چاپ صفحه

کمالوندی: ظرفیت غنی‌سازی اورانیوم 3.67 درصد کشور حدودا چهار برابر شد

امروز با توجه ابلاغیه اخیر شورای عالی امنیت ملی و ریاست جمهوری مبنی بر عدم رعایت سقف 300 کیلویی UF6 در کشور و دستور رئیس سازمان انرژی اتمی برای ایجاد زمینه‌های لازم، ظرفیت تولید محصول غنی‌سازی کشور بدون اضافه کردن سانتریفیوژ و زنجیره، به حدود چهار برابر افزایش یافت و اطلاعات طراحی در این خصوص به آژانس ارائه شده است.

بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران در جریان بازدید خبرنگاران از تاسیسات مجتمع غنی‌سازی شهید احمدی روشن (نطنز) این خبر را اعلام کرد.

کمالوندی گفت که این افزایش تولید از قبل در چهارچوب‌های اجرایی معمول به اطلاع آژانس انرژی اتمی رسیده است.
ایران از امروز ۳۰ اردیبهشت ماه و پس از اولتیماتوم ۱۸ اردیبهشت به طرف‌های اروپایی، در چارچوب مواد توافقنامه برجام، میزان تولید اورانیوم با غنای 3.67 درصد خود را به حدود چهار برابر قبل افزایش داد.
کمالوندی همچنین در جمع خبرنگاران عنوان کرد که شاید برخی بگویند این اقدام باید زودتر انجام می‌شد ولی این اقدام ما این حسن را دارد که از روی صبر راهبردی بود و هیچ‌کس در سطح بین‌المللی نمی‌تواند به ایران خرده بگیرد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: جمهوری اسلامی به اندازه کافی صبر کرد و قدمی که برداشته بر اساس حقوقش است. این اقدام در چارچوب برجام و فرصتی برای طرف‌های مقابل است که با تغییر در سیاست‌هایشان برجام را به جایگاه خود برگردانند.

معاون صالحی افزود: بنا نداریم از برجام بیرون بیاییم و آن را نقض کنیم. در چارچوب برجام عمل می‌کنیم و قدم‌های بعدی نیز در چارچوب برجام است.

کمالوندی گفت ایران به دنبال برنامه غیرصلح‌آمیز هسته‌ای نیست و دلیل روشن آن هم این است که در طول 3.5 سال که از برجام می‌گذرد، بیشترین بازرسی‌ها و دسترسی‌های تکمیلی را داشتیم و اتهاماتی که امثال نتانیاهو می‌زنند رنگ باخته و کسی نمی‌تواند آن را باور کند چون 14 گزارش آژانس گواه آن است که ایران بر اساس تعهداتش عمل می‌کند.

وی گفت دو هفته دیگر هم بازدید مشابهی از آب سنگین اراک انجام خواهد شد.

کمالوندی گفت: به زودی ظرف کمتر از ۶۰ روز و به چند هفته نخواهد رسید به مرز ۳۰۰ کیلو اورانیوم می‌رسیم، تمرکز فعلی ما ۳/۶۷ درصد است.

وی همچنین گفت: براساس نیاز خودمان و برنامه بلندمدت، در زمینه سوخت قدم‌های بسیار خوبی برداشته شده و در آینده حتما یکی از چند کشور دنیا هستیم که ظرفیت تولید سوخت نیروگاهی را خواهیم داشت.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: رسیدن به حداقل ۱۹۰ هزار سو که مدنظر رهبر معظم انقلاب است، امری بسیار سهل و در دسترس است.

