1 دی 1397 اخبار روز اقتصادی ،

بازی "کی بود، کی بود من نبودم" برای فرار از پذیرش مسئولیت خسارت چند ده میلیارد دلاری/ نهاوندیان، جهانگیری یا نیلی؛ کدام یک مقصر است؟

بازی

به گزارش "پایگاه عدالت خواهان ایران"دانا"اختلافات میان «مسعود نیلی»، مشاور سابق رئیس جمهور در امور اقتصادی و حسن روحانی دیگر به اوج خود رسیده و اگر تا پیش از این مخفی بود حالا این اختلافات آشکار شده است.

اولین نشانه‌های اختلاف داخلی در حوزه اقتصادی در دولت دوازدهم از جلسه رئیس جمهور با اقتصاددانان آشکار شد. جلسه دولت با اقتصاددانان طرفدار اقتصاد آزاد انجام گرفت و نکته جالب جلسه این بود که «مسعود نیلی» در این جلسه حضور نداشت. مسئول شاخص دیگری که در این جلسه حضور نداشت، «اسحاق جهانگیری» معاون اول روحانی بود.

«سهراب دل انگیزان»، یکی از اقتصاددان حاضر در جلسه رئیس جمهور با اقتصاددانان در این باره گفت: « ما خودمان هم در جلسه گفتیم ای کاش همه دوستان و همکاران ما حضور داشتند اما تنوعی که در اطراف دور میز می شد دید تنوع خوبی بود، حتما آقای رئیس جمهور نظرات آقای نیلی را شنیده‌اند و لازم نیست که در این گونه جلسه‌ای حضور داشته باشد. این جلسه قطعا یک فتح الباب است زیرا در این دو جلسه نمی توان راهکار خوبی ارائه داد و بحث های تخصصی باید مطرح شود.»

به جز نیلی « حسین راغفر» و «فرشاد مومنی» دو اقتصاددان اصلاح‌طلب هم در این جلسه حضور نداشتند.

برخی از افراد مطلع در همان زمان مطرح می کردند نیلی در این جلسه حضور نداشت، چرا که میخواهد به فضای رسانه ای کشور القا کند که دیگر در دولت نیست. اتفاقا مطرح شد که روحانی در این جلسه بیان کرده که به نیلی چند پست پیشنهاد داده شد که ایشان نپذیرفتند و گفته‌اند حل مسائل اقتصاد ایران راهکار سیاسی دارد!

او که تا دیروز دولت‌های نهم و دهم را به بی‌توجهی به آموزه‌های علم اقتصاد متهم می‌کرد حالا که وارد دولت‌های یازدهم و دوازدهم شده چرا با دولت متبوعش به‌خاطر این بی‌توجهی‌ها برخورد نمی‌کند؟!

اعلام دلار 4200 تومانی نمونه‌ای آشکار درباره تصمیمات اشتباه و بی‌توجهی به آموز‌ه‌های اقتصاد است که مسعود نیلی دراین‌باره تا آن زمان هیچ واکنشی نشان نداده بود.

استعفای نیلی از دولت همه گمانه زنی‌ها را به واقعیت تبدیل کرد

پس از مدتی نیلی از سمت خود استعفا داد تا همه گمانه زنی ها به واقعیت تبدیل شود. البته وی سعی کرد استعفای خود از دولت را نه به سبب تصمیمات دولت در سایه مشورت وی بلکه به سبب مسائل شخصی عنوان کند.

مشاور مستعفی روحانی در این باره توضیح داد: «دستیار سابق رئیس جمهور در امور اقتصادی: راستش در طول دولت یازدهم به دفعات تصمیم به خروج از دولت گرفتم. همسرم همیشه به من توصیه می‌کرد که اگر معتقدی که مشکلات کور به این اندازه جدی است و حتی مختصری هم می‌توانی موثر باشی ادامه بده. جمعه‌ها که گاهی به اتفاق بیرون می‌رفتیم، باب درد و دل را باز می‌کردم و از مسائل و مشکلات می گفتم و معمولا غر می‌زدم که خسته شدم و می‌خواهم هرچه زودتر خارج شوم. اما او معتقد بود اگر این امکان وجود دارد، نباید از دولت خارج شد. در این شرایط به شدت احساس فشار می‌کردم. اما از شما چه پنهان ایشان در دولت دوازدهم از همان ابتدا به من توصیه می‌کرد که مشخص است نمی‌توانی موثر باشی و بهتر است به کارهای دانشگاهی برگردی.»

