10 آبان 1393 جریان فتنه ،

تعقیب اسیدپاش، با موتور مدل ۸۸ (بخش دوم)/ تهدید به انتقام، خیلی شیک و مجلسی!

تعقیب اسیدپاش، با موتور مدل ۸۸ (بخش دوم)/ تهدید به انتقام، خیلی شیک و مجلسی!

به گزارش عدالت خواهان گلستان"محمدحسین امینی: این نوشتار به شرح اجمالی برخی شباهت های محتوایی میان کنشگری های اعتراضی فتنه ی 88 و تجمعات اعتراضی پس از اسیدپاشی های اندوهبار چهارگانه در اواخر تابستان و اوایل پاییز 93 در شهر اصفهان میپردازد و تلاش میکند محتوای این کنشگری ها را از منظر «عقلانیتِ اعتراض» مورد نقد و بررسی قرار دهد.

در بخش اول تعقیب اسیدپاش، با موتور مدل ۸۸ ! این بررسی انتقادی، به اثرات تخریبی پدیده ی «یاس و ناامیدی از روندها و روالهای قانونی» برعقلانیت تجمعات اعتراضیِ پس از اسیدپاشی ها، و شباهت این اثرات تخریبی با موارد مشابه مشاهده شده در فتنه 88 پرداختیم. در این قسمت که ادامه ی بخش نخست است، به زوایای دیگری از محتوای این تجمعات نظر می اندازیم.

دو - «مستندسازی ِغیرخودی، ممنوع!»

جلوگیری از عکسبرداری و فیلمبرداری افرادی که به هر نحو «از خودِ معترضین نیستند» در سال ۸۸ و از جمله در راهپیمایی روز قدس مشاهده شد که البته در دیگر تجمعات سال ۸۸ نیز بی نمونه نبود. از قضا نمونه ای کوچک و آزمایشگاهی از همین رفتار، در جریان اعتراضات به واقعه اسیدپاشی، و دقیقا در مستندات تصویری تجمع بسیار کوچکِ مقابل کتابخانه مرکزی استان خوزستان در شهر اهواز مشاهده شد.


اهواز، مقابل کتابخانه مرکزی استان خوزستان - خانم معترض، به «فیلمبردارِ خودی» اشاره میکند و برای «عکسبردارِ غیرخودی» توضیح میدهد که تصاویری که او تهیه میکند کافیست!

این اقدام، ریشه در وجود دست کم دو تصور در ذهن معترضین دارد:

اول - ما مشغول کاری هستیم که مستند شدن آن توسط فرد یا گروهی که احتمالا با حاکمیت ارتباطاتی دارد ضرر خواهد داشت.
دوم - کارهایی که در این تجمع میکنیم، اساسا پیش از رسانه ای شدن نیاز به «ویرایش» هایی دارند که باید تحت نظارت خودمان صورت بگیرند.

این دو ذهنیت، یکی ناشی از بیماری مهلک «احساس بیگانگی شدید میان خود و حاکمیت» است که عموما بدلیل ساده دلی و زودباوری برابر شایعات کاملا دروغی بوجود می آید که رسانه های بیگانه درباره درونمایه رفتاری دستگاه های انتظامی و امنیتی نظام جمهوری اسلامی منتشر کرده اند و میکنند.

تصور دوم نیز بدنبال «گمانمندی نسبت به عدم امکان کنترل کامل بر رفتار خود» بوجود آمده است و برخی افراد را در جمعیت معترض در این وهم فرو برده است که چه بسا ناخواسته حرکتی از آنها سر بزند که بتواند بر علیه مقاصدشان مورد استفاده قرار بگیرد.

به عنوان قرینه هایی دیگر، رواج غیرمعمول استفاده از ماسک هوا و عینک دودی در میان تجمع کنندگان نیز - که از علایم مشترک میان غائله اخیر و فتنه سال ۸۸ است - در حقیقت تلاشی است ناشی از ترجیحِ «شناسنامه دار نبودن» برای شرکت کنندگان در این دست تجمعات.

