به گزارش پایگاه عدالت خواهان"به نقل از خبرگزاری تسنیم در اقلیم کردستان عراق، رفراندوم ادعایی سردمداران کرد فضای خاصی را بر کردستان عراق حاکم کرده است. هنوز مشخص نیست که آینده اقلیم کردستان در سایه چنین سیاستی به کدامین سمت و سو خواهد رفت. تجربه تعامل مثبت اقلیم و مرکز تا سال 2013 برای اکراد عراقی مملو از خاطرههایی است که در آن مشکلات اقتصادی جایی نداشته است. در آن سالها برخورداری از سهم 17 درصدی بودجه عراق، رضایتمندی مردمی و پیشرفتهایی را در پارهای از زمینهها به دنبال داشت. اگرچه که مشکلات زیادی در اقلیم کردستان به ویژه در زمینه خدمات رسانیها دیده می شود اما سالهای تعامل با حکومت مرکزی از دید اکراد عراقی به دوران طلایی تعبیر میشود.
به دنبال فروش مستقیم نفت اقلیم کردستان از سوی حکومت محلی و عدم توجه به قانون اساسی، بحرانی بر کردستان عراق سایه افکنده است که حکومت محلی تاکنون از رفع و چاره یابی آن عاجز مانده است. اینک با ادعای برگزاری رفراندوم، آینده این منطقه از عراق مشخص نیست. شرایط خاص منطقه و عراق، تشدید فشارهای داخلی و خارجی را بر سردمداران کرد با هدف تعویق رفراندوم و بازگشت به میز مذاکرات با بغداد به دنبال داشته است. آمریکا هیئت عالیرتبه خود را با هدف مذاکرات با جریانهای سیاسی کرد روانه اقلیم کردستان کرده است.
هشتمین بسته خبری خبرگزاری تسنیم را از رفراندوم اقلیم کردستان عراق در ادامه مشاهده میکنید.
هیئت عالیرتبه آمریکا در اقلیم کردستان: از مذاکرات تا پیشنهادها
هیئت عالی آمریکا متشکل از برت مکگورک نماینده ویژه دونالد ترامپ در ائتلاف به اصطلاح مبارزه با داعش، داگلاس سیلیمان سفیر آمریکا در عراق و کین گروس سرکنسول این کشور در اقلیم کردستان در شهر سلیمانیه با مسئولینی از اتحادیه میهنی کردستان و جنبش تغییر دیدار کردند.
مکگورک در این دیدارها به صراحت موضع واشنگتن را در مخالفت با برگزاری رفراندوم اقلیم کردستان اعلام کرده است. هوشیار عمر علی از مسئولین ارشد جنبش تغییر به خبرنگاران گفت: برت مکگورک در این دیدار به آنها گفته است که به اقلیم کردستان آمده است تا پیام دوباره آمریکا را در مخالفت صد در صدی با برگزاری رفراندوم به اطلاع اکراد عراقی برساند.
وی همچنین به نقل از این مسئول بلندپایه آمریکایی گفت که چارچوب مشخصی برای رفع مشکلات کنونی اربیل - بغداد با همکاری نخست وزیر عراق در نظر گرفته شده است و این موضوع هفته آینده در شورای امنیت سازمان ملل متحد به بحث گذاشته میشود. به گفته هوشیار عمر علی، نماینده رئیس جمهوری آمریکا همچنین گفته است کمیته مشترکی با حضور انگلیس و فرانسه جهت چاره یابی مشکلات فعلی اقلیم کردستان و حکومت مرکزی عراق تشکیل میشود.
این عضو جنبش تغییر همچنین فاش کرده است که هیئت آمریکایی در نهایت گفته است که رفراندوم اقلیم کردستان از سوی پارلمان محلی به تعویق بیفتد. دیدارهای مکگورک در حالیست که مسعود بارزانی دیروز در شهرستان آکری بار دیگر بر عدم تغییر زمان برگزاری رفراندوم تاکید کرد. گفته میشود نماینده ویژه رئیس جمهوری آمریکا در دیدار با بارزانی جایگزین رفراندوم را به وی ارائه خواهد کرد. مسعود بارزانی در تمام سخنرانیهای رفراندومی خود در هفته های اخیر، گفته است آنهایی که درخواست تعویق رفراندوم را مطرح میکنند باید جایگزینی برای این کار داشته باشند. از سوی دیگر گفته میشود تیمی مشترک از انگلیس و فرانسه با هدف میانجیگری میان اربیل و بغداد به اقلیم کردستان سفر خواهند کرد.
