چاپ صفحه

امریکا ایران خواست تا دیگر زندانیان را هم آزاد کنند/هیچ کشور سومی در آزادی زکا نقش نداشت

به گزارش پایگاه  عدالت خواهان ایران" سارا سندرز، سخنگوی کاخ سفید، روز سه‌شنبه ۲۱ خرداد با اشاره به بازگشت نزار زکا به سرزمین پدری خود، لبنان، گفت: «ما به خاطر آزادی این فرد از ایران سپاسگزاریم».

یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز با ستایش از آزادی نزار زکا گفت که این روز برای وی، خانواده و همه حامیانش یک «روز عالی» خواهد بود.

به گزارش خبرگزاری رویترز، وی اظهار داشت ایالات متحده امیدوار است که این اقدام جمهوری اسلامی، نشانه مثبتی از آزادی زندانیان آمریکایی در ایران باشد.‎

نزار زکا که از چهار سال پیش به اتهام جاسوسی در ایران زندانی شده بود روز سه‌شنبه همراه با رئیس سازمان امنیت عمومی لبنان که برای آزادی او به تهران رفته بود، تهران را ترک کرد.

آقای زکا کارشناس فناوری اطلاعات است و شهریور ۱۳۹۴ به دعوت معاونت امور زنان ریاست‌ جمهوری ایران برای شرکت در «همایش بین‌المللی نقش‌آفرینی زنان در توسعه پایدار» به تهران رفته بود که بازداشت شد.

وی به ده سال زندان محکوم شده بود و بیش از یک سوم این حکم را نیز در زندان گذراند تا طبق قوانین قضایی ایران امکان آزادی مشروط وی فراهم شود.

با این حال چند شهروند آمریکایی دیگر همچنان در ایران زندانی هستند که ایالات متحده خواستار آزادی آنهاست.

سارا سندرز در ادامه سخنان روز سه‌شنبه خود گفت: «مسئله اساسی اینجاست که چندین نفر دیگر در ایران زندانی هستند و ما خواستار آزادی آنها هم هستیم».

خانم سندرز اما به این سئوال پاسخ نداد که آیا واشینگتن هم در مذاکرات مربوط به آزادی نزار زکا دخالتی داشته است یا نه.

این در حالی است که سخنگوی شورای عالی امنیت ملی ایران نقش احتمالی واشینگتن در آزادی نزار زکا را رد کرده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، کیوان خسروی در گفت‌گو با پایگاه العهد لبنان اظهار داشت: «هیچ کشور سومی در آزادی زکا نقش نداشت و این اقدام صرفاً بنا به درخواست میشل عون رئیس جمهور لبنان و وساطت سید حسن نصرالله دبیرکل حزب‌الله لبنان انجام گرفت».

پیش از این محمدجواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، اوایل اردیبهشت ماه طی یک سخنرانی در نیویورک گفته بود که ایران شش ماه قبل آمادگی خود را برای مبادله زندانیان به آمریکا اعلام کرد اما هنوز پاسخی دریافت نکرده است.

این سخنان همان زمان واکنش یک مقام وزارت خارجه آمریکا را به دنبال داشت که گفت جمهوری اسلامی می‌تواند جدی بودن خود در مسائل کنسولی را ابتدا «با آزادی فوری زندانیان بی‌گناه آمریکایی» نشان دهد.

وی در این رابطه به نام ژیو وانگ، رابرت لوینسون، سیامک نمازی و نزار زکا اشاره کرد. این میان ایران می‌گوید که از سرنوشت رابرت لوینسون اطلاعی ندارد. آقای لوینسون، مامور پیشین پلیس فدرال آمریکا، زمستان سال ۱۳۸۵ پس از سفر به جزیره کیش ناپدید شد.

سیامک نمازی، دارای ملیت دوگانه ایرانی و آمریکایی نیز از مهرماه سال ۱۳۹۴در زندان به‌سرمی‌برد بازداشت شد. وی در دادگاه به اتهام «همکاری با دولت متخاصم آمریکا» به ده سال زندان محکوم شده است. همچنین پدر او، محمدباقر نمازی از مقام‌های سابق یونیسف در ایران که برابی پی‌گیری وضعیت فرزندش به ایران سفر کرده بود در اسفند ۱۳۹۴ بازداشت شد. باقر نمازی اکنون در یک مرخصی استعلاجی بیرون از زندان به‌ سر می‌برد و ممنوع‌الخروج است.

ژیائو وانگ، پژوهشگر چینی-آمریکایی دانشگاه پرینستون، نیز در ایران به ده سال زندان محکوم شده و در زندان است.