این چنین ترجیحی - که مشخصا از سوی ریاست محترم جمهوری جناب آقای دکتر روحانی بعنوان یکی از صفات غیرمناسب برای منتقدین معرفی گردید و از قاطبه ی منتقدین و معترضین خواسته شد که با هویت واقعی خود دست به انتقاد بزنند - در حقیقت ترجیحی است برای کاستن از هزینه های مفروض، و انتخابی است از سوی فرد یا گروهی که دچار یک وهم جدی درباره ی «هزینه زایی کنشگری های شناسنامه دار»ش است.

سه - «مرگ بر فلانی و بهمانی!»

داستان به سادگی عبارتست از استفاده ی مکرر از شعارهایی با فراز آغازین «مرگ بر» ، آن هم از سوی جمعیت هایی که عموما از به کار بردن همین فراز در شعار بر علیه استکبار جهانی دل خوشی ندارند و این کاربرد را کاربردی خشن، غیرمدبرانه و تنش‌زا ارزیابی می‌کنند و رهبران معنوی شان نیز رسما بر این باورند که چون نیازمند زندگی هستیم، شعار «مرگ» سردادن درست نیست!

فریادهای «مرگ بر» دار، در حالی یکی دیگر از مشابهت های میان کنشگری های اعتراضی سال ۸۸ و و تجمعات اعتراضی سال ۹۳ هستند که تنها نزدیک به 3 ماه پیش، در خلال اعتراضات عمومی در سراسر دنیا نسبت به جنایت های کم سابقه ی ارتش کودک کش رژیم اشغالگر قدس، جماعتی علاقمند به متفاوت بودن، دو روز مانده به تظاهرات روز جهانی قدس، یعنی در چهارشنبه اول مردادماه 1393، یک تجمع کوچک بر علیه سیاست های اسراییل در مقابل دفتر سازمان ملل در تهران برگزار گردند، که مشخصا در آن، هیچ شعار یا پلاکاردی حاوی شعارهای «مرگ بر» دار شنیده یا دیده نمیشد. البته جمعیت مورد نظر به همین هم بسنده نکردند و برای رساندن پیام اصلی مورد نظرشان، در مصاحبه هایی که مشخصا با رادیوهای بیگانه ترتیب داده شد، مستقیما اشاره کردند که: «در این برنامه نگاه شرکت کنندگان به سمت صلح بود، شعار مرگ بر کسی داده نشد، ما نمیخواهیم کسی کشته و یا نابود شود، طبیعتا شعار مرگ بر اسراییل و یا امریکا هم سر داده نشد. در شعارها و پلاکاردها سعی شده بود بر صلح و زندگی تاکید شود. این بزرگترین تفاوت این گردهمایی اعتراضی با راهپیمایی هایی مانند روز قدس بود» -عیسی سحرخیز، در مصاحبه با فرانس 24.


تصویر: خبر تجمع اعتراضی «بدون مرگ بر» علیه جنایات اسراییل، در تارنمای رادیو فرانسه

و باید جالب توجه باشد که همین افراد بعضا سرشناس و هنرمند و ذی نفوذ، و البته تجدیدنظرطلب، نسبت به بکارگیری شعارهای حاوی «مرگ بر» در تجمعات اعتراضی مرتبط با اسیدپاشی ها اعتراضی ابراز نکرده اند و ضمنا تلاشی هم نکرده اند که مثلا تجمعی برگزار کنند که هم اعتراض به اسیدپاشی ها باشد، هم فاقد شعارهای «مرگ بر» دار باشد...!

وجود ناهمگونی و بی انضباطی در دستگاه فکری معترضین و تجدیدنظرطلبان و علاقمندان غرب، از جمله نشان میدهد که «استانداردهای دوگانه» چگونه میتوانند وارد ساحت عواطف و احساسات آدمی شده و در نظام تصمیم سازی او، شیفتگی و نفرت را جایگزین تعقل نمایند.

البته در نحوه به کار بردن شعارهای «مرگ بر» دار نیز باز شاهد خودنمایی عامل «روشن بودن بی معنای علل و عوامل حوادث نزد معترضین» هستیم.

