به گزارش عدالت خواهان گلستان "«تندروی برخی از اصلاح طلبان بهانه را دست مخالفان خاتمی داد تا با قدرت هر چه تمامتر دولتاش را له کنند» «اصلاحات بیشترین ضربه را از آدمهایی خورد که درک درستی از شرایط جامعه نداشتند. اکنون هم از افرادی لطمه میخورد که با شرایط موجود همراه نیستند. چگونه شما توقع دارید این جنبش(اصلاح طلبان) به شکست نینجامد.» این بخشی از اظهارات احمد نقیب زاده عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و فعال سیاسی اصلاحطلب در گفتگو با سایت حزب در شرف تأسیس ندای ایرانیان است.
هر چند در فضای سیاسی کشور کمی غیرعادی به نظر می رسد از دل یک تشکیلات، حزب و جریان، به صورت مخفیانه و یک شبه، تشکلی متولد شود ولیکن در ظاهر در جریان اصلاحات این اتفاق افتاد و تشکلی بدون سر و صدا، به ناگاه اعلام موجودیت کرد و نام خود را "ندا" برگرفته از "نسل دوم اصلاح طلبان" نهاد. این تشکل که در راس آن به نوعی صادق خرازی دیپلمات اسبق کشورمان حضور داشت، از سوی جریان اصلاحات به شدت مورد تاخت و تاز قرار گرفت و عده ای نیز آن را به تمسخر گرفتند. احمد پورنجاتی عضو حزب منحله مشارکت در روزهای ابتدایی تاسیس این حزب با نگاه تمسخرآمیز درباره «ندا» گفت: «شنیدهام یک فقره آقا صادق خرازی به قصد قربت و لابد برای پیشبرد روند اصلاحطلبی، یک تشکیلات درست کردهاند به نام ندا «نسل دومیهای اصلاحات»، مبارک است؛ این نوه نسل سومی عمهجان بنده هم قصد دارد تشکیلاتی درست کند به نام نسا «نسل سومیهای اصلاحات!»
علی رغم تمامی مخالفت های ظاهری، حزب ندا یا حزب ندای ایرانیان، در مرداد ۱۳۹۳ از وزارت کشور درخواست مجوز کرد. بیشتر اعضای این حزب سیاسی از اعضای اصلی ستاد ملی جوانان اصلاحطلب، شورای مشاورین سید محمد خاتمی و دیپلماتهای نزدیک به دولت روحانی هستند.
شهاب طباطبایی، رئیس سابق شاخه جوانان حزب مشارکت و از موسسان حزب جدید ندای ایرانیان درباره زمینه تاسیس ندای ایرانیان اینگونه گفته که شاید بیش از هشت سال است که ما با دوستان و فعالان شاخه جوانان احزاب اصلاحطلب و اصولگرا جلسات متعددی داشتیم و هماندیشی میکردیم. یکی از مسائلی که مورد تفاهم قرار گرفت این بود که ما هیچ پیشینه تمایز و دعوایی با یکدیگر نداشتیم. ممکن است دوستان و عزیزان بزرگتر، از شروع انقلاب و قبل از آن، چالشهایی در روش و حتی منش با یکدیگر داشته باشند و این مسئله طی این سالها بیشتر شده است اما در آن جلسات هماندیشی جوانان احزاب متوجه شدیم که ما نقطه افتراقی جز دیدگاههای سیاسیمان نداریم و پس از مدتی به این جمعبندی رسیدم که ضرورتی ندارد ما ادامهدهنده اختلافات باشیم بلکه ما میتوانیم با تکیه و تاکید بر مشترکات گامهای جدیدی را آغاز کنیم.
هرچند تشکل ندا از بازنگری در اصلاح طلبی سخن می گوید ولیکن اصلاح طلبان این شیوه را در ظاهر نمی پسندند و تاکید بر همان راه و روش سابق خود دارند. محسن صفایی فراهانی از اعضای مرکزیت حزب منحله مشارکت گفته است «راهاندازی تشکل ندا به آن معناست که اصلاحات باید با یک نگاه جدید وارد عرصه سیاست شود و به نظر من این تعریف کاملا اشتباه است چرا که اصلاحات، نیاز به بازنگری ندارد و از مشی سیاسی خاصی برخوردار است».
