چاپ صفحه

عاقبت جنجال آفرینی آمریکا علیه ایران

به گزارش پایگاه  عدالت خواهان ایران"  نرخ انواع بیمه کشتی‌ها از جمله نفتکش‌هایی که از خلیج فارس عبور می‌کنند، با افزایش تنش‌ها در منطقه و در پی اظهارات رئیس‌جمهوری آمریکا درباره عدم الزام آمریکا برای حفاظت از کشتی‌های دیگر کشورها، به‌شدت روند صعودی گرفته است.

گزارش‌ها حاکی است که نرخ «بیمه اضافی ریسک» که به «بیمه اضافی جنگ» نیز موسوم است، برای نفتکش‌های معمولی که از خلیج فارس می‌گذرند به ۵۰۰ هزار دلار رسیده است که ۱۰ برابر هزینه بیمه در ابتدای سال جاری میلادی است.

به گزارش رادیو فردا، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، روز سوم تیرماه اعلام کرد کشورهای دیگر خصوصا ژاپن و چین که بخش اعظم نفت خود را از خاورمیانه وارد می‌کنند، باید خود امنیت نفتکش‌هایشان را تأمین کنند.

وی گفت تاکنون آمریکا بدون هیچ پاداشی سال‌ها برای امنیت همه نفتکش‌ها تلاش کرده، اما از این به بعد، هر کشوری مسئول حفاظت از کشتی‌های خودش است.

ترامپ حتی اعلام کرد که به ماندن نیروهای آمریکایی در خلیج فارس برای حفاظت از کشتی‌ها هم نیازی نیست، چون آمریکا تقریباً از واردات نفت بی‌نیاز شده است.

حالا شرکت‌های ارزیابی ریسک، خلیج فارس را در ردیف مناطق «پرخطر» قرار داده‌اند و بیمه‌گذاران هزینه اضافی سنگینی برای بیمه کشتی‌ها اعمال کرده‌اند. حدود یک‌پنجم از نفت مصرفی جهان از تنگه هرمز می‌گذرد.

پارسال روزانه ۷۱.۳ میلیون بشکه نفت در جهان فروخته شده که بیش از ۲۴ میلیون آن نفت خاورمیانه بوده است. ۱۷ میلیون بشکه از این مقدار هم از تنگه هرمز گذشته است.‎

 

تنها هزینه بیمه اضافی ریسک نیست که بر صاحبان کشتی یا واردکننده‌های نفت تحمیل می‌شود. باری با ارزش بیمه‌ای معادل ۱۳۰ میلیون دلار (محموله دو میلیون بشکه‌ای نفت) به ۱۵۰ تا ۳۲۵ هزار دلار رسیده و هزینه بیمه خود نفتکشی به ارزش ۷۵ میلیون دلار نیز به ۲۰۰ هزار دلار افزایش یافته است، در حالی که این رقم در ابتدای سال جاری ۳۰ هزار دلار بود.

 

از طرف دیگر، صاحبان کشتی نیز هزینه حمل بار را افزایش داده‌اند و طبیعی است که هزینه نهایی بر مصرف‌کنندگان انرژی و مردم آن کشورها تحمیل می‌شود. برای نمونه، هزینه اضافی ریسک (برابر با ۵۰۰ هزار دلار) حدود ۲۵ سنت به قیمت نهایی واردات هر بشکه نفت اضافه می‌کند.

این در حالی است که قیمت نفت نیز طی دو هفته گذشته، حدود ۱۰ درصد افزایش یافته و به حدود ۶۴ دلار رسیده است.

در همین حال، ارزش دلار آمریکا نسبت به دیگر واحدهای پولی معتبر جهان کاهش پیدا کرده است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، ارزش دلار طی سه ماه گذشته نسبت به یورو، و از ابتدای ماه ژانویه نسبت به ین ژاپن به پایین‌ترین میزان خود رسیده است.

 

چشم‌انداز تسهیلات پولی از سوی بانک مرکزی آمریکا، تقاضای دلار را کاهش داده و همچنین جنجال های آمریکا و تهدید به حمله علیه ایران، نگرانی‌هایی را در زمینه سرمایه‌گذاری در زمینه دلار به وجود آورده است.

 

اکنون هر دلار با ۰/۳ درصد کاهش معادل ۱۰۶/۹۷ ین ژاپن معامله می‌شود و هر یورو نیز با ۲ درصد افزایش نسبت به دلار، برابر با۱/۱۴۱ دلار است.

 

با وجود جنگ تجاری آمریکا و چین، بانک مرکزی آمریکا از کاهش سود بانکی به دلیل نگرانی‌ها از کاهش رشد اقتصادی خبر داده است. این تصمیم باعث شده که فروش دلار افزایش و همزمان تقاضا برای خرید دلار نیز کاهش یابد.