9 مرداد 1396 اخبار روز اقتصادی ،

می‌توانیم از معادن 230.000.000.000.000 تومان درآمد داشته باشیم/ معادن، کلیدِ قفل 10 میلیون شغل است

می‌توانیم از معادن 230.000.000.000.000 تومان درآمد داشته باشیم/ معادن، کلیدِ قفل 10 میلیون شغل است

به گزارش پایگاه عدالت خواهان"معدن ایران دارای ظرفیت وسیع و شگرفی است و طبق بررسی‌های صورت گرفته تاکنون حدود 6 هزار معدن با 70 نوع ماده معدنی در کشور مورد شناسایی قرار گرفته و کشور دارای 15 هزار محدوده امید بخش معدنی است  که  40 میلیارد تن ذخایر قطعی به ارزش بیش از 770 میلیارد دلار در آنها وجود دارد.

12 معدن بزرگ و مهم و 8 درصد ذخایر روی و سه درصد سرب جهان در ایران قرار دارد و کشور ما چهارمین تولید کننده سنگ تزئینی در دنیا است و ذخایر شناسایی شده مس ایران به بیش از 30 میلیون تن می‌رسد.

اما با این همه، نقش معدن در تولید ناخالص داخلی و توسعه اقتصادی و اشتغال چندان قابل توجه نیست و به گفته مسئولان معدنی کشور، این بخش نیازمند توجه و حمایت جدی در قالب یک برنامه ریزی مدون و دقیق است.

به همین منظور و برای بررسی ظرفیت ها و چالش های بخش معدن گفتگوی تفصیلی با مهدی کرباسیان رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) صورت داده ایم که مشروح آن در ذیل آمده است:

وضعیت بخش معدن چگونه است؟

معدن یک ویژگی طبیعی خدادادی است که هر کشوری از آن برخوردار نیست و الان ایران جزو 15 کشور برتر معدنی به لحاظ استخراج و اکتشاف و یکی از 10 کشور بزرگ به لحاظ ذخایر معدنی است و با اکتشاف و استخراج بیشتر مطمئناً وضعیت بهتری در بازارهای جهانی خواهیم داشت.

در سال تولید و اشتغال برنامه برای استفاده بیشتر از بخش معدن چیست؟

یکی از سیاست های اساسی در اقتصاد مقاومتی، جلوگیری از خام فروشی است و معدن یکی از اولویت های اشتغال و تولید است و با کاهش خام فروشی و رویکرد فرآوری ذخایر معدنی تحقق هذف گذاری های های اقتصادی کشور در دستور کار قرار گرفته است.  

 آیا ظرفیت های بکر معدنی در ایران وجود دارد؟

ایران در بخش معدن دارای  ظرفیت های بالایی است  و به عنوان مثال معدن سرب و روی مهدی آباد، دومین معدن بزرگ دنیا است  که در دهه  30 شمسی و دو دهه بعد حدود  57 هزار متر حفاری انجام شد و  این معدن دارای  بیش از 600 میلیون تن ذخیره معدنی ، روی ، خاک سولفیده و اکسیده  و در آن حدود 185 میلیون متر مکعب باطله برداری صورت گرفته است.

الان وضعیت معدن مهدی آباد چگونه است؟

در سال گذشته در مزایده بین المللی که برقرار شد،کنسرسیوم ایرانی متشکل از تولیدکنندگان روی و برخی از پیمانکاران موفق  برای یک بازه 24 ساله برنده مزایده شدند و مقرر شد با پرداخت حقوق دولتی، تا 4 سال عملیات ساخت کارخانه و 20 سال نیز بهره برداری را انجام دهند و این کارخانه 800 هزار تنی احداث خواهد شد.

این معدن دارای مشکلاتی برای بهره برداری است و متقاضیان خارجی برای مشارکت داشته و در ابتدای دولت یازدهم هم تلاش هایی برای همکاری با این شرکت  و کنسرسیوم صورت گرفت، اما بدلایل مختلف منجر به عملیات بهره برداری نشد.

 جایگاه ایران در خصوص تولید روی چگونه است و بهره برداری از این معدن چه تأثیری در ارتقاء رتبه ایران خواهد داشت؟

بهره برداری از این معدن موجب خواهد شد تا 420 هزار تن شمش آلومینیوم مورد نیاز کارخانه های مختلف در سطح کشور تأمین شود و با تولید روی در این کارخانه، ایران به رتبه 8 تولید روی در جهان خواهد رسید و امیدواریم معادن روی بیشتری به بهره برداری برسند.

