چاپ صفحه

یادی از حضرت آیت‌الله میبدی(ره)

به گزارش پایگاه  عدالت خواهان ایران" سید محسن طاهری مسئول مدرسه علمیه امام صادق(ع) گرگان طی یاداشتی تحت عنوان یادی از حضرت آیت‌الله میبدی(ره) نوشت"

                                                  باسمه تعالی

سال ۹۸ هجری شمسی سالی پُر فراز و نشیب برای مردم کشور عزیزمان بود.
در کنار وقایع تلخ و ناگواری که برای کشور عزیزمان اتفاق افتاد، مردم گلستان اما شاهد واقعه‌ی ناگوار دیگری نیز بودند.

ارتحال عالم روشن‌ضمیر، مردمی و پارسا یعنی مرحوم حضرت آیت‌الله حاج سید محمدرضا طاهایی میبدی استان گلستان را در اندوهی بی‌پایان فروبرد.

نگارنده هرچند قصد داشتم پیش از این مطالبی را درباره‌ی آن فقیه راحل به رشته‌ی تحریر درآورم، لیکن عوامل گوناگونی مانع از آن شد که بتوانم ذهن خود را در این خصوص متمرکز نمایم. خدا را شکر می‌کنم که در این روزها فراغتی حاصل شد که بتوانم به توفیق الهی اندکی از حقی را که آن مرحوم بر این حقیر دارد، ادا نمایم، ان‌شاءالله.

خوب است ابتدا به این نکته اشاره کنم که اساس ارادت این‌جانب به آن مرحوم، به سفارشی برمی‌گردد که مرحوم والدمان داشتند؛ ایشان همواره سفارش می‌کردند که از این سرچشمه‌ی علم و معنویت بهره‌مند شویم و از این فرصت کم‌نظیر غافل نمانیم.

آری؛ مردم مؤمن و خصوصاً طلاب و قشر فرهیخته، در شهرستان‌ها باید قدر علمای متقی را بدانند؛ در غیر شهرهایی مانند قم و مشهد که مرکز علوم دینی هستند، یافتن علمایی مانند مرحوم آیت‌الله میبدی به ندرت اتفاق می‌افتد؛ علمایی که ملجا، مرجع و مورد اعتماد مردم در امور دینی و معنوی باشند.

ضمن اینکه نباید از این نکته غافل شد که وجود علمای متقی و مردمی علاوه بر برکات معنوی، در حل مشکلات اجتماعی نیز بسیار مؤثر است و این موضوع به جامعیت دین مبین اسلام بازمی‌گردد و باید جداگانه درباره‌اش سخن گفت.

همان‌طور که حضرت امام خامنه‌ای در بیانیه‌ی گام دوم انقلاب فرموده‌اند، پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، توجه به معنویات و معارف توحیدی در بین مردم و بالاخص قشر جوان افزایش چشمگیری داشت؛ به عنوان نمونه مطالعه‌ی کتاب‌های دینی (چه کتاب‌های معرفت‌افزا مانند کتب علامه‌ی شهید مطهری و چه کتاب‌های معنوی مانند کتب شهید آیت‌الله دستغیب و...) افزایش پیدا کرد.

به همین میزان، بر توجه مردم به علمایی که بتوانند پاسخ‌گوی نیازهای دینی مردم باشند نیز افزوده شد. مرحوم آیت‌الله میبدی در این جهت مورد اقبال قرار گرفت؛ البته توقع این بود که با روی کار آمدن نظام اسلامی، دست‌اندرکاران امور برنامه‌ی ویژه‌ای در زمینه‌ی بهره‌مندی هرچه بیشتر مردم از علمای ربانی داشته باشند ولی آن‌گونه که باید و شاید به این امر توجه نشد و علاوه بر این در منطقه‌ی گرگان و دشت، به دلیل اتفاقات سیاسی خاصی که رخ داد، متأسفانه بی‌مهری‌های زیادی نسبت به علما صورت گرفت و باعث شد بخشی از مردم، از علما فاصله بگیرند و این موضوع خود فصل جداگانه‌ای را می‌طلبد.

ویژگی‌ها :

هرچند بنده مدعی نیستم که نسبت به همه‌ی ابعاد شخصیتی مرحوم آیت‌الله میبدی شناخت دارم و خصوصیت کتوم بودن آن مرحوم نیز باعث ناشناخته ماندن برخی از ویژگی‌های علمی و معنوی او می‌شد، لیکن به اندازه‌ی شناخت اندک خودم به بعضی از خصوصیات او اشاره می‌کنم.

۱ - مرحوم آیت‌الله میبدی از لحاظ علمی، جامع معقول و منقول بود. تسلط ایشان بر علومی مانند فقه، اصول فقه، فلسفه، کلام و اخلاق در درس‌ها و سخنرانی‌های ایشان کاملاً مشهود بود؛ هرچند شرایط منطقه و موانع گوناگون باعث می‌شد که افراد نتوانند از فیوضات علمی ایشان بهره‌ی لازم را ببرند.

۲ - از لحاظ معنوی و اخلاقی آن‌گونه که از گفتار و رفتار و منش او احساس می‌شد، رتبه‌ی بالایی داشت؛ فردی رقیق‌القلب بود که در هنگام بیان معارف معنوی، اشک از چشمانش سرازیر می‌شد، در ذکر مصائب اهل‌بیت (علیهم‌السلام) شدیداً محزون می‌گردید و گاه یارای سخن‌گفتن در این زمینه نداشت.

نسبت به ذوی‌الحقوق و اساتید علمی و اخلاقی خود قدردان بود و در محافل عمومی و خصوصی همواره از آنان به نیکی یاد می‌کرد.

