به گزارش پایگاه عدالت خواهان" محصول پسته با وجود اینکه محصول استراتژیک است و تولید آن درآمد هنگفتی به همراه دارد، اما دردسرهای خاص خودش را نیز دارد.
اینروزها پستهکاران از دلالانی که پستههایشان را با قیمت کم و بهصورت فلهای میخرند، از شورتر شدن آب به علت افزایش املاح آب در پیافت آبهای زیرزمینی، نبود خرید تضمینی، کمبود و یا گرانی نهادههای کشاورزی و وجود آفات و مشکلات بازاریابی محصولشان ناراحتند.
کشاورزان با رنج و مشقت زیاد در طی یک سال به تولید محصولات کشاورزی خود در این استان میپردازند، اما تلاش آنها در بیشتر اوقات بیفایده است، چون محصولات آنها پاسخگوی تلاش آنها نیست.
پسته یکی از محصولاتی است که به آب کمی نیاز دارد و از 25 تا 30 روز بدون آب میتواند دوام بیاورد، اما با وجود خشکسالی این مقدار آب را نیز نمیتواند دریافت کند و از این بخش ضربه میخورد.
برخی پستهکاران استان، بزرگترین مشکل پسته را بازار فروش آن عنوان میکنند و معتقدند نرخ پسته کم است و با وجود تأمین سم و کود برای حفاظت از آن، بازار خرید آن وضعیت خوبی ندارد و پاسخگوی نیازشان نیست.
برای اطلاع از وضعیت پستهکاران استان گفتوگویی با چند کشاورز و پستهکار داشتیم که در ادامه میخوانیم.
قیمت فروش پسته در بازار با قیمت خرید از کشاوز تفاوت زیادی دارد
یک باغدار پسته در اسفدن معتقد است که باغداری که یک سال زندگی خود را صرف باغش میکند با رسیدن فصل برداشت سهم کمتری از دلالها میبرد.
«رضا غلامی» در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: هماکنون دلالان پسته باغداران را به قیمت کم میخرند و این در حالی است که قیمت فروش آن در بازار با قیمت خرید از کشاورز بسیار متفاوت است.
وی افزود: متأسفانه شرایط بهگونهای است که سود چندانی به جیب کشاورز نمیرود یا حداقل سهم دلالها بیشتر زحمات یکساله کشاورز و باغداری است که یک سال زندگی و سرمایه خود را صرف آن کرده است و حال که به بار نشسته سود آن به جیب دیگران میرود.
نظارت بر سموم در دسترس باغداران پسته صورت نمیگیرد
«حسن عاملی»، یکی از باغداران پسته نیز به ایسنا گفت: از مشکلات باغداران پسته، نبود کارشناس خبره و در دسترس برای آگاهی دادن به باغداران، ندادن اطلاعات کافی محلی از ارقام مرغوب پسته از نظر سرما، گرما و آفات در خصوص ارقام مقام به آب و هوای منطقه است.
وی با بیان اینکه باغداران، تجربیات کافی در خصوص کاشت، داشت و برداشت ندارند، افزود: استفاده از کود و سموم به باغداران آموزش داده نشده و هرکس بصورت آزمون و خطا فعالیت میکنند.
شناسایی بازارهای نفوذپذیر، افزایش صادرات پسته را فراهم میکند
«محمدرضا برزگری» مدیر ترمینال ضبط پسته اسفدن نیز با بیان اینکه پسته یکی از محصولات عمده صادراتی بخش کشاورزی است، به ایسنا گفت: با شناسایی بازارهای نفوذپذیر جدید، بازارهای نهایی مصرف و تبلیغ پسته صادراتی ایران در سطح جهانی، بستری مناسب برای افزایش صادرات پسته و کسب درآمد از این راه فراهم میشود.
وی افزود: راهاندازی ترمینال ضبط پسته با هدف حذف دلالان نقطه عطفی در خرید عادلانه پسته از کشاورز است.
