به گزارش پایگاه عدالت خواهان" «حسین اسوبعلی اف» کارشناس مسائل منطقه و مدیر مرکز پژوهشی «راه حل های عاقلانه» قرقیزستان در یادداشت اختصاصی در دوشنبه قرار داد دیدگاه های خود در خصوص بیانیه اخیر رئیس جمهور آمریکا و استراتژی جدید این کشور در مورد افغانستان را مطرح کرده است.
در این یادداشت آمده است: «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا استراتژی جدید نظامی واشنگتن در افغانستان را اعلام کرد.
ماهیت این استراتژی در چند کلام کلیدی به صورت زیر بیان شد: از این لحظه به بعد پیروزی ما یک تعریف دقیق خواهد داشت: مبارزه با دشمنان ما، نابودی داعش، سرکوبی القاعده، ممانعت با کنترل کشور (افغانستان) از سوی طالبان و جلوگیری از حملات تروریستی علیه آمریکایی ها قبل از وقوع آنها میباشد.
ترامپ تاکید کرد که استراتژی جدید آمریکا به معنای پایان یافتن استراتژی قبلی «دولت سازی» در افغانستان بوده و دقیقا از بین بردن تهدیدات تروریستی ناشی از این منطقه را در نظر دارد.
بیانیه رئیس جمهور آمریکا و اعتقاد وی به ضرورت ادامه عملیات نظامی طولانی مدت در خارج از کشور حاکی از تغییر قابل توجهی در رویکردهای ترامپ نسبت به جنگ در افغانستان میباشد. زیرا ترامپ قبل از رسیدن به کرسی ریاست جمهوری جنگ افغانستان را «یک فاجعه کامل، اتلاف منابع و پول مالیات دهندگان آمریکایی» عنوان کرد.
تحلیلگران بر آنند که رویکرد جدید آمریکا نتیجه فعالیت های دولت این کشور در جهت تجدید نظر در سیاست خارجی واشنگتن میباشد که روز جمعه گذشته ضمن دیدار با مشاوران ارشد در «کمپ دیوید» (محل اقامتگاه ییلاقی رئیس جمهور) به ترامپ معرفی شد.
رئیس جمهور آمریکا در بیانیه خود به آن اشاره کرد که «عواقب خروج (از افغانستان) همزمان قابل پیش بینی و قابل قبول نمیباشد. هیچ کس منکر این موضوع نیست که ما وضعیتی را بدست گرفتیم که برای افغانستان و آسیای جنوبی چالش ها و خطرات بزرگی را به همراه دارد. اما ما نمی توانیم زمان را به عقب بر گردانیم و تصمیمات دیگری یا بهتری اتخاذ کنیم».
با وجود اینکه ترامپ به تعداد دقیق نیروهای جدید اعزامی به افغانستان اشاره نکرد ولی رسانه های آمریکایی روی این نکته تاکید دارند که بر 8500 نفر نظامی موجود در افغانستان 4000 نفر جدید اضافه خواهد شد.
در سخنرانی رئیس جمهور آمریکا در مجموع به چند موضوع کلیدی مربوط به آسیای جنوبی اشاره شد. یکی از آنها تغییر نگرش واشنگتن در استراتژی جدید نسبت به پاکستان می باشد. یعنی آمریکایی ها دیگر در برابر به اصطلاح میزبانی و حمایت پاکستان از سازمان های تروریستی که برای امنیت منطقه و فراتر از آن تهدید ایجاد می کنند، سکوت نخواهد کرد.
ترامپ همچنین به آن اشاره کرد که هند می تواند در ارائه کمک های اقتصادی و توسعه ای برای افغانستان نقش مهمی ایفا کند.
بنابه بیانیه وی، آمریکا تا زمانی که تلاش و پیشرفت در وضعیت را احساس کند، از دولت افغانستان پشتیبانی خواهد کرد. همزمان یادآور شد که حمایت های واشنگتن بی پایان نبوده و کمک مالی نیز محدودیت های خود را خواهد داشت.
در عین حال با وجود خطرات آشکار و مبهم بودن وضعیت برای افغانستان، «حمیدالله محب» سفیر این کشور در واشنگتن اعلام کرد که بیانیه ترامپ «چیزی است که ما می خواستیم و منتظرش بودیم. زیرا آن به طور دقیق نیازهای ما را در نظر گرفته و حدود را نیز تعریف می کند. ما دوست نداشتیم فقط از تعداد نیروها و زمان حضور آنها بشنویم، بلکه می خواستیم شاهد یک استراتژی باشیم که وضعیت کشور ما را در نظر بگیرد. ما از این استراتژی که از قدرت نظامی آمریکا در جهت دستیابی به اهداف مشترکمان بهره برداری می کند، استقبال خواهیم کرد».
واضح است که تصمیم واشنگتن برای افزایش تعداد نیروی های نظامی خود در افغانستان برخواسته از ضرورت حفظ حضور و نفوذ استراتژیک آمریکا در آسیای جنوبی و خاورمیانه (به خصوص با توجه به وضعیت سوریه و عراق) میباشد.
علاوه بر این، حفظ حضور استراتژیک آمریکا در منطقه همزمان با افزایش تهدیدات تروریستی برای آسیای مرکزی (منطقهای که روسیه، چین و ایران دارای منافع زیادی میباشند) اتفاق افتاده است.
بدون تردید تشدید فعالیت های آمریکا در افغانستان بیش از آنکه هدف از بین بردن تهدیدات تروریستی در این کشور را دنبال کند باعث تحریک موج جدیدی از اقدامات تروریستی خواهد شد که قبل از همه آسیای مرکزی را تحت تاثیر قرار خواهد داد./فارس
انتهای پیام/