این روزها بحث رفع فیلتر قانونی فیس بوک در دولتمردان کشور شدت گرفته و مواضع گوناگونی از طرف برخی مسئولین منتشر می شود .
فیس بوک چیست ؟
بنیان گذار فیس بوک جوانی به نام مارک زاکربرگ است که آن را در چهارم فوریه سال ۲۰۰۴ راه اندازی کرد. فیس بوک از شبکههای اجتماعی مجازی است که به واسطه آن میتوان با دوستانی که دارای حساب کاربری در فیس بوک هستند عکس، فیلم یا پیغام به اشتراک گذاشت. فیس بوک هم اکنون به طور رایگان در اختیار مردم جهان قرار دارد.
وبگاه فیسبوک بیش از هفتصد میلیون کاربر دارد و هماکنون به ۴۰ زبان از جمله فارسی، قابل دسترس بوده و ۷۰ درصد از کاربران آن در خارج از ایالات متحده هستند.
محیط فیسبوک در واقع مجلسی از دوستان و آشنایان یک کاربر بهشمار میآید. فیس بوک با ارائه امکان عضوگیری در تعداد بالا، به کاربران اجازه میدهد تا در هر لحظه دوستان جدیدی را به مجموعه دوستان خود اضافه کنند.
کاربران در فیسبوک دارای یک صفحه شخصی هستند. میتوانند گروه تاسیس کنند و یا در گروههای دیگر عضو شوند. کاربران میتوانند برای خود آلبوم عکس انتخاب کنند و افرادی را به لیست دوستانشان اضافه کنند.
فیسبوک نرمافزارها، ابزارهای جانبی خاص و بازیهای آنلاین گوناگونی دارد که کاربر میتواند با توجه به نیاز خود از آنها استفاده کند.(در فیسبوک با نام Apps یاد شده است.)
استفاده فیس بوک در ایران و نظرات مسئولین متولی :
در زمان دولت نهم و دهم که بحث فیس بوک در جهان رو به فزونی نهاد در ایران برخی افراد با اینکه داشتن صفحه طبق قانون ممنوع بوده ولی برای خود صفحات اجتماعی را براه انداختند و هر کسی بنا به تمایلات خود مطالب و دغدغه های خود را در این صفحات به اشتراک می گذاشت . گفته می شود ایران تا سال 2013 بین 13 تا 18 میلیون تخمین زده شده که 2 میلیون نفر بطور حرفه های و فعال هستند .
قبل از سال 88 فیس بوک دو بار فیلتر و دو بار آزاد شد اما بعد از سال 88 مجددا به دلیل نقض حریم شخصی فیلتر شد .با روی کار آمدن دولت روحانی و استفاده برخی مسئولین و وزاری کابینه دولت تدبیر و امید از جمله جهانگیری معاون اول رئیس جمهور ، وزیر کارو محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه باعث شده تا برخی از مردم در قسمت نظرات صفحه وی این موضوع را بیان کنند که اگر فیس بوک خوب است چرا استفاده آن برای عموم ممنوع است و اگر ممنوع است چرا شماها استفاده می کنید .
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران یکی از محبوبترین صفحات فیس بوک را در بین ایرانی ها دارد بطوریکه بیش از 750 هزار نفر عضو صفحه اجتماعی وی شده اند .
در عین حال علی جنتی وزیر ارشاد نیز گفته که با رفع فیلترینگ فیس بوک مشکلی ندارد و این کار باعث چرخش آزاد اطلاعات و اخبار می شود که اظهارات وی با واکنش آیت الله مکارم شیرازی از مراجع عظام تقلید مواجه شده است که گفته اظهارات جنتی نگران کننده است .
اما غلامحسین محسنی اژه ای در نشست خبری روز گذشته خود گفت : اختلاف نظری بین نیروی انتظامی و دستگاه قضائی وجود ندارد و معاون آمار قوه قضاییه نیز اعلام کرده بود که اگر شبکه اجتماعی فیس بوک موجب ترویج فساد و فحشا ،خلاف عفت عمومی و ضد امنیت عمومی نشود، اشکالی ندارد در حالی که موارد مجرمانه بسیاری از جمله ترویج فساد و فحشا ، آموزش های ناصحیح ، خلاف عفت عمومی و غیره توسط کارگروهی مربوط به این مساله از این شبکه اجتماعی مشاهده شده است و به همین دلیل مخالف این شبکه اجتماعی هستیم و اگر هریک از این شبکه های اجتماعی حاضر به حذف اقدامات مجرمانه شوند، عضویت در آن اشکالی نخواهد داشت.
سید علی طاهری نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی و سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس از احتمال ارائه لایحه از سوی دولت برای رفع فیلتر فیس بوک خبر داد و افزود: «شاید در خصوص این موضوع دولت بخواهد لایحه بدهد ولی ما از این موضوع اطلاعی نداریم. ولی در مجموع، براساس قانون این موضوع را بررسی خواهیم کرد و دولت در مورد این اقدام باید پاسخگو باشد .
حجت الاسلام شهرباری رئیس مرکز انفورماتیک قوه قضاییه نیز دو روز پیش گفت : «به طور قطع ما با شبکه فیس بوک مخالف نیستیم بلکه با فسادی که در این شبکه انجام میگیرد و اقداماتی که بر علیه امنیت ملی در آن شکل میگیرد مخالفیم ".
