چاپ صفحه

سفره هایی برای نذر یا گسترش بدعت !!!

به گزارش پایگاه عدالت خواهان گلستان "از جمله این مراسمات می توان به مجالسی که به نام اهل بیت (ع) برگزار می شود اشاره کرد که جنبه های مختلف معرفتی و دنیوی را به همراه دارد و مهمتر اینکه یادآوری مظلومیت اهل بیت (ع)است .

اصل دادن نذری و اطعام کردن بسیار کار پسندیده ای است و بسیاری از مردم برای رفع گرفتاری های خود و یا نشان دادن ارادت و محبت خود به اهل بیت به این کار مبادرت می ورزند .

اما آیا هر یک از این مراسم های مذهبی که برگزار می شود رضای خداوند و ائمه اطهار در آن وجود دارد ، البته پر واضح است که محفل هایی که انحراف و بریز و به پاش ها در آن باشند نه تنها مورد تأیید اسلام نیستند ، بلکه برخلاف آموزه های دین اسلام است.

برگزاری سفره هایی با تشریفات و اینکه حتما از خوراکیهای یکسان استفاده کنیم و فکر کنیم اگر سفره حضرت ابوالفضل آش رشته نداشته باشد مورد قبول واقع نمی شود درست نیست ، یا سر سفره حضرت رقیه(س) حتما خار و یا خشت خام باید باشد کار صحیحی نیست.

1-800


برگزاری مراسم سفره های نذری در گذشته به این صورت بوده که سوره ‌اي از قرآن قرائت می شده و دعاهايي از مفاتيح‌الجنان می خواندند و زنان همسايه و اقوام، براي دعاكردن به نيت صاحبخانه دور هم جمع مي‌شدند و از نان ، پنير ، سبزي و ...  که در سفره موجود بود اطعام می کردند و هرکس به نيت تبرك ، نان و پنيري از اين سفره براي خانواده‌اش مي‌برد که عقلائی بود.

امروزغالب این سفره ها بار معرفتی کمتری دارد و زمینه ای برای ایجاد سنت های غلط شده و گاهی آنقدر به آن اهمیت می دهند که جای واجبات را نیز می گیرد ، سفره ها رنگين تر شده و زنان براي شركت در اين مراسم مثل مجالس جشن به آرايشگاه می روند و بهترين لباس‌هاي خود را با مدهاي روز مي پوشند و به دنبال پرستيژ و كلاس بيشتر هستند.

مجلس گرداني به نام "ملا " نيز به اين مجالس دعوت مي‌شود كه هم قرآن و دعا مي‌خواند،هم مداحي و مولودي خواني مي‌كند و احكام دين را می گوید و گاهی تفسيرقران مي كند و  مبالغی را بابت 1 یا 2 ساعت حضور در مجلس مي‌گيرند كه بين ۲۰ تا ۲۰۰ هزار تومان  متغیر است و این ملا های خانم در هر محله‌اي نيز  توسط بانواني كه در اين جلسات حاضر مي‌یابند کمک مالی می شوند تا سيستم‌هاي صوتي تهیه کنند و حنجره شان آسيب نبيند.

خرافات زیادی به اين مجالس راه یافته که از این میان می توان به به برخی از آنها اشاره نمود به طور مثال در برخی موارد ته مانده سفره را روی سر دختران دم بخت حاضر در مجلس مي‌تكانند تا "سفيدبخت" شوند.

يا اينكه "كاچي" سفره حضرت رقيه را که به خانه مي برند هيچ مردي آن را نباید بخورد که حرام است و اگر مجلس در  مناسبت شادي مثل ولادت یکی از ائمه برپا شده باشد مي گويند هر كسي كه برقصد حاجت مي گيرد و اسف بارتر اينكه از احكام دين تفسیر مدرن می کنند به طور مثال " نماز خانم‌ها با لاك ناخن مشكلي ندارد مهم اين است كه دختران ما نماز بخوانند و بعداً خودشان به اين نتيجه مي‌رسند كه بايد بدون لاك، نماز بخوانند!!!!

البته بر پایی این سفره های نذری حاشیه های زیاد دیگری از خرید و فروش انواع لباس ، لوازم خانه ، لوازم آرايش و... دارد که با استقبال خوبي از طرف خانم ها مواجه مي‌شود.