کشورهای بزرگ معدنی بطور میانگین تا چه میزان از ظرفیت های معدنی در تولید و اشتغال بهره می برند؟

طبق آمارهای سال 2015 بیشترکشورهای موفق و پیشرفته در صنایع معدنی حدود 87 میلیارد دلار از طریق استخراج مواد از معادن بدست آوردند که با فرآوری کردن آنها ارزش افزوده 640 میلیارد دلار را ایجاد کردند و این در صنایع پائین دستی به چیزی حدود 2 هزار و 400 میلیارد دلار ارزش افزوده رسید و بیش از یک  تا 10 میلیون شغل ایجاد کرده است.

  تکمیل نبودن زنجیره معدنی تا چه حد موجب خام فروشی شد و در سالهای اخیر چه اقداماتی برای جلوگیری از خام فروشی صورت گرفته است؟

در سال 92 چرخه های معدنی بویژه در بخش فولاد نامتوازن بود  و طرح جامع فولاد ارائه شد که درافق 1404 باید به میزان تولید 55 میلیون تنی دست پیدا کنیم و به صادرات 6 میلیون تنی در سال گذشته دست یافتیم که این مصداق بارز اقتصاد مقاومتی با رویکرد درون گرایی و برون نگری است و تولیدات ما صادر می شوند. کشور ما دارای معادن سنگ آهن و ذغال سنگ  و گاز است که  ممزوج شدن اینها با هم  در کنار وفور نیروی متخصص می تواند گره های بخش معدن را باز کند و با تکمیل کارخانجات نیمه تمام و تاسیس کارخانه های جدید از خام فروشی جلوگیری اشتغال وسیع ایجاد کرد.

 در برنامه ششم توسعه تا چه میزان به معدن و صنایع معدنی توجه شده است؟

 با توجه به اینکه زمینه های اقتصاد مقاومتی در معادن فراهم است اما در برنامه ششم توسعه توجه محسوسی به معدن ها نشده است و باید این موضوع را مد نظر قرار داد که بخش خصوصی برای ترغیب شدن به سرمایه گذاری نیاز به توجه دارد و قسمتی از بخش معدن که مربوط اکتشاف بوده، دولتی است و ایمیدرو تلاش کرد ظرف این دو سال  اکتشاف 250 هزار کیلومتر را آغاز کرده  ولی نیاز به حمایت دولتی احساس می شود.

چه حمایتی از سوی دولت باید صورت گیرد؟

صندوق بیمه معدن می تواند در توسعه بخش معدنی نقش بسزایی داشته باشد، ضمن اینکه سرمایه های اختصاص یافته  به این صندوق با هماهنگی دولت و مجلس از 10 میلیارد تومان در سال 94 به  110 میلیارد تومان افزایش یافته  ولی این عدد بزرگ نیست و پیشنهاد ما سرمایه گذاری 300 تا 500 میلیون دلاری برای یک بازه زمانی 5 ساله بود تا این صندوق بتواند به خوبی از بخش خصوصی فعال در اکتشاف و استخراج معدن حمایت کند.

نکته اصلی این است که اگر عزم جدی برای سرمایه گذاری در بخش معدن را داریم دو  راه حل وجود دارد یکی این که بخش خصوصی بطور ویژه فعال شود چرا که سرمایه گذاری در معدن ریسک است و این ریسک را باید دولت از طریق حمایت های لازمه پوشش دهد اما وقتی به جریان بیافتد درآمد پایدار به دنبال دارد.

نکته دیگر فراهم نبودن زیرساخت ها در بخش معدن است. با توجه به اینکه معادن اغلب در شهرهای دور هستند مشکلاتی در خصوص جاده، برق و حمل و نقل وجود دارد که اینها را دولت باید رفع کند و باید بپذیریم که این رفع این مشکلات سرمایه بر است.

 نقش سازمان های توسعه ای مثل ایمیدرو در توسعه بخش معدن در کشور چیست؟

با توجه به مشکلاتی که برای بخش خصوصی  فعال در حوزه معدن وجود دارد و اینکه بازگشت سرمایه در معدن نسبت به بخش های دیگر اقتصادی به سرعت صورت نمی پذیرد، انگیزه برای سرمایه‌گذاری در این بخش کمتر است و در این شرایط نقش سازمان های توسعه ای مثل ایمیدرو بیش از پیش مشخص می شود که از بخش خصوصی حمایت های لازم را انجام دهد. این در حالی است که در سالهای اخیر ایمیدرو در کنار بخش های فعال بوده و نه رقیب آنها و مشارکت دوسویه وجود دارد.

