به گزارش پایگاه عدالت خواهان" در حالی که بسیاری از سیاستمداران اروپایی به صدر اعظم آلمان بابت سکوت در برابر سیاستهای زیاده خواهانه ایالات متحده آمریکا و دولت ترامپ انتقاد می کردند، آنگلا مرکل در آستانه برگزاری نشست اخیر گروه ۲۰ سخنان معناداری را در تقابل با سیاستهای ترامپ مطرح کرد.
این سخنان، بر نشست گروه ۲۰ که هم اکنون در هامبورگ در حال برگزاری است، سایه افکنده و موضع واشنگتن را در این نشست تضعیف کرده است.
صدر اعظم آلمان در گفتگو با نشریه "دی سایت" تاکید کرده است که زمان تکیه آلمان به دیگر کشورها (کنایه به ایالات متحده آمریکا) پایان یافته است. وی همچنین رویکرد ترامپ نسبت به مقوله جهانی سازی را مورد انتقاد شدید قرار داده است.
آنگلا مرکل در خرداد ماه امسال و پس از برگزاری نشست گروه ۷ نیز تلویحا تاکید کرده بود که ایالات متحده آمریکا شریکی قابل اعتماد برای اروپا محسوب نمی شود. با این حال مرکل طی روزهای اخیر مخالفت خود با سیاستهای ایالات متحده را به صورتی صریح تر بیان می کند. به راستی دلیل این مسئله چیست؟
مهم ترین دلیل در این خصوص، انتظاری است که کشورهای اروپایی و خصوصا اعضای اروپای واحد از آنگلا مرکل به عنوان یکی از رهبران سیاسی اصلی این مجموعه دارند. در دوران برگزاری رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ آمریکا، ترامپ رویکرد اقتصادی و نظامی منتقدانه ای را در قبال همکاری واشنگتن و اتحادیه اروپا در پیش گرفت.
محصول این نگاه نقادانه، تاکید بر افزایش هزینه های دفاعی و نظامی اعضای ناتو و تلاش دولت ترامپ برای وضع تعرفه های گمرکی سنگین بر برخی محصولات اروپایی بوده است. با همه این اوصاف، سران اروپایی که تصور می کردند هیلاری کلینتون نامزد پیروز رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا خواهد بود، حمایت خود را از وی اعلام کردند.
با اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، کشورهای اروپایی دچار سردرگمی فزاینده ای در قبال ترامپ و همراهان وی شدند. آنها هم اکنون رسما با سیاستمداری رو به رو هستند که خواستار تجزیه اتحادیه اروپا و حمایت از گروههای ملی گرا و راست افراطی در قاره سبز بوده و حمایت وی از برگزیت (خروج انگلیس از اتحادیه اروپا) بر هیچ کس پوشیده نیست!
ترامپ طی ماههای اخیر بارها مواضع سلبی و تندی در قبال اتحادیه اروپا اتخاذ کرده و تضمین های بیهوده رکس تیلرسون وزیر امور خارجه ایالات متحده به سران اروپایی در خصوص احترام به موجودیت اروپای واحد از سوی آمریکا، راه به جایی نبرده است.
ساز مخالف ترامپ با سران اروپایی در جریان برگزاری نشست سران ناتو و گروه هفت نشان داد که کرنش اروپا در برابر رئیس جمهور جدید و جنجالی ایالات متحده راه به جایی نخواهد برد. از این رو سیاستمداران اروپایی ترجیح داده اند مطابق میل شهروندانشان حرکت کرده و گارد بسته ای را در برابر ایالات متحده آمریکا و دونالد ترامپ رئیس جمهور این کشور به خود بگیرند.
با این حال دونالد ترامپ هرگز تصور نمی کرد که در آستانه برگزاری نشست گروه ۲۰، صدر اعظم آلمان به صورت صریح بر لزوم استقلال اروپای واحد از سیاستهای واشنگتن تاکید کند. حال باید در انتظار واکنش ترامپ و آثار این شوک بر بدنه دولت فعلی ایالات متحده آمریکا ماند.
آیا اظهارات مرکل مقدمه ای بر تشدید تقابل بین آمریکا و اروپای واحد خواهد بود یا پایان این بازی قلمداد می شود؟ پاسخ این سوال در آینده ای نزدیک و پس از بازگشت ترامپ به ایالات متحده مشخص خواهد شد./مهر