چاپ صفحه

چه کسی مولانا صفی زاده عالم اهل سنت ایران را ترور کرد؟

به گزارش پایگاه  عدالت خواهان ایران"ولایت هرات به دلیل همسایگی با جمهوری اسلامی مورد توجه کشورهای عربی و جریان‌های تکفیری قرار دارد در عین حال  روابط برخی از گروه های تکفیری مانند داعش با عربستان نیز بر کسی پوشیده نیست.

بنابراین ترورها و بمب‌گذاری‌های هدفمند سالهای اخیر نمی‌تواند بی ارتباط با گسترش فعالیت گروه‌های تکفیری و اهداف سیاسی و امنیتی در این ولایت باشد.

این در حالی است که وحدت مذاهب در افغانستان همواره ویژگی بارز این کشور بوده است.

به تازگی مقامات محلی در این ولایت خبر دادند که مولوی «محمد ابراهیم صفی زاده» از بزرگان اهل سنت ایران روز گذشته در هرات ترور شده است.

مولانا صفی زاده در 20 سال گذشته در ولایت هرات زندگی می‌کرده است. مسئولیت این حمله را گروه تروریستی داعش به عهده گرفت.

پیش از این نیز بارها علمای شیعه و اهل تسنن با هدف ایجاد اختلاف در ولایت هرات هدف قرار گرفته‌اند.

انفجار مسجد جامع هرات در خردادماه 96 که در آن جمعی از علمای شیعه و اهل تسنن به شهادت رسیدند نیز گواه تلاش برای ایجاد اختلاف است.

 

با نگاهی به وضعیت ولایت هرات و ترور اخیر این عالم اهل سنت به نظر می رسد که دستهایی برای تقویت جریان‌های تروریستی و تکفیری دارای عقاید افراطی تند ضد شیعی و حنفی تلاش می‌کنند. همچنین برخی از رسانه‌های غربی و عربی نیز پازل ترویج جریانهای تکفیری و حامیان عربستان را در ولایت هرات تکمیل می‌کنند.

این موضوع تا جایی نگران کننده است که مردم و برخی از علمای اهل سنت و شیعه در این ولایت نیز نسبت به گسترش افراطی‌گری و فعالیت جریان وهابیت در هرات هشدار داده‌اند.

بر اساس برخی گزارش‌ها، تعدادی از مراکز آموزشی و مدارس دینی در قلب شهر هرات تفکر افراطی‌گری را ترویج می‌کنند.

از سوی دیگر، ناتوانانی نیروهای امنیتی افغان برای تامین امنیت و برخورد با عوامل گروه‌های تروریستی افراطی نیز نگران کننده است.

حملات تروریستی در هرات را عمدتا گروه تروریستی داعش به عهده گرفته است اما کارشناسان و مقامات امنیتی معتقدند که از این گروه تروریستی به عنوان پوششی برای حملات هرات استفاده می‌شود.

«امرالله صالح» از رؤسای امنیت ملی دوران ریاست جمهوری حامد کرزی پیش از این گفته بود که داعش در افغانستان حضور ندارد و مردم افغانستان نیز هیچ زمانی با تلاش‌های  مزدوران اجیر، دچار اختلافات مذهبی نخواهند شد اما این کشتار از یک آدرس مشخص سازماندهی می‌شود.

«احمد سعیدی» کارشناس مسایل سیاسی افغانستان نیز پیش از این گفته بود که عربستان سعودی پشت‌پرده حملات هرات است.

به گفته این کارشناس افغان، چنین حملات تروریستی با هدف اختلاف مذهبی توسط سلفی ها، داعش و وهابی هایی انجام می‌شود که عربستان از آنها حمایت مالی می‌کند.

با این حال آنچه به نگرانی ناشی از توطئه‌های مداوم علیه مذاهب مختلف بویژه در هرات و افغانستان می‌افزاید، نگاه مصلحت‌گرایانه حکومت اشرف غنی در مقابله با جریان‌های افراطی و وهابی و دست باز گروه‌های تکفیری در این کشور است.

عدم برخورد قاطعانه ریاست جمهوری افغانستان، حمایت سازمان‌های اطلاعاتی و استقرار پایگاه سیاسی توسط افرادی معلوم الحال در حمایت از جریان‌های افراطی تکفیری به‌ویژه داعش سبب افزایش حملات تکفیری‌ها و جسور شدن عوامل آنها در این کشور شده است.

از سوی دیگر، در حالی که غربی‌ها در ظاهر جنگ را در افغانستان به‌عنوان راه‌حل نمی‌دانند و ظاهراً در جست‌وجوی راهکار سیاسی برای پایان دادن به ناامنی‌های این کشور هستند، اما کشورهایی نیز هستند که به‌صورت آشکار و با تطمیع دولت افغانستان برای دامن زدن به نفاق قومی و تفرقه‌های مذهبی تلاش می‌کنند.

حملات اخیر هرات بویژه علیه مولانا صفی زاده عالم اهل سنت ایران توسط  گروه تروریستی داعش همچنین ترورهای هدفمند علمای برجسته شیعه این ولایت، نشان از یک طرح و فعالیت سازمان‌یافته دارد که توسط دست‌های خارجی در ولایت هرات در حال انجام است.

هرات دارای یک موقعیت استراتژیک و بافت قومی منحصر به فرد و همچنین هم‌مرز با جمهوری اسلامی ایران است که این عوامل، نقطه جذابیت برای ایجاد تنش‌های فرقه‌ای و مذهبی شده است.

کارشناسان سیاسی افغان بر این باورند که هدف اصلی سعودی‌ها ناامن کردن این ولایت و ایجاد جنگ مذهبی است.

دولت افغانستان تا اینجای کار، به‌نوعی در تفاهم با عربستان فعالیت کرده و چشم را به‌روی هر نوع جنایت علیه شیعیان و علمای اهل تسنن هرات بسته است، اما مشخص است که اگر جلوی این اقدامات گرفته نشود و امنیت هرات توسط عربستان مهندسی شود، ضررهای جبران‌ناپذیری متوجه دولت و مردم افغانستان خواهد شد که شدیداً نیازمند پیشگیری از چنین آسیب‌هایی هستند.

منبع: تسنیم