به گزارش "پایگاه مطالبه گران و عدالت خواهان" کارشناسان موسیقی سنتی می گویند آقای لطفی یکی از تاثیرگذارترین افراد بر موسیقی سنتی امروز ایران است
گفتگوی محمدرضا لطفی، نوازنده تار و سه تار با یک مجله در ایران و انتقادهایی که او در این گفت و گو از محمدرضا شجریان، خواننده موسیقی سنتی ایران کرده است، واکنش هایی را به همراه داشت.
محمدرضا لطفی در آواخر آبان ماه ۱۳۹۰ در مصاحبه با مجله آسمان انتقادهای تندی را علیه محمدرضا شجریان مطرح کرده است. در این مصاحبه به آقای شجریان انتقاد شده که حالا که مشکلی برای اجرای برنامه هایش در ایران ندارد چرا اعتراض می کند یا چرا با رسانه هایی مانند بی بی سی و صدای آمریکا مصاحبه کرده است. آقای شجریان تا کنون در این باره اظهار نظری نکرده است.
آقای لطفی با اشاره به حجم بالای کار و کنسرت های آقای شجریان و اینکه آلبوم جدید محمدرضا شجریان مجوز انتشار گرفته و او برای برگزاری کنسرت هایش هم مشکلی ندارد گفت: امروز من شخصا نمی فهمم شجریان چرا اعتراض می کند.
این در حالیست که محمدرضا شجریان تا چندی پیش در مصاحبه های خود با رسانه ها اعلام کرده بود که به کنسرت های او مجوز داده نشده است.
محمدرضا لطفی در بخش دیگری از سخنانش گفت: شجریان هیچ وقت به دنبال ایجاد یک جریان فرهنگی هنری مستقل با شرکت همکاران خودش نرفته است. یک شرکت اقتصادی به نام دل آواز درست کرده و کار خودش را مانند یک شرکت تولید کننده انجام می دهد و در آمد زایی خوبی هم از گذشته تا به امروز داشته و دارد.
سایت ها و منابع خبری حامی حکومت ایران مانند رجا نیوز و خبرگزاری فارس صحبت های آقای لطفی را به طور وسیع منعکس کردند اما از سوی دیگر این سخنان موجب دل آزردگی برخی دیگر شد؛ کسانی که ممکن است همگی لزوما از طرفداران آقای شجریان محسوب نشوند اما به نقش و تاثیر گذاری او همانند برخی دیگر از اساتید موسیقی سنتی از جمله خود آقای لطفی واقفند.
آقای لطفی که می گوید در بولتنی به نام آوای شیدا سرگذشت گروه چاووش را می نویسد، چندی پیش با اظهار نظرهایی که در این بولتن درباره آقای شجریان و پرویز مشکاتیان کرده بود واکنش بسیاری را بر انگیخت.
آقای لطفی در مصاحبه با نشریه آسمان ضمن اشاره به گفتگوی آقای شجریان با برخی رسانه های فارسی زبان خارج از ایران گفته بود: بی بی سی، صدای آمریکا، رادیو بین المللی فرانسه و یا سایر رسانه های آن طرف در ۱۰ سال اخیر مواضع اپوزیسیون به ایران دارند و گاهی اوقات کار را به براندازی حکومت نیز می کشانند. این را ما امروز به طور رسمی می دانیم و آخرین صحبت های وزیر امور خارجه انگلستان هم موید این رویکرد آنهاست. طبیعی است وقتی امروز رسانه های آن طرفی این امکان را به یک هنرمند می دهند تا بیاید در بی بی سی صحبت کند، حتما باید در درجه اول اپوزیسیون یا نیمچه اپوزیسیون باشد.
آقای لطفی همچنین گفته بود: من حتی اگر هزار مشکل در ایران داشته باشم ترجیح نمی دهم هرگز در تریبون هایی که قصد اصلاح و کمک به مردم ایران را ندارند هم صدا شوم.
اين نوازنده تار در ادامه گفت: ضمن اينكه من اصلا دوست ندارم هنرمندانمان تريبون خودشان را از داخل به خارج از كشور ببرند. به همين دليل شخص من هرگز با بيبيسي مصاحبه نكردهام. با صداي آمريكا در طول 25 سال فعاليتم در خارج از كشور به طور مشروط مصاحبه كردهام.
لطفي گفت: بيبيسي، صداي آمريكا، راديو بينالمللي فرانسه و يا ساير رسانههاي آنطرفي در 10 سال اخير مواضع اپوزيسيون به ايران دارند و گاهي اوقات نيز كار را به براندازي حكومت نيز ميكشانند. اين را ما امروز به طور رسمي ميدانيم و آخرين صحبتهاي وزير امور خارجه انگلستان همه مويد اين رويكرد آنها است. طبيعي است وقتي امروز رسانههاي آنطرفي اين امكان را به يك هنرمند ميدهند تا بيايد در بيبيسي صحبت كند، حتماً بايد در درجه اول اپوزيسيون يا نيمچه اپوزيسيون باشد.
وي ادامه داد: من حق دارم دوست نداشته باشم به عنوان يك هنرمند در صداي آمريكا و بي بيسي انگلستان كه به عنوان دو ارگان دولتي مشغول فعاليت هستند، حرف بزنم. من حتي اگر هزار مشكل در ايران داشته باشم ترجيح نميدهم هرگز در تريبونهايي كه قصد اصلاح و كمك به مردم ايران را ندارند همصدا شوم. اين سليقه شخصي من است. ولي كساني كه اين كار را ميكنند اگر چه به آنها انتقاد دارم اما كار آنها را ممنوع نميدانم. آنها زندگي و مسئوليت خودشان را دارند. ولي بايد مسئوليت را فردي نبينند.
اين نوازنده سه تار اظهار داشت: شجريان اگر اين مسئوليت را فردي ببيند، مشكل به وجود ميآيد. اين مسئوليت و مشكل، يك مشكل اجتماعي عمومي است و حرفها و گفتهها براي نگراني از وضعيت موسيقي كشور است. اما آنچه از گفتههاي شجريان در راديو استراليا، بيبيسي و صداي امريكا دنبال كرهام، تنها در دهدرصد از صحبتهايشان به مشكلات موسيقي اشاره داشته است.
لطفي گفت: من ميگويم يك موسيقيدان اول ميبايست دردش خود موسيقي باشد.