روز دوازدهم فروردین سیل ویرانگر آنچه در مسیرش بود را از بیخ بر کند و با خود برد، بارشهای باران بیش از هر زمان دیگری در پلدختر بوی نگرانی و فاجعه می داد و ویرانی را جاری کرد. زمین و مزارع بهدست سیل غارت شد تا مزارع کشاورزان غرق در خسارت شوند، حالا دیگر از خانههای شهری و روستایی پلدختر چیزی جز مشتی خاک باقی نمانده و آبی که عصاره زندگی بود این بار با سیلاب، آوارگی بهبار آورد.
سیلاب 12فروردین پلدختر را به خاک سیاه نشاند و مردم علاوه بر خانه و زندگی خود منبعهای درآمد و حاصل دسترنج و تلاش خود را در یک چشم بر همزدن از دست دادند، همچنین باغات و مزارع به جای گُلدادن در بهار به گِل نشستند.
خسارت سیل به باغات
سیلاب زمینهای کشاورزی، باغات حاشیه کشکان را با خود برد و مزارع در برخی مناطق ناپدید شده و دیگر وجود خارجی ندارد، برخی دیگر نیز پُر از سنگلاخ شده و امکان کشاورزی در آنها وجود ندارد. باغات روستاهای منطقه معمولان و منطقه بنلار و زیودار که قطب انجیر سیاه ایران است و زودرسترین انجیر جهان را به بازار عرضه میکند این روزها تا ارتفاع دو تا سه متری زیر گلولای مدفون شدهاند و در صور عدم لایروبی ثمره چندین ساله مردم و کشاورزان از بین میرود.
لرستانی یکی از باغداران منطقه بنلارگفت: سیلاب حدود پنج هکتار از باغات منطقه بنلار را ریشهکن کرده و با خود بردهاست، درختانی هم که باقی ماندند در زیر گلولای مدفون شدند و برای لایروبی نیاز به ماشینآلات بولدوزر و لودر است که در این منطقه هیچگونه دستگاهی وجود ندارد.
این باغدار با بیان اینکه سیلاب موتور تلمبهها، لولهها، ترانسهای برق را با خود برده و موتورهایی که باقی ماندند سوخت ندارند و امکان آبیاری باغاتی باقیمانده هم وجود ندارد، افزود: اگر این باغات طی 8تا 10 روز آینده آبیاری نشوند ثمردهی آنها از بین خواهد رفت ولی مسئولان، فرماندار، نماینده پلدختر و معمولان در مجلس تاکنون به این منطقه سرکشی نکردهاند.
وی بیان کرد: باغاتی که در منطقه بالادست هستند باقیمانده ولی بهعلت اینکه تمام موتور تلمبهها را آب با خود برده امکان آبیاری آنها هم وجود ندارد.
ضرورت لایروبی باغات
نظری یکی از کشاورزان منطقه افرینه در پلدختر اظهار داشت: سیلاب زمین، محصول، موتور تلمبه و لولههای آبرسان کشاورزی که تنها منبع درآمد خانواده پنج نفریمان بود را با خود برد و در فصل بهار که اوج کار کشاورزی بود ما را بیکار کرد.
وی افزود: از جهاد کشاورزی و مسئولان مربوطه تقاضا داریم به ما کمک کنند، اگر بههمین روال پیش رود ما سر بار جامعه میشویم چون شغل و منبع درآمد خود را از دست دادهایم.
یوسفی یکی دیگر از کشاورزان پلدختری گفت: سیلاب بیش از 150میلیون تومان به ما خسارت وارد کرده نصف باغ ما، موتور تلمبه و لولههای آبرسان را با خود برده و جاده بین مزارع را قطع کردهاست.
وی افزود: سیلاب وارد باغات شده و باغات پاییندست را بهطور کامل از بین برده و بالادست را نیز پر از گلولای و ماسه کردهاست، راه بین مزارع هم قطع بوده که ما خودمان زودتر باید باغات را از ماسه پاک کنیم در صورتی که باغات هر چه سریعتر پاک نشوند از بین خواهند رفت .
این کشاورز پلدختری عنوان کرد: باتوجه به گرمشدن هوا و اینکه باغات پر از ماسه است، نه آب به درختان میرسد و نه هوا، در صورتیکه جهاد کشاورزی زودتر دستبهکار نشود باغاتی که هم سیلاب نبرده از بین خواهند رفت.
نابودی درختان انجیر
علی سلانپور دهیار افرینه گفت: سیلاب بالای 70درصد موتور تلمبهها را با خود برده و راه ارتباطی بین مزارع و با رودخانه کشکان را قطع کردهاست، امکان آبیاری باغاتی هم که طعمه سیلاب نشده وجود ندارد که با توجه به گرمشدن هوا امکان از بینرفتن این باغات هم وجود دارد.
وی افزود: سیلاب جایگاه سوخت منطقه افرینه را با خود برده، سوخت گازوییل در این منطقه وجود ندارد، نیاز است هر چه سریعتر سوخت برای آبیاری باغات باقیمانده تأمین شود.
زارع دهیار منطقه زیودار گفت: منطقه زیودار حدود 400هکتار باغ انجیر دارد که سیلاب بین 10تا 30هکتار از باغات انجیر سیاه منطقه زیودار را با خود برده یا خسارت به آنها وارد کرده، درختان حاشیه رودخانه مادیانرود و کشکان از بین رفتند که عمده خسارت در محل تلاقی دو رودخانه کشکان و مادیانرود است.
