31 شهریور 1396 اخبار روز سیاسی - سیاست - اخبار بین المللی سیاسی - اخبار روز - اخبار بین المللی ،

آشتی فتح و حماس؛ از طرح تا واقعیت

آشتی فتح و حماس؛ از طرح تا واقعیت

به گزارش پایگاه عدالت خواهان" به نقل از مهر، در پی درگیری های سال ۲۰۰۷ میان فتح و حماس، فتح از نوار غزه بیروه رانده شد و حماس در ۱۰ سال گذشته کنترل این منطقه را برعهده داشت. درطول این مدت تلاش های این دو گروه برای تفاهم و تشکیل دولت واحد برای اداره نوار غزه و کرانه باختری بی نتیجه مانده است.

جنبش مقاومت اسلامی حماس اخیرا با صدور بیانیه ای اعلام کرد که در راستای حل اختلافات داخلی، کمیته اداری خود در نوار غزه را منحل می کند و با برگزاری انتخابات سراسری در فلسطین موافق است.

فوزی برهوم، سخنگوی جنش حماس در بیانیه ای تاکید کرد که محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین باید اقدام فوری برای لغو تمام مصوبات گذشته علیه ساکنان نوار غزه اتخاذ کند.

وی افزود: این درخواست بعد از پاسخ مثبت جنبش حماس به تلاش های مصر و منحل کردن کمیته اداری اش صورت می گیرد. ما از عباس و جنبش فتح می خواهیم تا به دولت رامی الحمد لله اجازه دهد تا به وظایف خود در قبال نوار غزه هر چه سریعتر عمل کند.

نبیل شعث، از رهبران فتح گفته که حماس اولین گام مهم برای پایان دادن به یک دهه اختلاف با دولت خودگردان فلسطین به رهبری محمود عباس را برداشته است.

حازم قاسم در مصاحبه با شبکه تلویزیونی المیادین، درباره اعلام تصمیم جنبش حماس برای انحلال کمیته اداری غزه گفت: این نخستین بار نیست که جنبش حماس گام های مثبتی برای تحقق آشتی بر می دارد. حماس سال ها پیش از حق قانونی خود برای تشکیل دولت چشم پوشی کرد و دولت را به رامی حمدالله واگذار کرد. تشکیل کمیته اداری برای پر کردن خلائی بود که غیبت دولت وفاق ملی ایجاد کرده بود. با توجه به تصمیم حماس برای انحلال این کمیته، دولت وفاق می تواند از امروز به صورت طبیعی فعالیت خود را در نوار غزه از سر بگیرد و به وظایفش در برابر اهالی غزه عمل کند.

قاسم درباره امکان موافقت نکردن جنبش فتح با شرایط مورد نظر جنبش حماس افزود: نباید در این باره بدبین بود. مصر این مسئله را پیگیری می کند و حماس در برابر تلاش های مصر با مسئولیت پذیری کامل عمل کردحماس در برابر تلاش های مصر با مسئولیت پذیری کامل عمل کرد تا آشتی ملی محقق شود و دودستگی فلسطینی ها پایان یابد تا بتوانیم پس از آن آزادسازی سرزمین فلسطین را پیگیری کنیم. حماس پیش شرطی ندارد، اما برای تحقق روند آشتی شرایطی لازم است و باید اتخاذ تصمیمات یکجانبه متوقف شود. بدون شک مسایل مختلف در گفتگوها بین دو طرف بررسی خواهد شد.

وی خاطر نشان کرد: تشکیلات خودگردان باید بپذیرد در برابر این گام بلند حماس، موضع مثبتی اتخاذ کند. اکنون باید دید محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان در پیگیری برای عملی کردن آشتی فلسطین تا چه اندازه جدیت و صداقت دارد.

محمود عباس به شکل تلفنی با اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس که اولین ارتباط تلفنی از حدود یکسال قبل است، گفتگو کرد. نبیل شعث عضو کمیته مرکزی فتح اعلام کرد که رامی الحمدالله قصد دارد به غزه برود و با مسئولان حماس دیدار و گفتگو کند. وی از سال ۲۰۱۵ به غزه نرفته است.

حماس در مارس گذشته کمیته اداری تشکیل داده بود، موضوعی که تشکیلات خودگردان آنرا مغایر با توافق سال ۲۰۱۴ که به موجب آن فتح و حماس درباره تشکیل دولت وفاق ملی به ریاست الحمدالله به توافق رسیده بودند، دانست. چند ماه پس  از توافق ۲۰۱۴ دولت الحمدالله نتوانست به مسئولیت های خود در غزه عمل کند و حماس را متهم به تعطیلی دولت وفاق کرد.