  وضعیت خصوصی سازی ها در بخش معدن را چگونه ارزیابی می کنید؟

خصوصی سازی در بیشتر بخش ها به درستی صورت نگرفت و سازمان ایمیدرو در پی خصوصی سازی های سالهای گذشته بابت فروش 70 درصد از اموال سازمان 3 هزار و 500 میلیارد تومان طلبکار است و این جدای از 20 میلیاردی است که در قالب رد دیون در دولت های قبل داده شده  و باز نگشته و سازمان را دچار مشکل کرده است.

 سرمایه گذاری در بخش معدن را چگونه می بینید؟

پس از برجام ورود تکنولوژی به ایران هموار شده و می توانیم از دانش روز دنیا بهره ببریم و با تضامین لازم و استفاده از بیمه ها می توان سرمایه گذاری بیشتری را در بخش معدن جذب کرد و ژاپن،کره جنوبی،آلمان و ایتالیا از جمله کشورهایی هستند که برای مشارکت و سرمایه گذاری اعلام آمادگی کردند اما این کار نیازمند همکاری ها لازم وزارت اقتصاد، وزارت امور خارجه و بانک مرکزی است تا تسهیلاتی را فراهم کنند تا سرمایه گذاری جذب شود.

دولت باید چه اقداماتی برای توسعه معدن انجام دهد؟

ابتدا باید همه دستگاه های اجرایی کشور این را بپذیرند که بخش معدن دارای ظرفیت های مناسب برای توسعه اقتصادی کشور و نیازمند حمایت ویژه است، اگر بتوانیم مواد اولیه صنعت را از داخل کشور تأمین کنیم که در بسیاری از صنایع امکانش وجود دارد، در نتیجه ارزش افزوده بیشتری حاصل  و اشتغالزایی نیز انجام می شود، ضمن اینکه این امر نیازمند همکاری قوای دیگر نیز هست و مجلس پیرامون تسهیل قوانین موجود، اقدامات اساسی انجام دهد. باید برنامه ریزی دقیق صورت گیرد تا در یک برنامه میان مدت 5 ساله یا 10 سال بخشی از فعالیت ها تکمیل شود مثلاً بحث زمین شناسی و اکتشاف را باید در یک بازه زمانی میان مدت کامل انجام داد و با اینکه اقداماتی صورت گرفته اما هنوز کارهای زیادی در این خصوص باید انجام داد.

  آیا از صندوق توسعه ملی منابعی به بخش معدن اختصاص یافته یا خیر؟

کمک هایی از سوی صندوق توسعه ملی برای بخش های معدنی صورت گرفته و وام هایی را در لیست قرار داده اند اما مشکل جدی در این خصوص وجود دارد که منابع صندوق محدود است و برخی از وام گیرندگان این صندوق به دلایل مختلف توانایی بازپرداخت را نداشته اند و معوقه زیادی دارند و علی رغم اینکه معدن جزو اولویت های این صندوق برای ارائه تسهیلات است، ولی معدن نیازمند نگاه ویژه تری است.

 وضعیت صادرات سنگ آهن و محصولات فرآورده آن چگونه است؟

هنوز میزانی از سنگ آهن برداشتی، صادر می شود و 20 میلیون تن سال گذشته صادرات سنگ آهن انجام شده و در این خصوص چند نکته حائز اهمیت است. باید سنگ آهن بیشتر برداشت کنیم و ما فقط در سنگان سال گذشته 7 میلیون تن که این رقم باید به 40 میلیون تن برسد، شاید برداشت بیشتر نیازمند این باشد که نوآوری ها و تکنولوژی های جدید بیاید و این موضوع را هم باید مد نظر قرار داد که اشکالی ندارد که برخی مواقع اگر مواد خام صادر شود ، درآمد حاصل از فروش آن صرف سرمایه گذاری در همان بخش شده و نباید صرف هزینه جاری شود.

