به گزارش پایگاه عدالت خواهان گلستان "بر اساس این گزارش که روز چهارشنبه، ۲۰ آذر، منتشر شد، رابرت منندز، رئیس دموکرات کمیته روابط خارجی سنا، و مارک کرک، سناتور جمهوریخواه، در حال به پایان رساندن طرحی هستند که تحریم صادرات نفت ایران و تبادلات ارزی آن را تشدید میکند.
این در حالی است که محمد جواد ظریف گفته بود که تصویب تحریم های جدید علیه ایران توافقنامه ژنو را نقض می کند و عمر این توافقنامه را پایان می دهد.
با این وجود رویترز مینویسد که تحریمهای جدید تنها زمانی تصویب خواهند شد که توافقنامه موقت هستهای به جایی نرسد یا ایران مفاد آن را نقض کند.
صدای آمریکا نیز نوشته است: حامیان طرح میگویند که اقدام آنها منافاتی با خواستههای دولت اوباما ندارد که میگوید باید اجازه داد مذاکرهکنندگان از طریق دیپلماتیک مناقشه اتمی ایران را حل کنند.
پیش از این در خبرها آمده بود که هدف طرح تشدید تحریمهای ایران، کاهش صادرات نفت آن تا حد ۵۰۰ هزار بشکه در روز است.
رویترز در ادامه گزارش خود مدعی شده است مقامات دولت آمریکا فشار بسیاری به کنگره میآورند که آن را متوقف کنند. از جمله جان کری، وزیر امور خارجه، و جک لو، وزیر خزانهداری آمریکا، در این رابطه روز چهارشنبه جلسه محرمانهای با تمام ۱۰۰ عضو مجلس سنا داشتند.
اما به نظر میرسد که این جلسه تغییر چندانی در اندیشه قانونگذاران آمریکایی ایجاد نکرده است و برای نمونه، سناتور لیندزی گراهام که از طرح منندز – کرک حمایت میکند، پس از پایان جلسه تاکید کرد که این طرح نباید متقوف شود.
گراهام در این باره به خبرنگاران گفت: «این که به دولت شش ماه زمان بدهیم تا از طریق مذاکره به یک توافق موفق دست پیدا کند، از نظر من منطقی است. اما این هم منطقی است که تحریمهایی را آماده در رابطه با ایران داشته باشیم برای زمانی که توافقی حاصل نشود.»
تحریم ۱۹ فرد و شرکت به اتهام واسطهگری برای هواپیمایی ماهان
همزمان با فشار سنای آمریکا برای تشدید تحریم ها در موضوع هسته ای ، وزارت خزانه داری این کشور که زیر نظر دولت اوباما قرار دارد 19 فرد و شرکت را به اتهام واسطه گری برای هواپیمایی ماهان تحریم کرده است.
صدای آمریکا مدعی شده است، هواپیمایی ماهان سال ۱۳۹۰ به فهرست تحریمهای وزارت خزانهداری آمریکا پیوست و اتهام آن ارائه خدمات به نیروهای نظامی ایران عنوان شد.
در متن اخطار وزارت بازرگانی آمریکا تاکید شده است که شرکت هواپیمایی ماهان علاوه بر انتقال سلاح و نیروی نظامی از ایران به سوریه، برای حکومت سوریه وجوه مالی نیز فراهم آورده است.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز نیز متن اخطار این وزارتخانه بیان میکند، اکثریت این ۱۹ شرکت و فرد واسطه در ترکیه مستقر هستند و سایرین آنها هم در ارمنستان، یونان، ایران، تایلند و امارات متحده عربی.
در این بیانیه به نام دو شرکت هواپیمایی کوچک نیز اشاره شده است که در فرایند نقض تحریمهای شرکت هواپیمایی ماهان نقش داشتهاند، شرکتهای ورتیر و آئولیان که شرکت نخست به ارمنستان تعلق دارد و دومی به یونان.
این بیانیه میگوید، افراد و شرکتهای واسطهای که به هواپیمایی ماهان کمک کردهاند در ایجاد یک شبکه غیرمجاز تهیه تجهیزات هواپیمایی نقش داشتهاند که اساسا با هدف دور زدن تحریمهای ایالات متحده علیه ایران طراحی شده است.
از این رو وزارت بازرگانی آمریکا این شرکتها را به «فهرست نهادهایی» اضافه میکند که از خرید کالاهای بسیاری از ایالات متحده منع شدهاند، مانند خرید موتورهای هواپیما یا قطعات یدکی.
تحریم 19 فرد و شرکت به دلیل واسطه گری برای شرکت های هوایی ایران و اثرگذاری در حمل سلاح به سوریه در حالی است که مقامات آمریکا دور جدید تحریم های غیرهسته ای به بهانه حقوق بشر را نیز در دستور کار دارند.
یک هفته پس از توافقنامه ژنو نیز شورای اتحادیه اروپا طی اعلامیهای که در سایت رسمی خود منتشر کرده اعلام کرده تحریمها علیه 17 شرکت ایرانی را ادامه میدهد.