به گزارش پایگاه عدالت خواهان" علی اصغر مزارئه مدیرعامل شرکت خدماتی شهرک صنعتی سمنان از دفتر شبکه اطلاع رسانی مرآت استان سمنان بازدید کرد.
مزارئه در این بازدید ضمن اطلاع از نحوه تولید و انتشار خبر در این شبکه، با خبرنگار مرآت به گفتگو پرداخت.
مدیرعامل شهرک صنعتی سمنان که به نظر می رسید دلش از چرخه معیوب اقتصادی کشور به شدت پر است، در این گفتگو در اظهاراتی صریح از بی توجهی برخی دستگاهها به مشکلات واحدهای صنعتی به شدت انتقاد کرد.
مزارئه همچنین دربخش دیگری از این گفتگو، اقدامات و برنامه های انجام شده توسط این شرکت را برای حل مشکلات واحدهای شهرک صنعتی سمنان بیان می کند.
بخش اول این گفتگو را در ادامه می خوانید:
مرآت- آقای مزرائه؛ لطفا در خصوص شرکت خدماتی شهرک صنعتی سمنان توضیح دهید.
مزارئه- ابتدا این نکته را عرض کنم که هدف من از حضور در مرآت و طرح سخنانی که در ادامه بیان خواهم کرد صرفا پیگیری مشکلات واحدهایی است که در شرایط اقتصادی کنونی مظلوم واقع شده اند و متاسفانه صدای آنها به جایی نمی رسد.
شرکت خدماتی شهرک صنعتی سمنان بر اساس قانون، مسئولیت مدیریت داخلی شهرک صنعتی سمنان را برعهده دارد که شامل استحصال و توزیع آب، جمع آوری و تصفیه فاضلاب، کلیه امور مربوط به معابر، حراست فیزیکی از شهرک و مدیریت امور عمومی فضاهای غیراختصاصی شهرک می شود. این شهرک مجمع عمومی دارد که مدیرعامل آن رئیس شرکت شهرک های صنعتی استان سمنان است. مجمع 7 نفر را به مدت 2 سال به عنوان اعضای هیئت مدیره انتخاب می کند که این 7 نفر نیز یک نفر را به عنوان مدیرعامل شهرک صنعتی سمنان انتخاب می کنند. لازم است این را هم عرض کنم که شرکت بدون ریالی کمک دولتی و به صورت سهامی خاص اداره می شود. منابع مالی نیز از هزینه نگهداری که از واحدها دریافت می کنیم، هزینه آب مصرفی واحدها و برخی درآمدهای موردی تامین می شود. واحدها بسته به وسعت خود حق شارژ پرداخت می کنند.
شهرک صنعتی سمنان با داشتن وسعتی بالغ بر 2 هزار و 60 هکتار جزو 5 شهرک صنعتی بزرگ ایران از نظر مساحت محسوب می شود. این شهرک دارای ایستگاه آتش نشانی، تصفیه خانه فاضلاب، 2 شعبه بانک، مرکز آموزش مهارت های فنی و حرفه ای، استخر سرپوشیده، ایستگاه راه آهن، 6 حلقه چاه آب و 3 شبکه مجزا برای آب، فاضلاب و پساب صنعتی می باشد. جالب است بدانید این شهرک تنها شهرک صنعتی کشور است که ایستگاه راه آهن دارد.
در حال حاضر 337 واحد فعال و نیمه فعال داریم که بیش از 16 هزار نفر نیز در بخش های مختلف آن مشغول به کار هستند. این شهرک یکی از قطب های مهم صنعتی کشور محسوب می شود و جالب اینکه تعداد شاغلان آن از جمعیت 4 شهرستان استان سمنان بیشتر است.
این شهرک پتانسیل های ویژه ای برای رشد دارد. مجاورت به جاده ترانزیتی تهران – مشهد، دسترسی به شبکه ریلی سراسری، نزدیک ترین شهرک صنعتی کشور به فرودگاه، مجاورت در مراکز دانشگاهی برجسته، نزدیکی به پایتخت، مجاورت با منطقه ویژه اقتصادی سمنان از مهمترین ظرفیت های این شهرک است. از طرفی دیگر وجود زمین برای توسعه ای تا 4 برابر وضعیت کنونی نیز برای ما فرصت مهمی است چراکه بسیاری از استانها با کمبود زمین برای توسعه شهرک های صنعتی مواجه هستند.
