به گزارش پایگاه عدالت خواهان"یکی از اتفاقات مهم در سال 96 برگزاری دوازدهمین انتخابات ریاست جمهوری در کشورمان بود.در واقع بهار سال گذشته هیاهوی خاصی را در فضای سیاسی کشور به وجود آورده بود.این انتخابت با شش رقیب آغاز شد و در نهایت بین چهار نفر از آنها رقابت به صورت رسمی گرم گرفت که در نهایت این رقابت سیاسی با پیروزی رییس جمهور دوره گذشته به انتهای خود رسید. هرکدام از نامزدهای این انتخابات طیف خاصی از جامعه را نمایندگی می کردند و نقدهایی را نیز نسبت به وعدهها و حتی عملکردهای یکدیگر وارد می کردند.اما آنچه که نه تنها در این انتخابات بلکه در سایر انتخابات در ایران نیز مرسوم است حاشیه های پررنگ تر از متن رقابت های سیاسی است.
از آنجاییکه انتخابات ریاست جمهوری 96 نیز فارغ از حاشیه نبود، در این گزارش به سه مورد از مهم ترین حاشیه های انتخابات سال گذشته می پردازیم.
از هر قشری در صف طویل انتخابات ریاست جمهوری
یکی از مهم ترین حاشیه های انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته وجود افراد از اقشار و سن های مختلف در صف ثبت نام برای نامزدی در انتخابات دوازدهم ریاست جمهوری بود. نام نویسی از نامزدهای انتخابات دوازدهم صبح روز سه شنبه با دستور وزیر کشور آغاز شد.
از اسطوره های اعتماد به نفسی که خود را موظف می دانستند در صف انتخابات ریاست جمهوری بایستند می توان به این موارد اشاره کرد: فردی از استان کرمان به همراه دختر 3 ساله خود برای ثبت نام به وزارت کشور مراجعه کرد و قصد ثبت نام خود و دختر خود را داشت که به دختر بچه وی اجازه ثبت نام داده نشد. وی هدف از ثبت نام دختر سه ساله خود را شروع فعالیت سیاسی او دانست.
فردی لاهیجانی با تحصیلات فوق لیسانس تربیت بدنی به ستاد انتخابات وزارت کشور آمد و گفت:با توجه به شرایط حساس منطقه، ایران به رئیس جمهوری جنگ طلب نیازمند است و من همان فرد مورد نظر هستم.وی ادعا کرده بود:اگر تایید صلاحیت شود و مردم به او رای دهند، انتقام پدرش را از ترامپ خواهد گرفت....همچنین در اظهار نظری جنجالی گفته بود امکان ترورش نیز وجود دارد....


به اسم مناظره، به کام اتهام زنی
یکی دیگر از حاشیههای انتخابات ریاست جمهوری سال 96 مناظراتی بود که بین کاندیداها رسمی برگزار شد. در این مناظرات شش کاندیدای اصلی که بعد ها به چهار نفر تقلیل پیدا کرد، از طریق رسانه ملی که بستر مناسبی را برای دیدگاههای آنها فراهم کرده بود، آرا و نظرا ت خود را نسبت به بحث های مختلف اعم از اجتماعی، سیاسی و اقتصادی بیان کردند. تقریبا 180 دقیقه وقت در طی سه مناطره برای کاندیداها در نظر گرفته شد تا بتوانند نظرات کارشناسی ،دقیق و منطقی خود را نسبت به موضوعات و مشکلات مختلف کشور بیان کنند. اما حاشیه های این دیدگاهای منطقی به اصل و هسته اصلی مباحث مطرح شده می چربید.برای مثال گفت و گوی تندی بین دو کاندیدا مطرح شد اتهاماتی نسبت به یکدیگر روا کردند که مرزهای بحث کارشناسی را چند صد و شاید هزاران کیلومتر جابه جا کرد.
کشورما در برهه کنونی تشنه برنامه ریزی دقیق و مدون برای طی کردن مسیر توسعه است. ما در شرایط کنونی نیاز به این موضوع داریم که نخبگان سیاسی کشورمان به دور از هر حاشیه ای و دل سوزانه فارغ از تعصبات حزبی و گروههی نظری مدون و دقیق را برای حل مشکلات کشور بیان کند. اما متاسفانه بخش هایی از مناظرات انتخابات چنین فضایی را به مردم القا نکرد. اتهام زنی های ناروا و فارغ از هر گونه منبع موثق نسبت به یکدیگر پیش کشیدن دعواهای سیاسی و به حاشیه کشیدن مشکلات کشور سهم مهلکی است که می تواند دشمن تر از هر دشمنی مسیر توسعه اقتصادی کشور را با مانع روبرو کند. لذا امیدورایم در مناظرات بعدی در هر انتخاباتی به دور از دعواهای جناحی و سیاسی نامزهای انتخابات با سبد پربا تری از برنامه ریزی دقیق؛ خود را در معرض انتخاب مردم قراردهند نه وعده، اتهام و تنش....این عملکرد مسئولان است که به مردم می فهماند قابل انتخاب هستند یا خیر.
نامزدهای در سایه رسم عجیب انتخابات ایران
از دیگر ویژگی های انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم وجود دو کاندیدایی بود که به طور رسمی تا روزهای آخر انتخابات به تبلیغات پرداختند،اما همان طور که از ابتدا نیز قابل پیش بینی بود در نهایت به نفع کاندیدای هم فکر خود کناره گیری کردند. البته این مورد برای اولین بار نیست که رخ می دهد در دوره های گذشته نیز چنین اتفاقی در انتخابات ریاست جمهوری کشور رخ داده بود. اما سوال اینجاست که کاندیدای ضربه گیر تا کی و کجا در انتخابات کشورما مرسوم خواه بود؟ مطرح شدن دیدگاه های هم سو از یک سرچشمه مشترک چگونه می تواند زمینه تبین مسائل مختلف کشور را به خوبی فراهم کند؟در هر رقابت انتخاباتی هر چیزی امکان دارد مطرح شود لذا ازدعواهای سیاسی تا دیدگاههای منطقی و کارشناسی را در بر می گیرد اما نکته مهم اینجاست که بعد دوم یعنی ابعاد منطقی با برنامه ریزی مدون پر رنگ تر شود. در حالیکه متاسفانه این موضوع در بخش هایی از مناظرات سال گذشته مغفول ماند.
آنچه که از حاشیه های انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته بر می آید این است که کشور ما در برنامه ریزی و قوانین دچار محدودیت است.بنابراین امیدورایم برای انتخابات پیش رو این کمبود ها برطرف شود تا کشورعزیزمان به خوبی مسیر رشد و توسعه را با انتخاب بهترینها و اصلح ترین ها طی کند.