شعارهای «مرگ بر» دار، در تجمعات مرتبط با اسیدپاشی، گروه های موهومی را مخاطب قرار دادند. دسته هایی مثل «افراطیون بی دین» و یا مفاهیمی چون «تفکر داعشی» که بعنوان نمونه هایی در همین تجمع ها مخاطب این شعار بودند، سوگیری جمعیت معترض در جهت «قطعی دانستن تصویر موهوم و از پیش ساخته ی خود» را بخوبی نشان میدهند و بی دلیل و پیشاپیش، هرگونه احتمال «شخصی بودن» و یا «داشتن محرک های بیگانه» را درباره این رخدادها منتفی اعلام میکند.

این منتفی اعلام کردن ها، طلب مرگ کردنها، و ابراز نفرتها، شوخی نیستند چون همگی نشان دهنده ی «تصمیم های از پیش» و «تعمیم های شتابزده» ای هستند که به نوبه خود رواج رویه های غیرعقلانی در اندیشه و کردار معترضین را بخوبی به نمایش میگذارند.

سکوت مخالفان سرشناس شعارهای «مرگ بر» دار در برابر کاربرد مداوم این شعار توسط معترضین را نیز نمیتوان جدی نگرفت. این سکوتها میتوانند بیانگر وجود تعارض میان باور و رفتار شخصیت های مورد توجه این جمعیت ها باشد. تعارض هایی که بخواهیم یا نخواهیم، از شخصیت های ذی نفوذ به بدنه ی سمپات سرریز میشوند و کم کم گروه هایی که به این افراد علاقمند هستند را به این نتیجه میرساند که با وجدان آسوده، استانداردهای چندگانه داشته باشند!

سکوت رسانه های بی انصاف بیگانه در برابر کاربرد شعار «مرگ بر» دار در تجمعات معترضین نیز البته جالب توجه است، چرا که یادمان نرفته است این دقیقا مجریان ریاکار بی بی سی فارسی بودند که توییت میکردند: «کی میشه شعار مرگ بر این و آن از فرهنگ جامعه ایران خارج شه؟ کاش نمیرم و اون روز رو ببینم!»

چهار - «فلانی، حیا کن! بهمان کارو رها کن!»

«درخواست استعفا» به عنوان یکی از عادی ترین درخواست ها در تجمعات اعتراضی در اغلب موارد سهم خود را از «عدم عقلانیت» بدست می آورد. در کثیری از اعتراضات سال ۸۸ با این پدیده مواجه بودیم که چون معترضین دلشان اینطور خواسته بود، از احمدی نژادِ رییس جمهور تا مسولین بالاتر و پایین تر از او همگی باید حیا میکردند و دست جمعی مسولیت های خود را رها!

این وضعیت وخیم در مطالبات معترضین 88، شوربختانه در اعتراضات مربوط به اسیدپاشی ها نیز وجود داشت، حال آنکه با اندکی دقت مشخص میشد که عموم مخاطبان این شعار، یا اساسا نمیتوانند نقشی در رخداد نابسامانی های مورد اشاره داشته باشند، یا دست کم برای اثبات شدن نقش آنها هنوز شواهد کافی در دسترس نیست.

و ماجرا زمانی به نقطه اوج طنز خود میرسد که بعنوان نمونه، در تجمع اعتراضی نسبت به اسیدپاشی ها که در مقابل دادگستری اصفهان برقرار شد، از جمله تقاضای استعفای «معاون اول قوه قضاییه» با ذکر نام ایشان در شعارها منعکس شد!

پرواضح است این جایگاه، یک جایگاه کاملا قضایی است و تعریف روشن آن «برخورد با جرایم، پس از وقوع آنها» است، و چنانچه کسی در آغازین روزهای پس از رخداد یک جرم، به هر روی مایل باشد خواهان استعفای یک مسئول شود، آن مسئول ممکن است بتواند از میان کادرهای امنیتی و یا نیروهای «پیشگیری از جرم» انتخاب شود، اما تقاضای استعفای یک نیروی کاملا قضایی، آن هم تنها پس از سپری شدن مدت کوتاهی از وقوع یک جرم، شوربختانه نشانگر نبود حداقل های اندیشه ورزی، تمرکز و دقت در میان شعارسازان و سردهندگان شعارهاست.

 پنج - «از ما اطاعت نشه، ایران قیامت میشه!»

