پس از توافق شبانه 4 تن از نمایندگان اصولگرای استان با آیت الله نورمفیدی بر روی دکتر حسن صادقلو به عنوان گزینه نهایی استانداری گلستان در روز جمعه 92/7/12 ، طولی نکشید که با حضور دکتر رحمانی فضلی وزیر کشور در روز دوشنبه 92/7/22 مراسم معارفه دکتر صادقلو به عنوان هفتمین استاندار گلستان برگزار شود .
از فردای انتخابات 24 خرداد 92 و علی الخصوص پس از معارفه استاندار جدید گلستان تا به امروز فضای سیاسی و اجتماعی سراسر استان دچار تحولات و تحرکات وسیع و گوناگونی در سطح افراد و گروه های مختلف سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی بود .
سر دادن شعار اعتدال از سوی بزرگان دولت تدبیر و امید باعث شد تا در سراسر کشور این تلقی ایجاد شود که دوره حاضر از افراط و تفریط دور بوده و از همه ظرفیت ها و توانمندی های موجود در کشور و استان ها ، فارغ از گرایش سیاسی آنان بهره گیری خواهد شد .
در طول این مدت از فعالیت و عملکرد استاندار گلستان باید دو موضوع مهم فضای حاکم بر رفتار استاندار و مجموعه های تاثیر گذار بر تصمیمات وی را مورد تامل دقیق و کنکاش قرار داد .
** فضای حاکم بر رفتار استاندار :
آنچه که تا کنون در خصوص فضای عمومی حاکم بر رفتارهای دکتر صادقلو به صورت کلی قابل مشاهده و ارزیابی بوده ، رفتاری مبتنی بر محلی گرایی و فامیل گرایی است که در این زمینه می توان با اندکی تامل و دقت در انتصابات صورت گرفته مواردی را به عنوان مصداق ذکر نمود .
بومی گزینی و رعایت سهم قومیت ها هم از موارد دیگری بود که شعارش در جلسات و نشست های متعدد از سوی استاندار مطرح گردید که زمینه سهم خواهی و تحرکات برخی افراد و قومیت ها را به صورت مشهود به همراه داشت .
** کانون های تاثیر گذار بر تصمیمات استاندار :
در یک بررسی دقیق و موشکافانه می توان 5 کانون یا گروه مهم تاثیر گذار بر تصمیمات استاندار را در سطح گروه های فعال سیاسی اجتماعی استان و بخصوص شهر گرگان برشمرد که تمامی تغییرات و انتصابات صورت گرفته به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم به تاثیر یکی از این کانونهای قدرت بر فضای تصمیم گیری های استاندار بر می گردد .
این کانون های 5 گانه قدرت را می توان این گونه بر شمرد :
1. مجموعه فعالان ستادهای روحانی در انتخابات 24 خرداد :
این مجموعه در طول چند ماهه اخیر مورد بی توجهی و بی مهری قرار گرفته است و در تغییر و تحولات انجام شده تا حال حاضر ، اصلا به بازی گرفته نشده اند که در مواردی اعلام نارضایتی هایی از سوی برخی فعالان این طیف ( نظير سید سبحان حسینی و ... ) مطرح شده است .
2. مجموعه دفتر نمایندگی ولی فقیه در استان گلستان :
این مجموعه علیرغم اعلام علنی آیت الله نورمفیدی و صدور اطلاعیه رسمی دفتر وی مبنی بر عدم دخالت در عزل و نصب ها در ظاهر دخالتی در تغییر و تحولات صورت گرفته ندارد ولی در عمل و به صورت غیر مستقیم تاثیراتی از این کانون ، قابل رصد و ارزیابی است .
ضمن اینکه دکتر صادقلو بر حسب احترامی که برای آیت الله قائل است بنا دارد تا حدودی نظرات وی را در تصمیمات خود مد نظر قرار دهد كه انتصاب طهماسبي معاون سياسي امنيتي استانداري گلستان را تا حدودي در اين راستا ارزيابي مي كنند .
3. مجموعه اتحادیه انجمن های اسلامی :
این مجموعه نسبتا قديمي كه فعلا در ذيل نامها عنوان داري مي كنند هم از گروه های فعال سیاسی اجتماعی است که به دنبال ایفای نقش فعال در تغییر و تحولات به وجود آمده در استان پس از انتخابات 24 خرداد است و در جاهای مختلف علیرغم پیگیری و لابی های گسترده به نتیجه دلخواه خود نرسیده ( مثل مديركل آموزش و پرورش و رؤسای دانشگاه های گلستان و منابع طبیعی ) ولی در برخی موارد توفیقات خوبي داشته است ( مانند انتصاب مرگدری معاونت برنامه ريزي استانداري گلستان) .
این جریان با تجربه و پیشکسوت در فعالیت های سیاسی اجتماعی ، با تمام ظرفیت خود به دنبال ایفای نقش در تغییر و تحولات پیش روست و از ظرفیت های کشوري خود نیز به طور جدی بهره گیری می کند .