اين مجالس مذهبي كه به اسم حضرت ابوالفضل و اهل بیت شكل مي‌گيرد روزگاري فقط مجلس دعا بود اما امروز تنها بهانه‌اي براي جمع کردن زنان محله و خويشاوندان است تا داشته هاي هم را به رخ يكديگر بكشند و به چشم و هم چشمي‌هايشان دامن بزنند و با سحر و جادوهايي كه مي‌خوانند زندگي‌ها را از هم بپاشانند و از نقل و نبات مجلس که غیبت و تهمت است بهره مند گردند و در پايان هم بزن و برقصي به راه بيندازند تا دلشان شاد شود و ثوابی نصیبشان گردد !!!

لازم به ذکر است که در همه چيز استثنا وجود دارد اما عموم اين مجالس به سمت و سوي غير از هدف اصلي شان مي روند.

1 2-800
اما به وضوح مشخص است که  به جای این همه ریخت و پاش و خرافه پرستی بهتر است یک سفره با خرما و نان و به یاد سفره فاطمه (س) و چای از میهمانان پذیرایی شود و مبلغی معادل خرج یک سفره خرافی رایج را در سبدی سر سفره قرار داده و از نیت خود میهمانان را مطلع سازید و درخواست کنید که آنها هم به قدر وسع خود کمکی کنند و این پول را به نیازمندی بدهید و مطمئن باشید که خدا و صاحب سفره نیز از این کار راضی خواهد بود  ،

پیشنهاد می شود که : رسانه های عمومی و رادیو تلویزیون بیشتر کار کنند تا از خرافاتی که بدون آگاهی وجود دارد و یا بوجود می آید جلوگیری شود، البته فرهنگ سازی و راه انداختن یک جریان فرهنگی به همین سادگی نیست و مدت یک یا دو دهه طول می کشد ولی می شود به مواردی همچون موارد ذیل برای بهتر شدن مراسم و دوری از خرافات استفاده کرد :

- از مداحانی که دارای تحصیلات حوزوی هستند استفاده شود چون این مداحان مبتلا به آسیب های سایر مداحان نمی شوند چون کتب دینی را می شناسند و می دانند کدام مقتل معتبر و کدام غیر معتبر است و از اشعار پر محتوا و عالمانه تری استفاده می کنند.

- سایر مداحانی که تحصیلات حوزوی ندارند مطالعه کنند و با عالمان دینی ارتباط مستمر داشته باشند و سطح علمی خود را در مسایل علوم دینی بالا ببرند.

- نهادهای مرتبط با مداحان نیز می بایست دوره های آموزشی برگزار کنند.

- سازمان تبلیغات اسلامی باید بر کار مداحان نظارت داشته باشد وگرنه خرافه گرایی و بسیاری از آفت هایی که در شأن شیعه نیست بین عوام توسعه می یابد.

- نظارت را بیشتر از طریق آموزش اجباری اعمال کنند و در ابتدا مداحانی که در سطح استان اقدام به مداحی می کنند شناسایی کنند و برای گذراندن دوره های آموزشی دعوت کنند و سپس با دادن مجوز فعالیت برعملکرد آنان نظارت کنند.

- برای کسانی که از تحصیلات پایینی برخوردارند آموزش مباحث تاریخی و علمی برگزار شود تا از تحریفاتی که در مجالس سوگواری و مولودی خوانی وجود دارد جلوگیری شود و مجالس نقش هدایتگرانه داشته باشند.

- یکی دیگر از آموزش هایی که اجباری به نظر می رسد؛ شناخت مقتل و منابع معتبر ذکر مصیبت اهل بیت(علیهم السلام) است که وظیفه شرعی مداحان است که به دنبال آموختن آن باشند و قانونی کردن آن هم به دست نهادهای نظارتی مثل سازمان تبلیغات باید قرار گیرد.

- افرادی که مجالس سالیانه و کلان  دارند می بایست با سازمان تبلیغات اسلامی مرتبط شوند و از مداحان و مبلغین و مبلغاتی استفاده کنند که سطح علمی آنان بالا باشد.

- توسط رسانه ها به مردم اطلاع رسانی شود که سازمان تبلیغات آماده معرفی مداحان برای مجالس آنهاست ، بسیاری از مردم از این موضوع اطلاع ندارند و بر اساس اتفاق از هر مداحی بدون اطلاع از سطح علمی او دعوت می کنند. /گلستان ما