چاپ صفحه

کیش کردن جزیره آشوراده و مات شدن مسوولان!

به گزارش پایگاه  عدالت خواهان ایران" خبر شمال نوشت:آشوراده، واقع در جزیره میانکاله از نخستین مراکز زیست کره زمین، مهم‌ترین ذخیره‌گاه زیست گیاهی و جانوری در خلیج گرگان، دو دهه است که در فراز و نشیب طرح‌های گردشگری روزگار می‌گذارند.
طرح گردشگری جزیره آشوراده که نخستین بار در سال 83 رونمایی شده بود، با ارائه سندی از سوی بنیاد مستضعفان، مورد ادعای این نهاد قرار گرفته و در سال 84 نیز مصوبه واگذاری 380 هکتار از اراضی آن به شرکت «مناطق گردشگری جهان»، این جزیره را با چالش دیگری مواجه کرده و سپس در دولت نهم، مصوبه واگذاری جزیره با دخالت سازمان بازرسی کل کشور باطل شد؛ اما جزیره آشوراده که به شدت مورد علاقه برخی از اشخاص حقیقی و حقوقی برای دست اندازی و اجرای طرح‌های گردشگری بوده است، در دولت یازدهم نیز پرونده‌اش مجددا مفتوح شد.
این طرح‌ها که شامل هتل، مراکز تجاری، بازار، زمین گلف و تنیس، رستوران و جاده بوده است، اما به نقل از فعالان محیط زیست و منابع طبیعی، مسلم است که این جزیره زیبا و حساس، تحمل این حجم از طرح‌های گردشگری را نداشته و در صورت انجام این طرح‌ها و رونق‌گیری آنها زندگانی جزیره به خطر خواهد افتاد.

*طرح آموزشی محدود به جای طرح گردشگری مخرب
محمد درویش فعال برجسته محیط زیستی کشور، در همین باره از تالاب میانکاله به عنوان ذخیره‌گاه زیست‌کره یاد کرده و با بیان اینکه این تالاب، ظرفیت گرمایی منطقه را تثبیت می‌کند، ادامه داد: تسریع در زیست پالایی، سهولت در امر تخم ریزی ماهیان و ده‌ها اتفاق طبیعی دیگر در منطقه مرهون وجود جزیره آشوراده است، اما رفت و آمدها در این سطح، قطعا محیط طبیعی منطقه را دچار تخریب و دگرگونی می‌کند، این در حالی است که بر اساس طرح‌های مطالعاتی فعالان محیط زیست و منابع طبیعی، این منطقه می‌تواند در سطح محدودی به عنوان منطقه‌ای آموزشی و توریستی برای گردشگران حرفه‌ای باشد، به این شکل که در یک بازه زمانی کوتاه مدت در آنجا کمپ ایجاد کرده و علاوه بر مشاهده منطقه، توانمندی‌های بوم شناختی و شرایط اکولوژیکی آن، تحت آموزش قرار گیرند.
درویش تصریح کرد: خوشبختانه فعلا دولت، پولی برای تحقق این طرح در بساط ندارد و به همین خاطر نیز این طرح در حال حاضر، مسکوت مانده است، اما هرگز این توقف به معنای درک ارزشمندی منطقه توسط سازمان محیط زیست نبوده و نیست.

*هیچ فردی نمی‌تواند مانع اجرای طرح طبیعت‌گردی جزیره
آشوراده شود
همه این فراز و نشیب‌ها در خصوص ایجاد طرح گردشگری در جزیره آشوراده در حالی است که استاندار وقت گلستان در دی ماه سال 97، با بیان اینکه پس از سال‌ها ۵ میلیارد تومان اعتبار برای پروژه گردشگری جزیره آشوراده در نظر گرفته شده و این طرح روال قانونی را پشت سر گذاشته است، اظهار داشت: هیچ فردی نمی‌تواند مانع اجرای طرح طبیعت‌گردی جزیره آشوراده شود.
سید مناف هاشمی، در آذرماه سال 97، نیز با اشاره به آغاز طرح گردشگری جزیره آشوراده گفته بود: این طرح برای اجرای کامل به بیش از ۴۰۰میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.
وی در مراسم کلنگ‌زنی پروژه گردشگری جزیره آشوراده اظهار داشت: آغاز طرح گردشگری جزیره آشوراده، اتفاق بزرگی است و برای اجرای آن مراحل سختی را پشت سر گذاشتیم.
وی در آن زمان با بیان اینکه همه نمایندگان مجلس شورای اسلامی باید برای اجرایی این پروژه پشتیبانی کنند تا با کمک همه بتوانیم این طرح را به نتیجه برسانیم، گفت: این پروژه به‌همراه لایروبی کانال خُزینی و چاپاقلی از اساسی‎ترین اقدامات است که در استان گلستان
 انجام می‎شود.