مرآت- مهمترین چالش های شهرک صنعتی سمنان چیست؟
مزارئه- چند چالش مهم برای این شهرک وجود دارد که مهمترین آنها آب است. چالش آب امروز ترمز رشد و توسعه شهرک صنعتی سمنان شده است که باید در این خصوص نکاتی عرض کنم.
در حال حاضر 153 لیتر در ثانیه مجوز برداشت آب از چاه های شهرک را داریم در صورتیکه این شهرک با توجه به مساحت آن و استانداردهای جهانی باید حدود 600 لیتر در ثانیه آب به آن تخصیص یابد. از این 153 لیتر که حق ما برای برداشت است اما با تمام تلاش های انجام شده فقط 125 لیتر بر ثانیه برداشت می شود. با این وجود مراجع مربوطه 4 برابر این میزان را به واحدها به عنوان اشتراک فروخته اند. مسئول صدور پروانه بهره برداری وزارت صنعت، معدن و تجارت و مرجع تامین کننده آب نیز شرکت شهرکهای صنعتی است. می خواهم این را بگویم که مرجعی که میزان مصرف آب را تعیین کرده است هیچ گونه نقشی در تامین آن ندارد و صرفا مجوز را صادر کرده و به واحدها ارائه داده است.
متاسفانه شهرک صنعتی بر اساس این مجوزها شکل گرفته و البته ما قصد پیدا کردن مقصر نداریم، چرا که یافتن مقصر برای ما آب نمی شود! اما موضوع جدی دیگری که حتما باید به اطلاع مردم برسد این است که از کل 821 میلیون مترمکعب آبی که از کل چاههای استان سمنان در طول سال استخراج می شود فقط 2.5 میلیون مترمکعب به شهرک صنعتی سمنان اختصاص می یابد. در حقیقت سهم شهرک صنعتی سمنان کمتر از یک درصد است. از آن طرف حدود 90 درصد این آب در بخش کشاورزی استفاده می شود. حالا اگر یک درصد سهم شهرک صنعتی سمنان 100 درصد افزایش یابد سهم آن از کل آب چاههای استان حداکثر 2 درصد خواهد شد و از سویی دیگر فقط یک درصد از سهم بخش کشاورزی کاهش یافته است.
مرآت- بنابراین شما بحران آب را مهمترین بحران پیش روی شهرک صنعتی سمنان می دانید. این موضوع چه پیامدهایی خواهد داشت؟
مزارئه- بله، من این را به صراحت می گویم که کاهش یک درصدی منابع آبی بخش کشاورزی استان هیچ اتفاق خاصی در این بخش نخواهد داشت اما از آن طرف تمام مشکلات آب بخش صنعت مرتفع خواهد شد. در آمار هم می توانید شاغلین بخش کشاورزی استان و بخش صنعت را با یکدیگر مقایسه کنید، خواهید دید ارزش افزوده به مراتب بیشتری نصیب استان خواهد شد.
در حال حاضر اگر سالیانه 5 میلیون مترمکعب آب یعنی دو برابر میزان کنونی به شهرک صنعتی سمنان اختصاص یابد وضعیت واحدهای شهرک صنعتی، گلستان خواهد شد.
از سویی دیگر در حال حاضر تعدادی چاه در ضلع شرقی پارک سوکان در حال حفاری است که به شدت سفرهای زیرزمینی شهرک صنعتی را تهدید می کند که احتمال دارد به کاهش میزان برداشت ما در سالهای آینده منجر شود. به عنوان مثال ما برای ارتقای استحصال آب مجوز گرفتیم 20 متر کف شکنی برای برخی چاهها انجام دهیم اما حتی یک قطره آب نیز به برداشت ما اضافه نشد.
شفاف عرض می کنم که چالش آب به ترمز توسعه شهرک صنعتی سمنان تبدیل شده است. در حال حاضر یکی از شرکتهای مهم و بزرگ ما که اشتغال چند صد نفره دارد ما را تهدید کرده است اگر مشکل آب حل نشود سرمایه گذاری خود را به شهری دیگر منتقل خواهم کرد! خب، اگر چنین مواردی رخ دهد چه کسی پاسخگوی بیکاری جوانان خواهد بود؟ متاسفانه این چالش حتی از ترمز توسعه نیز فراتر رفته و به فرار سرمایه گذاران منجر شده است! همینطور بسیاری از سرمایه گذاران وقتی از کمبود آب مطلع می شوند از سرمایه گذاری در شهرک صنعتی سمنان منصرف می شوند!