وی افزود: اکنون موقع آبیاری باغات بالادستی بوده که از سیلاب باقی ماندهاند، با توجه به اینکه سیلاب ترانسهای برق، موتور تلمبهها، لولهها و الکترو پمپهای باغداران را با خود برده امکان آبیاری باغات وجود ندارد و نیاز است مسئولان هر چه سریعتر اقدام کنند.
تبدیل باغات به بیابان
حجتالاسلام صدارت از طلاب داوطلب جهادی حاضر در پلدختر اظهار داشت: باغات منطقه معمولان که عمدتاً انجیر است همگی تا ارتفاع دو تا سه متری زیر گلولای هستند و راه هوای درختان بسته شدهاست، اگر باغات پاکسازی نشوند تبدیل به بیابان خواهند شد که در برخی مناطق این اتفاق افتادهاست.
وی افزود: نیاز است که گروههای جهادی در منطقه حضور پیدا کنند و گلولای اطراف درختان را خالی کرده تا راه تنفس و آبیاری باغات باز شود.
نعمتالله دستیاری فرماندار پلدختر در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در پلدختر اظهار داشت: سیلاب بالای پنجهزار میلیارد تومان خسارت به زیرساختهای شهرستان وارد کرده که عمده کار در حوزه کشاورزی است، در آیندهای نزدیک میزان دقیق خسارات برآورد و اعلام خواهد شد.
دستیاری گفت: محور جلسهای که با حضور مسئولان استانی و شهرستانی انجام شده خسارت بخش کشاورزی و باغات منطقه زیودار بوده که ماشینآلات بخش خصوصی شامل باب کت، بولدوزر و لودر و کمپرسی اعزام شده و در روزهای آینده هم بیشتر خواهد شد، جهاد کشاورزی استان لرستان و کشور به این مسئله حساس شده است و امیدوارم بتوانیم این دغدغه مردم را هم برطرف کنیم.
خسارت به زیرساختهای کشاورزی
نامدار صیادی، معاون سازمان جهاد کشاورزی لرستان اظهار داشت: خسارت سیلاب در دو حوزه زیرساختهای کشاورزی700میلیارد تومان و در حوزه تولیدات شامل زراعت، باغات، شیلات، جایگاههای دام و مزارع پرورش ماهی است که هزار و 568میلیارد تومان استان لرستان در سیل آسیب دیدهاست.
وی با بیان اینکه تمام گزارش خسارات به زیرساختهای کشاورزی را انتقال دادهایم، افزود: بر اساس تصویبنامه هیئت وزیران ابلاغ شده و ما در حال حاضر برای بخش تولید در حال جمعآوری اطلاعات هستیم تا اطلاعات تکتک بهرهبرداران را جمعآوری کنیم، بر اساس تصویبنامه مبالغی که برای هر هکتار زراعت و پرورش ماهی در نظر گرفتهاند در قالب سامانه «سجاد» به کشاورزان پرداخت شود.
معاون برنامهریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی لرستان عنوان کرد: تعداد 900 موتور تلمبه حاشیه کشکان را آب برده که در تصویبنامه هیئت وزیران هم قید شده و مبالغی بهعنوان کمک بلاعوض به آنها پرداخت میشود؛ علاوه بر این تعمیرکارهایی را به مناطق سیلزده اعزام کردهایم و تاکنون130موتور تلمبه در شهرستان پلدختر تعمیر شدهاست.
وی با اشاره به اینکه بازگشایی جادههای بین مزارع ضرورتی برای برداشت محصول کشاورزی است که این کار را جهاد کشاورزی آغاز کرده، بیان کرد: ما اطلاعات کشاورزان را برای کمکهای بلاعوض و تسهیلات ارزانقیمت جمعآوری کرده و کمک به کشاورزان را در دستور کار قرار دادهایم.
صیادی با تأکید بر اینکه حجم آسیب سیل زیاد است ولی مردم از ما انتظار دارند و انتظار آنان بهحق است، گفت: کل دولت برای کمک به مردم بسیج شدهاست.
معاون برنامهریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی لرستان تصریح کرد: گروهی را برای باغات سرنجه زیودار اعزام کردهایم تا به کسانی که در سیل آسیب دیدند کمک کنند، بخشی از گلولای باغات را هم از باغات خارج کردند و در حال انجام فعالیت در این منطقه هستند.
مدیر جهاد کشاورزی پلدختر با بیان اینکه یکسوم خساراتی که بخش کشاورزی این شهرستان وارد شده مربوط به بخش زیرساختها بوده، خاطرنشان کرد: همچنین پمپاژهای آبرسانی و کانالهای زهکشی، جادههای بین مزارع و استخرهای ذخیره آب خسارت جدی دیدهاند.
مرادی اظهار داشت: سیلاب خسارت جدی به شش پمپاژ آب بزرگ عمومی زیودار، رنگینبان،جلگه خلج، آمیران کوشکی وارد کرده و 1450 موتور تلمبه و 857هزار متر مربع لولههای آبرسان بخش کشاورزی را آب بردهاست.
وی افزود: با توجه به اینکه بخشی از پمپاژهایی که از بین رفته مربوط به باغات، مزارع سبزی و صیفی است اولویت اول جهاد کشاورزی تأمین آب برای باغات و صیفیجات بوده و سپاه پاسداران قرار است باب کت و نیروی کار برای پاکسازی گلولای باغات وارد کند.