کمالوندی همچنین با اشاره به دو نیروگاه در دست ساخت در بوشهر گفت: نیروگاه دوم در بوشهر سه چهار ماه جلوتر از زمان پیش می‌رود و ظرف ماه‌های آینده اخبار خوبی از پیشرفت این نیروگاه خواهیم داشت. علی‌رغم صلح آمیز بودن این نیروگاه، آمریکایی‌ها آن را در تحریم قرار دادند.
وی افزود: نه تنها این نیروگاه، بلکه غیرعقلایی بودن آمریکا این است که حتی مرکز نظام ایمنی که مثل آتش‌نشانی است را هم تحریم کرده‌اند. یا شرکتی که تولیدکننده رادیودارو است را تحریم کرده‌اند، خوشبختانه ما خودمان تولیدکننده هستیم و نیاز نداریم که دستمان را دراز کنیم و چه بسا صادرکننده به تعداد زیادی از کشورها، این تحریم‌ها نمی‌تواند تاثیر بگذارد ولی پیامی را می‌دهد مبنی بر اینکه دشمنی که اعلام می‌کند فشار از نوع انسانی نیست کاملا دروغ می‌گوید.
معاون صالحی افزود: بحمدالله صنعتی داریم که در حوزه‌های مختلف به خوبی پیش می‌رود و ان‌شاءالله خبرهای خوبی در پیش خواهد بود.
وی بیان کرد: ظرفیت ۴ برابری امروز پیامی برای طرف مقابل است که قابلیت افزایش بیشتر وجود دارد و دیری نخواهد بود که سقف ۳۰۰ کیلو را عبور خواهیم کرد. چه بهتر که هرچه زودتر اگر می‌خواهند همین محدوده‌ها حفظ شود، کشورهای اروپایی اقدامات لازم را انجام دهند. البته با روسیه و چین مشکلی نداریم. اروپایی‌ها در بیان سیاستهایشان می‌گویند مخالف تحریم‌ها و موافق برجام هستند و ... اما باید به لحاظ عملی اقداماتی را صورت دهند.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی ادامه داد: تمرکز ما در حال حاضر غنی‌سازی ۳.۶۷ درصد است و طبق تعهدات پادمانی تغییراتی دادیم که این امکان را ایجاد کردیم و الان ظرفیت تولید ۳.۶۷ را چهار برابر کرده‌ایم.

وی همچنین درباره اینکه در مرحله بعد از ۶۰ روز سقف غنی‌ساری ۲۰ درصد خواهد بود یا بیشتر هم غنی‌سازی خواهیم کرد؟ گفت: عبور از ۳.۶۷ براساس نیاز کشور است و افزایش آن را دو فاکتور تعیین می‌کند یکی نیازهای فنی ما و دیگر دستور مقامات کشور.

کمالوندی افزود: اگر ۲۰ درصد مدنظر باشد ظرف ۴ روز می‌توانیم تولید ۲۰ درصد را آغاز کنیم. اینها موضوعاتی است که نیازمند بررسی در هیات نظارت بر برجام و شورای عالی امنیت ملی است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره پروتکل الحاقی هم گفت: ما پروتکل الحاقی را به صورت داوطلبانه اجرا می کنیم البته تعهدی داریم که بعد ۸ سال آن را تصویب کنیم و طرف مقابل هم تعهداتی دارد. فعلا در چارچوبی که داریم پیش می‌رویم آنچه مربوط به آژانس می‌شود روابط پروتکلی و پادمانی را فعلا موردنظر نیست، حداقل در میان مدت. ممکن است در گام‌های بعدی باشد ولی فعلا برنامه‌ای برای عدم اجرای پروتکل الحاقی نیست؛ اگرچه این امکان هست که مجلس و مسئولان عالی تصمیم بگیرند پروتکل اجرا نشود، در آن صورت می‌توانیم به آژانس اعلام و این تعهد را اجرا نکنیم.
وی در پاسخ به این سوال که چرا از میان گزینه‌های مختلف این دو تصمیم (لغو محدودیت سقف غنی‌سازی و ذخیره آب سنگین) در این مرحله اتخاذ شد؟ پاسخ داد: آمریکا به دنبال این است که با عدم خرید و فروش، این صنعت (غنی‌سازی و آب سنگین) را تعطیل کند ولی وقتی تولید و انباشت می‌کنیم در جهت خلاف خواسته‌های آنهاست.

کمالوندی درباره مازاد ۳۰۰ کیلو اورانیوم و ۱۳۰ کیلو آب سنگین گفت: ما مازاد را انباشت می‌کنیم و اگر لازم باشد برای سوخت استفاده می‌کنیم. آژانس حسابداری هر گرم مواد را دارد و نظارت می‌کند.

وی در پاسخ به سوالی درباره همراهی روسیه و چین گفت: با توجه به سیاست‌های تقابلی آمریکا در قبال این کشورها و روابط خوب ما با آنها انتظار است که همراهی کنند و الان هم همراهی می‌کنند و به صورت واضح به ما می‌گویند اقدامات شما قابل درک است.