پیشنهادهای آمریکا به اقلیم کردستان عراق
بر اساس آنچه که در رسانههای اقلیم کردستان آمده است، آمریکا در خصوص رفراندوم سه پیشنهاد را به مسئولین کرد ارائه کرده است:
نخست: رفراندوم اقلیم کردستان به بعد از برگزاری انتخابات آتی پارلمان عراق موکول شود. بعد از برگزاری انتخابات سراسری عراق مذاکرات با حکومت مرکزی درباره کنفدرالیسم، استقلال یا حل و فصل مشکلات موجود از سر گرفته شود. مسئولین آمریکایی از رضایت حیدرالعبادی نخست وزیر عراق درباره این موضوع خبر دادهاند.
دوم: رفراندوم در سطح داخلی اقلیم کردستان و به دور از مناطق مورد منازعه برگزار شود. در این صورت نه آمریکا و نه حکومت مرکزی مخالفتی نخواهند داشت و نتایج آن را هم به رسمیت نخواهند شناخت.
سوم: رفراندوم بر اساس آنچه که بارزانی در سر دارد در اقلیم کردستان و مناطق مورد منازعه برگزار شود. آمریکاییها از قطع همکاریهای خود به کردها در چنین حالتی خبر دادهاند. همچنین گفتهاند در صورت بروز درگیری نظامی با بغداد هیچ انتظاری از آمریکا نداشته باشند.
رسانههای اقلیم کردستان خبر دادهاند که هیئت آمریکایی در مذاکرات خود با جریانهای کردی گفته اند در صورت قبول پیشنهاد نخست، همکاریهای واشنگتن در ابعاد نظامی و اقتصادی ادامه داشته و فشارها بر حکومت عراق هم افزایش خواهد یافت.
بیانیه ضد رفراندومی اتحادیه عرب
اتحادیه عرب با اکثریت آراء، رفراندوم اقلیم کردستان عراق را رد کرد. احمد جمال سخنگوی وزارت امور خارجه عراق گفته است ابراهیم جعفری وزیر خارجه این کشور از اعضای این اتحادیه درخواست کرده بود علیه رفراندوم اقلیم کردستان موضعگیری کنند. سخنگوی وزارت امور خارجه عراق همچنین رفراندوم اقلیم را خطری برای امنیت منطقه دانسته که بر زندگی مسالمت آمیز اقوام و مذاهب این کشور هم تاثیرگذار خواهد بود. روز سه شنبه گذشته هم پارلمان عراق بدون حضور نمایندگان کرد، رفراندوم اقلیم کردستان را در تضاد با قانون اساسی این کشور دانسته و آن را رد کرده بود.
وعده بارزانی به استاندار کرکوک
نزدیکی استاندار کرکوک به بارزانی و حزب دموکرات کردستان عراق در نوع خود جالب توجه است زیرا در گذشته، نجم الدین کریم یکی از منتقدان این حزب بوده است اما اینک یکی از مدافعان رفراندوم و نزدیکان رئیس اقلیم کردستان است. lvinpress به نقل از سایت الغدیر عراق اعلام کرده است که مسعود بارزانی وعده داده است در صورت الحاق کرکوک به خاک اقلیم کردستان، نجم الدین کریم استاندار کرد کرکوک به شخص دوم سیاسی اقلیم کردستان تبدیل شود. الغدیر این خبر را از یک منبع کردستانی اعلام کرده است که نام وی فاش نشده است.
کردها دوباره به بغداد می روند: مذاکره با ائتلاف ملی در دستور کار است
یک مسئول در ائتلاف ملی عراق اعلام کرده است که هیئت مذاکره کننده اقلیم کردستان هفته آینده به بغداد خواهند رفت و مذاکرات کردها و ائتلاف ملی شیعیان دوباره از سر گرفته خواهد شد.