شعار معروفی که تهدید به «قیامت برپا شدن در ایران» میکرد در صورتی که «تقلب» بشود را یادمان هست. حتی یادمان هست که همسر یکی از شخصیت های نظام در صبح روز انتخابات سال 88 به مردم گفتند که اگر تقلب کردند بریزند توی خیابانها! که این البته به هیچ وجه تهدید مجریان انتخابات نبود!

اما همین علاقه وافری که تجمع کنندگان و کنشگران میدانی به «تهدید» نشان میدهند، و یکدستی و هماهنگی قوی ای که هنگام سردادن شعارهایی با خاتمه ی «ایران قیامت میشه» مشاهده میشود، میتوانند نشانگانی باشند از وجود علاقه ی پنهان اما جدی به «بازگشت مناسبات دیکتاتور مآبانه» در دل افراد تجمع کننده و عادی شدن رسم «به کرسی نشاندن برداشت های شخصی و گروهی به هر قیمت» در میان آنان.

در تجمعات مرتبط با فتنه هشتاد و هشت عنصر تهدید به عنوان ابزاری برای مرعوب کردن نهادهای قانونی و توده های متعجب مردم مورد استفاده قرار گرفت.

البته اینکه این دست تهدیدات عموما توخالی و مثلا ادعای «قیامت برپا کردن»، دقیقا چه منفعتی عاید سردهندگان این دست شعارها کرده یا خواهد کرد بحثی است کاملا مجزا، اما از «بازتولید خشونت از طریق سردادن شعارهایی با مضمون تهدید و انتقام» نمیتوان بسادگی گذشت. خصوصا وقتی بطور همزمان، یکی از مطالبات اعلامی جمعیت مورد نظر «پایان دادن به خشونت» بوده است!

وقتی جماعتی بر پلاکاردهایی که روی دست گرفته است بسادگی از تعابیری چون «فلانی! انتقامت را خواهیم گرفت» استفاده میکند، برآورد دقیق میزان عقلانیت موجود در رفتارهای آینده ی این جماعت دشوار خواهد بود.

در تجمعات مرتبط با اعتراض به اسیدپاشی ها، نه تنها تهدید به «برپا شدن قیامت در صورت متوقف نشدن اسیدپاشی ها» وجود داشت - که این خود نشان میداد که جمعیت به نحو بیمارگونه ای بر این باورند که اسیدپاشی ها از سوی نهادهای قانونی کشور صورت گرفته است! - بلکه نوشته هایی دقیقا با مضمون «انتقام» در میان جمعیت به چشم میخورد که خصوصا در موردی مانند اسیدپاشی، حتی تصور هرج و مرج ناشی از عملی شدن چنین تهدیداتی هراسناک است.


تجمع مقابل دادگستری اصفهان، تهدید به انتقام و بازتولید خشونت، خیلی شیک و مجلسی!

از سویی جهت گیری شعارهای یک تجمع به سمت «تهدید» و «انتقام» ، خود میتواند یک مساله ی امنیتی مجزا تلقی شود و کسانی که تلاش کرده اند و میکنند تا چنین مفاهیم خطرناکی را در میان شعارها و پلاکاردنوشته های این تجمعات بگنجانند، میتوانند با هدف پیشگیری از گسترش و بازتولید خشونت و هرج و مرج مورد پیگرد فوری قرار بگیرند.

 نکته پایانی

          حالا که برابر آخرین اخبار، حتی افرادی با سابقه ی امنیتی و اطلاعاتی روشن در میان جریان اصلاح طلب، مانند مشاور ارشد ریاست محترم جمهوری در امور اقلیت ها و وزیر اسبق اطلاعات، جناب حجت الاسلام علی یونسی، اینطور گمانه زده اند که اسیدپاش مورد نظر اگر ایرانی باشد متاثر و یا مزدور سرویس های اطلاعاتی بیگانه است، و به نوعی کلیه ی توهمات جمعیت های معترض در هفته ی گذشته در گرفتن انگشت اتهام بسوی این و آن به وضوح در حال نقش بر آب شدن است، به نظر می‌رسد ضروریست الگوهای مشابه و تکرار شده ی میان این کنش های اعتراضی مورد مطالعه ی جدی تر و دقیق تر رفتارشناسان اجتماعی قرار بگیرد تا توسعه ی نرم افزاری لازم برای اِعمالِ برخورد مناسب در قبال این دست کنشگری های نه چندان عقلانیت محور اجتماعی، به نحو دقیق تر صورت بپذیرد و به فضل الهی، نظام و مردم، در فتنه های قطعی الحدوث آینده آسیب های کمتری را از این ناحیه متحمل شوند.فرهنگ نیوز

