به گزارش پایگاه عدالت خواهان" مصطفی معین وزیر علوم دولت اصلاحات و نامزد ناکام انتخابات ریاست جمهوری نهم در بخشی از گفتگوی خود با روزنامه اعتماد در پاسخ به سوال پیش بینی از آینده برجام گفته است:
يكي از بدشانسيهاي آقاي روحاني اين بود كه در عرصه بينالمللي ارايش سياسي در امريكا تغيير كرد. پيروزي ترامپ در امريكا هزينههاي زيادي را نه فقط براي دولت روحاني كه به جمهوري اسلامي تحميل كرد.
آقاي روحاني و تيم مذاكرهكننده در جريان مذاكرات هستهاي تلاش كردند تا از حقوق و شرافت ملي ما در برابر ۶ قدرت جهاني دفاع كنند. شما فكر كنيد كه اگر هيچ مذاكرهاي انجام نميشد و اصلا برجامي در كار نبود آيا امريكا و قدرتهاي غربي با توجه به قطعنامههايي كه در شوراي امنيت سازمان ملل عليه ايران به تصويب رسانده بودند بيكار مينشستند؟
همين كه ترامپ و كادر اصلي كاخ سفيد بارها اعلام كردند برجام يك آبروريزي براي امريكاست نشاندهنده موفقيت و پيروزي ديپلماتهاي ايراني بود. هرچند امريكا با بهانههاي بنياسراييلي از برجام خارج شد اما همين برجام پنج سال سايه تهديد و جنگ و تحريم جديد را از روي سر مردم و اين كشور برداشت. نكته ديگري هم كه بايد به آن توجه داشت اين است كه نظام اقتصادي اروپا همزاد نظام اقتصادي امريكاست. تجارت حدود ٤٠٠ ميليارد دلاري اروپا با امريكا در كنار تجارت كمتر از ٤٠ ميليارد دلاري آنها با ايران خود مشخصكننده اين است كه با وجود بازار جذاب ايران براي اروپا، آنها نخواهند توانست تجارت خود با امريكاييها را رها كنند و در نتيجه شرايط پيچيده و سختي را بايد براي كشور پيشبيني كرد.
البته معتقدم عدم اقدام متقابل و خارج شدن از برجام از سوي ايران يك نوع هوشمندي مقامات ارشد كشور و دولت در اين زمينه بود كه باعث شد اروپاييها براي حفظ حيثيت ديپلماتيك و حركت به سمت اهداف اقتصادي خود تلاشهايي را انجام دهند. از همين رو آقاي روحاني با وجود اينكه اختيار همه تصميمات سياست خارجي كشور را بر عهده ندارد ميتواند با احياي پروژههايي چون گفتوگوي تمدنهاي آقاي خاتمي شرايط را براي دور كردن تهديدات احتمالي از ايران مهيا كند. از نظر من ضرورت دارد كه تنش زدايي با جهان همچنان راهبرد اصلي سياست خارجي كشور باشد.