منطقه «هزارپیچ» گرگان در حال حاضر یکی از مناطق و مناظری است که به نوعی منطقه گردشگری و تفریحی در شهر گرگان است و هم اکنون کاربری زمینها در منطقه فضای سبز است.
در سالهای گذشته برخی شرکتهای تعاونی زمینهای این منطقه را از طریق سازمان مسکن و شهرسازی خریداری کردند و در هنگام خرید آن زمینها کاربری منطقه «هزارپیچ» مسکونی بوده، اما بعد از گذشت چند سال کاربری این منطقه به فضای سبز تغییر پیدا کرد و در حال حاضر نیز شهرداری گرگان مجوز ساخت و ساز در این منطقه را به مالکان نمیدهد.
بنابر گفته برخی از اعضای شورای اسلامی شهر گرگان حتی برخی از این مالکان در سالهای گذشته از شهرداری گرگان مجوز ساخت دریافت کردهاند، اما بعد از مدتی شهرداری کاربری را به مسکونی تغییر داده و دیگر اجازه ساخت در این منطقه را صادر نکرده است.
شهرداری گرگان نیز برای اجرای پروژههای گردشگری و از طرف دیگر تعیین تکلیف وضعیت زمینهای خریداری شده توسط تعاونیها اقدام به تملک این زمینها کرده است.
اما شب گذشته در هفتادمین جلسه رسمی و علنی شورای اسلامی شهر گرگان که لایحه تملک یکی از این املاک در منطقه «هزارپیچ» در صحن علنی شورای شهر گرگان مطرح شد، اعضای شورای اسلامی شهر گرگان نسبت به روند تملک در این منطقه و حتی اصل تملک در منطقه «هزارپیچ» نکات و انتقادهایی را مطرح کردند.
تملک در «هزارپیچ» تا به کی؟
رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شورای اسلامی شهر گرگان در این خصوص اظهار داشت: در جلسات قبلی هم تاکید شد که تملک در شهر را کنار بگذاریم.
صفرعلی پایینمحلی ادامه داد: در حال حاضر 30 هکتار زمین در هزارپیچ داریم که در حال حاضر بلا استفاده مانده و قرار بعدی ما این بود که اگر قرار است تملک کنیم یکجا تملک کنیم و در منطقهای موضوع تملک را به صورت یکجا داشته باشیم که یک معبری باز شود و برای شهروندان رفاه ایجاد کنیم.
وی افزود: اگر بخواهیم به همین صورت بودجه شهرداری را به سمت «هزارپیچ» ببریم تا 10 سال دیگر هم این تملکات تمام نمیشود و بودجه شهرداری در این منطقه به هدر میرود و تملک تا «هزارپیچ» تا به کی؟
هزارپیچ باید تعیین تکلیف شود / برخی مالکان فوت کردهاند
رئیس شورای اسلامی شهر گرگان خاطرنشان کرد: بالاخره زمینهای منطقه «هزارپیچ» باید تعیین تکلیف شود.
ناصر گرزین افزود: فرد آمده و 40 سال زمینی را در این منطقه خریداری کرده است؛ از طرفی اعلام میکنیم که فضای سبز است و مجوز ساخت به مالک نمیدهیم، از طرفی نیز فرد هم در آنجا مالکیت دارد و ما یا باید مجوز ساخت و ساز را در آن منطقه صادر کنیم و یا ملک را شهرداری خریداری کند.
وی تاکید کرد: خرید زمینها توسط یکی از شرکتهای تعاونی برای 30 سال قبل است و مالک نمیتواند ساخت و سازی را انجام دهد و شهرداری هم ملک را از وی خریداری نمیکند و حتی مالکانی را در این منطقه داریم که فوت کردهاند.
عضو دیگری از شورای اسلامی شهر گرگان تصریح کرد: من هم اعتقادی به پراکنده خریدن املاک ندارم و معتقدم باید در یک قسمتی املاک خریداری شود و یک منطقه به سامان مناسبی برسد.
علیرضا پزشکپور گفت: اما در گرگان نقاطی همانند «هزارپیچ» شرکتهای تعاونی زمینهایی را خریداری کردهاند و در این منطقه 12 شرکت تعاونی در این منطقه زمین دارند که مالکان این منطقه نزدیک به یک هزار نفر هستند.
وی اضافه کرد: به هر صورت باید تکلیف این زمینها مشخص شود، زیرا بسیاری از این افراد چند ده سال است که بلاتکلیف هستند و در حال حاضر بسیاری از مالکان بلاتکلیف هستند و این به هیچ عنوان وضعیت مناسبی نیست.
