به گزارش پایگاه عدالت خواهان"مجید صفاتاج خونسردی، طمانینه و سعه صدر را در سخنان اخیر سید حسن نصرالله آب سردی بر شایعاتی دانست که می گویند لبنان در شرایط آتش زیر خاکستر است.
وی افزود: پارامتر هایی که سید حسن نصرالله در سخنان خود مطرح کرد با واقعیات موجود جامعه لبنان همخوانی داشت؛ نخست این که سعد حریری در ریاض اعلام کرده بود که مورد تهدید قرار گرفته است و احتمال ترورهای سیاسی وجود دارد. به نظر می رسد طرح این ادعا از سوی حریری به دستور سعودی ها بوده تا در راستای بحران آفرینی گام بردارد.
کارشناس مسائل خاورمیانه همچنین گفت: سید حسن نصرالله به درستی تاکید کرد که در چند ماه اخیر هیچ مورد مشکوکی ازعملیات تروریستی و ترور سیاسی در صحنه سیاسی و امنیتی لبنان وجود نداشته و حتی مراکز امنیتی لبنان تائید کردند که هیچ مشکل امنیتی در لبنان وجود ندارد.
صفاتاج یادآور شد: همانطور که سید حسن نصرالله اشاره کرد سعد حریری به عنوان نخست وزیر لبنان اگر می خواست استعفا دهد، انتظار می رفت زمینه سازی هایی داشته باشد و مواضع و مصاحبه هایی هایی از سوی هم حزبی هایش مطرح شود اما دیدیم که استعفای وی از ریاض حتی برای جریان المستقبل هم غیرقابل پذیرش بود.
وی اظهار کرد: اگر استعفای حریری خود خواسته بود وی به راحتی می توانست در بیروت استعفا دهد ضمن این که حریری قبل از سفر به عربستان سعودی هیچ اظهار نظری مبنی بر وجود تنش و درگیری در میان جناح ها و حزب الله و یا درباره ایران مطرح نکرده بود.
این پژوهشگر مسائل خاورمیانه اضافه کرد: علاوه بر این وی در دیداری که با دکتر ولایتی داشت تاکید کرد که بحران سوریه باید از طریق سیاسی حل و فصل شود و بعید نیست این اظهار نظر
وی باعث شده مورد عتاب سعودی ها قرار بگیرد.
صفاتاج با یادآوری انتشار اخباری مبنی بر بازجویی از حریری در عربستان سعودی اظهار کرد: به نظر می رسد سعودی ها از حریری ناامید و ناراحت شده و می خواست به نحوی به وی تحکم کند به طوری که حتی نگذاشت وی در بیروت استعفا دهد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به دوتابعیتی بودن سعد حریری اشاره کرد و گفت:نکته قابل تامل دیگر همزمانی استعفای سعد حریری با قانونی است که بر اساس آن پادشاه عربستان بسیاری ازشاهزادگان و مقامات دوره ملک عبدالله را تحت عنوان قانون مبارزه با فساد دستگیر کرده است نباید فراموش کرد که دستگیر شدگان اغلب کسانی هستند که احتمال هر گونه واکنش و کودتا از جانب آنها بالا بود .
کارشناس مسائل منطقه ادامه داد: سعد حریری کاملا تحت فشار است به طوری که هم سرمایه هایش در عربستان مورد تهدید قرار می گیرد و برای همین به احتمال زیاد ناگزیر بوده به عربستان برود و هم خودش در معرض تهدید است.
صفاتاج ادامه داد: با این شرایط بعید نیست با توجه به دستگیری های اخیر حریری هم که تابعیت سعودی دارد به عنوان یکی از کسانی که مسائل اقتصادی داشتند، دستگیر شود و عملا بحران لبنان پیچیده تر شود.
وی همچنین گفت: نوع بیانیه حریری، زمان و مکان استعفا و شرایط طبیعی لبنان نشان می دهد که استعفای حریری استعفای ناخواسته ای بوده که به وی تحمیل شده است و سید حسن نصرالله هم در سخنان خود تاکید کرد دولت حریری دولت موفقی بوده دلیلی برای استعفا وجود نداشته است.
این پژوهشگر تصریح کرد: به نظر می رسد عربستان در این خصوص هم به سیم آخر زده و عملا با یک تصمیم عجولانه و غیرمدبرانه کاری کرد که چهره سیاسی سعد حریری میان نه تنها لبنانی ها بلکه دیگر افکار عمومی منطقه مخدوش شود.
