طرحی که با امضای نمایندگان به مجلس تحت عنوان استانی شدن مجلس تقدیم می شود با هدف اصلاح ساختار مجلس کنونی و همچنین تقویت شوراها و نقش احزاب ارائه شده است.
این طرح با وجود تاکید زیاد موافقان بر کارآمدی، نقاط ابهام و ضعف قابل ملاحظه ای دارد که به آن اشاره خواهد شد:
کلان نگری
مجلس باید فضایی را فراهم کند که نمایندگان جهت گیری ملی داشته باشند؛ جهت گیری ملی که از سوی مطرح شدگان این طرح مورد تاکید واقع شده، اتفاقا تا حد زیادی به نادیده شدن بخش های کوچیک استانی کمک می کند. در حال حاضر استان ها با مشکلات عدم رسیدگی نمایندگان مواجهه اند و در این روش انتخابات به نظر می رسد این مشکلات بیشتر شود و موجبات ناراحتی بخش های کوچک استان را فراهم کند. به نظر می رسد با تمرکز قدرت درمرکز استان ها بخش های کوچک از بودجه محروم مانده و محروم ها همچنان محروم تر می شوند.
غفلت از حوزه انتخابی
افرادی که بدنبال استانی شدن انتخابات هستند، عقیده دارند از حوزه ی انتخابیه ای غفلت نمی شود در صورتی که ممکن است نماینده آن بخش کوچک انتخاب نشود و آن منطقه به فراموشی سپرده شود چرا که هر نماینده تا حد زیادی به موارد حوزه ی انتخابی خود می اندیشد. در متن این طرح آمده است برای توجه بیشتر به اقلیت ها این پیشنهاد می شود. با وجود غیرقابل پیش بینی بودن نتیجه ی انتخابات به "توجه بیشتر به اقلیت ها" نمی توان امید داشت.
تمرکز زدایی قدرت
انتخابات است و نتیجه ی آن نامشخص؛ چرا که هرکس به تنهایی عقیده ای دارد اما دو موضوع در اینخصوص قابل توجه است، کسانی رای می آورند که مقبولیت بیشتری در مراکز استانها (با جمعیت بالاتر) داشته باشند و باز کسانی رای آوری بیشتری دارند که چهره شناخته تر شده ای به نسبت دیگران داشته باشند! پس با این توصیفات به فرض مثال وقتی تمام نمایندگان از مرکز استان انتخاب شوند آیا میتوان به رسیدگی امور بخش های کوچک امید داشت؟ این روش تا حد زیادی باعث تمرکزگرایی می شود چرا که مقبولیت سیاسی افراد در بخش های خاص استانی که اکثرا بخش های بزرگ استان هستند بیشتر است و میتوان انتخاب افراد مقبول و معروف سیاسی را پیش بینی کرد.
افزایش مشارکت سیاسی
در روش استانی شدن انتخابات، تعداد افراد مطرح شده زیاد شده و افراد به جای مشارکت، به دلیل عدم شناخت به نظر می رسد مشارکت شان کاهش یابد ؛
این مسئله در انتخابات هر دوره مجلس در میزان مشارکت پایتخت نشینان به وضوح قابل مشاهده است. (48% تهرانی ها در انتخابات نهمین دوره مشارکت داشته اند در صورتی که مشارکت کل کشور در انتخابات میانگین 64.2% است )
کاهش هزینه تبلیغات
مطرح کنندگان طرح استانی شدن انتخابات بر این باورند که این روش می تواند به کمتر شدن هزینه انتخابات کمک کند ولی به نظر نمی رسد با این روش، تبلیغات هزینه ی کمتری داشته باشند. تا حدی ممکن است هزینه بیشتر هم شود چرا که کاندیدا مجبور است برای انتخاب و کسب ارای بیشتر تبلیغات گسترده تری داشته باشد.
در استانی شدن انتخابات این طور به نظر می آید که پولدار ها به دلیل صرف هزینه بیشتر برای تبلیغات در این رقابت پیروز ترند.
نخبه پروری
در این طرح بیشتر نخبه های مرکز استان شناسایی و انتخاب می شوند و به مطرح شدن نخبگان بخش های کوچک کمک زیادی نمی کند؛ نخبگان مرکز استان به دلیل امکانات بیشتر دسترسی بیشتر به وسایل ارتباط جمعی دارند تا خود را مطرح نموده و انتخاب شوند و شیوه های ارتباط مرکز استان با پایتخت و خبرگزاری ها و رسانه های مختلف ارتباطی به دلیل دسترسی بهتر اسان تر و بیشتر است.
افزایش سطح کیفی مجلس
در متن این طرح آمده است که استانی شدن انتخابات سطح کیفی مجلس را ارتقا می دهد درصورتی که با توجه به نکات ذکر شده مردمی بودن مجلس تا حد زیادی زیر سوال رفته و این طرح به کاهش سطح کیفی مجلس می انجامد.
تهیه و تنظیم: محدثه رزمخواه