دولت در صد رفع فیلتر از فیس بوک است :
اما گویا دولت در صدد است تا از فیس بوک رفع فیلتر کند . رفع فیلترینگ فیس بوک با کمیته ای متشکل از 13 نفر است که 6 عضو از آن دولتی و 7 عضو آن از سایر نهادها هستند .
وزیر یا نماینده وزیر اطلاعات، وزیر یا نماینده وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزیر یا نماینده وزیر دادگستری، وزیر یا نماینده وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزیر یا نماینده وزیر علوم تحقیقات و فناوری و وزیر یا نماینده وزیر آموزش و پرورش کسانی هستند که نظر دولت را در این کارگروه اعمال میکنند.
سایر اعضای کارگروه شامل دو نماینده مجلس شورای اسلامی به همراه دادستان کل کشور (رئیس کارگروه)، فرمانده نیروی انتظامی، رییس سازمان تبلیغات اسلامی، رییس سازمان صدا و سیما، و نماینده دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی میشود.
اینها نظراتی است که در محدوده جغرافیایی یک کشور مسلمان درباره فیس بوک گفته می شود و گویی که کشور هیچ مشکلی دیگری ندارد جز فیلتر فیس بوک که اگر این مشکل حل شود مردم ایران در ناز و نعمت و خوشی خواهند بود .
در مورد گرایش به فیس بوک دو مطلب وجود دارد : بحث اول که غالب اعضا فیس بوک را شامل می شود وبگردی و دوست یابی با هدف پرکردن وقت ، معاشقه و تبادل اطلاعات نه چندان مهم و شخصی و گرایش دوم حضور برخی سیاسیون و خواص در فیس بوک می باشد که معمولا حساسیت های زیادی در این مورد وجود دارد و گاها باعث تنش هایی نیز شده است که نمونه بارز آن را می توان در صفحه اجتماعی نعیمه اشراقی و توهین به خانواده های شهدا یافت که چند هفته ای جنجال ساز شده بود و یا اظهار نظر صفحه اجتماعی ظریف در مورد هولوکاست و سال نوی یهودی که واکنش هایی را در پی داشت .
تجربه نشان می دهد در هر دو مورد جمهوری اسلامی دچار آسیب های فراوانی می شود چه اینکه در مورد اول نسل جوان مااز آرمانهای انقلاب و آموزه های دینی فاصله می گیرند چون فضای فیس بوک و تصاویر ، فیلم ها و سخنانی که در آن منتشر می شود همخوانی با فرهنگ اسلامی نداشته و جنبه ترویج فسادو فحشا را دارد و در دومین مورد نیز هزینه های سیاسی و اجتماعی به نظام وارد می شود .
بهتر است از اوباما و همسرش یاد بگیریم:
اما در آن سوی آبها در امریکا مرکز ارتباطات دنیا و جایی که زاکربرگ فیس بوک را راه اندازی کرده نظرات در مورد فیس بوک فرق می کند و نظرات مسئولین امریکایی در مورد فیس بوک با نظرات مسئولین جمهوری اسلامی فرق دارد .
باراک اوباما رئیس جمهور و میشل اوباما همسرش جدیدا در شبکه ای بی سی اظهار نظرهای جالبی در مورد فیس بوک گفته اند .
«باراک اوباما» در این برنامه تلویزیونی در خصوص استفاده فرزندانش از فیسبوک گفت که دختر بزرگش که 15 سال دارد دسترسی محدودی به فیسبوک دارد و دختر کوچکترش که 12 سال بیشتر ندارد به اندازه کافی بزرگ نشده که بتواند از فیسبوک استفاده کند.
میشل اوباما درباره استفاده از فیسبوک گفت: من هنوز هم اعتقاد راسخی به استفاده از فیسبوک برای جوانان ندارم، به ویژه برای آنها (دخترانش) زیرا آنها در معرض دید عموم هستند. برخی از چرندیاتی هستند که آنها نباید ببینند و بخشی از آن باشند، بنابراین ما تلاش میکنیم تا آنها در مقابل اظهارنظر بیش از اندازه عموم محافظت کنیم.
اوباما فهمیده که فیس بوک برای دختربچه هایش ضرر دارد اما در کشور ما هنوز عده ای به این باور نرسیده اند ؛ با این اوصاف باید اقرار کنیم که شکاف های فرهنگی ما با جامعه آمریکایی بسیار زیاد است و در حالیکه آنها هیچ تمایلی به استفاده از فیس بوک ندارند در کشور ما برای برداشتن فیلترینگ غوغایی برپاست و به موضوع اول کشور تبدیل شده است .
فیس بوک ابزار جاسوسی آمریکا :
جولیان آسانژ موسس وب سایت ویکی لیکس میگوید: «فیس بوک تنفر آمیز ترین ابزار جاسوسی است که تاکنون ایجاد شدهاست. هر کس که نام و مشخصات دوستان خود را به شبکه اجتماعی فیس بوک اضافه میکند باید بداند که به شکل رایگان در خدمت دستگاههای اطلاعاتی آمریکاست و این گنجینه اطلاعاتی را برای آنها تکمیل میکند.»
به گفته وی فیس بوک یک گنجینه اطلاعاتی بسیار بزرگ از نام و پیشینه ی افراد است که کاربران آن را به شکل داوطلبانه در اختیار این شبکه اجتماعی قرار میدهند ولی این ابزار توسط دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی آمریکا مورد بهره برداری قرار میگیرد. دسترسی این دستگاههای اطلاعاتی به اطلاعات ذخیره شده در فیس بوک آن را به یک ابزار خطرناک بدل کردهاست.
نویسنده : عارف محمد رضا پور