حمله نیلی به اقتصاددانان نهادگرا حاوی پیامی قابل تامل

مسعود نیلی در ادامه با نگارش یک مقاله اقتصادی با حمله به اقتصاددانان نهادگرا سعی کرده حساب خود را از دولت جدا کند.

«غلامحسین حسنتاش»، تحلیلگر مسائل اقتصادی در همین رابطه مطرح کرد: دکتر نیلی در مقاله اخیر خود که به اقتصاددانان نهادگرا حمله کرده بود، سعی کرده به نوعی از خود دفاع دیپلماتیک کند. از آنجا که ایشان در اذهان بسیاری، محور تصمیمات اقتصادی دولت یازدهم و دوازدهم شناخته می‌شوند، در این مقاله بدون برخورد صریح با دولت سعی کرده‌اند نشان دهند که حتی نظرات ایشان هم مورد توجه و پذیرش دولت نبوده است. همچنین ایشان به‌ نوعی سعی کرده‌اند حساب خود را از اقتصاددانان نئوکلاسیک خط‌دهنده به دولت‌های نهم و دهم جدا کنند.

اظهارات نیلی پس از استعفا از دولت

دستیار سابق رئیس جمهور در امور اقتصادی پس از اینکه از دولت استعفا داد و استعفای وی توسط رئیس جمهور مورد موفقت قرار گرفت سعی کرد خود را از تصمیمات اقتصادی که در دولت اتفاق افتاده مبرا بداند: «یک بار به آقای رئیس جمهور گفتم ببینید وقتی تورم پایین آمده، شما در تمام طول دولت یازدهم شاید فقط 10 جلسه درباره قیمت گذاری کالاها خودتان گذاشته‌اید. یعنی فکر کنید در 400 جلسه دولت در طول چهار سال و همین مقدار نشست ستاد اقتصادی دولت کمتر از 10 جلسه به قیمت گذاری اختصاص داده است. چرا؟ چون اصلا قیمت گذاری موضوعیتی نداشت. وقتی تورم در حال پایین آمدن بود، قیمت گذاری برای چه؟ حالا شما ببینید وقتی تورم افزایش پیدا کرده شرایط از نظر مداخلات دولت به چه صورت در آمده. پس متوجه می‌شویم کاهش تورم چقدر مهم است.»

وی در سخنانی دیگر افزود: «بدون شک دولت دوازدهم فرصتی دست نیافتنی برای چند اصلاح ساختار بود و تحلیل من این است که شاید بعد از این دولت دیگر مجال اصلاح ساختاری در اقتصاد ایران فراهم نشود. چون معتقدم ظرفیت اجتماعی برای اصلاحات اقتصادی به شدت افول کرده است. مردم می‌گویند چند دهه است این شعارها تکرار می‌شود و در نهایت هم به نتیجه نرسیده است.»

حمله روحانی و آشنا به مشاوران اقتصادی

بعد از روشن شدن خسارت چند ده میلیارد دلاری دلار 4200 تومانی، هر یک از مسئولان از رئیس جمهور گرفته تا مشاوران او،‌ تک تک از تصمیم درباره دلار 4200 تومانی اعلام برائت میکنند!‌

رئیس جمهور در سخنانی به برخی از اقتصاددانان به شدت انتقاد کرد. این موضوع سبب شد تا رسانه‌ها این تحلیل را داشته باشند که دولت سعی می کند موضوع دلار 4200 تومانی و تک نرخی کردن دلار که در عمل به دونرخی شدن دلار و عدم توانایی دولت به مدیریت ارزی کشور انجامید، به گردن تصمیم برخی از اقتصاددانان از جمله «مسعود نیلی» بیندازند. موضوعی که اسحاق جهانگیری آنرا اعلام کرد و دلاری که با نام وی در رسانه‌ها و میان مردم معروف شد.

