به گزارش گلستان ما به نقل از رادکانا، شوراهای اسلامی شهر و روستا، نماد مردم سالاری دینی و تبلور حضور مردم در توسعه و پیشرفت شهر، بلکه کشور است.
در اهمیت شوراها همین بس که مقام معظم رهبری انتخابات شوراها را گامی بسوی تحقق قانون اساسی و تحکیم پایه های انقلاب اسلامی می دانند و فرمودند:
“مردم به این شوراها اقبال کنند، به این انتخابات توجّه کنند، در آن شرکت نمایند، آن را جدّی بگیرند و هدف هم عبارت باشد از اینکه اهدافی که در قانون اساسی برای تشکیل شوراها معیّن شده است – اهداف خدایی، اهداف انقلابی، اهدافی که در جهت تحکیم پایههای انقلاب و استحکام قدرت انقلاب و حکومت انقلابی در کشور است – تحقّق پیدا کند. من توصیه میکنم که همه این انتخابات را جدّی بگیرند و مهم بشمارند و در آن شرکت کنند.”
از آغاز پیروزی انقلاب اسلامی ایران تا به امروز شاهد برگزاری چهار دوره از انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا بودیم و در 29 اردیبهشت 96، شاهد برگزاری پنجمین دوره انتخابات شوراها در سراسر کشور خواهیم بود.
در شهرستان کردکوی هم، همانند دیگر شهرها و با اعلام اسامی کاندیداهای تائید صلاحیت شده، انتخابات شورا وارد مرحله حساسی شده است.
تعدد کاندیداها از طوایف، محلات و اقوام مختلف شور و شوق خاصی در بین نامزدها و طرفدارانشان، جهت جلب آرای مردم ایجاد کرده است. اما آنچه نگارنده را بر آن وا داشت تا بر این انتخابات قلم بزند احساس خطری است که اگر از طرف مسئولین و مردم نادیده گرفته شود، نه تنها باعث پیشرفت شهر نخواهد شد بلکه باعث رنجش آیندگان از ما خواهد گردید.
بیائید مروری بر گذشته خصوصا، عملکرد دوره چهارم شورای اسلامی شهرمان داشته باشیم.
در طی چهار سال فعالیت دوره قبل، چه طرح و برنامه عملی از طرف اعضای شورا در شهر انجام گرفته است که مورد پسند عامه مردم بوده است؟
کدام یک از برنامه ها و شعارهای تبلیغاتی در کنار طرح های 4 ساله مطرح شده در شورا، در شهرمان انجام گرفته است؟
شهرمان در طی این چهار سال نسبت به شهرهای همطراز و هم سنش و حتی از شهرهای جوانتر، چه پیشرفتی داشته است تا همانند آن شهرها، از طرف مسئولین استانی مورد تقدیر قرار می گرفت؟
آیا عدالت و رعایت حقوق شهروندی در تمامی محلات و بی منت از طرف اعضای شورای شهر چهارم انجام شده است؟
آیا عملکرد شورای گذشته، خروجی کاربردی شورا و نحوه حضور در تمامی جلسات خصوصا تودیع و معارفه شهرداران شهر ( عزل و نصب 3 شهردار در یک دوره شورا یکی از ویژگی های این دوره شورا بوده است ) و برخورد اعضای شورا با یکدیگر در جلسات و تصمیمات شورا، از طرف نهادهای نظارتی مورد بازپرسی قرار گرفته است؟
بحث ها و کشمکش های درون جلسات اعضای شورای شهر در مورد حواله قیر و خرید دوربین با مبلغی هنگفت و بحث عدم پرداخت حقوق کارگران شهرداری و مقصر جلوه دادن شهردار سابق و حتی یکدیگر ( رجوع شود به مصاحبه های اعضای شورا در خبرگزاری ها ) و … به کجا کشیده شده است؟ اگر این موارد صحت دارد چرا اجازه حضور مجدد اعضا و حتی شهردار سابق ( کاندیدای فعلی شورای شهر گرگان ) برای حضور در پنجمین دوره انتخابات شورا داده شده است؟
آیا همه این صحبت ها ترفندی برای فرار به جلو و جنگ زرگری برای مظلوم نمایی جهت حضور مجدد نمی باشد؟
آیا برای دوره پنجم جهت تکمیل پروژه چهار سال قبل خود، برنامه دارند یا در فکر اجرای برنامه ای نو هستند؟
آیا عدم شفاف سازی از طرف اعضای شورا در کنار عدم رسیدگی مسئولین نظارتی، تشدید فعالیت شهرداری جهت آسفالت برخی کوچه ها و معابر در چند روز اخیر و ….، باعث نشده است که هر دوره شاهد حضور افراد بیشتری جهت کسب کرسی صندلی شورا باشیم؟
سوالاتی ازین دست بسیارند و با توجه به افزایش آگاهی مردم از طریق جراید و خبرگزاری ها و فضای مجازی، بیان بیشتری از این مطالب، نیازی احساس نمی شود.