اما ریشه های اختلاف میان حماس و فتح چیست و آیا می توان به تلاش های مربوط به آشتی ملی میان این دو جنبش امیدوار بود؟

در واقع ریشه های اختلاف میان این دو جنبش برخی از آنها تاریخی و برخی به دیدگاه های و تفاوت نگرش دو طرف مربوط می شود.

همانطور که در عرصه تحولات فلسطین شاهد هستیم جنبش فتح به ریاست محمود عباس با مقاومت مسلحانه بیگانه است و اعتقادی به آن ندارد و بیشتر مذاکرات ناموفق سازش را مورد توجه قرار می دهد؛ مذاکراتی که درباره قدس چاره ساز نبوده و  مانعی برای ادامه شهرک سازی رژیم صهیونیستی نشده و مشکل آوارگان فلسطینی را حل نکرده است.

در مقابل جنبش حماس ضمن مخالفت با به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی راه آزادی کامل فلسطین و قدس و حل مشکل آوارگان را به مقاومت و مبارزه با دشمن صهیونیست می داند.

اما درباره اینکه می توان امیدی به آشتی میان فتح و حماس داشت باید به تلاش های ناکام قبلی رجوع کرد. مصر در سال ۲۰۱۱ به عنوان میانجی معاهداتی میان این دو گروه به امضا رساند مبنی بر پایان کشمکش و تشکیل دولتی موقت تا پیش از برپایی انتخابات.

اما به اعتقاد برخی تحلیلگران اوضاع شاید اندکی در حال حاضر با قبل تفاوت کرده باشد. به اعتقاد برخی تحلیلگران این گام حماس نیاز به اراده قوی برای از بین بردن موانعی که وحدت ملی را با چالش روبرو کرده است، نیاز دارد و اینکه تصمیماتی که ضد غزه اتخاذ شده است سریعا برداشته شود و گفتگوهای فراگیر برای اجرای آشتی برگزار شود.

هانی المصری از تحلیلگران امور فلسطین به خبرگزاری صفا گفت: انحلال کمیته اداری گامی شایسته است و پرونده آشتی را به شکل جدی و واقعی باز می کند اما به اراده قوی برای رفع همه موانع که آشتی ملی را با مانع روبرو کرده است، نیاز دارد.

وی افزود: این همچنین به قدرت و جرات نیاز دارد و گامهای محدود در این زمینه کفایت نمی کند زیرا فلسطین به وحدت برای مقابله با چالشها و مخاطرات فراوانی که با آن دست و پنجه نرم می کند نیاز دارد. منافع عالی فوق همه منافع حزبی و گروهی است.

المصری درباره گامهای بعدی بیان کرد: دولت وفاق ملی باید سریعا گامهایی در غزه بردارد و گفتگوهای فلسطینی-فلسطینی جدی برای اجرای عملی آشتی شروع شود. فلسطین هم اکنون نیاز به ایستادگی در برابر متغیرات بین المللی دارد زیرا آمریکا طرحی دارد که باید با آن مقابله کرد. با توجه به محاصره ظالمانه صهیونیستها ضد غزه و یهودی سازی کرانه باختری از سوی صهیونیستها، تحقق وحدت ضروری است و باید سرزمین و آرمان و ملت فلسطین مورد توجه جدی واقع شود.

ناجی شراب استاد علوم سیاسی دانشگاه الازهر غزه نیز گفت: انحلال کمیته اداری گام سیاسی مهمی است و پرونده آشتی را از نو فعال می کند.

وی افزود:حماس با این گام ذکاوت سیاسی خود را نشان داد حماس با این گام ذکاوت سیاسی خود را نشان داد و موفق شد که توپ را در زمین فتح، ریاست و تشکیلات خودگردان بیندازد و بهانه ها فتح را از دست آن خارج کند. و اگر همسویی با این اقدام حماس نشود، حماس به سوی سناریوی دوم یعنی بهبود روابط با مصر و جریان اصلاحات دموکراتیک خواهد رفت.

ناجی شراب بیان کرد: آشتی فقط به انحلال کمیته اداری مربوط نمی شود بلکه عمیق تر از آن است زیرا به گامهای دولت وفاق در غزه ارتباط دارد. حماس به حل همه مشکلات موجود میان طرفین به ویژه پرونده کارکنان اصرار دارد در حالی که فتح آمدن به غزه و سپس پرداختن به مشکلات موجود را مورد توجه قرار می دهد. همه تصمیمات اتخاذ شده ضد غزه باید برداشته شود.