در همین زمینه، روزنامه ابتکار در سرمقاله خود نوشت: «در جلسه فروردین‌ماه دولت، تصمیمی را به اتفاق آراء اتخاذ کردیم که بر مبنای آن همه اقتصاددانان و مشاوران اقتصادی معتقد بودند ارز باید در کشور تک‌نرخی شود و اعلام کردند که باید قیمت ارز را ۴۲۰۰ تومان اعلام کنیم.»؛ این بخشی از سخنان حسن روحانی رئیس جمهوری کشورمان طی دو روز گذشته است که حالا بعد از گذشت چند ماه نسبت به تلاطم‌های ارزی واکنش صریح نشان می‌دهد. اظهار نظری که به نظر می‌رسد بیش از آنکه یک توضیح منطقی برای تصمیمی اشتباه باشد، به نوعی از سر باز کردن رفتاری غیرکارشناسی از سوی دولت است. در وهله اول باید پرسید کدام اقتصاددانی در دولت مورد مشاوره قرار گرفته است که نمی‌دانسته تک نرخی کردن ارز آن هم در شرایط بحرانی بازاری که فاقد ساختار قاعده‌مند است، تنها با صدور یک دستور اجرایی نخواهد شد؟

هفته نامه تجارت فردا نیز با انتقاد از رویکرد جدید رئیس جمهور در قبال اقتصاددانان نوشت: انتظار می‌رفت دیدار مهرماه رئیس جمهور با اقتصاددانان سرآغاز همکاری روحانی با اقتصاددانان باشد و به کار گرفتن آموزه‌های اقتصادی در حل مشکلات. اما درست از همان جلسه روحانی شمشیر را علیه اقتصاددانان از رو بسته و وقت و بی‌وقت به آنان و علم اقتصاد می‌تازد.

«حسام الدین آشنا»، مشاور رئیس جمهور در امور فرهنگی که اغلب اظهارات جنجالی دارد اعلام کرد که تنها مخالف دلار 4200 تومانی شخص رئیس جمهور بوده و باقی اعضای دولت موافق اعلام نرخ 4200 تومان برای دلار بوده‌اند.

اما روز گذشته بعد از افشای خبر موافقت مسعود نیلی با دلار 4200 تومانی، مسعود نیلی در اطلاعیه ای که نخستین بار از سایت و کانال روزنامه دنیای اقتصاد منتشر شد، با حمله محترمانه به اظهارات رئیس جمهور و مشاور فرهنگی اش،‌از آنها درخواسته فایل صوتی جلسه دلار 4200 تومانی را منتشر کنند تا معلوم شود چه کسی راست و چه کسانی دروغ میگویند!

نیلی و نهاوندیان با تصمیمات اشتباه اقتصاد کشور را به اینجا کشاندند

اگر چه بین روحانی و برخی نزدیکانش و نیلی دعوایی برای انداختن مشکلات کشور به گردن یکدیگر در گرفته است اما اقتصاددانان هر دو گروه را موجب ایجاد این مشکلات می دانند. چرا هر تصمیم که دولت گرفته باشد همه اعضا چه مشاوران و چه دولتی که در این حوزه تصمیم را اتخاذ و اجرا کرده در این موارد مشکل ایجاد کرده است.

در همین رابطه، پرویز حسابی، عضو اتاق بازرگانی گفت: « آقایان نیلی و نهاوندیان از زمان آقای احمدی‌نژاد به اتاق بازرگانی مراجعه می‌کردند و همان موقع یک گروهی شدند که با عملکردشان کشور را به اینجا که امروز شاهدش هستیم رساندند و تصمیمات اشتباهی را گرفتند.»

وی افزود: «من اعتقاد دارم دلار ۳ هزار و ۲۰۰ تومانی با فشار عده‌ای چند برابر شد. در کل می‌توان گفت که آقای نیلی مجبور بود که استعفا بدهد و برود زیرا ماندن بیشتر ایشان در دولت باعث می‌شد تا هم آبروی خودش و هم آبروی دیگران برود.»