اما آنچه در حال حاضر در شهر مشاهده می شود ( با توجه به تعدد کاندیداها و احساس خطر از رای نیاوردن نامزدهای شورای شهر )، شاهد فعالیت بیشتر اعضای فعلی شورای شهر در مقایسه با دیگر نامزدها، جهت جلب آرای مردم و با شعارهایی همچون عدالت شهروندی و توسعه ی شهری و … هستیم.
دیگر نامزدها هم که با همین دلایل و قرائن که عرض کردم ( و هیچ جوابی برای آنان نشنیده ایم ) و با توجه به این ادعا که می توانند از دوره های گذشته بهتر و مفیدتر باشند و برای اینکه از قافله عقب نمانند، فعالیت های انتخاباتی خود را شروع کردند تا که بتوانند آنها هم صاحب یکی از صندلی های شورای شهر شوند.
اما توجه مسئولین و مردم به تبلیغات کاندیداها، با توجه به تعدد نامزدهای شورای شهرمان از اهمیت خاصی برخوردار است.
و اما توجه مسئولین: در محلات مختلف شهر خصوصا محلات ولاغوز، بالابلوک، لاله باغ، و … که دارای تعدد کاندیدا هستد، با نزدیک شدن به زمان رای گیری، شاهد ترغیب مردم به طرق مختلف جهت رای دادن به کاندیدای خاص مانند نصب بنر با عکس کاندیدای خاص در شهر جهت فروش ( انجام گرفته است ) و تبلیغ اسم کاندیدای خاصی تحت عنوان تقدیر و تشکر از اشخاص هنرمند و فروش ملک در میادین و بلوار های اصلی شهر ( انجام گرفته است ) .
همچنین دادن کارت هدیه در برنامه ها و مراسمات شعبانیه آن هم قبل از شروع رسمی تبلیغات، دادن بسته های آذوقه به محلات محروم شهر و احتمالا مواردی از این دست هستیم که توجه بیشتر مسئولین را میطلبد.
آنچه در این بین بیش از پیش مشاهده می شود همکاری برخی نهادها با نصب این بنرهای تبلیغاتی است، هر چند استفاده برخی کاندیداها از جریانات سیاسی و همچنین بهره گیری از تبلیغ زود هنگام انتخابات ریاست جمهوری جهت تبلیغ کاندیدای حزب خاص، نشان از سیاسی کردن شوراها دارد که روی دیگر سکه است و خود خطر بزرگی به شمار می رود.
حضرت امام خمینی (ره) این مهم را مورد توجه قرار داده و به مسئولین نظارتی و اجرایی انتخابات گوشزد فرمودند:
“اینجا ما کار نداریم ما خودمان بین خودمان و خدای تبارک و تعالی باید فکر بکنیم که شما مسئول این مساله هستید هم مسئول کار خودتان و هم مسئول مسئولین دیگری که تحت نظر شما هستند هستید که جریان انتخابات یک جریان صحیح باشد. هیچ کس در انتخابات بر دیگری مقدم نیست.”
مقام معظم رهبری نیز پیرامون امانت داری و اعتماد مردم نسبت به نظام به مسئولین خصوصا شهرداری و دستگاه های نظارتی و امنیتی، بر رعایت عدل و انصاف و پاسداشت حرمت و فرهنگ مردم تاکید زیادی دارند.
معظم له در سخنرانی هایشان به کرات مسئولین را از رفاقت و حزب بازی در انتخابات بر حذر داشته و فرمودند:
“سلامت بافت مدیران شهری بسیار مهم است زیرا بی توجهی به این بافت، موجب بروز مشکلات عدیده و تأثیرگذاری آنها بر زندگی روزمره مردم می شود، لذا باید در انتخاب مدیران در سطوح مختلف دقت و اهتمام لازم برای رعایت معیارها انجام گیرد…… گزینش شهرداران و دهیاران ، باید امانت و دینداری، کفایت و کارآمدی، نجابت و حسن سلوک با مردم باشد…… در داخل تشکیلات شهردارى با فساد مماشــات نکنید؛ چه فسادى که مربوط به بیرون شــهردارى است و مى خواهد از ابزار شهردارى استفاده کند، چه فسادى که خداى نکرده در درون هسته اى از هســته هاى شهردارى رخنه کرده باشد و در آنجا بخواهد گسترش پیدا کند و فضا و محیط امنى براى خود درســت کند. هرگونه مماشات با فساد و میدان دادن به آن، زیر پاىِ خود شما را خالى و امکان ادامه کار را براى شما دشوار خواهد کرد.”
