به گزارش عدالت خواهان گلستان"جلسه اي 4 ساعته که در نهايت توانست وفاق بين نگراني هاي زيست محيطي و دغدغه هاي دولتمرداني که معيشت مردم منطقه را مد نظر قرار داده و اجراي طرح توسعه گردشگري آشوراده را مصوب کرده اند به دنبال داشته باشد.نبود طرح جامع گردشگري براي آشوراده، نبود ضمانت اجرايي درباره رعايت الزامات محيط زيستي به استناد حوادث رخ داده در ساير نقاط کشور مانند درياچه اروميه و هامون، رد اين موضوع که گفته مي شود آشوراده محور توسعه استان است، اهميت جايگاه زيست محيطي آشوراده به دليل مهاجرت پرندگان و زندگي آبزيان، عمق کم آب تا شعاع حدود 2 کيلومتر و نبود امکان استفاده از وسايل آبي موتوري، نبود زير ساخت هاي توسعه اي از موارد مهمي بود که در اين نشست مطرح شد و در نهايت جمع بندي نهايي اين جلسه تخصصي فقط در يک جمله خلاصه شد و آن هم اينکه " امکان توسعه پايدار آشوراده وجود دارد".ابتدا رئيس اتاق فکر استان به ضرورت برگزاري نشست تخصصي اشاره کرد و گفت: پس از تصويب اجراي طرح گردشگري آشوراده در سفر اخير دولت تدبير و اميد، نظرات موافق و مخالف بيش از اندازه ناشفاف مطرح شد و در فضاي غبارآلوده حقايق قرباني ابهامات مي شود از اينرو به منظور شفاف سازي اين نشست برگزار شد.
جلال کريمي افزود: در اين نشست تصميم گيري و تصميم سازي صورت نمي پذيرد بلکه مي خواهيم فارغ از همه احساسات با ادله و مستندات به تمام دغدغه هاي پاسخ داده و در نهايت به اين نتيجه برسيم که آيا امکان توسعه پايدار آشوراده با تمام الزامات زيست محيطي وجود دارد يا خير و در نهايت بپذيريم اگر دولتمردان تصميم گرفته و به اين نتيجه رسيده اند که توسعه گلستان از محور آشوراده ميسر است ديگر نظرات کارشناسي جايگاهي ندارد.
يکي از موافقان طرح گردشگري آشوراده در اين نشست گفت: پس از سال 1372 و بالا آمدن آب اين جزيره خالي از سکنه شد و در 10 سال گذشته شيلات، بنيادمسکن و آموزش و پرورش هر زماني اراده کردند در آن جا ساخت و ساز انجام داده و درخت قطع کردند و هيچ نظارتي وجود ندارد. حسين کتولي افزود: قيل و قال ها براي طرحي است که وجود ندارد زيرا دولت تدبير کرده است براي ساماندهي اين منطقه محروم در زون تفرجي طرح گردشگري با رعايت تمام الزامات زيست محيطي تهيه و اجرا شود.اين دکتراي معماري تاريخي ادامه داد: اصلا مگر امکان واگذاري عرصه هاي منابع طبيعي وجود دارد، مسئله اصلي و مورد توجه اين است که هم اکنون حال آشوراده خوب نيست نه مديريت آن مشخص است و نه نظارت بر آن و در واقع مخالفان و موافقان امروز در يک جبهه هستند و آن هم جبهه دغدغه توسعه پايدار آشوراده.
در ادامه نيز مديرکل اسبق منابع طبيعي و آبخيزداري گلستان گفت: قانون اساسي تکليف و چارچوب هاي توسعه پايدار يک منطقه را مشخص کرده است و براي اين که بتوانيم نيازهاي جوامع انساني را تامين کنيم بايد يک نگاه جامع نگر داشته باشيم وگرنه به بيراهه مي رويم.صفرقلي خواجه افزود: آماري از زيست مندان خشکي آشوراده ندارم اما مطابق اعلام نظر بهره برداران، دامداران، کشاورزان و شيلات تعداد زيست مندان آبي اين جزيره سير نزولي داشته است و فقر زيست محيطي منطقه را تهديد مي کند.
وي تاکيد کرد: در حال حاضر فاجعه در آشوراده رخ داده است و اگر فرصت هاي جديد اقتصادي و اجتماعي تعريف نشود به زودي چيزي از اين جزيره باقي نخواهد ماند و با اصلاح طرح پناهگاه ميانکاله توسعه پايدار آشوراده ميسر خواهد شد.
همچنين در ادامه مديرکل شهري استانداري گلستان اظهار کرد: هم اکنون هيچ نسخه برنامه ريزي شده و چشم اندازي براي آشوراده تعريف نشده است.
عبدالرضا چراغعلي متذکر شد: متاسفانه تاکنون گردشگري ما بر روي يک يا دو نقطه متمرکز شده بود و اکنون زمان آن فرا رسيده که طرحي جامع و استراتژيک برا ي مديران بالادستي تهيه شده و همه براي توسعه اين منطقه و گلستان يک صدا شوند.
