش داده است. به نظر می رسد در صورتی که وضعیت به این منوال ادامه یابد، از آن جایی که جمعیت اقلیت ها و نژاد پرستان رقم قابل توجهی از جمعیت آمریکا را تشکیل می دهد، منجر به افزایش بی ثباتی در جامعه، خشونت، آشوب، افزایش تجزیه طلبی ایالت ها و در بدترین حالت آن به جنگ داخلی منجر شود.
نویسنده:
مریم فتاحی منش: کارشناس مسائل بین المللی
انتهای پیام/