 

 

 

 

 

 

برچسب ها:

به اشتراک بگذارید :

دیدگاه
1
دیدگاه شما :
پای میلیاردها تخلف درمیان است/چرا برای قطع رانت و تبانی عده ای در سازمان نظام مهندسی استان گلستان اقدام قاطع صورت نمی گیرد؟واقعا چرا؟ اعتبار کالابرگ بر اساس کدملی سرپرستان خانوار شارژ می‌شود/خرید با کالابرگ، جدای از اعتبار تخصیصی و پرداختی بابت یارانه ماهانه آیت الله خامنه ای تنها مسئول در جمهوری اسلامی بخش دوم/سخنی با مسولین ارشد استان سیاست زده گلستان/ 48 درصد مردم استان سیاست زده گلستان زیر خط فقر زندگی می کنند شما آقایان چه راحت شب را با خیالی آسوده به صبح میرسانید!! بخش اول/سخنی با مسولین ارشد گلستان/ 48 درصد مردم استان سیاست زده گلستان زیر خط فقر زندگی می کنند شما آقایان چه راحت شب را با خیالی آسوده به صبح میرسانید!! عکس/داشتن دو مسولیت همزمان جناب شهردار /کدامیک قانون را نادیده می گیرند ، نظام مهندسی گلستان یا شهردار؟ یا هردو؟+سند پیشنهاد عجیب یک گروهک پس از استعفای ظریف! روحانی و جهانگیری هم محاکمه خواهند شد؟/ اتلاف ۱۸ میلیارد دلار از منابع ارزی/همتی هم محاکمه خواهد شد؟ ضعف فضاسازی استان گلستان در ماه مبارک رمضان؛ مسئولان پیگیری نمی‌کنن سوءاستفاده از بیت‌المال محاربه با خدا عدو شود سبب خیر/ ترامپ جیره کدام معارضان ضدانقلاب را قطع کرد؟ تجمع دانشجویان در اعتراض به کشته‌شدن قتل امیرمحمد خالقی دانشجوی دانشگاه تهران +فیلم آقای بی وجدان فرصت طلب بفکر آبروی انقلاب باشید عکس/آیا رئیس‌جمهور این فرد را که برای عکس گرفتن در کنارش قرار دارد را می‌شناسد؟/ آیا پزشکیان از هویت او مطلع بود یا نبود؟ عکس/انتصاب با سوابق هتاکی و فحاشی به شهدای جان فدای مردم ایران؛ به مدیرعاملی ابر پالایشگاه نفت و بزرگترین شرکت قیرسازی در ایران و خاورمیانه اصرار رسانه‌های اصلاح‌طلب بر مذاکره با امریکا/ اگر می‌توانی بزن، اگر نمی‌توانی، صبر و پایداری کن؛ و اسیر هیجان مشو فیلم، جزئیات و تصاویر/ سوال از رئیس جمهور؛ عناصر بدسابقه در دولت روز به روز بیشتر می‌شوند؟! خوابگاه دانشجویی دختران مجدد دچار آتش سوزی شد +بسته عزاداری به مناسبت رحلت جانسوز پیامبر مهربانی و شهادت امام مجتبی(ع)/ چرا امام‌ حسن(ع) شجاع‌ترین چهره تاریخ اسلام است؟ افشای بازدید مالک تلگرام از مرکز صهیونیستی در باکو چگونه موساد در لبنان با تلفن همراه جاسوس جذب می‌کند؟ جزئیات دستگیری یکی از عوامل گروهک جیش‌الظلم شماره موبایل محسنی اژه‌ای شماره موبایل آقای اژه ای شماره موبایل شخصی آقای اژه ای شماره تماس مستقیم آقای اژه ای شماره موبایل آقای محسنی اژه‌ای تماس مستفیم با اژه ای ارتباط و تماس واکنش حجت الاسلام مصطفی رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها به اظهارات اخیرپزشکیان جزئیات تازه از ماجرای مرگ مرحوم میرموسوی متهم فوت شده در لاهیجان اقدام اسپانلو دادستان انقلابی و تلاشگر استان گلستان در راستای حفظ چند صد میلیارد پول بیت المال در شهرداری گرگان طرز درست کردن عصاره لیمو سیر و جعفری برای درمان پاکسازی