۳ - از دیگر ویژگی‌های آن عالم وارسته، فروتنی او بود. از مطرح‌شدن دوری می‌جست، نسبت به علمای دیگر با محبت و تواضع رفتار می‌کرد و با مردم مهربان بود و در پاسخ به سؤالات گوناگون طلاب و دانشجویان و جوانان بخل نمی‌ورزید و دعوت دوستان را اجابت می‌کرد و کسی را از خود نمی‌رنجاند.

۴ - با اینکه عالمی سنتی و مقید به رعایت سنت‌های نیک علمای سلف بود، ولی سعی در آشنایی با داده‌های علوم جدید داشت و از این رویکرد برای تبلیغ معارف دین و تقریب آن‌ها به ذهن جوانان به نیکی استفاده می‌کرد.
در تبلیغ معارف دین از ابزار روز بهره می‌گرفت و خود را در روش‌های سنتی محصور نمی‌کرد. شاید در حدود هشتاد سالگی از نخستین علمایی بود که از رایانه شخصاً استفاده می‌کرد و در این جهت الگوی طلاب جوان بود.

خدمات :

خدمات مرحوم آیت‌الله میبدی بسیار متنوع و متعدد است و شایسته است در این زمینه با تحقیقات کافی اظهار نظر شود.


اجمالاً در این زمینه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
ده‌ها سال تربیت طلاب و شاگردان از سطوح ابتدایی تا درس خارج، ارشاد و تربیت نفوس در مسجد جامع گرگان، موضع‌گیری‌های مؤثر در مسائل مهم اجتماعی، تأسیس کتابخانه‌‌ی مسجد جامع، احیای مجالس و محافل توسل به اهل بیت (علیهم‌السلام)، اعزام مبلغ به نقاط مختلف استان خصوصاً در ایام ماه محرم‌الحرام و ماه مبارک رمضان، پاسخ‌گویی به سؤالات و شبهات دینی

البته هرکدام از این موارد خود فصل جداگانه‌ای را می‌طلبد و از عهده‌ی نگارنده بیرون است.

نکات پایانی :

۱ - این حقیر با راهنمایی مرحوم ابوی توفیق حضور در برخی از جلسات پر فیض آن عالم ربانی را داشتم؛ از جمله‌ی جلساتی که چندسالی توفیق حضور در آن را داشتم، عبارت است از : منابر جمعه‌شب‌ها در مسجد جامع، برنامه‌های شب‌های ماه مبارک رمضان در کتابخانه‌ی مسجد جامع و درس‌های اخلاق در مدرسه‌ی علمیه‌ی رضویه.
همه‌ی این جلسات بسیار پربار، مؤثر و سرشار از نکته‌سنجی‌های عالمانه بود.

۲ - شیوه‌ی استدلالی و نوینی که ایشان در بیان دقیق‌ترین معارف توحیدی، به‌کار می‌گرفتند، باعث جذب اقشار فهیم و فرهیخته می‌شد.
خوب است در اینجا یادی کنم از مرحوم دکتر محمدهادی شریف، پزشک مؤمن، متواضع و مردمیِ دارالمؤمنین گرگان که از مریدان آن عالم نستوه بود و در بسیاری از جلسات علمی و معنوی ایشان مشتاقانه حضور پیدا می‌کرد.

امثال مرحوم دکتر شریف فراوان بودند؛ فرهیختگانی که تشنه‌ی شنیدن معارف عمیق اسلامی بودند و در پای منبر و درس آن مرحوم سیراب می‌شدند.

۳ - یکی از برکات وجودی مرحوم آیت‌الله میبدی، تربیت فرزندانی است که مسیر پدر بزرگوار خود را به خوبی ادامه می‌دهند؛ جای بسی خوشحالی است که در فقدان آن مرحوم، فرزند برومند ایشان، آیت‌الله حاج سید حسین میبدی، راه پدر را در مسجد و مدرسه ادامه می‌‌دهد؛ برای ایشان از خداوند متعال، سلامتی و موفقیت روزافزون مسالت می‌نمایم.

۴ - خوب است به این نکته نیز اشاره کنم که همان‌طور که گذشت، مرحوم ابوی ما ارادت ویژه‌ای نسبت به مرحوم آیت‌الله میبدی داشتند و در بسیاری از مسائل اجتماعی با مشورت و هماهنگی یکدیگر اقدام می‌کردند.
روابط دوستانه و صمیمانه بین علمای یک منطقه برکات زیادی به‌همراه دارد و می‌تواند در حل مشکلات اجتماعی و انسجام اهل ایمان بسیار تأثیرگذار باشد.
متقابلاً آیت‌الله میبدی(ره) نیز به مرحوم ابوی ما محبت خاصی داشتند؛ بارها از زبان مرحوم آیت‌الله میبدی شنیدم که می‌فرمود بعد از ارتحال آیت‌الله طاهری تنها شدم!

۵ - مرحوم آیت‌الله میبدی همواره پشتیبان انقلاب و نظام مقدس جمهوری اسلامی بودند و در بسیاری از سخنرانی‌هایشان مواضع امامین انقلاب را تبیین و از آن دفاع می‌کردند و معتقد بودند که این انقلاب موجب حیات مجدد اسلام شد و به همین جهت دفاع از نظام را بر همگان واجب می‌دانستند.

خداوند ان‌شاءالله همه‌ی علمای فقید را که در تربیت نفوس مؤمنین همت گماشتند و راه انبیاء الهی (علیهم‌السلام) را به‌درستی ادامه دادند، در بهشت رضوان خود متنعم بفرماید.

                                          ۹۸/۱۲/۱۲

                                   سید محسن طاهری
                      مسئول مدرسه علمیه امام صادق(ع) گرگان