اکنون تشکل ندا فارغ از مخالفت های صورت گرفته جریان اصلاح طلب به فعالیت خود مشغول است و حتی به ایجاد یک پایگاه خبری نیز دست زده است. جوانان اصلاح طلب در این فضا به نقد عملکرد اصلاح طلبان پرداخته اند و حتی در گفتگو با شخصیت های مختلف، سوالاتشان و پاسخ سوالاتشان به شبهات و انتقاداتی است که از سوی اصلاح طلبان نسبت به آنان مطرح می شود. یکی از این گفتگو ها، با آیت الله موسوی اردبیلی است. خبرنگار سایت ندا از موسوی اردبیلی می پرسد که چرا برخی از فعالین اصلاح طلبی نقد عملکرد خود را نمی پذیرند؟ او نیز پاسخ می دهد که «شنیدن صدای مخالف بهترین نشانه اصلاح طلبی و اعتدال یک جریان سیاسی است. اصلاح طلب واقعی کسی است که عملکرد و گذشته اش را نقد کند و انتقاد دیگران هراس نداشته باشد.»
اما ماجرا بدین جا ختم نمی شود و این تشکل نوپا انتقادات تندتری را نسبت به جریان اصلاحات داشته است. در یادداشتی در این سایت با عنوان « اصلاح طلبی یا براندازی یواشکی؟» به افراط های اصلاح طلبان و نقش آنان در فتنه 88 اشاره کرده و نوشته «بخش هایی از حاکمیت و جریان هایی از گروه های ارزشگرا نسبت به دوم خردادی ها، تکنوکرات ها و توسعه گرایان بدبین هستند و ذهنیتی منفی به اصلاح طلبان دارند که این ذهنیت عمدتا از سال 78 به بعد ایجاد شده و در جریان اتفاقات سال 1388 هم تقویت شد».
نگارنده این یادداشت با طرح این پرسش که «چه اتفاقی افتاده که اصلاح طلبان در سال های گذشته با این اتهام مواجه شده اند که اصلاحات مدنظرشان سمت و سویی براندازانه دارد؟» نوشت: «این تصور گرچه ربطی به اصلاح طلبان ندارد اما از آسمان هم یکباره نازل نشده و بی دلیل شکل نگرفته است. به هرحال در سال های گذشته رفتارهای رادیکالی از افرادی بروز پیدا کرد که خود را اصلاح طلب مینامیدند اما نتیجه رفتارشان تضعیف نظام بود».
با توجه به همین تندروی ها و نقش اصلاح طلبان در براندازی سال 88 است که آیت الله موسوی اردبیلی از خانه تکانی اصلاح طلبان سخن می گوید. «وقتی می گویم اصلاحات نیاز به خانه تکانی دارد یعنی، نیاز دارد تا گذشته اش را بازخوانی کند. مانند خانه ای که از نو تمیز می شود نیاز داریم تا زنگارها از گفتمان اصلی زدوده شود. تندروها و تندروی ها کنار گذاشته شوند.»
اکنون و پس از گذشت 5 سال از فتنه 88 و 15 سال از فتنه 78، سرانجام تندروی های اصلاح طلبان، باعث شد تا علی الظاهر از دل این جریان سیاسی، مجموعه ای رشد کند که به مخالفت با گذشته افراطی خود بپردازد و از اصلاح و خانه تکانی سخن بگوید. صرفنظر از اینکه این نگرش ندای ایرانیان ترفند و پولتیکی سیاسی برای بازگشت بدون هزینه است یا خیر، همین که این مجموعه سیاسی از اشتباهات و تندروی های سال های گذشته خود اعلام برائت می کند و از اصلاح رویه سخن می گوید، خود جای تامل دارد.