در ادامه نوبت به مخالفان اجراي طرح گردشگري آشوراده رسيد و ديده بان ميانکاله گفت: من 13 سال قبل بنيان گذار اکوتوريسم در منطقه ميانکاله بودم و هم اکنون گردشگران خارجي براي بازديد و پرنده نگري در اين منطقه حاضرند هزينه هاي بالايي را پرداخت کنند، بنابراين گلستان بايد از اين فرصت به خوبي استفاده کند.حر منصوري عبدالملکي ادامه داد: اکوتوريسم به اين معني است که فردي مسئولانه وارد مناطق طبيعي شود و باعث حفظ محيط زيست و بهبود وضعيت معيشتي بوميان منطقه شود. در بحث گردشگري در آشوراده ابتدا بايد بدانيم که به دنبال چه چيزي هستيم. وي با اشاره به نبود زيرساخت ها و امکانات لازم در آشوراده گفت: هم اکنون در اين منطقه آب، برق، گاز، بهداري، پليس، آب شيرين و بسياري موارد ديگر را نداريم. همچنين اين منطقه پايداري جغرافيايي ندارد و هر چند سال يک بار با توجه به شرايط جغرافيايي بخشي از جزيره به زير آب رفته و يا بر اثر خشکسالي شاهد عقب نشيني آب هستيم. با توجه به تمامي اين شرايط ساخت هتل ها در اين منطقه چندان معقول نيست. منصوري افزود: با توجه به تمامي اين شرايط اگر گلستان زمينه ورود گردشگران انبوه را در آشوراده فراهم کند، گلستان آشوراده را ارزان مي فروشد. با فراهم شدن شرايط و ورود گردشگران انبوه چيزي جز زباله و خرابي نصيب گلستاني ها نمي شود. وي بيان کرد: اين منطقه جز طبيعت، پرنده و حيات وحش هيچ چيز ديگري ندارد و به محض ايجاد تاسيسات همه پرندگان از اين منطقه کوچ مي کنند.
سپس يکي از استادان دانشگاه درباره طرح گردشگري در آشوراده گفت: در هر صورت توسعه اجتناب ناپذير است اما نه توسعه اي که اهواز را زير خاک برده و 30 تالاب را در ايران خشک کرد. آشوراده با يک سري مناطق همجوار بوده و نمي توانيم آن را يک بخش جدا در نظر بگيريم. ميکائيلي ادامه داد: نمي توان آشوراده را از ميانکاله، بندرترکمن و بندرگز جدا کرد و آن ها بايد با يک نظم اکولوژيک در کنارهم در نظر گرفته شوند. بنابراين اگر قرار است در اين منطقه کاري انجام شود بايد بر اساس مطالعات علمي آن هم از طرف نهادهاي بي طرف باشد. وي بيان کرد: قبل از اجراي هر طرحي بايد حدود و مرز منطقه حفاظت شده تعيين شود. بررسي راهکارهاي خروج دام از منطقه، تعيين مالکيت حقوقي و حقيقي و ارتقا سطح حفاظتي منطقه به پارک ملي از ديگر اقدامات مهم است.
همچنين رئيس مرکز موزه حيات وحش اداره کل حفاظت محيط زيست گلستان در اين جلسه گفت: برخي فکر مي کنند اگر مناطقي دست نخورده باقي مانده، ظرفيت هاي آن بلااستفاده مانده است. در صورتي که اين مناطق را به عنوان ذخيره گاه زيست کره در نظر گرفتند. چرا که جنگ هاي آينده ما جنگ ژنتيک است. محمود شکيبا ادامه داد: اگر جاهاي دست نخورده به عنوان بانک ژن را در کشور نداشته باشيم آن وقت در آينده بايد مثل اهواز خاک برسرمان بريزيم. مکان هايي مثل آشوراده و پارک ملي گلستان ذخيره گاه زيست کره هستند و بايد از نظر ژنتيکي حفظ شوند. وي تاکيد کرد: اگر واقعا افراد دلسوزي وجود دارند و مي خواهند براي گردشگري در منطقه سرمايه گذاري کنند، مي توانند در چند کيلومتري آشوراده يعني بندر ترکمن و ديگر شهرهاي حاشيه اي که همه زيرساخت هاي آن هم فراهم است سرمايه گذاري داشته باشند.در پايان کاميار عادل، عضو اتاق فکر استان به جمع بندي نظرات موافقان و مخالفان پرداخت و اظهار کرد: انجام مطالعات عميق تر، دغدغه هاي زيست محيطي، نگراني معيشت مردم و اشتغال، عدم تدوين و تصويب طرح جامع و ... مطرح شد با تحليل نظرات کارشناسي اعلام شده دريافت توسعه پايدار و تلفيق گردشگري و محيط زيست (بوم گردي) در آشوراده ميسر است