عدنان ابوعامر تحلیلگر سیاسی نیز در این باره گفت: اقدام حماس در انحلال کمیته اداری به درخواست مصر گامی مثبت است اما همچنان چالش های زیادی وجود دارد و سئوال های بی جواب زیادی باقی مانده است.

وی افزود: برخی این اقدام حماس را به نوعی محبت نسبت به مصری ها دانسته اند زیرا حماس می توانست قبلا کمیته اداری را منحل کند.

عبدالمنعم سعید رئیس مرکز مطالعات راهبردی الاهرام مصر در این باره گفت: ببدون وحدت سیاسی فلسطین آنچه «قرارداد قرن» آمریکا نامیده می شود محقق می شوددون وحدت سیاسی فلسطین آنچه «قرارداد قرن» آمریکا نامیده می شود محقق می شو.

اما جزییات توافق میان فتح و حماس به موجب آن حماس کمیته اداری را منحل کرد عبارت است از؛

-دولت وفاق ملی نشستی در غزه با هدف بررسی اوضاع و ارزیابی فراگیر شرایط میدانی برگزار می کند.

-دولت پس از آن گزارش مفصلی در نشست میان فتح  و حماس در قاهره ظرف ۱۰ روز ارائه می دهد و این با مشارکت و نظارت مصر است و همه پرونده های باقیمانده از جمله امنیت، معابر، کارکنان و برق و نیز سازوکارهای تحقق آشتی بر اساس توافق سال ۲۰۰۵ قاهره و توافق آشتی ۲۰۱۱ بررسی می شود.

- پس از آن طرفین بر برگزاری نشست فراگیر دیگری با مشارکت گروههای فلسطینی با هدف بررسی پرونده های مشترک از جمله انتخابات، ریاست و برخی دیگر توافق می کنند.

اما عبدالباری عطوان تحلیلگر معروف جهان عرب در این باره با بد بینی نگاه می کند و می نویسد: علت بدبینی که به توافقات آشتی میان فتح و حماس وجود دارد این است که ما از یک سوراخ بارهای گزیده شده ایم واینکه اعتماد میان طرفین بسیار پایین است.

وی می افزاید: دو طرف از حالت بحران عربی و بین الملی و فلسطین رنج می برند و به دنبال راه خروجی هستند. آنها به برگه قدیمی و بدون افکار جدید روی آورده اند و هدف وقت کشی و خشمگین نکردن مصر که به دنبال راضی کردن دو طرف است، هستند.

عطوان بیان کرد: اوضاع از سال ۲۰۱۱ و توافق آشتی قاهره بسیار فرق کرده است و اطلاعات مصر که بر این پرونده نظارت دااشت فرق کرده است و خالد فوزی جانشین عمر سلیمان شده است. حماس نیز تفاوت کرده و دفتر سیاسی با رهبران با صلابت تر و پراگماتیسم تر شده است. تنها عاملی که فرق نکرده است رهبری فتح و تشکیلات خودگردان فلسطین است که چهره ها همان است و خط مشی همان و رئیس نیز همان است.

عطوان تاکید کرد: حماس از قدرت مانور بیشتری در مقایسه با همتای خود در رام الله برخوردار است. روابط خود را با مصر ترمیم کرده و شکاف بزرگی در دیوار فتح هنگامی که به گفتگو با جریان دحلان روی آورد، گشود. حماس با سرپرستی مصر به تفاهم با دحلان رسید و روابط و ائتلاف با ایران وحزب الله را از سرگرفته است و در آستانه از سرگیری روابط با سوریه است. در مقابل جنبش فتح مرتکب اشتباهات وحشتناک شد و برای مجازات حماسی ها، ساکنان غزه را تحت فشار قرار داد که نتایج آن برای فتح کاملا برعکس بود.

این تحلیلگر می نویسد: مشکل این است که تشکیلات خودگردان با متغیرات عربی و بین المللی بیگانه است و فکر می کند که هنوز قوی است و اوضاع دهه هفتاد را دارد. حماس تاکنون سه بار رهبران و دفتر سیاسی اس را تغییر داده است اما فتح و رهبران پا به سن گذاشته آن بدون تغییر مانده اند.