این توصیه ها و رهنمون های امام راحل و مقام عظمای ولایت، راه هر گونه سهل انگاری و بی خیالی را بر مسئولین بسته است. حال چطور در شهرمان و در زمان غیر علنی تبلیغات، افرادی با استفاده از بنر و … سعی در تبلیغ خود به عنوان چهره آینده شورای شهر در حال انجام است و هر روز تکرار می شود و اتفاق خاصی هم صورت نگرفته است؟
آیا این نامزدهای محترم که دم از فرهنگ و قانونمداری و توسعه شهر می زنند، چطور می توانند در شورا قانون را اجرا کنند در صورتیکه این اعمال آنان مصداق نادیده گرفتن شعور و فرهنگ شهروندی و دور زدن قانون است؟
براستی مگر شهرداری نمی داند که این افراد نامزد شورای شهر هستند چرا اجازه تبلیغ محیطی به آنان داده است؟
آیا در شورا حلوا خیرات می کنند؟
آیا مسئولین نظارتی به قانون و فرمایشات رهبری و امام راحل را به درستی درک کرده اند؟
اما توجه مردم از مدیریت مسئولین، جهت رصد کردن تبلیغات کاندیداها از اهمیت بیشتری برخوردار است.
مردم باید بدانند که:
– شورای سیاسی آفتی بزرگ بر شهر خواهد بود و هر کاندیدایی که تحت لوای حزب و جریان سیاسی خاصی وارد میدان شود حتما حتما بیشتر از آنکه به فکر مشکلات شهری باشد در فکر رضایتمندی حزب و طرفدارنشان است.
– کاندیدایی که از هم اکنون با دادن کارت های هدیه و برپایی جشن ها و اجاره ستاد چند ده میلیونی و نصب بنرهای زیاد در شهر، شورا را محل کسب و کار خود میداند و بدانید اولین کار در شروع کارش در شورا، جبران آن هزینه هایی خواهد بود که انجام داده است و احیانا تشکر از مسئولینی خواهد بود که اجازه داده اند قبل از شروع رسمی تبلیغات، تبلیغات کند.
– در بین نامزدها مشاهده میکنیم که برخی از کاندیداها ( برخی از اعضای شورای فعلی را هم شامل می شود )، دانشجوی دکترا هستند، از آنجائیکه کسب مدرک دکترا جز با درس خواندن شبانه روزی و انجام پایان نامه و ارائه مقالات معتبر خارجی میسر نخواهد شد لذا این نامزدها هم بیشترین وقت خود را در امور درسی خود صرف خواهند کرد تا اینکه به فکر مشکلات شهری باشند و تمام وقت در خدمت مردم باشند.
– در بین نامزدهای شورای شهرمان، به برخی اسامی بر میخوریم که حتی یک نسل هم در شهر سابقه حضور ندارند. اینان که حتی از نام های گذشته خیابان ها و محلات شهر بی اطلاعند ولو اگر دارای مدارج عالیه هم باشند چطور می توانند باعث احیای سنت های خوب بومی محله ای و حفظ میراث گذشتگانمان، جهت نشاط شهروندی و جذب توریسم شوند.
– با توجه به نیاز شهرمان به انجام کارهای میدانی زیاد از یک طرف و از طرف دیگر حضور سه عضو شورای شهر از بانوان از طرف دیگر در شورای فعلی و سنجش راندمان حضور آنان، و احتمال ورود مجدد همین تعداد یا شاید هم بیشتر با توجه به تبلیغات گسترده در فضای مجازی، آیا نیازی است که از بین 5 عضو آینده شورای شهر 3 نفر یا بیشتر، عضو شورای شهر آینده شهرمان خانم باشند؟ هر چند برنامه و توانمندی نامزدهای محترم خانم، بر هیچ کس پوشیده نیست.
– حضور نامزدهایی که کارمند شهرداری، نظام مهندسی و ادارات آب و برق و گاز و بهداشت و حتی بخشدار و … هستند هم جالب توجه است. آیا این بزرگواران اگر عضو شورای شهر شوند بهتر می توانند بخشی از مشکلات شهری را که ناشی از ناهماهنگی این ارگان ها می باشد مرتفع سازند؟ آیا اگر در همان موقعیت کاری خود باشند و با جدیت بیشتر وظیفه شغلی خویش را انجام دهند و بعنوان بازوی تعاملی شورای آینده خدمت کنند، به آن هدف خود که همانا خدمت به شهروند است و در شعارشان اعلام کردند، نمی رسند؟
– و ….
