استان گلستان این روزها حال و روز خوشی ندارد ، از هر طرف سخن از عدم هماهنگی و انسجام بین مدیران استانی و در صدر آنها استاندار گلستان و نمایندگان مجلس به میان می آید .
قبل از انتخاب صادقلو به عنوان هفتمین استاندار گلستان گمانه زنی های زیادی مطرح شدند که در ابتدا محور توسعه به عنوان ممیزی اصلی انتخاب استاندار به شمار رفت و این دیدگاه نزد آیت الله نورمفیدی نماینده ولی فقیه در استان و برخی صاحبنظران استانی مشخص بود.
این طیف به استاندار بومی و غیر بومی فکر نمی کرد، بلکه هدف توسعه استان گلستان بود و جبران عقب ماندگی هایی که در سالهای پس از استان شدن گریبان استان را گرفته بود ،گزینه هایی چون انوری و مجیدی در این راستا مطرح شدند.
در سوی دیگر گروهی از ناسیونالیسم های استانی بودند که بعدها نمایندگان مجلس هم به آنان پیوستند ، این گروه مدعی بودند استاندار بایستی بومی باشد تا ظرفیت های استان و نقاط ضعف را بشناسد و با توجه به اینکه متولد استان است حتما دلسوزی فراوانی نسبت به توسعه استان خواهد داشت. گزینه هایی چون سید سبحان حسینی ، علی اصغر احمدی و محمدرضا صالحی در این راستا پدیدار شدند.
اما در این میان اصرار آیت الله نورمفیدی بر انتخاب مجیدی به عنوان گزینه غیر بومی نشان از شناخت دقیق ایشان از ساختار پیچیده استان گلستان داشت که شاید هر موشکافی نتواند این ظرفیت ها را مانند وی تشخیص دهد .
گذشته از انتقاداتی که برخی افراد پیرامون ایشان و مواضع ایشان در فتنه 88 و ارد است ، بایستی اذعان کرد نگاهی به سابقه آیت الله نورمفیدی از دوران قبل و بعد از انقلاب نشان می دهد که وی شخصیتی کارکشته و سیاستمداری قهار در تشخیصمواضع و تصمیمات منطقی در کارزارهای سیاسی اجتماعی روز می باشد .
او ساختار استان گلستان و ترکیب اقوام و مطالبات آنها را به درستی می داند و وزن هر گروه و میزان فشار بر استاندار و سایر گروههای موجود در استان را براحتی تشخیص می دهد و از این رو بود که می دانست با انتخاب استاندار بومی انرژی و اعتبار وی صرف حاشیه ها خواهد شد.
شاید از این رو بود که وی در دیدار با ترکمن ها عنوان کرد که از همان ابتدا با انتصاب مهندس مجیدی موافق بود چون مجیدی به عنوان گزینه غیر بومی وامدار هیچ قوم ، گروه و منطقه ای خاص نبود و قطعا مانند قناعت به آرامی به توسعه استان فکر می کرد.
این فضای آرام که شاید صادقلو آرزوی آن را می کشد و در این 9 ماه در استانداری آن را ندیده مرهون همین انتخاب استاندار غیر بومی است که موجب می شود در یک محیطی ارام بتوان به توسعه استان فکر کرداما در فضای فعلی همه از استاندار انتظار دارند تا به نوعی سهم و حقشان را بدهد .
رامیانی ، شرق استانی ، ترکمن ، سیستانی ، اصلاح طلبان ، جوانان ، حامیان روحانی ، نمایندگان مجلس و خلاصه همه به نوعی انتظار دارند صادقلو در مراودات استانی گوشه چشمی به آنها داشته باشد. البته برخی ها به گوشه چشم هم راضی نیستند ؛ فی المثل ترکمن ها با اینکه 4 تا فرماندار گرفتند اما با این تفکر که استاندار در مقابل آنها کرنش کرده به دنبال سهم معاون فرمانداری ها نیز هستند که فشار ها بر احمد دستمرد در گنبد به این خاطر می باشد.
تمام این موارد می رساند که شاید اصرار آن روزهای آیت الله نورمفیدی بر روی گزینه غیر بومی کاملا منطقی بوده و خیلی خواص و سیاسیون استان به این نگرش ایشان اشرافیت نداشته و در مقابل آن موضع گرفتند تا نهایتا اینکه نماینده ولی فقیه در استان در مهرماه سال گذشته در مقابل نمایندگان مجلس بنشیند و با استاندار شدن صادقلو موافقت کند .
اما امروز خیلی از خواص به این نتیجه رسیدند که استانداربومی حواشی بسیاری دارد و ای کاش استاندار غیر بومی انتخاب می شد تا زودتر تکلیف بسیاری از کارهای استان مشخص شود و از طرفی همان نمایندگان و پیشتازان انتخاب صادقلو (نظری مهر و صابری) به دنبال عزل صادقلو هستند و حتی حاضر نیستند در یک جلسه با حضور وزیر کشور با وی بنشینند و در مورد مشکلات و اختلافات خود گفتگو کنند.
آنها امیدوارند با تهدید وزیر کشور به استیضاح بتوانند جابجایی در سکان استانداری گلستان بوجود بیاورند اما آیا جابجا شدن صادقلو کمکی به توسعه استان می کند ؟ در این نه ماه که فرصت اندکی برای اجرای برنامه ای توسعه می باشد آیا صادقلو در سیاستهای برنامه ای خود مشکل داشت که نمایندگان می خواهند او را بگیرند یا اینکه تن به خواسته های آنها نداد ؟
تغییر استاندار البرز روزنه هایی از امید در نمایندگان و موجی از نگرانی رادر برخی استانداران من جمله گلستان ایجاد کرد . شاید فشارهای نمایندگان در مجلس به جایی برسد که رحمانی فضلی ناچار شود به رویه ای که خود برای انتخاب استاندار بدعت گذاشت ، پشیمان شود و بخواهد دست به تغییراتی در برخی استانها مانند گلستان بزند.
از طرفی موضوع جایگزینی استاندار هم جزو نگرانی ها و دلواپسی های مردم استان و طیفهایی از سیاسیون است که براستی چه کسی می تواند در این ساختار پیچیده سیاسی استان که فقط امثال آیت الله نورمفیدی به آن اشراف دارند سکاندار اجرایی استان شود .
موضوعی که شاید الان زود باشد در مورد آن صحبت کنیم اما از همین الان بایستی احتمالات مختلف را در کنار هم قرار داد تا در موقع بحران غافلگیر نشویم.
سعید حسینی مهر - کارشناس ارشد علوم اجتماعی