*دو نگرش متفاوت در مورد یک مساله خاص
 اما برای آنکه متوجه بشویم قرار است چه کلاه گشادی بر سر جزیره آشوراده برود و چگونه یک طرح گردشگری ساده به طرح کیش دوم، در شمال ایران تبدیل وضعیت پیدا کرد، خوب است به سخنان مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان در خردادماه امسال اشاره کنیم.
کریمی در این باره به تسنیم گفته است: سر و صدایی که بیرون وجود دارد با اتفاقاتی که قرار است در آشوراده رخ دهد، زمین تا آسمان فرق می‌کند. طرحی که برای آشوراده نهایی شد « هیچ تأثیری در گردشگری استان نخواهد داشت».
او ادامه داد: طرح گردشگری آشوراده فقط در حد یک طرح طبیعت‌گردی، پیاده‌روی و پرنده‌نگری است. اینکه یک گردشگر بتواند به جزیره برود ماهیگیری کند، پرنده ببیند و در کلبه روستایی غذایی بخورد، این همه طرح گردشگری آشوراده است.
مدیرکل میراث فرهنگی گلستان در حالی این طرح را تا این اندازه تقلیل و تنزل داده است که همانطور که در ابتدا نیز به آن اشاره کردیم، این طرح، مدتی است که با عنوان «جزیره کیش دوم» شناخته می‌شود و مسلما جزیره کیش، جزیره‌ای برای طبیعت‌گردی، پرنده‌نگری و پیاده‌روی نیست! و پرسش اصلی اینجاست که چگونه مسوولان و مقامات استانی در مورد یک مساله، چنین دیدگاه‌های متفاوت و بعضا متضادی دارند و چگونه می‌شود یک مسوول، طرح گردشگری آشوراده را به چند اتفاق ساده بسنده ببیند، در حالی که در عالم واقعیت، خواب‌های بسیار آشفته‌تری را برای منطقه دیده‌اند!
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان در ادامه سخنان خود با اشاره به بازدید بیش از 2.5 میلیون مسافر و گردشگر از شهرستان بندرترکمن در سال گذشته گفت: به طور متوسط در ایام نوروز روزانه 200 هزار مسافر و گردشگر به این شهرستان می‌روند در حالیکه براساس طرح، فقط 500 نفر از آنان امکان رفتن به آشوراده را پیدا خواهند کرد.
او معتقد است طرحی که برای آشوراده مصوب شده تأثیری در ماندگاری مسافر و گردشگر در استان نخواهد داشت.
کریمی با بیان اینکه عده‌ای نمی‌خواهند اتفاقات خوبی در گلستان رخ دهد، گفت: می‌شد طرح گردشگری آشوراده را به گونه‌ای پیش بُرد که هم استان و هم کشور از آن برخوردار شوند. این در حالی است که در گذشته برای این جزیره طرح تهیه شده بود اما به دلیل فشارهای زیاد از آن خیلی عقب‌نشینی شد. ضمن اینکه آشوراده در تقسیمات سیاسی جزو استان گلستان به شمار می‌رود اما در حوزه تصمیم‌گیری اداره محیط زیست استان نیست. از سویی دیگر اجرای طرح به سازمان همیاری شهرداری‌ها محول شده در حالیکه متولی تخصصی دستگاه دیگری است.

*سخن پایانی
طرح گردشگری آشوراده نیز مثل بسیاری از طرح‌های گردشگری در دل مناطق بکر و منحصربفرد ایران، چه به سرانجام برسد، چه نرسد، نشان از آن دارد که مسوولان ایران، هیچگاه نمی‌توانند در اجرای طرح‌های گردشگری پیوست‌های منابع طبیعی و محیط زیستی را رعایت کنند و به همین دلیل هرگاه سخن از ایجاد طرح‌های گردشگری در اقصی نقاط ایران می‌شود، باید نگران محیط زیست و منابع طبیعی منطقه باشیم.