چاپ صفحه

پشت پرده‌های قلم مشاور مدیرکل سابق در گلستان

به گزارش "پایگاه عدالت خواهان ایران" امیر عبدوس  درباره شایعات مطرح شده درباره کارخانه ید «کانسار خزر گلستان» و ایجاد پساب‌های با آلودگی شدید به مواد رادیواکتیو و صدور مجوز شبانه برای فاز دوم این کارخانه، اظهار کرد: به محض ورودم به استان گلستان که در مسوولیت مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گلستان معرفی شدم، در روزهای نخست، پالس‌هایی به من رسید که در گذشته در خصوص کارخانه‌های ید در استان گلستان به ویژه کارخانه ید «کانسارخزر» و «شورابه ید» کوتاهی‌هایی صورت گرفته و یک سری تخلفاتی در محیط زیست انجام شده که در هیات تخلفات سازمان مرکزی، موارد در دست بررسی است.

وی ادامه داد: به همین دلیل با جدیت زمان گذاشتم و همه کارشناسانی که به آنها اعتماد داشتیم و افراد سالمی بودند را فراخوان کردم و تیمی تشکیل دادم تا این واحد استحصال ید را به صورت ویژه بررسی کنند و تمام آلاینده‌های این واحد مشخص شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان تصریح کرد: واحد بهره‌بردار نیز خوشبختانه همکاری لازم را انجام و اعلام کرد هر موردی را که محیط زیست گلستان تشخیص به رفع آلودگی و یا اصلاح روند بداند اجرا خواهد کرد.

عبدوس گفت: در همین راستا با مدیرکل حفاظت محیط زیست یکی از استان‌های دیگر هماهنگی‌های لازم انجام شد و تیمی ویژه به صورت شبانه به واحد مورد نظر اعزام کردیم و نمونه‌برداری انجام شد و تمام فاکتورها مورد اندازه‌گیری قرار گرفت.

وی تاکید کرد: فاکتورهایی که در اندازه‌گیری دارای بار آلودگی بیش از اندازه استاندارد بود به واحد اعلام شد و واحد بهره‌بردار مکلف شد همه این فاکتورها را کنترل کرده و به میزان استاندار برساند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان تصریح کرد: این درحالی است که در گذشته به این واحد استحصال ید توسط محیط زیست گلستان اعلام شده بود که شما چهار فاکتور را اندازه‌گیری کند و ما در این اقدام تمام فاکتورها را اندازه‌گیری کردیم.

عبدوس اضافه کرد: چهار فاکتور اندازه‌گیری شده در گذشته کدورت، رنگ، مواد جامد محلول و PH بوده و ما بعد نمونه‌برداری شبانه و سرزده و آزمایش انجام شده متوجه شدیم پارامتر «آمونیوم» و «باریوم» دارای آلایندگی است که به واحد هم برای اصلاح این دو پارامتر تذکر و اعلام لازم انجام شد.

وی بیان کرد: آمونیوم در اساس پرتوزایی ندارد اما از این نظر که ما آبی را از اعماق زمین استخراج می‌کنیم و روی زمین رها می‌کنیم باید با کیفیت آب محیط پذیرنده همخوانی داشته باشد و چون آب تالاب «اینچه» در گذشته و قبل از خشک شدن در این حد نبود، ما واحد را مکلف کردیم که باید آمونیوم را هم کنترل کرده و به اندازه استاندارد برسانید.

مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان تصریح کرد: پارامتر باریوم به میزان کم وجود داشت و از نظر پرتوزایی نیز موضوع را به سازمان انرژی اتمی اعلام کردیم که آنها بیایند و پارامتر را اندازه‌گیری کرده و درباره راه‌های کنترل نیز راهکارهای اجرایی را به شرکت اعلام کنند.

عبدوس تاکید کرد: شرکت یا همان واحد بهره‌بردار با یک موسسه پسمانداری که تحت نظارت سازمان انرژی اتمی فعالیت می‌کند قرارداد همکاری منعقد کرد و این قرارداد به ما نیز ارائه شد و آن موسسه پسمانداری در حال همکاری با واحد است.

وی گفت: تمامی پسماندهایی که موضوع پرتوزایی در آنها مطرح است و لجن‌های ته‌نشین شده در استخرهای فاضلاب تحت نظارت سازمان انرژی اتمی در حال مدیریت است و جای هیچ نگرانی برای مردم استان گلستان وجود ندارد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان اظهار کرد: در بسیاری از معادن دیگر استان همانند معادن گرانیت نیز ممکن است خیلی بیشتر از میزان پرتوزایی موجود در فاضلاب خروجی تالاب اینچه داریم وجود داشته باشد اما این پرتوزایی به میزان خطرآفرین و بالاتر از حد استاندارد نیست.

