یکی از شعارهای اساسی انقلاب اسلامی برقراری عدالت و مقابله با فساد و رانتخواری و جلوگیری از سوء استفاده های اداری بود که در بحبوحه انقلاب و تظاهرات های خیابانی نقش پررنگی داشت چرا که در زمان طاغوت همین کارها باعث شده بود تا شکاف عمیق طبقاتی بوجود آید بطوریکه بسیاری از آقازاده ها و اربابان با سوء استفاده از موقعیت های خود زندگی راحتی داشتند و هر روز فاصله بین آنها و مردم بیشتر می شد.
اما با انقلاب اسلامی اوضاع بر عکس شد و مستضعفین طبق شعار قران وارث نظام شدند و خدمت بی منت سرلوحه کار مدیرانی چون شهید رجایی و شهید بهشتی قرار گرفت و به دنبال آن قوه قضاییه هم به دنبال برقراری عدالت نقش مهمی در جامعه یافت و مامن بسیاری از مردم ستمدیده قرار گرفت.
از ابتدای کار نظام مقابه با پدیده آقازاده ها در دستور کار خود مسئولان قرار گرفت بطوریکه بسیاری از مسئولین نظام همچون آیت الله محمدی گیلانی به فرزند خود اعتنا نکرد و حتی دستور اعدام آنها را نیز داد و یا بودند افرادی دیگر که بخاطر نظام و انقلاب و اسلام از فرزندان خویش گذشتند.
اما بعد از پایان جنگ و روی کار آمدن برخی افراد که تفکرات لیبرالیسم داشتند، کم کم گرایشات و تفکرات تجمل پرستی و تکنوکرات در برخی مسئولین شکل گرفت که به دنبال جدا کردن خود از طبقه مردمی و ایجاد شکاف با جامعه بود.
یکی از این افراد که در سایه پدر خود که رئیس جمهور بود و توانست به پروژه های مالی خوبی ورود کند و سوء استفاده های کلانی هم بکند مهدی هاشمی رفسنجانی بود .
مهدی هاشمی با ورود به عرصه نفتی ایران که سود سرشاری داشت توانست خود را به عنوان یک واسطه گردن کلفت معرفی کند و با مشارکت در پروژه های چون کرسنت و استات اویل بتواند جایگاه مناسبی در عرصه جهانی پیدا کند .
استات اویل، (به انگلیسی: Statoil) شرکت نفت و گاز نروژی است، که در سال ۱۹۷۲ تاسیس شد و در سال ۲۰۰۷ پس از ادغام با بخش نفت و گاز شرکت "نورسک هیدرو"، توسعه یافت.
بزرگترین سهامدار کمپانی استات اویل، دولت نروژ است. ۶۷٪ درصد از سهام این شرکت، در مالکیت وزارت نفت و انرژی نروژ میباشد. استات اویل با تمرکز بر فعالیتهای خود در بخش صنعت نفت، هماکنون دارای عملیات در ۳۶ کشور جهان است.
در سال ۲۰۱۰ شرکت استات اویل، در فهرست فورچون جهانی ۵۰۰؛ در رتبه سیزدهم از بزرگترین شرکتهای نفتی جهان، قرار گرفت. همچنین از نظر میزان سود و درآمد نیز، بعنوان بزرگترین شرکت اروپای شمالی (که به منطقه نوردیک مشهور است) شناخته میشود.
استات اویل با اجرای طرح توسعه فازهای 6، 7 و 8 پارس جنوبی در ایران شهرت یافت و هر از گاهی نیز اخباری مبنی بر سوءاستفاده مالی از حضور این شرکت نروژی در رسانههای داخلی منتشر میشود.
در اوایل سال 85 رسانهها خبری منتشر کردند که از پرداخت رشوه 15 میلیون دلاری این شرکت به یکی از مقامات نفتی ایران برای فعالیت در فازهای 6، 7 و 8 پارس جنوبی حکایت داشت. بر اساس این خبر، شرکت استات اویل، از طریق یک موسسه مشاوره نفتی به نام «هورتون» - که دفتر مرکزی آن در لندن واقع شده - برای دستیابی به قرارداد توسعه فازهای 6، 7 و 8 پارس جنوبی در سالهای 2002 و 2003 به یکی از مقامات نفتی در ایران رشوه پرداخت کرده است.
ریچارد هابارد که در سال 2000 رئیس هیئت مدیره شرکت استات اویل بود، حدود یک ماه پس از ماجرای رشوه استات اویل در ایران با ارسال نامهای مفصل، شرح ماوقع را برای هیئت مدیره این شرکت تشریح کرد. وی که در پی رسوایی اقتصادی شرکت استات اویل از مدیریت هیئت مدیره این شرکت استعفا داده بود با ارسال نامهای مفصل به تشریح آنچه در ایران رخ داد پرداخت.
براساس اخبار منتشر شده در رسانههای داخلی و خارجی، نروژ در شهریور 1382 خبر پرداخت مشکوک شرکت نفتی استات اویل به مقامات ایرانی را به دادستانی نروژ داد و در مهر 1385، دادگستری آمریکا و کمیسیون معاملات بورس نیویورک، شرکت استات اویل را به جرم پرداخت رشوه به مهدی هاشمی رفسنجانی مدیرعامل وقت سازمان بهینهسازی ایران، محکوم کرد.
در بهار 2001، کارمندان استات اویل دعوت یکی از مسئولین ایرانی را از طریق یکی از بستگان وی پذیرفتند. کارمندان استات اویل متوجه شدند که پدر وی مقام مهم اجرایی ایران بوده است. پس از این دیدار، شرکت استات اویل برای سنجش نفوذ وی از او خواست تا پاسخ خود را از طریق بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت وقت ایران، به شرکت استات اویل برساند. مسئول این پروژه در استات اویل میگوید: این مسئله قدرت مقام ایرانی را نشان میداد. بعد از تماسهای اولیه دریافتیم که مسئول ایرانی، مشاور وزیر نفت ایران بوده و خانوادهاش، قدرت و نفوذ زیادی در تجارت نفت و گاز دارند.
به هر حال امروز مردم بی صبرانه منتظرند تا ببینند که وقتی که فرزندانشان بخاطر جرم هایی کوچک و آفتابه دزدی خیلی راحت محاکمه و مجازات می شوند آقازده های سوء استفاده گر نیز به دار مکافات برسند .
بی شک این اقدام قوه قضاییه ستودنی و باعث ایجاد امیدواری مضاعف در مردمی می شود که این روزها شدیدا به دنبال ایجاد عدالت اجتماعی می نگرند و همچنین فرصتی مناسب برای نظام است تا همچنان بر وفاداری خود به آرمانهای انقلاب و امام راحل (ره) بماند و نشان دهد بر سر منافع مردم با کسی عهد اخوت ندارد .
در این راستا عده ای سعی دارند پرونده مهدی هاشمی را سیاسی جلوه دهند تا وی از زیر بار این هم تخلف اقتصادی بگذرد اما نقاط کور اقتصادی پرونده وی آنقدر زیاد است که بعید است به این زودی نوبت بررسی پرونده های سیاسی وی بشود.
سعید سپهری