چاپ صفحه

آقای رئیسی! ادامه دهید

به گزارش پایگاه عدالت خواهان" مبارزه با فساد اقتصادی و برخورد با مفسدان این حوزه از اموری است که مسئولان قوه قضائیه بارها بر تحقق آن تاکید دارند. قوه قضائیه در بررسی فسادهای اقتصادی و اثراتی که بر وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم گذاشته، در مواردی حکم به اعدام مجرمان می‌دهد چنانکه در سال‌های اخیر حمید باقری درمنی، فاضل خداداد، مه آفرید خسروی، وحید مظلومین و محمد اسماعیل قاسمی اعدام شدند اما برخی پرونده‌های متهمان اقتصادی هنوز تعیین تکلیف نشده و افکار عمومی اطلاع ندارد که قرار است با متهمان این پرونده‌ها که به دلیل بزرگی و وسعت جرائم اقتصادی‌شان برای جامعه آشنا هستند چه تصمیمی بگیرند. آیت‌ا... سیدابراهیم رئیسی از زمان جلوس بر کرسی ریاست قوه قضائیه نشان داد اهل مماشات و اتلاف وقت نیست و در به سرانجام رساندن پرونده‌های قضایی جدیت دارد. بنابراین عدم اطلاع‌رسانی درباره وضعیت برخی افراد که به اتهام تخلفات اقتصادی بازداشت می‌شوند به ابهامی در اذهان تبدیل شده است. در ادامه به برخی از این پرونده‌ها اشاره می‌شود.
اکبر طبری خبرساز چه شد؟
یکی از خبرسازترین متهمان ماه‌های اخیر اکبر طبری است؛ او که معاون اجرایی قوه قضائیه سابق یعنی دوره آیت‌ا... صادق لاریجانی فعال بود که پس از روی کار آمدن رئیسی بازداشت شد که سخنگوی قوه قضائیه درباره چرایی بازداشت طبری گفته بود: «فردی که قبلا در حوزه ریاست معاونت یکی از بخش‌ها بوده، تحت تعقیب قرار گرفته و پرونده‌ای تشکیل شده و در این ارتباط فرد مذکور و برخی افراد دیگر بازداشت شدند. آنچه الان در پرونده مطرح است ناظر به ارتباطات ناصواب و خلاف موازین قضایی با برخی از اصحاب پرونده و همچنین توصیه و اعمال نفوذ در برخی دستگاه قضایی مطرح است که البته تازه تشکیل شده و تحقیقات آن در حال انجام است. به این پرونده کاملا در چارچوب مقررات و ضوابط قانونی رسیدگی می‌شود.» اما تا به امروز خبری از محاکمه او نیست.
بابک زنجانی پول جور میکنه، آزاد بشه؟
شاید بابک زنجانی شناخته شده‌ترین مجرم اقتصادی در کشور است که اکثریت مردم با او آشنا هستند. بیش بیشتر از یکسال و نیم از تایید حکم اعدام زنجانی گذشته است و هیچ‌کس از اجرای حکم حرفی نمی‌زند، چراکه حکم بابک زنجانی که به عنوان مفسد فی الارض شناخته شده، دو بخش دارد و دومی اعدام است. او ابتدا باید رد مال کند، آن هم با رقمی نجومی یعنی حدود دو میلیارد یورو. وکیل زنجانی می‌گوید: «زندگی موکلش در گرو برگرداندن پول است و اگر موفق به این کار شود، احتمال لغو حکم اعدام وجود دارد». روز یکشنبه سخنگوی قوه قضائیه خبر داد: «در پرونده امیرمنصور آریا تاکنون 600 میلیارد جزای نقدی واصل کردیم و 1700 میلیارد تومان رد مال به بانک‌ها انجام دادیم. در پرونده بابک زنجانی تا امروز 1800 میلیارد تومان از اموال داخل کشور بابک زنجانی تحویل وزارت نفت شده است.» اما در نهایت هنوز مشخص نیست بابک زنجانی آزاد می‌شود یا اعدام!