عبدوس گفت: سازمان انرژی اتمی بارها در مکاتبات بسیار زیادی که در خصوص این واحد انجام دادیم اعلام کرده جای هیچ نگرانی نیست و موضوع در کنترل کامل و مدیریت کامل ما قرار دارد و حتی به ما اعلام کردند در این زمینه دخالت نکنید و ما خودمان وظیفه کنترل موضوع هستیم و این کنترل در حال انجام است.

وی درباره عکس منتشر شده در خصوص بخشی از زمین منطقه که دچار تغییر رنگ شده است، تاکید کرد: یکی از پارامترهایی که در آنجا اندازه‌گیری می‌شده و می‌شود، پارامتر رنگ است.

عبدوس اضافه کرد: استخرهایی که این شرکت در حال تصفیه فاضلاب است، لجن ته‌نشینی دارد و در گذشته این شرکت لجن ته‌نشین شده در هنگام تخلیه به همراه فاضلاب بعدی خروجی مخلوط و از محیط کارخانه خارج می‌شده است.

وی گفت: به همین دلیل بود که رنگ محیط اطراف خروجی فاضلاب کارخانه به رنگ قرمز تبدیل شده در حالی که از تاریخ اقدام ما این اقدام را ممنوع کردیم و سازمان انرژی اتمی نیز تاکید کرده که به هیچ عنوان لجن‌های ته‌نشین شده استخر نباید در محیط رها شود و این‌ها باید تخلیه و تحویل شرکت‌های پسمانداری شود و در حال حاضر این اقدام با نظارت سازمان انرژی اتمی در حال انجام است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان خاطرنشان کرد: ما هیچ محرمانگی در اداره‌کل حفاظت محیط زیست گلستان نداریم و اعلام کردن پارامترها و یا آزمایش‌های ما برای هیچ کارخانه و یا واحد بهره‌برداری رخ نمی‌دهد و انتشار آن نیز برای مردم فایده‌ای ندارد.

عبدوس بیان کرد: اگر کسی از ما بخواهد و سوال شود همانطور که به شما اعلام کردیم به باقی خبرنگاران و مراجع رسمی نیز اعلام خواهیم کرد.

وی تاکید کرد: در این مدت هیچ خبرنگاری که به صورت تخصصی بخواهد موضوع را از ما جویا شود تماسی نگرفته و فقط فردی با رئیس اداره آزمایشگاه اداره‌کل تماسی گرفته که ایشان هم اعلام کرده که نمی‌تواند در این زمینه پاسخگو باشد و باید مدیرکل در اینباره اظهارنظر کند که با من هم تماسی در این خصوص گرفته نشده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان درباره ادعاهای مطرح شده درباره صدور پروانه بهره‌برداری به صورت شبانه برای فاز دوم این شرکت، تصریح کرد: این ادعا صحت ندارد و تا زمان رفع مشکلات پساب واحد فعلی (کانسارخزر) هیچ پروانه بهره‌بردار دیگر برای این واحد صادر نخواهد شد.

عبدوس گفت: حتی این شرکت درخواست افزایش ظرفیت را برای ما ارسال کرده که در حال حاضر موافقت نکردیم و این در حالی است که این افزایش ظرفیت هیچگونه افزایش تولید فاضلاب را به همراه ندارد.

وی تاکید کرد: خبرنگاری که این اخبار را منتشر کرده با بی‌اخلاقی قلم زده در حالی که لزومی برای صدور مجوز شبانه وجود ندارد و اقدامات شبانه ما تنها برای پایش و بررسی‌های سرزده است.

عبدوس گفت: اگر بخواهیم مجوزی را صادر کنیم در زمان اداری این اقدام را انجام خواهیم داد و برای این واحد هم هنوز در دوره مدیریت من مجوز جدیدی را صادر نکردیم.

وی گفت: شرکت کانسار خزر 10 سال پیش مجوز فعالیت دریافت کرده و شرکت شورابه ید زمانی مجوز گرفته که همین خبرنگاری که با بی اخلاقی در حال قلم زدن در این پرونده است، خودش مشاور رسانه‌ای مدیرکل سابق محیط زیست گلستان بوده و این سوال مطرح می‌شود که چگونه این خبرنگار در آن زمان درباره این واحد قلم انتقادی خود را به حرکت در نیاورده و امروز آن هم اینگونه قلم می‌زند.

انتهای پیام