با پایان عمر دولت دوازدهم  احتمال تغییر وزیر صنعت وجود دارد و آیا در صورت تغییر وزیر شما همچنان در سمت خود باقی می مانید یا خیر؟

در خصوص وزیر صنعت که اختیار با رئیس جمهور محترم است که چه شخصی را به مجلس معرفی می کند و آقای نعمت زاده نیز زحمات زیادی برای صنعت کشور کشیده اند. اما در مورد شخص بنده ، من خودم اعتقاد دارم که فردی بیاید که از ما فعال تر باشد و بنده به‌عنوان خدمتگزار جمهوری اسلامی از شب پیروزی انقلاب تا امروز درجاهای مختلف مثل، نفت،گمرک، وزارت اقتصاد، تامین اجتماعی، بنیاد مستضعفان، حمل و نقل وزارت راه، فرمانداریها وشهرداری تهران و بسیاری جاهای دیگر افتخار خدمت گذاری داشته ام. 

گفتگو از علیرضا مرادی و  هادی سیانکی

انتهای پیام/

 

 

 

برچسب ها:

به اشتراک بگذارید :

دیدگاه
1
دیدگاه شما :
پای میلیاردها تخلف درمیان است/چرا برای قطع رانت و تبانی عده ای در سازمان نظام مهندسی استان گلستان اقدام قاطع صورت نمی گیرد؟واقعا چرا؟ اعتبار کالابرگ بر اساس کدملی سرپرستان خانوار شارژ می‌شود/خرید با کالابرگ، جدای از اعتبار تخصیصی و پرداختی بابت یارانه ماهانه آیت الله خامنه ای تنها مسئول در جمهوری اسلامی بخش دوم/سخنی با مسولین ارشد استان سیاست زده گلستان/ 48 درصد مردم استان سیاست زده گلستان زیر خط فقر زندگی می کنند شما آقایان چه راحت شب را با خیالی آسوده به صبح میرسانید!! بخش اول/سخنی با مسولین ارشد گلستان/ 48 درصد مردم استان سیاست زده گلستان زیر خط فقر زندگی می کنند شما آقایان چه راحت شب را با خیالی آسوده به صبح میرسانید!! عکس/داشتن دو مسولیت همزمان جناب شهردار /کدامیک قانون را نادیده می گیرند ، نظام مهندسی گلستان یا شهردار؟ یا هردو؟+سند پیشنهاد عجیب یک گروهک پس از استعفای ظریف! روحانی و جهانگیری هم محاکمه خواهند شد؟/ اتلاف ۱۸ میلیارد دلار از منابع ارزی/همتی هم محاکمه خواهد شد؟ ضعف فضاسازی استان گلستان در ماه مبارک رمضان؛ مسئولان پیگیری نمی‌کنن سوءاستفاده از بیت‌المال محاربه با خدا عدو شود سبب خیر/ ترامپ جیره کدام معارضان ضدانقلاب را قطع کرد؟ تجمع دانشجویان در اعتراض به کشته‌شدن قتل امیرمحمد خالقی دانشجوی دانشگاه تهران +فیلم آقای بی وجدان فرصت طلب بفکر آبروی انقلاب باشید عکس/آیا رئیس‌جمهور این فرد را که برای عکس گرفتن در کنارش قرار دارد را می‌شناسد؟/ آیا پزشکیان از هویت او مطلع بود یا نبود؟ عکس/انتصاب با سوابق هتاکی و فحاشی به شهدای جان فدای مردم ایران؛ به مدیرعاملی ابر پالایشگاه نفت و بزرگترین شرکت قیرسازی در ایران و خاورمیانه اصرار رسانه‌های اصلاح‌طلب بر مذاکره با امریکا/ اگر می‌توانی بزن، اگر نمی‌توانی، صبر و پایداری کن؛ و اسیر هیجان مشو فیلم، جزئیات و تصاویر/ سوال از رئیس جمهور؛ عناصر بدسابقه در دولت روز به روز بیشتر می‌شوند؟! خوابگاه دانشجویی دختران مجدد دچار آتش سوزی شد +بسته عزاداری به مناسبت رحلت جانسوز پیامبر مهربانی و شهادت امام مجتبی(ع)/ چرا امام‌ حسن(ع) شجاع‌ترین چهره تاریخ اسلام است؟ افشای بازدید مالک تلگرام از مرکز صهیونیستی در باکو چگونه موساد در لبنان با تلفن همراه جاسوس جذب می‌کند؟ جزئیات دستگیری یکی از عوامل گروهک جیش‌الظلم شماره موبایل محسنی اژه‌ای شماره موبایل آقای اژه ای شماره موبایل شخصی آقای اژه ای شماره تماس مستقیم آقای اژه ای شماره موبایل آقای محسنی اژه‌ای تماس مستفیم با اژه ای ارتباط و تماس واکنش حجت الاسلام مصطفی رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها به اظهارات اخیرپزشکیان جزئیات تازه از ماجرای مرگ مرحوم میرموسوی متهم فوت شده در لاهیجان اقدام اسپانلو دادستان انقلابی و تلاشگر استان گلستان در راستای حفظ چند صد میلیارد پول بیت المال در شهرداری گرگان طرز درست کردن عصاره لیمو سیر و جعفری برای درمان پاکسازی و سم زدایی کبد و گرفتگی عروق قلب/طب سنتی, نحوه تهیه عصاره سیر لیمو جعفری, نحوه تهیه عصاره لیمو سیر و جعفری, طرز تهیه عصاره لیمو سیر و جعفری, طرز تهیه عصاره سیر لیمو جعفری عکس اسناد/ درخواست مطالبه گران انقلابی گلستان از وزیر راه و شهرسازی در راستای دهمین دوره انتخابات هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی استان گلستان انتصابات افراد مسئله دار مسعود پزشکیان نهمین رئیس‌جمهور و رئیس چهاردمین دولت جمهوری خانم ترک فرماندار کردکوی! مگر بیت المال شهرداری ارث پدرتان است؟ ظریف را بیشتر بشناسید/ از شانتاژ و جنجال تا ژست استعفا محمد جواد ظریف رئیس شورای موسوم به «شورای راهبری کابینه» پیدا و پنهان رای اعتماد نمایندگان به لیست رئیس جمهور عکس/بازگشت تیم زنگنه به وزرات نفت فیلم و عکس/سخنان کامل رهبرانقلاب حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در اولین دیدار رئیس جمهور و اعضای هیئت دولت چهاردهم قرار است، تیم اقتصادی مسعود پزشکیان چگونه مشکلات اقتصادی را حل کند؟ مداحی و فیلم/به مناسبت اربعین/ ابا عبدالله الحسین؛ این راه، راه عشق است فیلم و عکس/ انتقاد خادملو مطالبه گر گلستانی به ایجاد کانال اتصال خلیج گرگان به دریای خزر در بستر شن روان/ پیش بینی خشک شدن کانال ایچاد شده تا 4 سال دیگر در شهرداری شهرستان کردکوی چه خبر است ؟ _ ۱ اسناد/آزمون بزرگ برای مدیرکل راه و شهرسازی و نهادهای نظارتی در تایید صلاحیت کاندیداهای انتخابات نظام مهندسی استان گلستان عکس/صدور مجوزهای کیلویی و بدون حساب و کتاب برای استخراج ید از اراضی شمال گلستان فیلم/این موشک ضد موشک ندارد آسیب شناسی مدیریت / مدیران استان گلستان برخلاف دولت انقلابی , مردمی ,سخت کشی و فسادستیزی شهید رئیسی , انتصاب باندی و ناکارآمد , کار نمایشی , صددرصد انتقادپذرنبودن , عدم مبارزه با فساد, برکناری کارکنان جریان انقلابی و مطالبه گر,, ریخت پاش بیت المال و ... از جمله عملکرد آنان میباشد مطالبه گری/مطالبه گری از دیدگاه اسلام و در کلام رهبران انقلاب/مطالبه گری چیست؟/هدف مطالبه گری/ مطالبه گری در کلام رهبری مطالبه گری در نهج البلاغه مطالبه‌گری‌ها منطقی دلیل ترور اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس مشخص شد +جزئیات ترور اسماعیل هنیه در تهران/ علت و ابعاد این حادثه در حال بررسی و نتایج آن متعاقبا اطلاع رسانی خواهد شد. كساني كه كار را نمي‌شناسند ولي مسئوليت قبول مي‌كنند، خائن هستند. پرونده پولشویی موسسه نور روی میز حجت الاسلام محمدرضا مزیدی رئیس پاک دست و عدالت محور دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اخلالگران در نظام اقتصادی کشور در استان گلستان فیلم/دلیل شهادت مصطفی نوروزی و مهدی جهانتیغ و محسن جعفری/لحظه پیدا شدن پیکر شهیدان وزارت اطلاعات(مصطفی نوروزی،مهدی جهانتیغ،محسن جعفری) از آب های دریای عمان انتشار لیست ثبت نام کنندگان انتخابات هیت مدیره نظام مهندسی استان گلستان قبل از تایید صلاحیت+اخبار نظام مهندسی ساختمان استان گلستان