ضعف برخورد در استفاده از ظرفیت روستاهای مازندران/ لزوم خروج از نگاه بسته و توجه به ظرفیتهای روستاها
به گزارش پایگاه عدالت خواهان"به نقل از بصیرنیوز، روستا به عنوان بخش بزرگی از نظام اجتماعی و جمعیتی کشور که در آن تعداد فراوانی از عوامل انسانی مولد سکونت دارند، باید در رأس توج سیاستگذاران و برنامهریزان قرار داشته باشد، چرا که در روستاها به دلیل وجود ذخائر ارزشمندی همانند وجود نیروی فعال انسانی، منابع طبیعی و فرصتهای بکر، همواره نقش تعیینکننده مهمی در کشورمان دارند.
روستا تنها به تولید و خودکفایی میاندیشد در بسیاری از کشورها روستاها نقش مولدی در نظام تولید دارند و به عنوان یک فرصت قابل اتکای سیاسی اقتصادی، سهم بزرگی از اعتبارات و امکانات را بهخود اختصاص میدهند، همچنین به دلیل دارا بودن فضای بسیار مناسب، استفاده از دستاوردهای این گروه بسیار بزرگ، فرصتی را ایجاد میکند که با افزایش اشتغالزایی نقش فراوانی در رونق تولیدات داخلی دارند.
زمانالله زمانی کارشناس مسائل اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار ما، با اشاره به اینکه روستا همواره از اهمیت بالایی برخوردار بوده است، گفت: به دلیل آنکه دستاوردهای روستا بسیار گسترده و قابل اتکا است به راحتی میتوان از اقتصاد تک محوری نفتی خارج شد.
وی با بیان اینکه وجود یک اراده برای فعالسازی مردم در روستا برای بهبود وضعیت اقتصاد کشور بسیار تاثیرگذار است، تصریح کرد: روستاها در ایجاد ثبات امنیت اجتماعی و کاهش آسیبها نقش فراوانی دارند و این امر خود موجب تحرک اقتصادی در روستاها میشود.
کار و تولید، شعار حیاتی روستایی است این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه روح تعاون در روستاها موجب رونق کسب و کار میشود، اظهار کرد: روحیه کار و لزوم به پایان رساندن آن در میان روستائیان همواره نسبت به شهرها بیشتر است.
زمانی با بیان اینکه مهمترین معضل مردم در روستاها بیکاری است، خاطرنشان کرد: معضل بیکاری مشکلی است که در تمام کشور وجود دارد اما روستائیان به دلیل فصلی بودن شغلشان در بسیاری از روزهای سال بیکار هستند و از ذخیره گذشته خود بهره میبرند.
وی مهاجرت روستائیان به شهر را از بزرگترین آسیبهایی دانست که شرایط اقتصادی آن جامعه را تحت تاثیر خود قرار میدهند، گفت: فرآیند مهاجرت به شهرها توسعه درونزا و روند بهبود شرایط زندگی در روستاها را مختل میسازد.
روستاهای فریدونکنار نقش مهمی در توسعه این شهرستان دارند
حسن نصیری کارشناس ارشد مدیریت نیز در گفتوگو با خبرنگار ما اظهار کرد: مدیریت در روستاها برای ایجاد کسب و کار جدید در این سالها با گذشته تفاوت فراوانی کرده است چرا که در گذشته بسیاری از کارها در روستاها بر مبنای توسعه کشاورزی صورت میگرفت.
وی افزود: با وجود اینکه توسعه در روستاها در گذشته نسبت به امروز از سنتی به مکانیزه در حال تغییر است، اما سن بالای کشاورزان همچنان به عنوان یک تهدید محسوب میشود.
این کارشناس ارشد مدیریت با بیان اینکه امروز دیگر توسعه در روستاها به وسیله رشد و تمرکز در کشاورزی صورت نمیگیرد، خاطرنشان کرد: امروز دیگر فواید توسعه کشاورزی تنها مختص روستائیان نیست و جنبه اقتصادی پیدا کرده است.
نصیری گفت: تغییر از حالت سنتی به کشاورزی صنعتی موجب کاهش استفاده از نیروی انسانی شد که این امر خود یکی از دلایل اصلی کاهش اشتغال و افزایش بیکاری در روستاها شده است.
وی با اشاره به نحوه مدیریت کسب و کار و ایجاد اشتغال در روستاها، اظهار کرد: از یک طرف به خاطر بهبود بخشیدن به روشهای سنتی تولیدات کشاورزی و بهرهبرداری بهینه از زمین و منابع تولید و توزیع محصولات کشاورزی و متعاقب آن تخفیف گرسنگی و محو فقر و از طرف دیگر به منظور نوسازی اجتماعی و فرهنگی روستاها، که خود نشات گرفته از توجه به مسائل انسانی و ضرورتهای سیاسی است، موضوع توسعه روستایی و اهمیت آن مشخص میشود.
نصیری با اشاره به روستاهای فریدونکنار و نقش آن در توسعه شهرستان و استان مازندران، اظهار کرد: روستاهای فریدونکنار میتوانند نقش مهمی در توسعه این شهرستان داشته باشند که تا به امروز این امر تحقق نیافته است.
مسئولان فریدونکنار در این شهرستان بیشتر به دنبال نگاه حزبی هستند این کارشناس مدیریت با بیان اینکه ظرفیتهای فراوانی در فریدونکنار وجود دارد که با غفلت مسئولان در حال از بین رفتن و بیتوجهی است، گفت: وجود ۴ جنگل بکر و دست نخورده در فریدونکنار، ۲۳ آببندان در روستاها و ظرفیت فراوان نیروی انسانی مستعد در این شهرستان میتواند موجب رشد و تعالی این شهرستان شود.
وی با بیان اینکه مسئولان فریدونکنار در این شهرستان بیشتر به دنبال نگاه حزبی هستند و کمتر به رفع مسائل شهری توجه میکنند، خاطرنشان کرد: مسئولان فریدونکنار کمترین توجهی را به روستاها ندارند و این موضوع موجب عقبماندگی این شهرستان نسبت به سایر شهرستانها شده است.
به گزارش بلاغ، اهداف توسعه روستایی نمیتواند از اهداف كلی توسعه جدا باشد، اهداف كلی توسعه روستایی رسانیدن روستایی به موقعیت و مقام والای انسانیت است، به نظر میرسد پرداختن به پیرامون اهداف برنامهریزی روستایی ممكن است این سؤال طرح شود كه ضرورتهای برنامهریزی روستایی چیست و چرا لازم است به برنامهریزی روستایی بپردازیم.