چاپ صفحه

پاریس می سوزد؛ «جلیقه زردها» در حال فتح سنگر به سنگر اروپا /مکرون جوان درگیر خشن‌ترین تظاهرات اروپا از سال 2005 تاکنون /تاثیر تحریم نفتی ایران بر اعتراضات پاریس؟

به گزارش "پایگاه عدالت خواهان ایران" پاریس در قرق جلیقه زردها درآمده است، بیش از دو هفته از اعتراضات سراسری در فرانسه می‌گذرد و معترضان منسوب به جلیقه‌زردها با مسدود کردن مسیرهای منتهی به مراکز اصلی شهرهابه خصوص پاریس یکی از بزرگترین اعتراضات چند سال اخیر را به وجود آورده و چالشی جدی را برای امانوئل مکرون، رئیس جمهور جوان فرانسه ایجاد کرده اند.

به گفته مقامات فرانسوی، حدود 5 هزار پلیس برای مقابله با جلیقه زردها در پاریس حضور دارند و طی روزهای آینده گروه‌های پلیس از نقاط مختلف فرانسه برای مقابله با معترضان به پاریس اعزام خواهند شد. در این میان پرسش اصلی این است که این جنبش اعتراضی چگونه تبدیل به اعتراضاتی فراگیر علیه ناپلئون جوان فرانسه شد؟ 

وقتی یک راننده جوان سردرمدار یک جنبش ضد دولتی می‌شود

ردپای جلیقه‌های زردی که این روزها در دنیا جنجال به پا کرده اند را باید در خودروهای فرانسوی ها جستجو کرد، جلیقه‌هایی که بنابر قانون باید در خودروهای همه فرانسوی‌ها باشد تا وقتی ماشین آنها خراب می‌شود و شرایط اضطراری پیش می‌آید، آن را بر تن کنند و منتظر کمک بمانند.

معترضان اما جلیقه های زرد کمک رسان را در اعتراض به افزایش قیمت نفت، گاز و مالیات برتن کرده اند تا جنبش اعتراضی جلیقه زردها یا gilets jaune را در تاریخ فرانسه ثبت کنند.

آغازگر این جنبش  پریسیلیا لودوسکی، راننده زن جوان و سی دو ساله ای است که در یکی از شهرکهای دور پاریس زندگی می‌کند. او ماه می برای کاهش قیمت سوخت در پمپ بنزینهای فرانسه کمپین و توماری روی اینترنت منتشر کرد و از مردم خواست آن را امضا کنند. پس از آن بسیاری به کمپین او پیوستند و در ماه اکتبر، جنبش جلیقه زردها رسما وارد فاز اعتراضی شده و بسیاری از معترضان به خیابانها آمده و علیه مکرون و دولتش شعار دادند.

خطر در کمین فرانسه، معترضین کمتر می‌شوند اما خشونت بیشتر شده است

سی ان ان طی گزارشی بیان می‌کند که هرچند تعداد معترضین منسوب به جلیقه زرد کمتر شده اما خشونت روبه فزونی گذاشته است. تعداد افراد معترض و حاضر در تظاهرات در هفته اول به 113 هزار نفر می‌رسید. این عدد در هفته دوم به 53 هزار نفر کاهش یافت و در هفته جاری تعداد اعتراض کنندگان به 36هزار و پانصد نفر کاهش پیدا کرد.

این در حالی است که خشونت اعتراضات نسبتی معکوس داشته است. یعنی هر چه از هفته اول به سوم نزدیک تر شده ایم درگیری پلیس و معترضین خشن‌تر و خونین‌تر شده است. طبق گزارش وزیر کشور فرانسه اوضاع امنیتی پاریس رو به وخامت گذاشته و حتی در یک اقدام بی سابقه، حدود 1500 معترض خشمگین به سمت کاخ الیزه حمله کرده و قصد تصرف آن را داشته اند.

اوضاع به حدی در پاریس بحرانی شده است که پلیس برای اولین بار در هفته های اخیر به سمت معترضین گاز اشک آور پرتاب کرده و همچنین با گلوله های ساچمه ای سعی در متفرق کردن آنها داشته است. بنا به گزارش رسمی فرانسه، حدود 110 نفر در این خشونتها زخمی شده و 220 نفر هم به زندان افتاده اند.

اسوشیتد پرس هم گزارش داده است که رنگ و بوی اعتراضات جلیقه زردها با سایر تظاهرات ضد دولتی اروپا تفاوت دارد و خشونت به کار رفته در آن به حدی است که آن را خشن ترین تظاهرات اروپا از سال 2005 به بعد کرده است.

 اسوشیتد پرس همچنین گزارش می‌دهد که پلیس فرانسه در مواجهه با معترضان خشمگین کاملا دست بسته و ناکارآمد است و این حس  در معترضان وجود دارد که می‌توانند موجب سقوط دولت فرانسه شوند. گزارشگر اسوشیتد پرس که در پاریس حضور دارد مدعی است که در شانزلیزه و اطراف میادین اصلی پاریس به راحتی می‌توان دیوارنویسی هایی با این جمله که جلیقه زردها فاتح و پیروز خواهند شد، دید.