و سم زدایی کبد و گرفتگی عروق قلب/طب سنتی, نحوه تهیه عصاره سیر لیمو جعفری, نحوه تهیه عصاره لیمو سیر و جعفری, طرز تهیه عصاره لیمو سیر و جعفری, طرز تهیه عصاره سیر لیمو جعفری عکس اسناد/ درخواست مطالبه گران انقلابی گلستان از وزیر راه و شهرسازی در راستای دهمین دوره انتخابات هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی استان گلستان انتصابات افراد مسئله دار مسعود پزشکیان نهمین رئیس‌جمهور و رئیس چهاردمین دولت جمهوری خانم ترک فرماندار کردکوی! مگر بیت المال شهرداری ارث پدرتان است؟ ظریف را بیشتر بشناسید/ از شانتاژ و جنجال تا ژست استعفا محمد جواد ظریف رئیس شورای موسوم به «شورای راهبری کابینه» پیدا و پنهان رای اعتماد نمایندگان به لیست رئیس جمهور عکس/بازگشت تیم زنگنه به وزرات نفت فیلم و عکس/سخنان کامل رهبرانقلاب حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در اولین دیدار رئیس جمهور و اعضای هیئت دولت چهاردهم قرار است، تیم اقتصادی مسعود پزشکیان چگونه مشکلات اقتصادی را حل کند؟ مداحی و فیلم/به مناسبت اربعین/ ابا عبدالله الحسین؛ این راه، راه عشق است فیلم و عکس/ انتقاد خادملو مطالبه گر گلستانی به ایجاد کانال اتصال خلیج گرگان به دریای خزر در بستر شن روان/ پیش بینی خشک شدن کانال ایچاد شده تا 4 سال دیگر در شهرداری شهرستان کردکوی چه خبر است ؟ _ ۱ اسناد/آزمون بزرگ برای مدیرکل راه و شهرسازی و نهادهای نظارتی در تایید صلاحیت کاندیداهای انتخابات نظام مهندسی استان گلستان عکس/صدور مجوزهای کیلویی و بدون حساب و کتاب برای استخراج ید از اراضی شمال گلستان فیلم/این موشک ضد موشک ندارد آسیب شناسی مدیریت / مدیران استان گلستان برخلاف دولت انقلابی , مردمی ,سخت کشی و فسادستیزی شهید رئیسی , انتصاب باندی و ناکارآمد , کار نمایشی , صددرصد انتقادپذرنبودن , عدم مبارزه با فساد, برکناری کارکنان جریان انقلابی و مطالبه گر,, ریخت پاش بیت المال و ... از جمله عملکرد آنان میباشد مطالبه گری/مطالبه گری از دیدگاه اسلام و در کلام رهبران انقلاب/مطالبه گری چیست؟/هدف مطالبه گری/ مطالبه گری در کلام رهبری مطالبه گری در نهج البلاغه مطالبه‌گری‌ها منطقی دلیل ترور اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس مشخص شد +جزئیات ترور اسماعیل هنیه در تهران/ علت و ابعاد این حادثه در حال بررسی و نتایج آن متعاقبا اطلاع رسانی خواهد شد. كساني كه كار را نمي‌شناسند ولي مسئوليت قبول مي‌كنند، خائن هستند. پرونده پولشویی موسسه نور روی میز حجت الاسلام محمدرضا مزیدی رئیس پاک دست و عدالت محور دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اخلالگران در نظام اقتصادی کشور در استان گلستان فیلم/دلیل شهادت مصطفی نوروزی و مهدی جهانتیغ و محسن جعفری/لحظه پیدا شدن پیکر شهیدان وزارت اطلاعات(مصطفی نوروزی،مهدی جهانتیغ،محسن جعفری) از آب های دریای عمان انتشار لیست ثبت نام کنندگان انتخابات هیت مدیره نظام مهندسی استان گلستان قبل از تایید صلاحیت+اخبار نظام مهندسی ساختمان استان گلستان