4. مجموعه ملی مذهبی ، مشارکتی و پان گرگانیسم :
این جریان پس از تغییرات سیاسی ایجاد شده در فضای کشور پس از انتخابات ریاست جمهوری یازدهم ، بیشترین تحرکات و فعالیت ها را در سطح گرگان و استان داشته است . این جریان با توجه به اتصال قوی خود به سرشاخه های خود در تهران از ساختار و سازمان پیچیده تری بهره می گیرد و عمدتا به دنبال جایگاه های دانشگاهی ، آموزش و پرورش و شوراهاست .
تا حال حاضر این جریان در هر سه مجموعه مورد نظر خود به توفیقات چشمگیری دست یافته است . وطنی در آموزش و پرورش ، یغمایی و نجفی نژاد در دانشگاه های گلستان و منابع طبیعی ؛ چراغعلی در دفتر امور شهری و شوراها از این جمله اند .
این جریان هم در رقابت شدید با سایر گروه ها و بخصوص گروه سوم ، سهم بیشتری را در تحولات و انتصابات آینده مطالبه می کنند .
5. مجموعه منتسب به کارگزاران :
تا حال حاضر این مجموعه ، مؤثرترین و تعیین کننده ترین گروه در تصمیمات و تحولات صورت گرفته بوده است که عمده ترین تاثیر این گروه به واسطه افرادی چون علی هاشمی ، مهندس میری ، ابراهیمی و ... حاصل شده که همگی از دوستان صمیمی و قدیمی دکتر صادقلو محسوب می شوند .
در این راستا انتصاب مروتی به سمت معاون عمرانی استاندار به عنوان تنها گزینه غیر بومی منصوب شده ( علیرغم تاکیدات فراوان مبنی بر بومی گزینی ) ، از مهمترین دستاوردهای این گروه است .
این مجموعه ، قطعا در آینده هم به دنبال نقش آفرینی های مهم و حساس در تصمیمات و تحولات آتی خواهد بود .
با این اوصاف به نظر می رسد این کانون های 5 گانه قدرت در گرگان و گلستان ، رقابت شدید و تنگاتنگی را در ماه ها و سالهای آتی با یکدیگر خواهند داشت تا برای بقاء ، تقویت و توسعه خود مسیر را هموارتر کنند .
ضمنا خواسته هاي مجمع نمايندگان مجلس استان و سهم خواهي هاي شديد قوميتي دو مقوله متفاوت ديگر در اين زمينه هستند كه اولي با اينكه مورد تاكيد رئيس جمهور و وزير كشور هم بوده و هست ولي هنوز خيلي جدي گرفته نشده است و اظهار نظرها و ديدگاه هاي نمايندگان استان در اين زمينه مبيّن همين مطلب است و دومي كه به مسائل آن در تبليغات انتخاباتي 24 خرداد دامن زده شده بود ، تا حال حاضر نشان داده شده كه غير منطقي و تبليغاتي بوده است .
حال هر شهروند و یا فعال سیاسی اجتماعی می تواند سوال کند که پس اعتدال چه شد ؟
پس شعار فراجناحی عمل کردن و استفاده از همه ظرفیت های موجود کجا رفت ؟
پس شعارهای زیبای شایسته سالاری ، جوان گرایی ، برنامه محوری و .... جای شان کجاست ؟
آیا با این وضعی که شرح مختصری از آن به صورت کلی و اجمالی بیان گردید ، می توان به توسعه پایدار و آبادانی گلستان امیدی داشت ؟
آیا با این نوع رقابت سیری ناپذیر برای کسب قدرت و ثروت توسط کانون های 5 گانه مذکور ، اوضاع نا به سامان گلستان سامان می یابد ؟
به نظر نگارنده ؛ اگر دکتر صادقلو به عنوان هفتمین سکاندار استانداری گلستان ، بخواهد گلستان را به جایگاه واقعی خود در حوزه های مختلف برساند ، لازم است تا با مروری اجمالی بر عملکرد و چگونگی رفتار 6 استاندار پیش از خود با اخذ و توسعه نقاط قوت آنان و پرهیز از نقاط ضعف هر یک از آنان ، رفتار و عملکردی معتدل و مناسب را در پیش بگیرد .
همچنین توجه کافی و شناخت دقیق نسبت به تحرکات و خواسته های کانون های قدرت و افراد خاص باعث می شود تا استاندار با پرهیز از ورود به بازی های سیاسی گروه های مذکور و فارغ از فشارها و سهم خواهی های آنان به تصمیم گیری و اقدام در فضایی آرام و سالم بپردازد که قطعا نتایج مطلوب و ارزنده ای را در پی خواهد داشت .
تدوین برنامه های کوتاه ، میان و بلند مدت برای رشد و توسعه استان بر اساس واقعیات موجود به گونه ای که قابل سنجش و اندازه گیری باشد نیز می تواند فاکتوری ارزشمند و درخشان در کارنامه استاندار محسوب شود که در این زمینه می توان از یک تیم متخصص و هوشمند در زمینه تدوین برنامه های جامع بهره جست تا با استفاده از همه اسناد و برنامه های توسعه ای تدوین شده در دوره های قبل و با توجه به نیاز های امروز ، اقدام به تدوین برنامه های توسعه ای جامع و آمایش سرزمین اقدام نماید .نویسنده : فرامرز گلستانی