صفاتاج یادآور شد: عربستان همانند تصمیمات گذشته در یمن، بحرین، عراق و حتی ایران در این موضوع هم دچار خطای راهبردی شد و قطعا با توجه به وضعیتی که ایجاد شده دیگر سعد حریری امروز سعد حریری دوسال گذشته نیست و کاملا مشخص شده وابسته است و از عربستان دستور می گیرد حتی در میان اهل سنت لبنان هم حریری مقبولیت لازم را ندارد.
وی در عین حال گفت: البته این احتمال هم وجود دارد پروژه سعودی- صهیونیستی برای ترور سعد حریری وجود داشته باشد تا همانند ترور رفیق حریری که حتی اجازه ندادند تحقیقاتی صورت بگیرد چنان سناریویی را در مورد وی هم اجرا کنند.
این استاد دانشگاه افزود:بعید نیست سعودی ها اجازه دهند سعد حریری به بیروت بیاید و در مسیر فرودگاه تا بیروت با همان ترفندی که برای ترور پدرش داشتند وی را هم ترور کنند و با این کار ادعای سعد حریری هم محقق شود.
صفاتاج خاطرنشان کرد: واقع امر این است که تاریخ مصرف سعد حریری برای عربستان تمام شده است و عربستان با کنار زدن حریری هم می تواند اموال وی را مصادره کند و هم همانند پدرش از وی یک قهرمان بسازد و از همه مهم تر اینکه یک چالش و حفره امنیتی عمیقی مجددا در لبنان ایجاد کند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا آینده سیاسی لبنان بدون حریری متصور هست، گفت:جریان المستقبل یا 14 مارس پس از ترور رفیق حریری و به دنبال ایجاد جو تبلیغاتی در لبنان شکل گرفت و توانست به لحاظ عددی کرسی های پارلمان را در ائتلاف با جریانات مختلف اکثریت به دست آوردند.
وی همچنین گفت: اما به تدریج این جریان به نوعی آب شد و کسانی مثل ولید جنبلاط در برخی مسائل و زمینه ها بخصوص انتخابات ریاست جمهوری از این جریان جدا شدند.
کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: عربستان احساس کرده است اگر انتخاباتی برای پارلمان لبنان برگزارشود جریان المستقبل با کاهش رای مواجه شده و اکثریت را از دست خواهد داد و جریان مقاومت و هشتم مارس پیروز قطعی خواهد بود برای همین از الان شروع به کارشکنی کرده اند.
صفاتاج خاطرنشان کرد: عربستان به دنبال این است با طرح توطئه استعفای حریری انتخابات را به تاخیر بیندازد و حتی اگر بتواند چالش هایی ایجاد کند و جنگ روانی هم در سطح منطقه آغاز شده است و شاهد القائاتی در این زمینه هستیم.
وی تصریح کرد:همانطور که سید حسن نصرالله گفت قضایای لبنان با یمن کاملا متفاوت است،یمن چند هزار کیلومتر مرز مشترک با عربستان و امارات دارد اما لبنان شرایط متفاوتی داردو عربستان نمی تواند کاری بکند.
وی همچنین گفت: رژیم صهیونیستی هم کاملا واقف است که در صورتی بخواهد مجددا حمله کند مثل سال های گذشته نیست که به اصطلاح بزند و در برود، چنانچه سید حسن نصرالله بارها تاکید کرده هرگونه تجاوز اسرائیل به لبنان منجر به ورود نیروهای حزب الله به سرزمین های فلسطین اشغالی خواهد شد و این نکته ای است که شهرک نشینان کاملا از آن هراس دارند.
این پژوهشگر مسائل منطقه ادامه داد: با توجه به تحلیل دبیرکل حزب الله لبنان احتمال وقوع هر گونه حرکت نظامی از سوی اسرائیل هم اندک است مگر این که این رژیم دچار جنون سیاسی شود و بخواهد انتقام کور بگیرد که آتش دود آن به چشم اسرائیلی ها خواهد رفت.
صفاتاج تاکید کرد: همانطور که سید حسن نصرالله گفته است، آینده لبنان آنچه که عربستان واسرائیل می خواهند نخواهد بود و مردم لبنان بحران سیاسی را هم پشت سر خواهند گذاشت./ایرنا
انتهای پیام/