قیمت جهانی نفت علت بحران فرانسه، وقتی طبقه متوسط و ضعیف شهری شورش می‌کند

سی ان ان آمریکا منشا این درگیری و اعتراضات را بالارفتن قیمت گاز و افزایش مالیات در فرانسه می‌داند و معتقد است این افزایش تصاعدی مربوط به افزایش قیمت جهانی نفت است. قیمت جهانی نفت در چند هفته اخیر حدودا 20 درصد افزایش یافته است. در ابتدای اکتبر و احتمالا با آغاز تنش های نفتی اوپک و همچنین تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران قیمت جهانی نفت بالارفته و هر بشکه نفت خام برنت از حدود بشکه ای 60 دلار به 86 دلار رسید.

این افزایش قیمت نفت تبعاتی را در فرانسه داشت. قیمت گاز و مالیات بالا رفت.  بر اساس مصوبه جدید دولت فرانسه، از ابتدای سال آینده میلادی (2019)، مالیات بر اساس یورو بر هر لیتر گازوئیل 6.5 سنت و هر لیتر بنزین 2.9 سنت افزایش خواهد یافت. مردم که این افزایش قیمت را ناشی از بی‌تدبیری و عدم مدیریت دولت مکرون می‌دانستند، شروع به اعتراضات گسترده علیه دولت کردند. 

داکین اندون گزارشگر و تحلیلگر سی ان ان معتقد است که رنگ و بوی شعارهای معترضین کم کم تغییر کرده و بیشتر تبعیض اقتصادی فرانسه را نشانه رفته است تا بالارفتن قیمت گاز و نفت. اندون تاکید دارد که آنچه جلیقه زردها بر آن تاکید دارند اختلاف درآمد طبقه ضعیف و ثروتمند فرانسه و عدم توجه مکرون به خواسته های طبقه کم درآمد شهرنشین و همچنین روستاییان است. به نظر می‌رسد که خواسته های معترضان بیشتر رنگ و بوی سوسیالیستی دارد و از دل طبقه متوسط و ضعیف شهری فرانسه نشات می‌گیرد. جلیقه زردها شامل افراد و خانواده هایی می‌شود که مسکن و خودرو داشته و از  قدرت تحصیل برخوردارند اما تبعیض موجود در فرانسه را نمی‌توانند تحمل کنند.

پای راست های افراطی فرانسه در میان است؟

در کنار این، برخی معتقدند که تفکرات و تحریکات راست های افراطی هم در این جنبش موثر بوده است. راستهای افراطی بسیار تمایل دارند که تفکر ملی گرایی افراطی و ضد مهاجرتی خود را با گرایشات سوسیالیستی معترضان ترکیب کنند و چهره اصلی تظاهرات شوند.  مارین لوپن رقیب انتخاباتی مکرون یکی از بزرگترین نماینده های تفکر راست افراطی در فرانسه است. او که در انتخابات ریاست جمهوری گذشته از او شکست خورد توسط  کریستف کاستانه، وزیر کشور فرانسه متهم شد که مسئول درگیریها در خیابان شانزه لیزه پاریس است.

مارین لوپن البته به اظهارات وزیر کشور فرانسه واکنش نشان داده و اعلام کرده هرگز خواستار هیچگونه خشونتی نبوده است. وی گفت دولت فرانسه تنش ها را سازماندهی می‌کند و مسئولیت آن را به گردن او می‌اندازد.

اظهارات مکرون خشم مردم را بیشتر کرده است

در این میان، خشم مردم با اظهارات اخیر مکرون در نشست گروه 20 در آرژانتین تشدید شده است. امانوئل مکرون در خصوص ناآرامی های پاریس گفت: هیچ دلیلی نمی تواند حمله به نیروهای امنیتی، غارت مغازه ها، به آتش کشیدن ساختمان های دولتی و غیر دولتی و تهدید و ارعاب مردم و روزنامه نگاران را توجیه کند.

وی افزود: آن هایی که به اقدامات خشونت آمیز دست می زنند فقط به دنبال اغتشاش هستند. مکرون همچنین به تهدید معترضین پرداخت و گفت که اگر اعتراضات ادامه بیابد با آنها به سختی برخورد می‌شود.

اظهارات مکرون باعث افزایش خشم مردم شده و بنا به گزارش ها خشونت در پاریس را بیشتر و بیشتر کرده است.

جنبش جلیقه زردها در حال صادر شدن به سایر کشورهای اروپایی هستند

اما جنبش اعتراضی جلیقه زردها در حال انتشار به سایر کشورهای مهم اتحادیه اروپا از جمله هلند، آلمان و بلژیک است. امروز در آمستردام هلند و دیروز در بروکسل بلژیک معترضان با لباسهای زرد خود به خیابانها ریخته و با تکرار شعارهای جلیقه زردهای فرانسه علیه دولتهای خود دست به تظاهرات زدند.

اسوشیتد پرس در گزارش خود این امر( گسترش اعتراضات به سایر کشورهای اروپایی) را ناشی از ضعف مکرون و دولتش در کنترل اوضاع فرانسه می‌داند و تاکید دارد که طبق شواهد نفوذ این جنبش روز به روز در سایر کشورهای اروپایی بیشتر می‌شود و احتمالا دولتهای اروپایی را با مشکلاتی جدی  مواجه نماید.