برجسازی تنها راه نجات «هزارپیچ» است
شهردار گرگان در خصوص این موضوع تاکید کرد: باید ارتفاع سازی و برجسازی در شهر گرگان توسعه داده شود و نگذاریم شهر گسترش پیدا کند و لکههای خالی تبدیل به بناهای مسکونی شود.
حسین صادقلو با بیان اینکه وضعیت هزارپیچ باید تعیین تکلیف شود، تصریح کرد: هزارپیچ متحمل ظلم مضاعف بر تعاونیهایی که از فقر کارمندی بسیار بالا برخوردار بودند شد، کارمندانی که با اندک درآمد ماهیانه توانستند زمینهایی را خریداری کنند و در زمان خرید، این زمینها کمترین مشکلی هم نداشتند از جمله شرکت تعاونی میثاق که برابر قانون برای اینها باید پروانه صادر میشد، اما به هر دلیل این منطقه بلاتکلیف باقی ماند.
وی افزود: تنها راه نجات «هزارپیچ» برجسازی است و در یک پلاک 10 هکتاری اجازه دهیم یک هکتار آن چند برج برای اعضای شرکت تعاونی که در این پلاک 10 هکتاری صاحب حق هستند ساخته شود و 9 هکتار دیگر را نیز فضای آزاد و یا کاربری تفریحی و توریستی دیده و بهرهبرداری شود و راه دیگر این است که برای این مالکان موضوع اجرای پروژههای تفریحی و توریستی را ساماندهی کنیم و به صورت مشترک با همکاری مالکان سرمایهگذار آورده شود و مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
ساماندهی «هزارپیچ» با ایجاد مکانهای تفریحی توریستی
صادقلو ادامه داد: پس از گذشت 32 سال محدوده هزارپیچ بلاتکلیف مانده است، این در حالی است که بر اساس طرح جامع جدید شهر گرگان «هزارپیچ» از محدوده قانونی و تملک خارج شده و امروز حتی نمیتوانیم این منطقه را تملک کنیم چون قانون به ما اجازه نمیدهد.
شهردار گرگان با بیان اینکه ایجاد مکانهای تفریحی توریستی با ورود سرمایهگذار میتواند به ساماندهی هزارپیچ کمک کند، خاطرنشان کرد: نباید شرکتهای تعاونی را که نسبت به خریداری زمین در این محدوده اقدام کردند بلاتکلیف نگه داریم چراکه آنها صاحب حق هستند و سرگردان گذاشتن آنها معنایی ندارد.
وضعیت «هزارپیچ» تعیین تکلیف شود/ مسئولان و دستاندرکاران باید پاسخگو باشند
سخنگوی شورای اسلامی شهر گرگان نیز در خصوص وضعیت کنونی هزارپیچ خواستار پاسخگویی مسئولان شد و گفت: بخش اعظمی از هزارپیچ جزو محدودهای بود که باید از خدمات شهری برخوردار باشد، اما اکنون با طرح جامع جدید این محدوده از خدمات شهری محروم و جزو حریم شهر قرار گرفته است.
حسین ربیعی با تأکید بر اینکه مسئولان و دستاندرکاران باید پاسخگو باشند، اضافه کرد: باید راهکاری اتخاذ شود که شاهد اجرای عدالت باشیم و به زودی وضعیت شرکتهای تعاونی در منطقه هزارپیچ تعیین تکلیف شود.
وی ابراز امیدواری کرد که اعضای هیئت امنای شهید کلانتری به توافق برسند تا شاهد تعیین تکلیف شرکت تعاونیها در منطقه هزارپیچ باشیم.
مردم متضرر نخست و آخر تعلل مسئولان در «هزارپیچ» گرگان
در نهایت با درنظر گرفتن تمام مسائل عنوان شده فوق به این نتیجه میرسیم که بیتدبیری مسئولان وقت و تعلل مسئولان شهرداری و شورای اسلامی شهر گرگان در خصوص تعیین تکلیف مالکان در منطقه «هزارپیچ» گرگان باعث شده تا مردم در این منطقه دچار ضرر شوند و اینکه شهرداری به دلیل وجود مالکان حقیقی در این منطقه بسیار زیبا، نتواند پروژههای گردشگری را به اجرا برساند و در نهایت ضرر ابتدایی و نهایی آن متحمل مردم گرگان خواهد شد. فارس