مواردی از این دست چالش هایی است که مردم در انتخابات پیش رو دچار آن شدند که یک علت آن بر میگردد به عدم نظارت دستگاه های اجرایی به نحوه تائید صلاحیت نامزدها، تبلیغات نامزدها در گذشته و حال و عدم پرسش از عملکرد شوراهای شهر سابق و فعلی.
همگان باید بدانیم که همه ما، هم نامزد های محترم و هم مردم و هم مسئولین، در پیشگاه عدل الهی پاسخگوئیم. باید از امانتی که آیندگان در اختیار ما ( مردم ) و مردم در اختیار مسئولین و نامزدهای راه یافته به شورای شهر قرار میدهند بکوشیم و تلاش کنیم تا غفران الهی نصیبمان گردد.
از دیدگاه امام علی علیه السّلام، مسئولیت ها، امانت هایی سنگین از جانب خدا و مردم است که باید به افراد شایسته و لایق سپرده شود.
مولا علی (ع) فرمودند:
همانا پست و مقام برای تو وسیله آب و نان نبوده، بلکه امانتی بر گردن تو است ……. کسی که امانت الهی را خوار شمارد و دست به خیانت آلوده کند، خود و دین خود را پاک نساخته و درهای خواری دنیا را به روی خود گشوده و در قیامت خوارتر و رسواتر خواهد بود و همانا بزرگترین خیانت!خیانت به ملت و رسواترین دغلکاری و دغلبازی با امامان است.
بنابراین اگر بخواهیم شاهد کاهش مشکلات شهری باشیم، بر مردم و مسئولین است در امانتی که بر گردن ما نهاده شده است دقت بیشتری داشته باشیم تا آیندگان بر ما افتخار کنند.
و حرف آخر در باب انتخابات افراد اصلح از دیدگاه مقام معظم رهبری است. باشد که با تبعیت از معظم له و سیره ائمه بزرگوار (ع) ، اعتماد عمومی، بیشتر از پیش در این شهر عزیز، افزایش یابد.
مقام معطم رهبری فرمودند:
انتخابات شوراها هم از این جهت مهم است که کار روزمرهی مردم و زندگی شهر و روستایی مردم، متوقف به این انتخابات است. اگر انسانهای صالح، کارآمد، بانشاط، مؤمن، نجیب و امین در انتخابات شوراها انتخاب شوند، خیال مردم از لحاظ مسائل جاری روزمرهی زندگی – که با آن سر و کار دارند – راحت خواهد شد. شما اگر آن کسی را که میپسندید و میخواهید، انتخاب نکردید، آن کسی که شما نمیپسندید، انتخاب خواهد شد و رأی خواهد آورد. بنابراین، رأی خودتان را به میدان بیاورید.
……… بسیار بجاست که مردم بدانند هر کسی را انتخاب میکنند، مسؤولیتهایی در مقابل این انتخاب بر دوش آنهاست؛ همچنانکه اگر انتخابشان انتخاب خوبی باشد و انشاءاللّه بهوسیلهی آن شخصِ منتخب، کارهای خوبی برای مردم و کشور انجام گیرد، ثوابها و اجرهایی هم به آنها منتقل میشود. به همین علّت است که باید حقیقتاً دقّت کنند تا افراد دلسوز، متدیّن و کارآمدی را که متناسب با این کارند، انتخاب کنند؛ چون کارآمدی به حسب کاری که ما یک شخص را برای انجام آن در نظر میگیریم، متفاوت است. کارآمدىِ این شورا با کار آمدىِ فلان شغل یا سِمَت دیگر تفاوت میکند. مردم میدانند که شوراهای شهر و روستا برای چیست. پس کسی را که احساس میکنند، فکر میکنند، تشخیص میدهند و احراز میکنند، مناسب با این کار انتخاب کنند. البته دیانت او، تقوای او و دلسوزی او را حتماً تشخیص دهند. مردم نباید افرادی را که دلسوز، علاقهمند و متدیّن نیستند، به مراکز تصمیمگیریشان بفرستند؛ زیرا برایشان وزر و وبال درست خواهند کرد. این توصیهی من به مردم است.
یا حق
نویسنده: رئوف مازندرانی/ کارمند دانشگاه گلستان / رادکانا