ریحانه جباری زن ۲۶ ساله ای است که به اتهام قتل عمد مرتضی سربندی ۴۷ ساله در آستانه اعدام قرار گرفته است.
ریحانه جباری متهم این پرونده در اظهاراتش مدعی است که قتل به علت دفاع در مقابل تجاوز جنسی بوده اما گزارش های پرونده منجر به صدور حکم اعدام برای متهم شده است.
محسنی اژه ای در ارتباط با پرونده "ریحانه جباری" که به اتهام قتل بازداشت شده بود و در آستانه اعدام قرار دارد اظهار داشت: اگر همه ما ملتزم به قانون باشیم به نفع همه خواهد بود و این در حالی است که قانون قصاص یکی از قوانینی مسلم اسلام است و یک حق شخصی برای صاحبان دم است.
دادستان سابق کل کشور ادامه داد: اگر اولیای دم تقاضای قصاص نکنند حکم اجرا نخواهد شد اما اگر اولیای دم تقاضای قصاص داشتند و جرم قاتل ثابت و عمدی بودن آن مشخص شد، حکم به قطعیت میرسد که در صورت تقاضای اولیای دم اجرای حکم قصاص طبیعی است.
معاون اول ریاست قوه قضاییه با بیان اینکه مرجع تقلید مصداق پرونده را تعیین نمیکند افزود: به این پرونده با دقت رسیدگی و با درخواست اولیای دم حکم قصاص صادر شده است، اما اکنون پرونده وی در حال مذاکره برای اخذ رضایت است و چنانچه توافق حاصل شود قصاص منتفی میشود و در غیر این صورت حکم قصاص انجام میپذیرد..
سخنگوی دستگاه قضا تاکید کرد: اینکه در رابطه با این پرونده افراد در حال مذاکره هستند و وقت و زمانی به آن داده شده هیچ ارتباطی با مسائل و فشارهایی که در برخی سایتها، کمپینها و فضای مجازی مطرح میشود ندارد اما در هر لحظه که اولیای دم دست از خواستهشان بردارند قصاص انجام نمیشود.
نکته قابل توجه این است که پوشش خبری مسموم و به دور از واقع ماجرا توسط رسانه های فارسی زبان خارج از کشور و اپوزیسیون ضد انقلاب است که به نمونه هایی از آن اشاره می کنیم:
رسانه هایی چون بی بی سی، صدای آمریکا، رادیو فردا، رادیو زمانه، رادیو کوچه و... در رابطه با حکم ریحانه جباری همسو با اپوزیسیون سعی در سیاسی جلوه داده موضوع داشته اند. این رسانه ها در ظاهر با سواستفاده از ماجرای ریحانه جباری، حکم قصاص و احکام دینی را مورد خدشه قرار داده اند.
بی بی سی فارسی (BBCPERSIAN) در مقاله ای به قلم یاسر میردامادی با زیر سوال بردن احکام اسلامی نوشته است: «گروهی از صاحبنظران، پذیرفته نشدن دفاع ریحانه و وکیلاش در دادگاه را ناشی از برتری جنس مرد در کلیت احکام فقهی میدانند، احکامی که زن را عموماً تبدیل به یک قربانی در نظام حقوقیِ مردسالار ساخته است. این صاحبنظران معتقدند در چهارچوب فقهی، زن در مقابل تعرض مردان، از نظر حقوقی بیپناه است.»
همچنین رادیو فردا(RADIOZAMANE) در این باره آورده است: «گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران با انتشار بیانیهای گفته است که برای خانم جباری دادگاه عادلانهای برگزار نشده است و پرونده وی باید بار دیگر مورد رسیدگی قرار گیرد، چرا که وی از خود دفاع کرده است.»
صدای آمریکا(VOA)، به پوشش خبری اظهارات تأمل برانگیز جن ساکی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در مورد این پرونده پرداخته است که در این سخنان جن ساکی، اعدام ریحانه جباری را نقض شدید ضمانتهای قانونی برای محاکمه عادلانه وی طبق قوانین کشور ایران، و تعهدات بینالمللی ایران است دانسته است.
اما ماجرا به این جا ختم نمی شود و در کنار هجمه های هدفدار و مشکوک رسانه های فارسی زبان بیگانه، اپوزیسیون خارج از کشور نیز با انتشار بیانیه ها، نامه ها و یادداشت های مختلف سعی دارند موضوع را سیاسی جلوه داده و نسبت به مصادره ماجرای رخ داده به نفع جریان سیاسی خود گام بردارند. مشخص است که برای آنها نجات جان ریحانه جباری متهم پرونده اهمیتی ندارد.
اپوزیسیون با ایجاد سر و صداهای رسانه ای مثل انتشار اخبار و شایعه های نادرست در مورد تاریخ اجرای حکم سعی دارند جو را متشنج کنند تا به اهداف سیاسی خود برسند، چنانچه انتشار ای اخبار نادرست اعتراض وکیل مدافع خانم ریحانه جباری را به دنبال داشته است.
خرمشاهی وکیل مدافع ریحانه جباری در اقدامی تأمل برانگیز در گفتگو با بیبیسی فارسی با انتقاد از حواشی مطرح شده پیرامون پرونده خانم جباری گفت: «حواشی پرونده ریحانه جباری لزوما به نفع او نیست و نباید مسایلی مطرح شود که حق اولیای دم نادیده گرفته شود.»