عطوان در پایان می نویسد: دوست داریم که خوش بین باشیم اما این خوش بینی چند هفته  یا ماه به طول می انجامد؟ سازوکارهای عملی آن چیست؟ شکل دولت جدید چگونه خواهد بود؟ آیا تضمین برای اصلاحات واقعی در همه زمینه ها وجود دارد؟».

به هر حال باید منتظر ماند و مشاهد کرد که روند تحولات آشتی میان دو جنبش فتح و حماس به کدام سمت و سو حرکت می کند و همانطور که تحلیلگران اعلام کرده اند این به جدی بودن طرفین بستگی دارد.

انتهاي پيام/

برچسب ها: پایگاه عدالت خواهان آشتی طرح تا واقعیت فتح و حماس معادله سیاسی فلسطین درگیری های برگزاری انتخابات سراسری

به اشتراک بگذارید :

دیدگاه
1
دیدگاه شما :
عکس/آیا رئیس‌جمهور این فرد را که برای عکس گرفتن در کنارش قرار دارد را می‌شناسد؟/ آیا پزشکیان از هویت او مطلع بود یا نبود؟ عکس/انتصاب با سوابق هتاکی و فحاشی به شهدای جان فدای مردم ایران؛ به مدیرعاملی ابر پالایشگاه نفت و بزرگترین شرکت قیرسازی در ایران و خاورمیانه اصرار رسانه‌های اصلاح‌طلب بر مذاکره با امریکا/ اگر می‌توانی بزن، اگر نمی‌توانی، صبر و پایداری کن؛ و اسیر هیجان مشو فیلم، جزئیات و تصاویر/ سوال از رئیس جمهور؛ عناصر بدسابقه در دولت روز به روز بیشتر می‌شوند؟! خوابگاه دانشجویی دختران مجدد دچار آتش سوزی شد +بسته عزاداری به مناسبت رحلت جانسوز پیامبر مهربانی و شهادت امام مجتبی(ع)/ چرا امام‌ حسن(ع) شجاع‌ترین چهره تاریخ اسلام است؟ افشای بازدید مالک تلگرام از مرکز صهیونیستی در باکو چگونه موساد در لبنان با تلفن همراه جاسوس جذب می‌کند؟ جزئیات دستگیری یکی از عوامل گروهک جیش‌الظلم شماره موبایل محسنی اژه‌ای شماره موبایل آقای اژه ای شماره موبایل شخصی آقای اژه ای شماره تماس مستقیم آقای اژه ای شماره موبایل آقای محسنی اژه‌ای تماس مستفیم با اژه ای ارتباط و تماس واکنش حجت الاسلام مصطفی رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها به اظهارات اخیرپزشکیان جزئیات تازه از ماجرای مرگ مرحوم میرموسوی متهم فوت شده در لاهیجان اقدام اسپانلو دادستان انقلابی و تلاشگر استان گلستان در راستای حفظ چند صد میلیارد پول بیت المال در شهرداری گرگان طرز درست کردن عصاره لیمو سیر و جعفری برای درمان پاکسازی و سم زدایی کبد و گرفتگی عروق قلب/طب سنتی, نحوه تهیه عصاره سیر لیمو جعفری, نحوه تهیه عصاره لیمو سیر و جعفری, طرز تهیه عصاره لیمو سیر و جعفری, طرز تهیه عصاره سیر لیمو جعفری عکس اسناد/ درخواست مطالبه گران انقلابی گلستان از وزیر راه و شهرسازی در راستای دهمین دوره انتخابات هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی استان گلستان انتصابات افراد مسئله دار مسعود پزشکیان نهمین رئیس‌جمهور و رئیس چهاردمین دولت جمهوری خانم ترک فرماندار کردکوی! مگر بیت المال شهرداری ارث پدرتان است؟ ظریف را بیشتر بشناسید/ از شانتاژ و جنجال تا ژست استعفا محمد جواد ظریف رئیس شورای موسوم به «شورای راهبری کابینه» پیدا و پنهان رای اعتماد نمایندگان به لیست رئیس جمهور عکس/بازگشت تیم زنگنه به وزرات نفت فیلم و عکس/سخنان کامل رهبرانقلاب حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در اولین دیدار رئیس جمهور و اعضای هیئت دولت چهاردهم قرار است، تیم اقتصادی مسعود پزشکیان چگونه مشکلات اقتصادی را حل کند؟ مداحی و فیلم/به مناسبت اربعین/ ابا عبدالله الحسین؛ این راه، راه عشق است فیلم و عکس/ انتقاد خادملو مطالبه گر گلستانی به ایجاد کانال اتصال خلیج گرگان به دریای خزر در بستر شن روان/ پیش بینی خشک شدن کانال ایچاد شده تا 4 سال دیگر در شهرداری شهرستان کردکوی چه خبر است ؟ _ ۱ اسناد/آزمون بزرگ برای مدیرکل راه و شهرسازی و نهادهای نظارتی در تایید صلاحیت کاندیداهای انتخابات نظام مهندسی استان گلستان عکس/صدور مجوزهای کیلویی و بدون حساب و کتاب برای استخراج ید از اراضی شمال گلستان فیلم/این موشک ضد موشک ندارد آسیب شناسی مدیریت / مدیران استان گلستان برخلاف دولت انقلابی , مردمی ,سخت کشی و فسادستیزی شهید رئیسی , انتصاب باندی و ناکارآمد , کار نمایشی , صددرصد انتقادپذرنبودن , عدم مبارزه با فساد, برکناری کارکنان جریان انقلابی و مطالبه گر,, ریخت پاش بیت المال و ... از جمله عملکرد آنان میباشد مطالبه گری/مطالبه گری از دیدگاه اسلام و در کلام رهبران انقلاب/مطالبه گری چیست؟/هدف مطالبه گری/ مطالبه گری در کلام رهبری مطالبه گری در نهج البلاغه مطالبه‌گری‌ها منطقی دلیل ترور اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس مشخص شد +جزئیات ترور اسماعیل هنیه در تهران/ علت و ابعاد این حادثه در حال بررسی و نتایج آن متعاقبا اطلاع رسانی خواهد شد. كساني كه كار را نمي‌شناسند ولي مسئوليت قبول مي‌كنند، خائن هستند. پرونده پولشویی موسسه نور روی میز حجت الاسلام محمدرضا مزیدی رئیس پاک دست و عدالت محور دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اخلالگران در نظام اقتصادی کشور در استان گلستان فیلم/دلیل شهادت مصطفی نوروزی و مهدی جهانتیغ و محسن جعفری/لحظه پیدا شدن پیکر شهیدان وزارت اطلاعات(مصطفی نوروزی،مهدی جهانتیغ،محسن جعفری) از آب های دریای عمان انتشار لیست ثبت نام کنندگان انتخابات هیت مدیره نظام مهندسی استان گلستان قبل از تایید صلاحیت+اخبار نظام مهندسی ساختمان استان گلستان جمعه روز یک انتخاب مهم است/ اکثر دولتمردان روحانی در ستاد این نامزد اصلاح طلب مستقر شدند واکنش‌ها به مناظره دوم جلیلی و پزشکیان با نظرات پزشکیان درباره استادیوم رفتن زنان، فیلترینگ و مزایای نایب رییسی مجلس بیشتر آشنا شوید کاش برادر عزیزمان جناب آقای دکتر جلیلی، خاطرات مستند خود را برای اطلاع عموم منتشر می‌کرد با ستادی ملغمه‌ای و شترمرغی نه می‌توان برنامه اقتصادی منسجمی نوشت و نه می‌توان آن را به اجرا گذاشت. امروزه در نقطه حساس و بزنگاه تاریخی قرار داریم؛ برای ما جای تعارف و درنگ وجود ندارد این همان چیزی است که اصلاح‌طلبان دوست ندارند در مورد آن حرف بزنند./اکنون آن پایگاه رأی کجاست؟ اوضاع کشور در دولت پزشکیان قابل پیش بینی است/ منتظر باک‌های میلیونی بنزین باشیم؟ اولین مناظره مرحله دور دوم چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری یسعید جلیلی و پزشکیان در تلویزیون جزئیات جدید از قتل پنج نفر در روستای قزلجه از توابع شهرستان رزن همدان با سلاح گرم سند بر وقوع فجایع گسترده ی اقتصادی در مجموعه ی مدیریتی شیلات استان گلستان/ با عبرت از حواشی پرونده سه هزار میلیاردی شیلات بعنوان محصول عملکرد اصلاح طلبان با انتخاب کاندیدای اصلح و فسادستیز به عقب بر نگردیم +سند انتخابات ترسیم مسیر عدالت‌خواهی و مبارزه با فساد و تجلی عزت و اقتدار کشور است رئیس ستاد انتخابات گلستان: اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری در گلستان/ بیش از ۵٩١ هزار تعرفه اخذ رای استفاده شد