جعبه سیاه بابک هم بلاتکلیف؟
بابک زنجانی تنها نبود بلکه علیرضا زیباحالت‌منفرد هم همراه او بود. این فرد که خود بابک زنجانی هم از او شکایت کرده به جعبه سیاه پرونده زنجانی شهرت پیدا کرد. زیباحالت‌منفرد به نوعی کارچاق‌کن یا کارگزار زنجانی در مالزی و مسئول فروش نفتی بود که زنجانی از دولت ایران دریافت می‌کرد و همچنین مسئول راه‌اندازی بانک اف‌ای‌آی‌بی در مالزی شد. با بالا گرفتن پرونده زنجانی، زیباحالت‌منفرد به دومینیکا در آمریکای لاتین رفت و با گذرنامه دیپلماتیک در آنجا اقامت کرد اما در 26 دی 1395 از سوی پلیس اینترپل به ایران تحویل داده شد. کلاهبرداری، تحصیل مال نامشروع و خیانت در امانت، جعل و... از اتهامات اوست. 19 آبان ماه 97 کیفرخواست علیرضا زیباحالت منفرد صادر شد و 6 جلسه دادگاه به ریاست قاضی صلواتی از اردیبهشت ماه تا 11 خردادماه سال جاری برگزار شد اما خبری از حکم صادره نیست؛ 16 مرداد سال جاری سخنگوی قوه قضائیه اظهار داشت: کار‌های آن انجام شده، اما باید از قاضی صلواتی بپرسم که آیا رأی صادر شده یا خیر.
حسین رعیت چی شد؟
بازداشت و آزادی حسین رعیت ماجراهای خودش را دارد. حسین میرکاظمی (رعیت) مدیرعامل کارخانه دنیای فلز، پارسیان فلز البرز، لوح فشرده پارس بوده که از او هم به عنوان یکی از دستیاران بابک زنجانی نام برده می‌شود. در 15مرداد جاوید فخریان از اعضای حزب ندا در توئیتی مدعی شد: «حسن میرکاظمی معروف به حسن رعیت ساعاتی پیش با 17 قلاده ببر در باغ شخصی‌اش دستگیر شد.» طبق نامه‌ای منتشر شده، اداره کل حقوقی بانک کشاورزی به بازرسی شعبه چهارم دادسرای امور اقتصادی در تاریخ 16 دی 1387، میرکاظمی با بیش از 175 میلیارد تومان بزرگ‌ترین بدهکار بانک کشاورزی در کل کشور معرفی شده است که بدهی خود را تسویه نکرده و بسیاری از اعتبارات را نیز بدون وثیقه و با ضمانت شخصی دریافت کرده ‌است. این مکاتبات ابتدا در سال 1388 و دوباره در 1391 منتشر شد اما هیچ‌گاه تکذیب نشد. سخنگوی قوه قضائیه درباره حسین رعیت و اتهام او چنین گفت: «قبل از اثبات مجرمیت اسم نیاورید. با رعایت معذوریت اصل بازداشت را تایید می‌کنم و درباره عناوین اتهامی به لحاظ اینکه پرونده در مرحله اولیه است باید در رسیدگی‌های بعدی اعلام شود.»
سالار هم فرار کرد
سالار آقاخان سن و سال کمی دارد اما آنچنان که می‌گویند پرونده تخلفات اقتصادی‌اش سنگین است. او از جمله اخلالگران بازار ارز است که از او به عنوان عامل بانک مرکزی در توزیع ارز یاد می‌شود و در پرونده تشکیل شده برای مسئولان و مقامات سابق بانک مرکزی، متهم ردیف اول به حساب می‌آید. در 20 اسفند سال 1396 دستگیر شد اما او که از متهمان مطرح و بنام پرونده ارزی که کیفرخواستش به همراه پرونده عراقچی و سیف به دادگاه رفته، متواری است. سخنگوی قوه قضائیه به این توضیحات بسنده کرد: «درباره اینکه الان کجاست فقط اطلاع داریم روز دادگاه که احضار شده بود نیامده است. هم از طریق قانون و وثیقه‌گذار پیگیر هستیم که در ادامه جلسات دادگاه حضور پیدا کند در غیر این صورت دادگاه تصمیم قانونی می‌گیرد.» پوری‌حسینی و یکه‌زارع رئیس و مدیرعامل سابق سازمان خصوصی‌سازی و ایران خودرو هم بازداشت شدند که سخنگوی قوه قضائیه درباره آخرین وضعیت و اینکه آیا قرار بازداشت این افراد به وثیقه تبدیل شده یا خیر گفت: این افراد کماکان در بازداشت به سر می‌برند و باید دید در ادامه تحقیقات چه مسائل و تصمیماتی پیش می‌آید