مدیر ترمینال ضبط پسته اسفدن خاطرنشان کرد: تشکیل ترمینالهای ضبط پسته برای برطرف کردن برخی مشکلات باغداران و جلوگیری از سرگردانی آنان بهترین مزیت است.
وی با بیان اینکه اسفدن یکی از شهرهای خراسانجنوبی است که محصول پسته در آن کشت میشود، تصریح کرد: نبود خرید تضمینی، کمبود و گرانی نهادههای کشاورزی و وجود آفات از جمله عواملی است که پستهکاران این شهر را دلسرد کرده و تهدیدی برای رهاکردن پسته کاری شده است.
برزگری به اقلام مختلف پسته در این منطقه اشاره کرد و گفت: پسته نوع علی آباد، بادامی و کله قوچی در اسفدن کشت میشود.
جای خالی کارشناسان و مهندسان کشاورزی در کنار باغداران
«محمدحسن قلندری» یکی دیگر از پستهکاران در گفتوگو با ایسنا گفت: از مهندسان کشاورزی میخواهیم علت پوچی پستههای درختان اسفدن و راههای علاج را برای باغداران بیان کنند.
وی با بیان اینکه پستهکاران اسفدن از مسئولان، گلهمند هستند، افزود: کشاورزان اسفدنی، زمینهای مرغوب دارند، اما پستههای نامرغوب برداشت میکنند.
قلندری اظهار کرد: باران بیموقع درفصل گردهافشانی، گرمای طاقت فرسا، کمبود آب، آفات مختلف نباتی،کودها و سموم گرانقیمت بیخاصیت و عدم سرکشی به موقع و مستمر مهندسان کشاورزی از جمله علل پوچی پستههاست.
وی با بیان اینکه از سطح سه هکتار زمین 2.5 تن پسته کال برداشت شده است، تصریح کرد: متأسفانه پستهکاران اسفدن با بیانصافی دلالان روبرو هستند.
قلندری با بیان اینکه عدم خرید و نبود برنامهریزی توسط شرکتهای تعاونی کشاورزی و تعاون روستایی، از مشکلات پستهکاران اسفدن است، افزود: دلالان و کارخانهداران درصد پوچی پستهها را بسیار بالا میزنند و پسته فردی را که سمپاشی نکرده، مرغوبتر ارزیابی میکنند.
وی با بیان اینکه بسیاری از باغداران به پشتیبانی، محصول پسته خرید کردهاند، افزود: کشاورزان با ناامیدی فرشها را زیر درختان پسته پهن میکنند و میدانند پستهها هیچ گونه کیفیتی ندارند.
قلندری با بیان اینکه افرادی پسته را کیلویی ۵۰۰ ، ۱۰۰۰ و یا ۱۵۰۰ تومان فروخته و میفروشند، تصریح کرد: دلالی که پسته کال میخرد، میگوید در آینده با پستههای مرغوب مخلوط کرده و میفروشد.
وی تصریح کرد: هماکنون محصول پسته پاسخگوی یک سال نگهداری، آبیاری، سموم گران، کود گران، کود حیوانی گران و اصلاح باغات نیست.
قلندری با بیان اینکه شایعات فضای مجازی مبنی بر خشکسالی ۳۰ ساله باغداران را ناامید کرده است، افزود: گاهی علت نامرغوبی پسته را بارورکردن ابرها میدانند.
نبود کارشناس برای ارزیابی قیمت واقعی پسته
«اسماعیل اقتدایی» یکی دیگر از پستهکاران در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه در خصوص پسته کشاورزان اسفدن خرید تضمینی وجود ندارد، اظهار کرد: کارشناسان بیطرفی که قیمت واقعی محصول را ارزیابی کنند، نیز وجود ندارند.
وی افزود: پسته محصولی است که هیچ فردی نمیتواند در خصوص آفتها، مراحل رشد، نوع پیوند و دیگر مسائل آن نظری قطعی دهد.