مسئولان و مدیران استان توجه کنند که ما خطر آب را زمانی هشدار دادیم که ماههای پیش رو فرصت مناسبی است برای تامین آب در تابستان سال آینده، دوستان نگویند ما دیر اطلاع دادیم. تابستان سالجاری را با خون دل و به سختی گذراندیم.
نکته جالب تر اینکه اگر فردی از آسمان سمنان به شهرک صنعتی و شهر سمنان نگاه کند خواهد گفت این خلق الله چرا این کار عجیب را می کنند که آب را با لوله از شهرک صنعتی به سمنان می برند و مجددا از سمنان با تانکر به شهرک صنعتی منتقل می کنند!!! این اتفاق در حال حاضر در حال رخ دادن است! حتی کیفیت آب انتقالی به شهر بسیار پایین تر از آبی است که واحدها با تانکر دریافت می کنند. جالب اینکه همه ما خود را مجتهد و متخصص می دانیم. البته اشتغال خوبی ایجاد شده است!! از این طرف برق مصرف می کنیم و آب را به شهر پمپ می کنیم و از آن طرف نیز گازوییل می سوزانیم تا همان آب را برگردانیم!
یکی از اقداماتی که در استانهای دیگر برای تامین آب بخش صنعت صورت می گیرد خریداری مجوز چاه های آب کشاورزی برای مصارف صنعتی است. ما اعلام کرده ایم اگر موارد مناسبی که امکان خریداری آنها وجود داشته باشد به ما معرفی شوند بدون تردید ورود خواهیم کرد اما این امر تاکنون رخ نداده است.
مرآت- به جز موضوع آب چه دغدغه های دیگری دارید؟
مزارئه- موضوع دیگر به تامین امنیت شهرک صنعتی سمنان مربوط می شود. بالاخره همانطور که عرض کردم در حال حاضر بیش از 16 هزار نفر در شهرک صنعتی سمنان کار می کنند و واحدهایی بزرگ دارای سرمایه های بسیار زیاد در آن مستقر هستند. بالاخره این حجم منابع که شاید از چند هزار میلیارد تومان نیز فراتر رود نیازمند تامین امنیت است. همچنین 2 شعبه بانک در شهرک وجود دارد که گردش مالی شهرک در آن انجام می شود. حتی 80 خانوار در همان شهرک زندگی می کنند! در مجاورت ما نیز اردوگاه افاغنه قرار گرفته است.
متاسفانه این شهرک نه کلانتری دارد، نه پاسگاه دارد و نه گشت! تامین امنیت این شهرک صرفا با نیروهای حراست که پرسنل شرکت هستند صورت می گیرد که هیچ یک از آنها قانون ضابط قضایی محسوب نمی شوند لذا نیازمند حضور نیروهای انتظامی هستیم. یکی از چالش های ما این است که وقتی با 110 تماس می گیریم تا چند دقیقه فقط باید خودمان را معرفی کنیم که چه کسی و در کجا هستیم! اما آنچه تاسف برانگیز است این است که خواهم گفت.
این تهدیدات باعث شده است تا ما مکاتبات فراوانی با نیروهای انتظامی انجام دهیم. متاسفانه همین امروز با یکی از معاونین نیروی انتظامی استان به من گفتند به فلان واحد ما مراجعه کنید، در آنجا نیروهایی که در حال استراحت هستند از شما پول می گیرند و به شما ارائه خدمت می دهند! گفتند همه جور نیرو هم داریم! جالب است از این پس بنده و مدیران واحدهای صنعتی برای تامین امنیت خود هم باید پول پرداخت کنیم!
من سوال دارم که 6 درصد مالیات و 3 درصد ارزش افزوده ای که توسط واحدها پرداخت می شود کجا هزینه می شود؟ برای چه چیزی است؟ آیا مالیات نباید در قبال ارائه خدمات دریافت شود؟ آیا در تامین آب نباید دیده شود؟ در نظافت نباید دیده شود؟ حتی نامه زدیم و گفتیم زمین به شما می دهیم پاسگاه بسازید اما انجام نشد! حتی گفتیم تا زمان ساخت پاسگاه ساختمان به شما می دهیم فقط نیروهای خود را برای تامین امنیت بفرستید! انجام نشد!
مصاحبه و تنظیم: مسعود تبریزی
عکس: محمد نجم
انتهای پیام/