برچسب ها:

به اشتراک بگذارید :

دیدگاه
1
دیدگاه شما :
عکس/آیا رئیس‌جمهور این فرد را که برای عکس گرفتن در کنارش قرار دارد را می‌شناسد؟/ آیا پزشکیان از هویت او مطلع بود یا نبود؟ عکس/انتصاب با سوابق هتاکی و فحاشی به شهدای جان فدای مردم ایران؛ به مدیرعاملی ابر پالایشگاه نفت و بزرگترین شرکت قیرسازی در ایران و خاورمیانه اصرار رسانه‌های اصلاح‌طلب بر مذاکره با امریکا/ اگر می‌توانی بزن، اگر نمی‌توانی، صبر و پایداری کن؛ و اسیر هیجان مشو فیلم، جزئیات و تصاویر/ سوال از رئیس جمهور؛ عناصر بدسابقه در دولت روز به روز بیشتر می‌شوند؟! خوابگاه دانشجویی دختران مجدد دچار آتش سوزی شد +بسته عزاداری به مناسبت رحلت جانسوز پیامبر مهربانی و شهادت امام مجتبی(ع)/ چرا امام‌ حسن(ع) شجاع‌ترین چهره تاریخ اسلام است؟ افشای بازدید مالک تلگرام از مرکز صهیونیستی در باکو چگونه موساد در لبنان با تلفن همراه جاسوس جذب می‌کند؟ جزئیات دستگیری یکی از عوامل گروهک جیش‌الظلم شماره موبایل محسنی اژه‌ای شماره موبایل آقای اژه ای شماره موبایل شخصی آقای اژه ای شماره تماس مستقیم آقای اژه ای شماره موبایل آقای محسنی اژه‌ای تماس مستفیم با اژه ای ارتباط و تماس واکنش حجت الاسلام مصطفی رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها به اظهارات اخیرپزشکیان جزئیات تازه از ماجرای مرگ مرحوم میرموسوی متهم فوت شده در لاهیجان اقدام اسپانلو دادستان انقلابی و تلاشگر استان گلستان در راستای حفظ چند صد میلیارد پول بیت المال در شهرداری گرگان طرز درست کردن عصاره لیمو سیر و جعفری برای درمان پاکسازی و سم زدایی کبد و گرفتگی عروق قلب/طب سنتی, نحوه تهیه عصاره سیر لیمو جعفری, نحوه تهیه عصاره لیمو سیر و جعفری, طرز تهیه عصاره لیمو سیر و جعفری, طرز تهیه عصاره سیر لیمو جعفری عکس اسناد/ درخواست مطالبه گران انقلابی گلستان از وزیر راه و شهرسازی در راستای دهمین دوره انتخابات هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی استان گلستان انتصابات افراد مسئله دار مسعود پزشکیان نهمین رئیس‌جمهور و رئیس چهاردمین دولت جمهوری خانم ترک فرماندار کردکوی! مگر بیت المال شهرداری ارث پدرتان است؟ ظریف را بیشتر بشناسید/ از شانتاژ و جنجال تا ژست استعفا محمد جواد ظریف رئیس شورای موسوم به «شورای راهبری کابینه» پیدا و پنهان رای اعتماد نمایندگان به لیست رئیس جمهور عکس/بازگشت تیم زنگنه به وزرات نفت فیلم و عکس/سخنان کامل رهبرانقلاب حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در اولین دیدار رئیس جمهور و اعضای هیئت دولت چهاردهم قرار است، تیم اقتصادی مسعود پزشکیان چگونه مشکلات اقتصادی را حل کند؟ مداحی و فیلم/به مناسبت اربعین/ ابا عبدالله الحسین؛ این راه، راه عشق است فیلم و عکس/ انتقاد خادملو مطالبه گر گلستانی به ایجاد کانال اتصال خلیج گرگان به دریای خزر در بستر شن روان/ پیش بینی خشک شدن کانال ایچاد شده تا 4 سال دیگر در شهرداری شهرستان کردکوی چه خبر است ؟ _ ۱ اسناد/آزمون بزرگ برای مدیرکل راه و شهرسازی و نهادهای نظارتی در تایید صلاحیت کاندیداهای انتخابات نظام مهندسی استان گلستان عکس/صدور مجوزهای کیلویی و بدون حساب و کتاب برای استخراج ید از اراضی شمال گلستان فیلم/این موشک ضد موشک ندارد آسیب شناسی مدیریت / مدیران استان گلستان برخلاف دولت انقلابی , مردمی ,سخت کشی و فسادستیزی شهید رئیسی , انتصاب باندی و ناکارآمد , کار نمایشی , صددرصد انتقادپذرنبودن , عدم مبارزه با فساد, برکناری کارکنان جریان انقلابی و مطالبه گر,, ریخت پاش بیت المال و ... از جمله عملکرد آنان میباشد مطالبه گری/مطالبه گری از دیدگاه اسلام و در کلام رهبران انقلاب/مطالبه گری چیست؟/هدف مطالبه گری/ مطالبه گری در کلام رهبری مطالبه گری در نهج البلاغه مطالبه‌گری‌ها منطقی دلیل ترور اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس مشخص شد +جزئیات ترور اسماعیل هنیه در تهران/ علت و ابعاد این حادثه در حال بررسی و نتایج آن متعاقبا اطلاع رسانی خواهد شد. كساني كه كار را نمي‌شناسند ولي مسئوليت قبول مي‌كنند، خائن هستند. پرونده پولشویی موسسه نور روی میز حجت الاسلام محمدرضا مزیدی رئیس پاک دست و عدالت محور دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اخلالگران در نظام اقتصادی کشور در استان گلستان فیلم/دلیل شهادت مصطفی نوروزی و مهدی جهانتیغ و محسن جعفری/لحظه پیدا شدن پیکر شهیدان وزارت اطلاعات(مصطفی نوروزی،مهدی جهانتیغ،محسن جعفری) از آب های دریای عمان انتشار لیست ثبت نام کنندگان انتخابات هیت مدیره نظام مهندسی استان گلستان قبل از تایید صلاحیت+اخبار نظام مهندسی ساختمان استان گلستان جمعه روز یک انتخاب مهم است/ اکثر دولتمردان روحانی در ستاد این نامزد اصلاح طلب مستقر شدند واکنش‌ها به مناظره دوم جلیلی و پزشکیان با نظرات پزشکیان درباره استادیوم رفتن زنان، فیلترینگ و مزایای نایب رییسی مجلس بیشتر آشنا شوید کاش برادر عزیزمان جناب آقای دکتر جلیلی، خاطرات مستند خود را برای اطلاع عموم منتشر می‌کرد با ستادی ملغمه‌ای و شترمرغی نه می‌توان برنامه اقتصادی منسجمی نوشت و نه می‌توان آن را به اجرا گذاشت. امروزه در نقطه حساس و بزنگاه تاریخی قرار داریم؛ برای ما جای تعارف و درنگ وجود ندارد این همان چیزی است که اصلاح‌طلبان دوست ندارند در مورد آن حرف بزنند./اکنون آن پایگاه رأی کجاست؟ اوضاع کشور در دولت پزشکیان قابل پیش بینی است/ منتظر باک‌های میلیونی بنزین باشیم؟ اولین مناظره مرحله دور دوم چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری یسعید جلیلی و پزشکیان در تلویزیون جزئیات جدید از قتل پنج نفر در روستای قزلجه از توابع شهرستان رزن همدان با سلاح گرم سند بر وقوع فجایع گسترده ی اقتصادی در مجموعه ی مدیریتی شیلات استان گلستان/ با عبرت از حواشی پرونده سه هزار میلیاردی شیلات بعنوان محصول عملکرد اصلاح طلبان با انتخاب کاندیدای اصلح و فسادستیز به عقب بر نگردیم +سند انتخابات ترسیم مسیر عدالت‌خواهی و مبارزه با فساد و تجلی عزت و اقتدار کشور است رئیس ستاد انتخابات گلستان: اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری در گلستان/ بیش از ۵٩١ هزار تعرفه اخذ رای استفاده شد