اقتدایی تصریح کرد: با وجود مشکلات عدیدهای که در مورد به بار نشستن پسته وجود دارد، زمانی که کشاورز با زحمات فراوان محصول خود را به بازار عرضه میکند، هر خریداری دنبال عیبتراشی از محصول او میرود.
وی با بیان اینکه کشاورز زحمت به بارنشستن محصول را میکشد و دلالان و واسطهها سود غیر متعارف را میبرند، تصریح کرد: نبود صنایع بستهبندی و سایر فرآوریها نیز از دیگر مشکلات این محصول است.
اقتدایی یادآور شد: امیدواریم در این زمینه ساماندهی خوبی صورت گیرد.
«سعید کاظمی» یکی دیگر از پستهکاران به ایسنا گفت: بر اثر بارندگی اول سال و تجمع آب در کنار درختان پسته نمک جمع شده به درختان آسیب زیادی زد و باعث خشک شدن بسیاری از درختان شد.
وی افزود: بیش از چند هزار درخت به همین علت خشک شده و این در حالی است که مهندسین کشاورزی هشداری در این خصوص به کشاورزان ندادند.
کنترل قیمت بازار پسته با ورود تشکلها
«هاشم ولیپور مطلق»، رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسانجنوبی نیز در گفتوگو با ایسنا در خصوص ارائه تسهیلات به کشاورزان پستهکار، اظهار کرد: از بخش تسهیلات صندوق توسعه ملی، 42400 میلیون ریال تسهیلات سرمایه در گردش با نرخ 10 درصد به کشاورزان پستهکار پرداخت شده است.
وی افزود: دلالان در رقابتی شدن خرید محصولات مؤثر هستند، اما توصیه ما این است که این نقش را به تشکلها بسپاریم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسانجنوبی در خصوص نامشخص بودن قیمت خرید پسته و تعیین قیمت توسط دلالان، خاطرنشان کرد: پسته، محصولی است که خرید تضمینی ندارد که دولت تعیین کند و قیمت آن تابع قیمت جهانی و صادرات محصول است.
راهاندازی صندوق سرمایهگذاری کالایی گامی در برطرف کردن مشکلات کشاورزان
ولیپور مطلق در خصوص اقدامات جهاد کشاورزی استان در بحث ارائه قیمت کارشناسی در زمان برداشت پسته، تصریح کرد: یک صندوق سرمایهگذاری کالایی در سطح کشور در حال راهاندازی است و در خصوص محصول پسته کار بزرگی انجام خواهد شد که بهزودی نتایج اعلام خواهد شد.
وی با بیان اینکه امسال، حدود پنج درصد پسته استان خسارت دیده است، افزود: گرمای شدید خردادماه امسال که باعث ریزش محصول شد و سرمازدگی جوانهها در زمستان سال گذشته، از علل این خسارتها به کشاورزان است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسانجنوبی ادامه داد: یکی دیگر از علل وارد شدن خسارت به پستهکاران، تشدید شوری منابع آبی بهعلت کاهش نزولات آسمانی است.
ولیپور مطلق افزود: خشکسالی و کمبود منابع آبی، شور شدن آب چاهها و کمی سرمایه در گردش کمبهره برای باغات از عمده مشکلات پستهکاران استان است.
وی یادآورشد: همچنین وجود سموم تقلبی در بازار(سموم با کیفیت پایین)، کود نامناسب و قیمت کم محصولات و نوسانات زیر قیمتها از جمله دیگر مشکلات پستهکاران استان است.
بیش از 1600 هکتار از باغات زیر کشت پسته است که بیش از 5000 اصله نهال آن زنده نشده است.
باید گفت، یکسال از عمر و رنج زندگی کشاورز و باغدار برابر با 20 روز از زندگی و عمر یک دلال است که دلهای کشاورز خون است و جیب دلال رنگین.
گزارش از «سپیده قلندری اسفدن»
/ایسنا
انتهای پیام/