عبداله زیدی مسئول میز کردستان در ائتلاف ملی شیعیان عراق گفته است که در گفتگوی تلفنی رئیس نهاد ریاست اقلیم کردستان با وی توافق شده است که این هیئت در هفته آینده به بغداد سفر کند. به گفته وی، ریاست هیئت اقلیم کردستان با روژ نوری شاویس معاون سابق نخست وزیر عراق و عضو دفتر سیاسی حزب دموکرات کردستان خواهد بود. زیدی ابراز امیدواری کرده است که این گفتگوها دریچهای به روی مشکلات انباشت شده اربیل - بغداد و تاثیر مثبتی بر وضعیت فعلی از جمله صرف نظر از برگزاری رفراندوم باشد. این در حالی است که حیدرالعبادی نخست وزیر عراق هم در کنفرانس خبری هفتگی خود درخواست کرده بود هیئت اقلیم کردستان با هدف تداوم مذاکرات به بغداد سفر کند. وی بار دیگر بر غیر قانونی بودن رفراندوم اقلیم کردستان تاکید کرده بود.
شورای استانی صلاح الدین هم به جمع مخالفین رفراندوم پیوست
پس از اعلام نظر صریح شورای استانی دیاله، شورای استان صلاح الدین هم روز چهارشنبه به اتفاق آراء تصویب کرد که برگزاری رفراندوم اقلیم کردستان در این استان ممنوع است. این شورا با تاکید بر حفظ تمامیت ارضی عراق، برگزاری رفراندوم اقلیم کردستان را در مناطق شرقی این استان رد کرده است.
فرمانده پیشمرگ اعلام کرد: داعش در تلاش برای جنگ پیشمرگ و حشد شعبی
فرمانده محور عملیاتی غرب کرکوک و از مسئولین ارشد حزب دموکرات کردستان عراق گفته است که گروه تروریستی داعش در الحویجه تلاش میکند نیروهای پیشمرگ و حشد شعبی را رو در روی هم قرار دهد. کمال کرکوکی به رسانه حزبی خود گفته است بر اساس اطلاعات دریافتی، داعش در الحویجه به دنبال پرچمهای عراق و حشد شعبی است تا با این پرچمها به صفوف نیروهای پیشمرگ حمله ور شود. وی هدف داعش را ایجاد ناآرامی و دشمنی میان نیروهای پیشمرگ و حشد شعبی دانسته است.
العبادی و چگونگی تعامل با موضوع رفراندوم اقلیم: بغداد با کلمه تعویق موافق نیست
یک رسانه کردی از تلاشهای نخست وزیر عراق با هدف ممانعت از برگزاری رفراندوم گزارش داده است. سایت sharpress به نقل از آنچه که سند اختصاصی خود نامیده است گزارش داده است که در آخرین جلسه هیئت وزیران عراق به ریاست حیدرالعبادی، موضوع رفراندوم در دستور کار قرار گرفته است. بنا به گزارش این سایت، بغداد در تلاش است از طریق آمریکا فشارها بر حکومت اربیل تشدید و از برگزاری رفراندوم جلوگیری به عمل آید.
در ادامه این گزارش آمده است که بغداد موضوع رفراندوم را به کلی رد کرده و با تعویق آن موافق نیست زیرا چنین موضوعی در واقع نوعی مشروعیت بخشی به تلاشهایی است که بارها از سوی حکومت مرکزی در تضاد با قانون اساسی کشور عنوان شده است، لذا از دید بغداد عدم برگزاری رفراندوم اولویت است نه تعویق آن به زمان دیگری. حیدرالعبادی اقدامات یکجانبه کردها در کرکوک را به حمله صدام به کویت تشبیه کرده است. نخست وزیر عراق همچنین در جلسه هیئت وزیران این کشور به مسائل و مشکلات داخلی اقلیم از جمله اتمام دوره ریاست بارزانی و تعطیلی پارلمان محلی پرداخته است. گفته می شود نخست وزیر عراق دستور داده است نیروهای امنیتی این کشور از مقرهای احزاب کردی در بغداد محافظت کنند. پیشتر این احزاب در نامهای به وزارت کشور عراق چنین درخواستی را مطرح کرده بودند.
اتحاد اسلامی در نشستهای پارلمان شرکت میکند
اگرچه همراهی اتحاد اسلامی کردستان با دو حزب اتحادیه میهنی و دموکرات کردستان عراق در چگونگی از سرگیری فعالیتهای پارلمان محلی اقلیم مسجل شده بود اما سخنگوی این حزب در تایید دوباره این موضعگیری اعلام کرد که فراکسیون اتحاد اسلامی کردستان در نشست افتتاحیه مجدد پارلمان شرکت خواهند کرد. هادی علی گفته است که با دو حزب حاکم اقلیم به توافق مشترکی در خصوص پارلمان رسیدهاند. اتحاد اسلامی کردستان از ابتدای طرح موضوع رفراندوم از نزدیکان حزب دموکرات کردستان بوده است.
قفل پارلمان اقلیم گشوده میشود: نشست افتتاحیه، جمعه ساعت 19 به وقت محلی
همزمان با تشدید فعالیتهای دو حزب اتحادیه میهنی و دموکرات کردستان عراق، نائب رئیس پارلمان اقلیم از گشوده شدن قفل پارلمان اقلیم در روز جمعه خبر داد. جعفر ایمنکی گفت، تحت هیچ شرایطی جلسه روز جمعه پارلمان به تعویق نخواهد افتاد. در صورتی که جنبش تغییر و جماعت اسلامی کردستان تن به توافق پارلمانی دو حزب حاکم ندهند مسن ترین نماینده در نشست روز جمعه ریاست پارلمان را بر عهده خواهد داشت و در نشستهای بعدی موضوع انتخاب هیئت رئیسه پارلمان در دستور کار قرار خواهد گرفت. گفته میشود بر اساس قوانین داخلی پارلمان اقلیم کردستان در صورت غیبت رئیس پارلمان، نائب رئیس، وظایف وی را عهده دار خواهد شد بنابراین به فرض عدم بازگشت یوسف محمد از جنبش تغییر، حزب دموکرات کردستان عراق ریاست پارلمان را هم تصاحب خواهد کرد.
جماعت اسلامی در نشست افتتاحیه مجدد پارلمان شرکت نخواهد کرد
رئیس فراکسیون جماعت اسلامی در پارلمان اقلیم کردستان اعلام کرده است در صورتی که موضوع از سرگیری فعالیت های پارلمان، توافقی دو سویه میان احزاب اتحادیه میهنی و دموکرات کردستان باشد در نشست افتتاحیه شرکت نخواهند کرد. مروان گلالی به شبکه nrt گفته است هر گونه توافق خارج از اراده پنج حزب اصلی سیاسی در اقلیم کردستان نوعی از کودتا محسوب میشود. تصمیم به از سرگیری فعالیتهای پارلمان اقلیم کردستان در حالیست که روز 12 اکتبر سال 2015 نیروهای وابسته به حزب دموکرات کردستان عراق از ورود یوسف محمد رئیس پارلمان اقلیم به شهر اربیل جلوگیری کرده و از آن تاریخ تاکنون پارلمان کردستان عراق فعالیتی نداشته است.
جنبش تغییر هنوز مردد است، امروز تصمیمگیری میشود
جنبش تغییر از منتقدان برگزاری رفراندوم اقلیم کردستان در این مقطع، هنوز نظر نهایی خود را برای بازگشت یا عدم بازگشت به پارلمان محلی اعلام نکرده است. در جلسه دیشب شورای ملی این حزب هم تصمیم گیری درباره این موضوع به جلسه امروز موکول شده است. عبدالرزاق شریف از مسئولین ارشد جنبش تغییر پس از نشست دیشب شورای ملی این حزب به خبرنگاران چنین گفت که با درخواست آنها نشست پارلمان اقلیم به روز جمعه موکول شده است. مشخص نیست که آیا جلسه هیئت عالی آمریکا با سران جنبش تغییر در سلیمانیه، نماینده این حزب را دوباره بر صندلی ریاست پارلمان اقلیم خواهد نشاند یا نه. جلسه امروز داخلی جنبش تغییر به تمام گمانه زنیها پایان داده و چگونگی فعالیت مجدد پارلمان اقلیم کردستان مشخص خواهد شد.
انتهای پیام//